Lagbanner
GAIS-Degerfors - Luther Singh Hallelujah!
Johan Lundgren firar sitt 2-1-mål.

GAIS-Degerfors - Luther Singh Hallelujah!

GAIS vann med 2-1 mot Degerfors under måndagen och klättrade i tabellen. Segern kom mycket tack vare nyförvärvet Luther Singh, som gjorde en mycket fin seriedebut och krönte det med ett vackert mål. Hjälte blev också Tommi Vaiho, med en makalös trippelräddning vid ställningen 1-1.

GAIS- Degerfors 2-1 (1-1)
Målskyttar:
0-1 Peter Samuelsson (8), 1-1 Luther Singh (33), 2-1 Johan Lundgren (70)
Avslut: 13-13
Hörnor: 9-2
Frisparkar: 7-11
Offsides: 8-0
Gula kort: 5-1
Publik: 2 643 (Gamla Ullevi)
Domare: Lars Olsson, Umeå


GAIS startelva

Vaiho

Mankoo - Svensson - Starke Hedlund - Moënza

Lundgren (Eriksson 72) - Ayarna - Chibsah

Cadogan (Tornblad 72) - Ingelsten (Bergsson 88) - Singh

Ej använda avbytare: Berglöf (mv), Ekunde, Björkeryd, Wagsley


Efter den dramatiska tillställningen på Borås Arena i torsdags så var det dags för seriespel för GAIS. För vissa spelare låg säkert de 120 minuterna plus straffläggningen i cupen mot Norrby (3-3 efter full tid och förlängning, 5-4 på straffar) fortfarande lite i benen och visst såg man att det gjordes lite för enkla misstag under matchens gång, som kunde ha kostat alla tre poängen.
P-O Ljung valde att starta med Sandeep Mankoo (till höger) och Calle Svensson (mittback) i den avstängda duon Danny Ervik och Björn Anderssons frånvaro. På mittfältet fick vi se landsmännen Reuben Ayarna och Yussif Chibsah starta tillsammans, vilket var riktigt intressant på förhand och i anfallet fick sydafrikanen Luther Singh debutera, nyligen fyllda 18 år tidigare den här månaden.
GAIS startade aggressivt och visade en bra inställning. Man märkte att de två senaste senaste skalperna mot Varbergs BoIS (3-2) och den redan nämnda segern mot Norrby i cupen hade gett självförtroende i truppen. Dock startade matchen på sämsta tänkbara sett när gästerna tog ledningen med 0-1. Peter Samuelsson fick bollen vid straffområdesgränsen centralt. Calle Svensson hinner inte riktigt med Degerfors skyttekung, som klackar bollen till sig själv och skjuter vackert in ledningsmålet och hans elfte strut för säsongen.

Inräknat med cupen var detta den 16:e matchen av 22 där vi släpper in det första målet i matchen och självklart kändes detta inte som en vidare bra start på matchen - som så många gånger den här säsongen. Dock hade vi en spelare som gjorde det oväntade i den här matchen. 18-årige Luther Singh presenterade sig för oss GAIS:are och höjde laget ytterligare ett snäpp och tillförde en dimension i anfallsspelet som vi har saknat sedan Wanderson lämnade oss. Hans driv med bollen och hans speluppfattning att hitta ytor och leverera passningar var något som vi verkligen har saknat i flera år. Och sydafrikanen fick presentera sig rejält när han gjorde kvitteringsmålet. Han fick bollen av Johan Lundgren och sprang mot mål. Han överstegsfintade bort två spelare i Degerfors och lade bollen snyggt upp i målvaktens vänstra kryss. Ett riktigt fint solonummer och 1-1!

GAIS startade den andra halvleken bra och man försökte att skapa en del chanser. Luther Singh mattades dock ut en aning och anfallen blev lite därefter också. Patrik Ingelsten fick ständigt försöka att vinna nickdueller ensam och dessutom felvänd mot de tuffa mittbackarna i Degerfors och bortalaget kom allt mer in i matchen. Och gästerna fick ett fantastiskt läge att ta ledningen vid ställningen 1-1. Efter en bedrövlig kommunikation i försvaret kom Tobias Solberg helt ren med Tommi Vaiho. Solberg väntade med att skjuta och avancerade lite längre fram med bollen. Han avlossade ett högt skott som Vaiho precis fick ena handen på. Sedan gjorde han en dubbelräddning efter hans grymma enhandsräddning och stod sammantaget för en makalös trippelräddning som höll kvar GAIS i matchen. Tack Tommi!
I den 70:e minuten vände GAIS på hela matchen. Grönsvart kom upp på offensiv planhalva och Johan Lundgren drog på ett skott som täcktes av en Degerfors-spelare. Bollen studsade ut till Malkolm Moënza som sköt men även hans skott täcktes. Bollen hamnade dock på Johan Lundgrens fötter och med vänstern sköt mittfältaren in 2-1 till GAIS!
P-O Ljung gjorde tre byten efter målet och en av inhopparna i Linus Tornblad hade bland annat ett skott i stolpen i slutet. Även Luther Singh fick ett bra läge men målvakten räddade där. Matchen slutade 2-1 till GAIS!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabba efter matchen:

- Åter igen vänder GAIS ett underläge och nu drar man ifrån ytterligare i bottenstriden, vilket känns väldigt skönt. Något irriterande att självförtroendet i truppen kommer såpass sent in i säsongen men viktigt att laget äntligen får den boost de behöver för att bygga vidare på spelet.

- Luther Singh presenterade sig med råge i den här matchen och med lite finslipning kan han bli en mycket viktig pjäs i detta lagbygge. Tekniken var det absolut inget fel på och drivet i steget kändes väldigt internationellt. Han blir oerhört intressant att följa framöver.

- Intressant att se Chibsah och Ayarna kampera ihop på mittfältet. Det funkade bra och man fick en bra defensiv balans på det hela. Dock så fattades det en kreatör centralt på mitten när Lundgren fick spela tillsammans med Chibsah och Ayarna. Möjligen borde Adam Eriksson, Bragi Bergsson eller Wagsley vara alternativ framöver. Det fattades en kreatör som kunde lägga den avgörande passningen till de två yttrarna. Dessutom blev det ett litet för stort gap mellan Ingelsten och mittfält.

- Försvarsspelet borde dock förbättras avsevärt. De individuella misstagen kunde ha kostat rejält och om inte kommunikationen förbättras så kommer det att synas på resultaten. Det lär bli ändringar till nästa match mot Assyriska.

- Synd att Richard Ekunde är utfryst av P-O Ljung. Han hade behövts igår med sin rutin. Han hade varit en perfekt länk till Ayarna och Chibsah. Och slutligen; tack Tommi Vaiho för räddningarna!

Nästa match

Söndagen den 30 Augusti klockan 17:00 mot Assyriska på Södertäljes fotbollsarena.

Simon Kostofski2015-08-25 11:42:30
Author

Fler artiklar om GAIS