Lagbanner
GAIS-Östersund - Moënza räddade GAIS i slutsekunden
Kieron Cadogan i duell med Kujtim Bala.

GAIS-Östersund - Moënza räddade GAIS i slutsekunden

GAIS såg ut att förlora mot Östersund på Gamla Ullevi under måndagskvällen men i den absolut sista sekunden av matchen satte Malkolm Moënza dit 1-1 och räddade en poäng till GAIS.

GAIS - Östersund 1-1 (0-0)
Målskyttar
: 0-1 Doug Bergqvist (83), 1-1 Malkolm Moënza (90+3)
Avslut: 5-12
Hörnor: 2-6
Gula kort: 1-1
Publik: 3 111 (Gamla Ullevi)
Domare: Patrik Eriksson, Gävle


GAIS startelva

Vaiho

Eliasson - Ekunde - B Andersson - Moënza

Cadogan (Tornblad 72) - Ayarna - Lundgren - Eriksson (Zhubi 62)

Johansson (Björkeryd 85) - Ingelsten

Ej använda avbytare: Berglöf (mv), Djurovic, Guli, Svensson


Det skulle krävas ett övertidsmål för att GAIS skulle undvika andra raka hemmaförlusten i Superettan 2015. Det var minst sagt ett lägligt mål efter en defensivt stark insats men en undermålig offensiv sådan.
Inledningen av matchen var väntad. Östersund, som ställde upp med en variant på en 3-4-3-uppställning, hade mycket boll och försökte att hitta ytor bakom GAIS backlinje. Men P-O Ljungs taktik var smart. Man låg väldigt lågt med försvaret och stängde ytorna för gästerna och matchbilden blev också lite därefter. Det var dock bara Östersund i anfallsväg. En av de hetare chanserna var en nick som gick strax utanför Vaihos högra stolpe.
GAIS hade en bra period under 7-8 minuter efter nästan 30 minuter spelade när man kunde etablera ett eget anfallsspel - men inte mer än ett skott utanför från distans signerat Johan Lundgren kom man inte och domaren blåste för halvtid.

ÖFK kom ut till den andra halvleken med lite mer självförtroende och fick igång sitt spel lite bättre. GAIS vann en del bollar på mitten dock men i uppspelsfasen lämnade man väldigt mycket att önska. Så många långbollar som Patrik Ingelsten och Bryan Johansson fick jobba på har undertecknad inte sett sedan gamla Tipsextra-klipp från 70-talet. Östersund läste av detta väldigt enkelt.
GAIS gjorde en del byten för att få igång spelet lite mer och noterbart var att Petrit Zhubi fick speltid, efter att ha varit petad en lång tid av P-O Ljung. Men det såg fortfarande undermåligt ut i anfallsväg och det var mest försvaret och de centrala mittfältarna i Reuben Ayarna och Johan Lundgren som man såg mest av i matchen med GAIS-ögon sett.

Gästerna skulle dock ta ledningen i matchen och det välförtjänt efter enormt tålamod i laget. En hörna hamnar inne i straffområdet och den före detta Englandsproffset Doug Bergqvist höll sig framme och stötte in 0-1 till gästerna. Tommi Vaiho fick fingrarna på den bollen men kunde inte styra bort den. Riktigt tungt insläppt mål.
GAS jagade kvittering men man hade svårt att ta sig förbi gästernas jobbiga försvar. Man fick dock en hörna när klockan stod på 92:45. Petrit Zhubi valde att spinga fram och ta hörnan från vänster. Med sin högerfot hittade Zhubi perfekt in till en rusande Malkolm Moënza, som satte bollen i nätet och för andra matchen i rad gör GAIS mål i den absolut sista sekunden av matchen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabba efter matchen:

- Tack och lov så dök en av GAIS bättre spelare för dagen upp som en blixt från klar himmel och räddade en poäng. Tack för det, Malkolm Moënza! Först en assist i den förra matchen mot Degerfors och nu kvitteringsskytt. Det går bra nu för Majorna-sonen!

- Försvarsmässigt håller GAIS en nivå på den övre halvan av tabellen. Stundtals ser det riktigt bra ut och spelarna verkar kunna hantera det taktiska på ett bra sätt. Grovjobbarna Reuben Ayarna och Johan Lundgren var viktiga igår och gjorde det väldigt bra. Två insläppta på tre matcher är ett klart godkänt facit.

- Anfallsmässigt har GAIS dock enormt mycket att jobba på. Det såg inte alls bra ut under merparten av matchen och vi skapade ingenting vettigt utöver Moënzas mål. Inte helt oväntat enligt mig dock med den uppställningen vi har. Har man ingen kreatör mellan mittfält och anfall så blir spelet väldigt lättläst. Det tar för lång tid för innermittfältarna att hitta en snabb passning till yttermittfältarna - och chansbollarna mot Bryan Johansson och Patrik Ingelsten börjar bli väldigt tröttsamma. Nej, kanske borde Adam få chansen som släpande forward så att avståndet mellan mittfält och anfall kan krympa en aning. Det blir alldeles för långa avstånd emellanåt.

- Det känns som att den här säsongen kan bli lite lik säsongerna som var när vi återvände till Allsvenskan 2006 och några år framåt. Man har en slitvarg i Reuben Ayarna (Prince Ikpe Ekong), en kreatör på kanten i Adam Eriksson (Daniel Nicklasson), en tvåvägsspelare i Johan Lundgren (Eyjólfur Hédinsson), en duktig yttermittfältare i Kieron Cadogan (Bobbie Friberg José da Cruz). Ska man spela så defensivt så måste omställningssituationerna behandlas betydligt mycket bättre och det är där den individuella kvalitén måste komma fram mer. Förhoppningsvis finslipas presspelet och mycket mera under de kommande träningarna, det funkar inte i längden med det här anfallsspelet.

Nästa match

Måndagen den 27 April klockan 19:00 mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen.

Simon Kostofski2015-04-21 18:41:18
Author

Fler artiklar om GAIS