GAIS-Värnamo: Stort fiasko för Värnamo i cupen!
Kargbo sänkte sitt gamla lag i cupen.

IFK Värnamo förlorade med 3-1 mot GAIS.

Som en paus ifrån den allsvenska bottenstriden väntade svenska cupens andra omgång där Värnamo ställdes mot GAIS på bortaplan.Eftersom Värnamo spelar i Allsvenskan så var man direktkvalificerade för denna del av tävlingen men detta gällde inte för GAIS. Göteborgarna hade i stället slagit ut lokalrivalen Lindome i den första rundan med 1-0 vilket var en väldigt speciell historia. Den nämnda matchen spelades 28 juni och vid det läget hade många av de grönsvartrandiga spelarna gått på semester eftersom tränarstaben missat cupmatchen. Det nämnda bidrog till att spelare från ungdomsleden fick ta sig an matchen och det gjorde de med bravur.

Värnamo och GAIS möttes i vintras, det var i cupens gruppspel. Matchen spelades på Ljusvecka och den gången vann IFK efter mål från Antonsson. Förra året blev det två möten i och med att båda klubbarna huserade i Superettan. Värnamo vann dessa matcher, det blev 1-0 hemma och 2-1 på bortaplan.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Rasheed
Netinho Larsson Vilar Lohikangas
Magashy Näsström Edvardsson
Johansson Antonsson Dickman

Elvan innehåller en del nya namn. Rasheed, Vilar, Edvardsson och Dickman är spelare som vanligen sitter på bänken medan Netinho och Näsström är rotationsspelare som pendlar mellan bänk och startplats. Det är därmed i mångt och mycket ett nytt lag med spelare som är ovana vid att lira med varandra.

Att starta med Antonsson är anmärkningsvärt eftersom han är så pass viktig. Kanske borde han vilats i denna cupmatch som Värnamo ändå förväntades vinna. Å andra sidan är det ganska tunt bakom honom och Hellberg ansåg förmodligen att det inte fanns någon hygglig ersättare vilket i sig är oroande.

För GAIS del startade:

Krantz
Wängberg Norén Cardakija Andersen
Alexandersson Åberg Henriksson
Celik Kargbo Friday

Lagets främste är Celik på topp som har erfarenheter ifrån Rangers och Pescara. Celik är en teknisk spelare med bra spelförståelse och en fin dribbler.

På förhand var Värnamo favoriter men det väntas inte bli en promenadseger. GAIS är starka på hemmaplan och har flera spelare i laget med erfarenhet från Superettan och Allsvenskan. Även om man degraderas förra året så fick man behålla många spelare. GAIS är särskilt starka på hemmaplan där man varit obesegrade i seriespelet.

Matchen:
Värnamo tar initiativ från start och har mer boll men inga farliga chanser skapas under den första kvarten. I den 17:e minuten har Dickman ett avslut utanför straffområdet men Krantz räddar. I den 22:a minuten slår Edvardsson en klockren passning som går mot Antonsson men anfallarens mottagning är bristfällig och därmed uteblir den potentiella farligheten.

Sex minuter senare får GAIS en chans och det börjar med att Edvardsson har bollen men han tappar den efter att ha förlorat en duell. En av GAIS-spelarna uppfattar en löpning från Kargbo samtidigt som mittbackarna står högt upp. En fin långboll levereras mot Kargbo som kommer fri mot Rasheed och anfallaren försöker chippa bollen över målvakten men det går utanför.

På slutet av halvleken är det ganska jämnt spelmässigt. Det är dock lågt tempo och få chanser skapas vilket gör att matchen känns tråkig. Det står 0-0 i halvtid och i halvlek görs inga byten.

I den 49:e minuten har Värnamo en av sina bättre chanser och det är Lohikangas som hittar Antonsson inne i straffområdet. Anfallaren tar emot bollen och skjuter men skottet går utanför. Efter halvtidsvilan så är det ett väldigt hungrigt GAIS som springer mycket medan Värnamo känns omotiverade och sega. Det är dåliga tillslag, många felpass och allt känns krampaktigt. GAIS är alltså mer på hugget men man har svårt att hävda sig inuti Värnamos straffområde.

Med timmen spelad försöker Hellberg att röra om i grytan när han byter in Zeljkovic och byter ut Dickman. Zeljkovic ger Värnamo lite energi men det blir ganska kortvarigt och ändrar inte matchbilden speciellt mycket. Det fortsätter i stället på samma sätt med få chanser, de närmsta som skapas är en nick från Magashy och ett halvdant avslut från Edvardsson.

På slutet skulle det dock bli händelserikt och det börjar med att Magashy ordnar en straff i den 84:e minuten. Antonsson tar hand om den och skjuter 1-0 till Värnamos favör. I det läget förväntades IFK ro hem segern genom ett kompakt försvar men detta misslyckas man med. GAIS lyckas i stället sätta en ordentlig press mot IFK och det är oroligt under matchens slutskede.

I den 90:e minuten blir ett inlägg inslaget mot straffområdet och Celik nickar över efter att ha vunnit en nickduell mot Eriksson. Med någon minut kvar får GAIS en hörna och i samband med den lyckas GAIS fixa en straff efter att Netinho rört bollen med handen. Det är en väldigt tilltrasslad situation där Värnamo inte lyckas få undan bollen. Celik sätter straffen trots att han behöver slå om den vilket bidrar till att mötet går till förläggning.

Värnamo går in i förläggningen utan Antonsson som blev utbytt precis innan tilläggstiden och i stället gick Wennergrund in. Förläggningen är ganska jämn och GAIS står upp bra mot IFK. För Värnamos del så känns det ganska stressigt vilket leder till många felpass. I den 103:e minuten skapar GAIS en bra chans efter att Celik vunnit en närkamp mot Johansson och därefter fintar sig förbi Larsson. Celik passar till Lundgren som fintar Eriksson och sen skjuter men skottet går utanför. Minuten därpå blir Värnamos Adjei utvisad efter sitt andra gula kort.

Motgångarna för Värnamo fortsätter och i den 107:e minuten kommer 2-1 för GAIS. Det börjar med en hörna från Lindberg som går mot den bortre stolpen och där vinner en grönsvart spelare en nickduell mot Winsth. Det blir återigen rörigt inne i straffområdet men Kargbo lyckas styra in den efter att Eriksson, Vilar och Johansson agerat passivt på mållinjen. Värnamos kvitteringsjakt blir totalt misslyckad för man skapar inte alls några farliga lägen. Det är några inlägg emellanåt men Wennergrund är svag inne i straffområdet. I den 117:e minuten avgör Celik matchen efter att ha kombinerat med Lindberg.

Tankar efter matchen:
En stor flopp för IFK som förlorade rättvist mot GAIS. Förvisso skapade GAIS ganska få chanser men göteborgarna var mer motiverade på plan och tog borde fler löpningar och vann mer närkamper. Allt i Värnamo tycktes gå på halvfart och det syntes inte att det skiljer två divisioner mellan spelarna på planen.

Därutöver så måste återigen försvarsspelet kritiseras. I Allsvenskan har Värnamo haft svårt att försvara sig mot inlägg och inspel varpå detta mönster syntes också mot GAIS. IFK har också haft svårt när det gäller att försvara ledningar och det syntes mot GAIS. I stället för att stänga igen matchen så kunde GAIS skicka upp många man och sätta press mot IFK.

En intressant sak med cupmatcher är att många reserver kan få chanser och det var därmed en del nya namn.

Vilar visar att det finns kvalitée. Han är bra på huvudet, stark i dueller och även passningsskicklig men ibland kändes han osynkad med de andra på planen. Lohikangas tar en del konstruktiva löpningar framåt men tycks ändå ha svårt att involvera sig i spelet. Han hade ganska lite boll och i defensiven blev han sällan prövad eftersom GAIS ofta anföll centralt i banan.

Mittfältaren Edvardsson är bra i passningsspelet och en teknisk spelare. Han har dock svårt i fysiska dueller och tappade mycket boll på grund av detta. Dickman ville mycket och sökte ofta boll men har svårt att hävda sig. Han känns stressad och tog därför en del naiva beslut samtidigt som hans första-touch var dålig.

Wennergrund syntes knappt men utifrån det jag sett tidigare så upplever jag att det är en spelare som inte håller för Allsvenskan. Om Värnamo skulle hålla sig kvar i Allsvenskan så bör han nog fundera kring en flytt eller utlåning nästa år. Om IFK skulle åka ner till Superettan så kanske det skulle kunna vara en öppning för Wennergrund som kanske skulle kunna leverera i andraligan. Adjei fick förvisso rött kort men visade upp teknik och en hög rörlighet. Ghananen tycks vara bra på att kombinera med sina medspelare och det finns potential i 18-åringen.