Helsingborg-Värnamo: Seger efter stark avslutning!
Magashy (nr 21) var Värnamos bästa spelare på Olympia.

Helsingborg-Värnamo: Seger efter stark avslutning!

Värnamo vann med 4-1 mot Helsingborg.

Matchen mellan Helsingborg och Värnamo var lite av ett ”ångestmöte”. De båda nykomlingarna är nere i botten och det lär bli en utmaning för bägge att hålla sig kvar i Allsvenskan. För Helsingborgs del så hade det blivit fem poäng med enbart en vinst inför detta möte. Till deras försvar så kan det nämnas att de haft en del svåra matcher med bl.a. Hammarby och Djurgården borta. Lagets skadelista är också lång med bl.a. Henriksson, Landgren, Loeper, Al Hamlawi, Voelkerling-Persson, Joelsson och Gigovic borta. Bland de nämna är den rutinerade Landgren, anfallaren Al Hamlawi och återvändaren Gigovic de mest kännbara tappen.

Ett annat orosmoln inför denna match var att anfallaren van den Hurk var mållös. Van den Hurk är den som väntas stå för merparten av målproduktionen och ifall han inte levererar så kommer det bli svårt för Helsingborg att hänga kvar. En intressant variabel är ”xG” som är en förkortning för expected goals. Det finns både ”xG for” som beskriver antalet mål som ett lag förväntats göra och ”xG against” som beskriver hur många mål ett lag förväntats släppa in. Som all statistik så är det knappast heltäckande men siffrorna talar emot Helsingborg. Skåningarna hade nämligen gjort sju mål men deras xG for var ”5.8” vilket indikerar att de gjort fler mål än vad de förtjänar. På andra änden så hade Hif släppt in 12 mål medan deras ”xG against” låg på ”15.6”. En potentiell tolkning av statistiken är att Helsingborg borde ha färre poäng än vad de har trots att deras nuvarande poängskörd är låg.

Vissa ”förstå sig på-are” hävdar att statistik likt den blir mer och mer sanningsenlig i längden. Detta skulle i så fall innebära att helsingborgarna kommer få det tufft framöver om inget förändras. I omgången innan hade Helsingborg rest till Stora Valla och förlorat mot bottenrivalen Degerfors IF. En sur förlust för Helsingborg som nog förväntade sig en relativt stabil trea. I kontrast till den matchen så hade tre nya namn gått in i startelvan. Suljic spelade som mittback, Jönsson som central mittfältare och Olsson som högerytter. Den förstnämnde var tillbaka från sjukstugan medan de två andra ersatte två skadade spelare.

Värnamo hade förvisso inte förlorat i den senaste omgången men 1-1-krysset mot Mjällby kändes minst sagt som ett bottennapp. Nykomlingen hade en 1-0-ledning under nästan hela matchen men när klockan slog 95 minuter så kvitterade Herman Johansson efter ett misstag från Eriksson. Trots ganska bra spel så hade det enbart blivit en seger på åtta matcher och från media har det funnits funderingar kring pannbenet hos spelarna. Truppen är orutinerad och består av flera unga spelare som är ovana vid att spela matcher på denna nivå.

Hellberg valde att ställa upp med följande elva:
Vaitsiakhovich
Winsth – Tihi – Eriksson – de Vries
Larsson – Magashy – Kenndal
Johansson – Antonsson – Wenderson

Detta är nästan samma elva som mot Mjällby förutom att Winsth går in i stället för avstängde Netinho. Förändringen innebar att Winsth placerades som högerback och att Larsson flyttades upp till mittfältet. Utöver Netinho så saknades också skadebenägna Kindberg och Simba.

Noterbart är att formsvage Eriksson fick förnyat förtroende trots det avgörande misstaget senast. Även Larsson och Wenderson som varit högst mediokra fanns med i elvan. Hellberg poängterade inför matchen att han tror stenhårt på spelargruppen och verkar ändå ha förtroende för de namn jag nyss nämnde.

Undertecknad anser att det trots ganska lite poäng varit bra spel under våren. Det som saknats är den sista spetsen både offensivt och defensivt vilket kan kopplas till bristande erfarenhet. Ett annat problem är att insatserna varit ojämna under en och samma match. Ofta har Värnamo fått en dipp på slutet. Vid en titt på xG så talar det faktiskt till Värnamos favör. Laget har gjort sju mål men har ett ”xG for” på 9.1 vilket därmed betyder att Värnamo förtjänat mer. I den andra änden har det blivit elva insläppta mål men ”9.2” i xG against. En möjligen hypotes utifrån statistiken är att Värnamo i längden kommer få bättre utdelning på sina chanser och lyckas hålla sig kvar i finrummet.

Första halvlek:
Det är Helsingborg som inleder matchen piggast och är mer på tårna. I den fjärde minuten tilldöms de en frispark som blir inslagen i straffområdet. Lingman får huvudet på bollen och försöker skarva vidare till van den Hurk men bollen plockas enkelt av Vaitsiakhovich. I den 12:e minuten lyckas Taha Ali dribbla sig loss på kanten efter press från Värnamos försvar och han passar till Lingman som avfyrar ett skott utanför straffområdet. Avslutet går förvisso utanför men Alis dribbling är imponerade. Ali är minst sagt en publikfavorit på Olympia med sin vassa teknik och han har sex landskamper i futsal på meritlistan.

Med kvarten spelad så dyker Värnamos första läge upp. Det är van den Hurk som gör en dålig bröstmottagning och därför tappar bort bollen i pressen. Den hamnar hos Magashy som med bra blick slår en klockren passning till Johansson som tar en löpning in i straffområdet. Johansson får bollen i löpsteget men har en dålig vinkel och väljer därför inte att skjuta utan han försöker spela den i sidled till Antonsson. Det hela misslyckas eftersom mittbacken Suljic lyckas bryta passningen men ifall Johansson tunnlat honom så hade Antonsson haft öppet mål och troligen gett Värnamo en ledning.

Den inledande kvarten gav en bild av hur matchen i sin helhet skulle bli. Det fanns ett bra grundspel från Helsingborgs sida men det varvades med slarviga bolltapp som gav Värnamo möjligheter. I den 17:e minuten har van den Hurk ett avslut över mål och minuten därpå  testar färöingen Davidsen med ett avslut som blockeras.

Värnamos klart lysande stjärna under matchen var Magashy. Han vann många bollar med sin ivriga spelstil och han var överallt på planen. Han var bra i defensiven eftersom han bröt många passningar men också fin offensivt med öppnande passningar. I den 19:e minuten vinner han bollen på egen planhalva och driver upp, han slår sedan en passning till Antonsson som är ensam med Widell. Antonsson har Johansson i sidled men försöker ändå dribbla och går sedan på ett eget avslut men avslutet styrs över mål. Tre minuter därpå är det ännu en gång Magashy som dribblar sig loss med hjälp av en tunnel och slår en bra passning till Johansson som har fri sikt men den sistnämnde har en dålig mottagning. Mottagningen leder till att chansen rinner ut i sanden.

I den 23:e minuten kommer 1-0 efter att Jönsson slagit en kort passning till van den Hurk i straffområdet. Anfallaren tar emot bollen och har Tihi i ryggen men lyckas ändå vända kroppen och få till ett avslut som via stolpen går in i mål. Resten av halvleken är därefter väldigt dålig av Värnamo som inte tycks kunna skapa något. Inte heller Helsingborg är speciellt produktiva men hemmalaget framstår som väldigt stabila i sitt försvarsspel. Innan halvtidsvisslan så har Wenderson ett skott utanför och Antonsson ett skott som blockeras men detta är inga direkta farligheter. Även Ali har ett avslut för Helsingborgs del men det står 1-0 i halvtid.

Andra halvlek:
I inledningen av den andra halvleken får Ali bollen i straffområdet varpå den nämnda skjuter utanför. Vinkeln är dålig för Ali och med facit i hand borde han försökte hitta en lagkamrat i straffområdet. I början av halvleken så är spelet fortsatt begränsat från Värnamos sida men via misstag från Helsingborg lyckas man ändå skrapa fram chanser. I den 50:e minuten har Winsth ett inspel till Johansson men Johansson får en felträff och det blir därför enkelt för Lindegaard att plocka. I föregående artikel skrev jag att det känns som om Värnamo är alltför beroende av Johansson och hans offensiva initiativ vilket riskerar att bli en svaghet i längden. En förklaring bakom Värnamos mediokra lir var att Johansson inte riktigt kom upp i den nivå man önskade. Det var en del förlorade bollar, felbeslut och dåliga mottagningar från hans sida.

Matchen fortsätter dock och i den 55:e minuten gör de Fries ett misstag som leder till att Ali får bollen. Ali väljer att avsluta men skottet blockeras och minuten därpå vänder spelet. Wenderson får tag på bollen och driver upp från egen planhalva. Han har med sig Johansson och kvar på Helsingborgs planhalva finns tre försvarare. Dessvärre väntar Wenderson alltför länge med att slå nyckelpassningen till Johansson vilket leder till att anfallet saktas upp samtidigt som Helsingborg hinner få tillbaka spelare i försvaret och omgruppera. I den 64:e minuten tilldöms Helsingborg en hörna och efter ett farligt inspel lyckas nästan Suljic få huvudet på bollen. Ifall mittbacken rört bollen så hade den styrts in men turligt nog är han någon sekund för sen.

Sex minuter innan Suljics ”miss” så sker något som ska bli avgörande för matchutvecklingen. Lennartsson väljer att ta av Lingman och in kommer Kaied, inhopparen är en egenprodukt och en spelare med framtidspotential. För Värnamos del gör Becirovic allsvensk debut fem minuter därefter och även detta skulle påverka matchen.

I den 67:e minuten lyckas den nyss nämnde Kaied ta bollen från Wenderson, nästan vid halvplan. I sekvensen därefter passar Kaied bollen bakåt men mittfältaren har inte koll på omgivningen vilket leder till att bollen går rakt till de Vries. Nyzeeländaren tar emot bollen och uppfattar en löpning från Antonsson in i straffområdet. De Vries väljer därför att skicka en höjdboll till en omarkerad Antonsson som bröstar ner bollen och sedan på halv-volley placerar in den. Mittbacken Suljic försöker förgäves stoppa Antonsson men hinner inte. Utöver att det är en klass-aktion från Antonsson så uppvisar de Vries prov på klockren spelförståelse när han snabbt uppfattar Antonssons sprint.

Tre minuter därpå är vändningen fullbordad och det är Magashy som påbörjar anfallet med att bryta en passning. Han driver upp bollen och passar Becirovic på kanten. Becirovic spelar sedan vidare bollen till just Magashy som tagit en löpning in i straffområdet och nigerianen gör 2-1. Väldigt fin passningsfot från inhopparen Becirovic som lyckas hitta Magashy fastän det är en del trafik i Helsingborgs straffområde. Som tidigare nämnt är Hif ett bottenlag och bottenlag kännetecknas ofta av en ”förlorarmentalitet” där det blir jobbigt att hantera motgångar. Känslan är att de rödklädda spelarna tappar allt sitt spel under dessa minuter. I stället för att ta sig i kragen och jaga en kvittering så fallerar allt från försvar till anfall där passningsspelet inte stämmer och spelarna är stillastående.

I den 75:e minuten är det nära att ledningen utökas efter en bra passning av Becirovic till Johansson som är på kanten. Johansson slår en boll till Antonsson som står ensam i straffområdet och anfallaren kommer fri med målvakten Lindegaard men han bränner jätteläget. I den 80:e minuten kommer dock 3-1 efter en omställning där Magashy driver upp och spelar till Johansson som i sin tur passar vidare till Antonsson som placerar in 3-1 till bortalaget. Som tidigare nämnt lyckas inte Helsingborg sätta en hård offensiv press utan Värnamos ledning känns kontrollerad.

Förvisso har Karjalainen ett skott som rullar utanför, Jönsson ett som blockeras och samme Jönsson ett fint inspel men ledningen är återstår. I den tredje tilläggsminuten slår inhopparen Vindehall spiken i kistan. Det börjar med en hörna för Helsinborg och Vaitsiakhovich boxar ut. Bollen hamnar hos Wenderson som tar en löpning med bolleb. Vindehall springer i djupet och tar emot en passning och fortsätter framåt för att sedan göra sitt första allsvenska mål. Matchen slutar 4-1.

Tankar efter matchen:
Det är en efterlängtad och väldigt skön seger med tanke på det som hände mot Mjällby. Samtidigt så har matchen två ansikten och fram till 1-1-målet är det Helsingborg som är det bättre laget. Den första halvleken var högst medioker, särskilt efter Helsingborgs ledningsmål. Det är dålig rörlighet och mycket bolltittande från spelarna vilket leder till få chanser och många långbollar som skickas i brist på alternativ. Inte heller pressen fungerade och de chanser som skapades var kopplade till misstag från Helsingborg och inte egen skicklighet.

Men sen så kommer 1-1 och matchbilden förändras kraftigt. Helsingborgs spelare tycktes bli chockade och lite nervösa av kvitteringen samtidigt som bortalaget fick en energi-boost. Förvisso spelade också ”2-1”-målet in men det kändes som om Hif nästan gav upp matchen. Lagets spelare blev otrygga med bollen och rörligheten minskade. Värnamo å andra sidan höjde sig ett snäpp där både löpsteg och korrekta passningar ökade.

En uddamålsledning är alltid skör vilket matchen i Mjällby visade men spelarna kändes trygga och resultatet bidrog till att Helsingborg tvingades spela mer offensivt vilket öppnade upp ytor. Ytorna utnyttjades av Värnamo som hade finfina omställningar och därför kunde göra två nya mål samt skapa ytterligare en jättemöjlighet.

Det finns därmed en delad bild av matchen. Å ena sidan blev det seger och trea nya poäng med fyra baljor producerade. Även spelet på slutet var väldigt bra. Samtidigt så bör man inte blunda för hur matchbilden såg ut under 70 minuter där bristerna var många. Ifall Värnamo lirat mot ett stabilt mittenlag så hade troligen matchen redan varit över och denna comeback hade inte varit möjlig.

En noterbar skillnad i jämförelse med andra matcher är att Värnamo spelade som bäst under matchens slutfas. I tidigare drabbnigar har det ofta sett bra ut under matchinledningen och/eller runt halvtidsvilan för att därefter falla på slutet. Under både 2020 och 2021 var en av Värnamos styrkor uthålligheten och många matcher vanns genom sena avgöranden. Förhoppningsvis kan IFK fortsätta på den inslagna vägen.

Bland spelarna så måste Magashy berömmas. Han fungerar bra i det försvarsspelet med sina ständiga löpningar. Han vann flera bollar mot Helsingborg och var också skicklig offensivt med bra passningar som satte medspelarna i bra positioner. Magashy är inte bara löpvillig utan han har också förmågan att ta smarta löpningar som faktiskt öppnar upp spelet. Magashy blev även uttagen i ”omgångens elva” utav Discovery.

Även Antonsson måste nämnas eftersom han gör två mål och uppvisar klass i de aktionerna. På denna sida har Antonsson kritiserats för att han bränner möjligheter men det har ändå blivit fyra mål på nio matcher vilket får ses som godkänt då han tillhör ett bottenlag. Utöver mål så har Antonsson ett bra rörelsemönster och han tar ofta bra löpningar in i straffområdet som öppnar upp spelmöjligheter för de andra.  Jag vill även ge Becirovic ros för ett piggt inhopp och en läcker assist. Becirovic har visat kvalité ända sedan han tog steget upp i A-laget och kan kanske blir en ”joker”. Av det lilla jag sett denna säsong så anser jag att Becirovic gjort det betydligt bättre än Moses som mest sett vilsen ut.

Trots begränsat spel under 70 minuter så fanns det ingen tydlig ”svag punkt” men ändå är det två spelare som jag vill lyfta. Den förste är Winsth som var saknad i inledningen på säsongen. Dels för att han varit i A-laget så länge och visat lojalitet i med- och motgång. Dels för att hans vikarie Larsson inte gjorde särskilt bra ifrån sig på högerbackspositionen. Winsth har visat hjärta på plan och sliter enormt men han är ojämn. Han kommer emellanåt in sent i tacklingar, förlorar närkamper och slår dåliga passningar.

Mittfältaren Kenndal fick en bra start på säsongen men har sänkt sig i något. Han är fortfarande rörlig och har i grunden bra teknik men i matchen mot Helsingborg blev det en del tappade bollar och förlorade dueller. Möjligen kan det nämnda ursäktas med dålig rörlighet från medspelare vilket innebar att det fanns få passningsalternativ. Kenndal är i min mening fortfarande en spelare som håller för Allsvenskan.

Värnamos nästa match är på söndag den 29 maj och då väntar publiklaget Hammarby IF. Ett lag vi mötte en del i Superettan under 10-talets första halva men som sedan 2015 spelat i Allsvenskan.




 

Erik Larsson2022-05-26 11:14:01

Fler artiklar om IFK Värnamo