Häcken var för svåra - Förlust med 3-1

Matchen på Bravid Arena slutade 3-1 till Häcken.

I lördags styrde Värnamos spelarbuss mot Sveriges framsida där en tuff utmaning väntade. De regerande mästarna BK Häcken stod nämligen för motståndet och det senaste besöket på Bravida slutade med en välförtjänst 4-1-förlust.

Värnamo kom till matchen med gott humör efter uddamålssegern mot AIK i omgången innan. Man saknade Thern, Winsth och Lohikangas som var skadade.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Wenderson – Näsström – Johansson
Netinho – Zeljkovic – Bilalovic

En förändring gjordes och det var att Bustos gick ut och i stället startade Kenan Bilalovic. Även om Bilalovic var bra under försäsongen så var beslutet att starta honom lite oväntat eftersom han är blott 17 år gammal och saknar allsvensk erfarenhet. Noterbart är också att Bilalovics naturliga position är central mittfältare och inte ytter men ändå placerades han på vänsterkanten. Samtidigt kan det också påpekas att de offensiva spelarna växlade positioner emellanåt och därmed rörde sig också Bilalovic inåt i banan.

BK Häcken:
Det gulsvarta har spelat i Allsvenskan sedan 2009 och har under 10-talet blivit ett stabilt allsvenskt lag. Man har dessutom två cupguld, 2016 och 2019, samt flera gånger omnämnts som en guldfavorit. Under många år hade dock Häcken svårt att slå topplagen i seriespelet och man kryssar sig som bekant inte till titlar.

Förra säsongen blev det ändring på det och klubben vann ett efterlängtat SM-guld. Det som var lagets spets var att urstarkt innermittfält med bröderna Gustafsson och Rygaard samt en effektiv Jeremejeff längst fram.

Inför årets säsong så har laget lyckats behålla stora delar av truppen och även tränaren Per-Mathias Högmö är kvar på Hisingen. Med tanke på det så får Häcken betraktas som ett lag med potential att ta guldet men samtidigt har man tappat Jeremejeff och inte heller värvat en ersättare. Just det faktum att man varit passiva under fönstret är ett orosmoln inför året, särskilt med tanke på att man också ska kvala till Champions League. Sex spelare har tagits in och endast högerbacken Sandberg har en realistisk chans att bli en startspelare. Särskilt oroande är det på mittbackspositionen där man utöver Hovland och Hammar inte har någon annan mittback med allsvensk erfarenhet.

Laget inledde tävlingssäsongen på ett bra sätt. Man gick rent i svenska cupens gruppspel, gruppen bestod dock av Halmstad, FC Trollhättan och Jönköping Södra vilket är relativt enkla motståndare. I slutspelet blev det dock 3-0 mot Norrköping och därefter 3-0 mot Djurgården i semifinalen. I mitten av maj väntar en final mot Mjällby och där är Häcken favorit.

Inför matchen mot Värnamo så hade man nio poäng på de fyra första omgångarna vilket får ses som godkänt. Spelet har dock inte riktigt hållit samma nivå som under fjolåret. Den första matchen var mot Elfsborg och där vann man med 2-0 men det var jämnt och det var Häckens individuella spets som avgjorde till deras fördel. Den andra matchen var mot Hammarby och då var innermittfältet ganska dåligt där Rygaard tappade många bollar och Amane ofta stod i passningsskugga. Man räddades dock en relativt stabil defensiv, en bra vänsterkant med Larsen och Lund, misstag från Hammarby och en stekhet Traore.

I den tredje matchen, vilket var mot Kalmar, förlorade man med 3-1 men det var faktiskt en ganska jämn match i likhet med de tidigare. Man hade lite oflyt och slarvade emellanåt med passningsspel och markeringar. Dessutom bidrog skadesituationen till att många spelare som är ovana vid att spela med varandra gjorde det. Man vann därefter mot Sirius och gjorde sin dittills bästa allsvenska match där spelet klaffade i 4-1-segern.

Inför matchen mot Värnamo ställde Häcken upp med följande:

Abrahamsson
Fridriksson Sandberg Hovland Lund
Rygaard Gustafson Amane
Uddenäs Traore Larsen

Häcken har en lång skadelista och de tyngsta tappen är mittbacken Hammar, mittfältaren Simon Gustafsson och anfallaren Sadiq. Hammar försöker man ersätta genom att högerbacken Sandberg tar ett kliv in. Sandberg har varit okej i rollen som mittback men håller ändå lägre nivå än Hammar, särskilt i bollbehandlingen. I stället för Gustafsson spelar Amane och även det är en försämring. Spelaren har än så länge inte klickat lika bra med Samuel Gustafsson och Ryygard och frånvaron av den kreative Simon Gustafsson har därmed varit tydlig. Sadiq är en spelare som kan användas både centralt och på en kant, om han hade varit tillgänglig så hade han troligen startat på högerytterplatsen i stället för Uddenäs. Även det får betraktas som en försämring trots att Uddenäs har uppvisat höga höjder. Uddenäs har haft en tendens att falla ur matcherna och är dessutom slarvig i hemjobbet.

Trots det så är det ett bra lag man ställer på banan. Samuel Gustafsson är kanske Allsvenskans bästa spelare och besitter en blick för spelet som håller väldigt hög nivå. Han är väldigt trygg med bollen och startade de två senaste tävlingslandskamperna vilket indikerar att det är en spelare med klass.

Strikern Traore hade innan matchen gjort 5 mål på 4 matcher och således visat att han kan fylla tomrummet efter Jeremejeff. Det är en snabb och teknisk spelare som är bra på att kombinera med medspelarna och ett livsfarligt hot i djupled. Under säsongsinledningen har också Larsen växlat upp och hållit en väldigt hög nivå. Det är en snabb ytter som är väldigt skicklig med bollen och bra på att kombinera i sista tredjedelen. Hans samspel med ytterbacken Lund håller hög nivå där man samverkar bra.

Spelmässigt är Häcken ett lag som påminner om Värnamo där det är mycket kortpassningsspel längs marken. Det är ett spel som är riskfyllt eftersom ett bolltapp på egen planhalva kan bli väldigt kostsamt och därför är det viktigt att backar och mittfältare är bolltrygga, något som de inte alltid varit under säsongsinledningen. Ett annat utmärkande drag är att Häcken är väldigt snabba på offensiv planhalva när det finns mycket yta och det beror dels på snabba yttrar, dels på Samuel Gustafsson som är bra på att hitta luckor i motståndarnas försvar vilket kan friställa medspelarna.

Första halvlek:
Under de inledande minuterna så är det faktiskt ganska bra spel av Värnamo som flyttar upp och rullar boll på Häckens planhalva. I den andra minuten bjuder Näsström på en teknisk delikates och passar därefter till Bilalovic. Den sistnämnde tar i sin tur och slår en rak passning mot Zeljkovic som tar sig in i straffområdet och skjuter men skottet blockeras.

Minuten därefter får Häcken en chans och det inleds med en Värnamo-hörna. IFK försöker med en kort variant men det misslyckas efter att Bergh slagit en felpassning som Traore blockerat. Anfallaren tar emot bollen och börjar springa från egen kortlinje varav Bergh försöker hindra honom men Traore är både snabbare och starkare. Traore kommer i friläge mot Larsson och försöker placera in bollen men Larsson styr den utanför.

På hörnan visar Häcken upp på ett kvickt passningsspel som Värnamo-försvaret inte hänger med på. Det slutar med en skottmöjlighet för Fridriksson men det går utanför.

Några minuter därpå vänder spelet och Johansson avancerar längs högerkanten. Inuti straffområdet finns både Zeljkovic och Bilalovic, Det är oklart om Johansson försöker hitta medspelarna med ett inlägg eller om han går på eget avslut. Hans aktion leder dock till att bollen träffar stolpen och det är högst tveksamt om Abrahamsson, som tycktes bli förvånad av aktionen, hunnit reagera om bollen gått på insidan av stolpen.

Inledningsvis kändes matchen ganska jämn men i den tionde minuten kommer en kalldusch i samband med att Häcken går upp i ledning. Det börjar med en hörna för hemmalaget som Rygaard tar hand om. Bollen går in mot straffområdet och mittbacken Grozdanic nickar ut men bollen går mot en yta där Uddenäs och Netinho står. Den förstnämnde är hetare och Uddenäs styr bollen mot Larsen som kyligt placerar in 1-0. Det är många spelare i straffområdet och det är imponerande att Larsen kan placera in bollen så snyggt. Kritik kan dock riktas mot Zeljkovic som tappar sin markering på Larsen vilket gör att han kan placera in bollen ostört.

I den 14:e minuten får Värnamo chansen att kvittera och det börjar med att Rygaard uppvisar dålig bollbehandling nere vid hörnflaggan. Det uppfattar Bilalovic som tar bollen ifrån honom och springer in i straffområdet från sidan. Centralt inne i straffområdet finns Zeljkovic och Bilalovic slår en enkel passning till anfallaren som bara ska placera in den men en ivrig Häcken-spelare kommer bakifrån och styr ut bollen till hörna så att Zeljkovic inte hinner avsluta. Situationen är en som hade kunnat utnyttjats mycket bättre och trots begränsad vinkel så borde Bilalovic skjutit. Förvisso fanns det få Häcken-spelare i straffområdet men problemet med att passa Zeljkovic var att han var stillastående när han fick passen och det är svårare att avsluta när man är stilla i jämförelse med om man gör det i rörelse. Dessutom var de gulsvarta ivriga och lyckades därmed avväpna Zeljkovic.

Efter en ganska jämn kvart så börjar Häcken ta över mer spelmässigt och Värnamo har svårt att hålla i bollen under längre perioder samt flytta upp laget. Hemmalaget skapar dock ganska få kvalificerade målchanser vilket delvis beror på ett kompakt försvarsspel från IFK. Bland de gulsvarta möjligheterna så finns ett tamt avslut från Larsen, ett distansskott från Lund och även ett skott utanför från Traore efter en kontring. Även Rygaard har ett skott efter en snabb upprullning av Häcken.

Trots relativt lite boll så har också Värnamo en del chanser men det beror då på slarv från Häcken och inte på egen skicklighet. Det syns i den 26:e minuten när Abrahamsson slår en passning mot en felvänd Rygaard. Wenderson är snabbt uppe och pressar honom samt lyckas ta bollen från en otrygg Rygaard. Wenderson har fri sikt mot mål och tar några steg framåt men har Rygaard tät bakom sig. Avslutet från Wenderson räddas av Abrahamsson.

I den 32:a minuten utspelar sig en fin aktion från Värnamo där Näsström slår en passning mot Bilalovic. Zeljkovic har i sin tur tagit en bra löpning och Bilalovic lyckas med en direktpassning friställa honom och gör att Zeljkovic kan komma fri mot mål. Avslutet från Värnamos anfallare är dock medelmåttigt och räddas lätt av Abrahamsson men det kan nämnas att Zeljkovic kom i en dålig vinkel och dessutom hade Fridrikssen tät inpå sig.

Minuten därpå har Häcken ett väldigt bra läge och det inleds med att Wenderson tappar bollen på motståndarnas planhalva efter en tuff närkamp. Gustafsson får bollen och spelar snabbt till Amane som därefter passar till Traore som kommer fri mot Rasheed. Målvakten går dock vinnande ur striden och lyckas greppa bollen samtidigt som Traore försöker runda honom. En klassaktion från Rasheed som läser Traore som om han vore en bok. Det är en svår situation för en målvakt eftersom man både skulle åka på en utvisning och straff om man råkar ta utespelaren i benen.

Fem minuter senare får Häcken en bra frisparksmöjlighet efter att Eriksson tagit med handen. Den fasta situationen är strax utanför straffområdet och det är Rygaard som tar hand om den. Dansken försöker skicka den under muren men det lyckas inte och bollen rensas i stället undan.

Rygaard har ett nytt avslut i den 40:e minuten efter att Häcken rullat boll i straffområdet och på så sätt hittat luckor i Värnamos press. I en sekvens dessförinnan var det en straffsituation efter att Bilalovic gått in hårt mot Lundahl men domaren valde att fria.

I den 41:a minuten slarvar Rygaard, ännu en gång, på egen halvplan och det leder till att Bilalovic får bollen. I den sekvensen har alltså Bilalovic bollen samtidigt som Zeljkovic och tre andra-Häckenspelare är väldigt nära honom och det blir således väldigt trångt. Bilalovic börjar gå framåt, lyckas faktiskt hitta en skottlucka och får därmed iväg ett avslut men Abrahamsson räddar. Med facit i hand så borde Zeljkovic tagit en löpning vänsterut, Johansson fanns nämligen till höger om Bilalovic. På så sätt hade Zeljkovic kunnat ta med sig en markering vilket gett Bilalovic mer yta.

I den 44:e minuten kommer ett tungt slag för Värnamo efter att Larsson tacklat Amane och domaren blåst straff. Även om det är Larsson som står för den direkta förseelsen så är det Eriksson som bör kritiseras i sekvensen tidigare. Allting börjar nämligen med en utspark från målvakten Abrahamsson som går mot Eriksson. Mittbacken är i duell med Traore och Eriksson försöker nicka bollen framåt men bollen går egentligen bara uppåt. Traore lyckas därefter få tag i bollen och trots att Eriksson pressar honom så får han iväg en sidledspassning till Uddenäs som i sin tur slår en direktpassning till Amane som sprungit in i straffområdet och därefter blir tacklad av Larsson. Traore är därefter säker från straffpunkten och det står 2-0 i halvtid.

Andra halvlek:
Värnamo har en väldigt svår uppgift inför den andra halvleken men får en möjlighet i den 50:e minuten. Abrahamsson slår nämligen en dålig utspark som går rakt till Wenderson, i det läget var målet öppet eftersom Abrahamsson befann sig ur position. Wenderson får bollen ungefär 7-8 meter utanför straffområdet och börjar avancera men Lund följer honom ivrigt och lyckas också stoppa honom. En situation som borde gett en frispark i ett farligt läge för Värnamo men konstigt nog väljer domaren att fria.

Taktiken från Häcken inför den andra halvleken tycktes vara att hålla i bollen och på så sätt trötta ut ett pressande Värnamo och det lyckades bra. Det är också Häcken som är mer konkreta, även om det flera gånger är ganska ofarliga i lägen. Det är många blockerade skott från antingen Larsen, Traore, Lund eller Rygaard.

När väl Värnamo kommer upp i banan så saknas också den tekniska skickligheten. I den 61:a minuten driver Wenderson bollen framåt och passar sedan ut till Bergh som är på kanten. Ytterbacken slår ett lågt inspel mot Bilalovic men den sistnämndes mottagning är bristfällig och därmed uteblir farligheten. Något liknande sker strax därpå men det är Johansson som slår ett inspel mot Zeljkovics vars första-touch är för dålig.

Fem minuter därefter kommer Larsson loss på kanten och han slår en bra passning till Zeljkovic som är inne i straffområdet. Ajdin får bollen felvänd och har en spelare tät i ryggen, han lyckas dock vända om och skjuta men avslutet är tamt. I stället vänder spelet och Rygaard gör 3-0 med en skott från straffområdeslinje. Bra av Gustafsson och Traore i den situationen som genom snabbt kombinerande gör att Rygaard får möjligheten.

I den 73:e minuten så får Häcken en bra möjlighet att sätta fyran. Larsen slår en passning till Lund som är inne i straffområdet och steget förre Vindehall som reagerar långsamt. Lund hamnar i en dålig vinkel och väljer därför att inte skjuta utan i stället att slå en höjdboll över till andra sidan av straffområdet. Bollen kommer till Fridriksson som skjuter men Rasheed räddar samt släpper retur. Returen går till Rygaard och sin iver att få tag på bollen drar Rasheed ner dansken och en solklar straff tilldöms. Målvakten revanscherar sig dock därefter, han räddar nämligen straffsparken från Amane. Samma spelare har ett nytt avslut i anfallet därpå men det går utanför.

I slutet av matchen är det mer Värnamo-spel och laget har sin bästa period under sista kvarten. Det beror troligen på att Häcken var trygga med 3-0-ledningen samtidigt som hemmalagets intensiva press hade börjat slita på laget. I en 82:a minuten har Wenderson ett skott utanför och minuten därefter lyckas Vindehall ta bollen från Fridriksson. Inhopparen slår ett inspel mot Engvall men nyförvärvet skjuter utanför.

I den 84:e minuten spräcks dock Häckens nolla och det börjar med att Johansson passar Engvall som i sin tur slår en direktpassning till Bustos. Kanadensaren får mycket yta, tar något steg framåt och placerar därefter in ett tröstmål.

Tre minuter senare får faktiskt Värnamo en ny möjlighet och det börjar med ett inlägg från Bergh som går mot Bustos. Målskytten står vid första-stolpen och nickar bollen bakåt så att den går mot Vindehall som får en bra chans inne i straffområdet. Lund är dock på hugget och lyckas rensa bort bollen i sista stund. Hade bollen gått in där så hade det minst sagt kunnat bli en spännande avslutning.

Tankar efter matchen:
Värnamo förlorar matchen med 3-1 och enligt mig så är det fullt rättvist för man är det sämre laget. Förvisso kan en kritiker till det påståendet hävda att man har oflyt, exempelvis kommer 2-0-målet precis innan halvtid vilket är psykiskt tungt. Man har dessutom en del bra målchanser när det bara stod 1-0 och Abrahamsson var en viktig kugge för Häcken. Därutöver kan man påstå att det är en bra period på slutet.

Det som ändå gör att jag anser att Häcken gör det bättre är att de är skickligare i passningsspelet, något som båda lagen har som ambition att dominera. Häckens possession-spel bidrog till att Värnamo-spelarna tvingades till mycket spring. När väl IFK fick bollen så var det ganska få gånger man genomförde en snabb omställning medan Häcken var betydligt bättre på att just ställa om. Jag har inte kontrollräknat men om jag minns rätt så skapades de flesta av IFK:s chanser via misstag från Häcken och inte genom egen förmåga.

Värnamos försvarsspel fungerade bra när man var många spelare mellan bollen och Rasheed, det gjorde så att det fanns understöd om någon gick bort sig. Knappast konstigt. När Värnamo-spelarna hamnade i en-mot-en-situationer så var det mer blandade resultat och ofta visade de regerande mästarna att de är individuellt skickligare än Värnamo. Värnamos spelare hade särskilt svårt att hantera Häckens tempoväxlingar.

En spelare som stod för en ganska dålig match var Eriksson som slarvade en del och hamnade på efterkälken när tempot skruvades upp. Även om Eriksson är en hyfsad försvarare så får han ofta problem när han kommer ensam mot en kvick spelare samt när det krävs snabba beslut. Dessutom har han en medioker passningsfot.

Det är felaktigt att påstå att Eriksson var mycket sämre än de andra för det var han inte. Spelaren har dock kopplats ihop med topplag, bl.a. Djurgården, och även beskrivits som en framtida storback utav vissa. Det finns potential i mittbacken men jag skulle ändå vilja påstå att han behöver utvecklas mer för att kunna hävda sig i en allsvensk toppklubb. Det bekräftades på Bravida Arena.

Offensiven gör inte heller någon vidare insats vilket dock varit ett mönster under hela säsongen. Det är tråkigt att, ännu en gång, kritisera Zeljkovic men även denna match visar han prov på bristande spets. Det känns som om han är ganska frustrerad ute på plan.

Om jag hörde rätt så fick Johansson beröm från kommentatorerna på Discovery och han är förvisso inblandad i målet men det var sällan som han hamnade rättvänd på motståndarnas planhalva. Det var därmed en ljummen insats från hans sida trots mycket slit.

Med tanke på att detta var Bilalovics första allsvenska start så bör också någon rad skrivas om honom. Det är en godkänd debut, spelaren är rörlig och söker boll för att på så sätt involvera sig i spelet. Han uppvisar också bra teknik men han brast i beslutsfattande och var dessutom osynkad med lagkamraterna vid några tillfällen. Det är dock en spelare som har god möjlighet att få spela mer hädanefter.

Undertecknad tycker egentligen inte att någon spelare gör en överdrivet bra match men jag vill ändå ge ros till Wenderson. Han är bra i sin mittfältsroll där han ofta är spelbar, sällan slår passningar fel, vinner dueller och jobbar hårt på båda sidor.

Det är också roligt att Bustos fick göra ett mål även om det inte fick någon större betydelse. Kanadensaren har fått en trög start i Värnamo men har värvats för att bli en poängspelare.

I de två nästkommande omgångarna väntar Brommapojkarna och Varberg BOIS för Värnamo. Det är två lag som väntas vara på den nedre halvan av tabellen tillsammans med Värnamo och således står viktiga poäng på spel. Den förstnämnda motståndaren, d. v. s BP, inledde säsongen med tre raka förluster men har därefter ryckt upp sig och vunnit två matcher. Därmed lär det vara ett lag med vind i seglen som väntar på torsdag.