Lagbanner
“Har ett mentalt övertag på Blåvitt“

“Har ett mentalt övertag på Blåvitt“

GAIS-supportern Victor Westlund inför kvällens Göteborgsderby på Gamla Ullevi.

Säsongens andra Göteborgsderby står för dörren och det är två lag i olika delar av tabellen som drabbar samman. Nykomlingen GAIS har stått för en riktigt bra säsong och parkerar för närvarande på en sjätteplats i tabellen – med häng på en Europaplats. Annat är det hos IFK Göteborg som har det tungt, och precis som förra säsongen harvar man i botten av tabellen. 

För att få lite mer kött på benen kring det stekheta derbyt och dess betydelse fick SvenskaFans en pratstund med GAIS-supportern Victor Westlund inför kvällens möte.

Hur skulle du summera lagets säsong så här långt?
– Man har svävat på moln hela året! Jag vet inte om det finns ett ord som är motsatsen till “mardröm“, men om det gör det, så vill jag använda det ordet för att beskriva säsongen. Det säger mycket om det här laget, och den resan som har gjorts, att man inte var speciellt orolig ens efter 0-4-förlusten i premiären mot BP. Istället för busvisslingar och kvartssamtal med spelarna stod vi kvar länge på läktaren efter slutsignalen och stöttade laget, vilket jag tror var väldigt viktigt för truppen och hur säsongen skulle fortgå.

Vi har presterat på en någorlunda jämn och hög nivå under hela året vilket gjort att åtminstone jag gått till matcher mot Malmö och Djurgården med ett gott självförtroende och förhoppningar om tre poäng. Jämför det med hur det var bara för tre år sedan när hade man magont i en vecka med vetskapen att vi skulle möta Norrby.

Säsongens första derby slutade 2-1 till GAIS. Vad minns du från den matchen?
– Jag minns först och främst hur jäkla jobbigt det var att möta Blåvitt under 00-talet, de kändes som en oslagbar jätte som vi var mil ifrån att nå. Nu är den känslan helt bortblåst vilket gjorde att man gick in i vårderbyt med en god känsla – även om det strider lite mot supporterlagarna att känna sig självsäker inför ett derby. Jag brukar inte vara så bra att på att minnas eller analysera det som sker nere på planen under matchernas gång, speciellt inte under derbyn, men det jag kan berätta är det på något sätt kändes naturligt att besegra Blåvitt i våras. Förr kändes derbysegrar mot dem som något unikt, nu blir samma vinster mer av “en i raden“.



Hur mycket betyder det här derbyt för klubben?
– Det är lätt att bli klyschig när man svarar på en sån här fråga, den här matchen betyder ju självklart hur mycket som helst. Det är ju också det enda riktiga derbyt vi har i årets allsvenska.– I skolan var man ju rätt ensam om att vara gaisare, nästan till graden att man blev känd som “gaisarn“. På den tidpunkten var vi ju inte så bra, man fick utså en del spott och spe för sina lagsympatier. Jag antar att så fortfarande är fallet för många unga gaisare och det är framförallt dem jag håller en extra tumme för i derbyt. Det är klart det är roligt att reta blåvita kollegor på jobb och så, men jag tror nog att en derbyseger smakar ännu godare på skolgården.

Vilka blir de viktigaste nycklarna för att vinna?
– Självförtroendet är nummer ett. Vi har ett mentalt övertag på Blåvitt som vi behöver utnyttja. Mycket hänger också på hur vår högerkant med August Wängberg, Axel Henriksson och Gustav Lundgren presterar i matchen.

Hur slutar matchen?
– Den här gången blir det 1-0 till GAIS. Inhopparen Jonas Lindberg avgör i 95:e minuten.

SvenskaFans.com2024-09-30 10:00:00

Fler artiklar om GAIS