IFK Värnamo-IFK Göteborg: Förlust i avslutningsomgången.

IFK Värnamo-IFK Göteborg: Förlust i avslutningsomgången.

Värnamo förlorade med 4-1.

I årets sista match väntade en duell mellan ”kamratlagen” IFK Värnamo och IFK Göteborg. Båda teamen hade inget konkret att spela för och således påminde omgången om en ”vänskapsmatch”. Ett undantag från detta var möjligen Antonsson som inför matchen var tvåa i skytteligan med två mål bakom Jermejeff. Vid ett hattrick kunde han därmed gå om.

Värnamo ställde upp med 4-3-3 och nya i elvan var Gustafsson, Edvardsson, Winsth och Kenndal. Gustafsson och Edvardsson är vanligen bänknötare men har troligen imponerat på träningar och detta ville Hellberg belöna i denna betydelselösa match. Winsth var tillbaka från skadan medan Kenndal varit en rotationsspelare som gått ut och in ur elvan beroende på motstånd.

IFK Göteborg har varit väldigt ojämna i år och är därmed ett väldigt svårtippat lag. Man befann sig på en åttonde plats vilket är en passande placering. Mittenpositionen indikerar nämligen att det finns en grundstabilitet men man har samtidigt inte kunnat hävda sig mot de allra bästa lagen. Bland annat förlorade man i omgången dessförinnan med 4-0 mot Häcken efter en usel insats.

Värnamo inleder matchen ganska bra och har mycket boll. I den sjätte minuten kommer den första konkreta chansen och det är en frispark som Zeljkovic som tippas över av Dahlberg.

Första farliga möjligheten för IFK Göteborg kommer i den 26:e minuten och det är en hörna som Wendt slår in. Bångsbo tar en löpning in i straffområdet och är helt omarkerad när han nickar över.

Strax efter den nämnda möjligheten kommer Markovic i en en-mot-en-duell mot Larsson. Den sistnämnde visar prov på passivt försvar vilket ger Markovic en skottmöjlighet men Gustafsson räddar.

På den efterföljande hörnan kommer dock 1-0 och det är återigen dåligt försvarsspel i samband med en fast situation. Hörnan blir slagen mot Svensson som nickar till Sebastian Eriksson som i sin tur nickar in den. Antonsson tappar totalt markeringen på Eriksson och visar varför han är anfallare och inte mittback.

Innan halvtid så får Värnamo en chans att kvittera och det är i den 43:e minuten när Johansson dribblar sig förbi en motspelare på kanten. Han slår in bollen centralt och söker troligen Antonsson men den når inte honom. I stället går bollen till Zeljkovic som släpper (?) bollen vilket ger Wenderson en möjlighet men hans avslut räddas enkelt av Dahlberg. Det är oklart ifall Zeljkovic släpper bollen medvetet eller ifall han inte hinner få tag på den.

Det är 1-0 i halvtid och Värnamos halvlek hade kännetecknats av mycket bollinnehav men få chanser. Hemmalaget hade endast ett skott på mål och 0.05 i xG vilket är en låg siffra. Antonsson som siktade på skytteligatiteln hade varit osynlig.

Efter halvtidspausen får Värnamo en mardrömsstart och det börjar med en djupledsboll från Wendt till Norlin. Den sistnämnde levererar sedan ett inspel och det blir ett ”konstigt” missförstånd mellan Winsth och Vilar. Vilar ska försöka rensa bollen samtidigt som Winsth försöker ta emot bollen alternativt slå ut den till hörna (?). Jag vet faktiskt inte vad som sker i Winsths huvud men kaptenens försök att ta emot bollen misslyckas och det blir istället en styrning till Berg som placerar in 2-0. Ifall Winsth varit passiv i situation så hade Vilar rensat bollen och målet hade uteblivit.

Två minuter senare så är det nära att ledningen utökas och det är Norlin som slår en djupledsboll till Markovic. Norrmannen kommer fri mot Gustafsson och lyckas runda honom men han hamnar i en dålig vinkel och lyckas inte placera in bollen.

I stället kommer en reducering i den 53:e minuten och det är ett inlägg från Edvardsson som Zeljkovic tar emot och sedan placerar in 2-1. Bra tekniskt utförande av Zeljkovic i den aktionen.

Värnamo får därmed lite hopp men i den 57:e minuten åker man på en kalldusch. Mittbacken Vilar tar nämligen ett andra gult kort och efter det så är matchen förlorad. Värnamo skapar egentligen ingenting därefter trots att man kommer upp ibland.

I den 62:a minuten så punkteras i stället matchen efter en fantastisk crossboll som går mot Norlin. Winsth är på efterkälken vilket ger Norlin ett friläge och målskytten placerar in 3-1 för IFK Göteborgs favör. Målvakten Gustafsson står dåligt positionerad i sekvensen vilket därmed ger Norlin en stor del av målet att sikta på.

Runt den 70:e minuten så blir matchen tillfälligt avbruten i och med att olaglig pyroteknik används. Detta sker vid två tillfällen och resulterar i att domaren visar 11 minuters tillägg (!). Att göra två mål på 11 minuter är knappast en omöjlighet och således fanns det kanske lite hopp för Värnamos men detta släcktes ganska snabbt.

I den 91:a minuten kommer Norlin fri mot Gustafsson och målvakten drar ner honom vilket ger bortalaget en straff. Straffen är regelrätt och placeras säkert in i mål vilket ger 4-1.

I den tionde tilläggsminuten får göteborgarna en frisparksmöjlighet och Norlin får en bra träff men Gustafsson revanscherar sig och räddar.

Matchen slutar alltså 4-1 och IFK Göteborg vinner rättvist. Värnamo har mycket possession men i helhet så är insatsen en besvikelse. Man är dåliga att försvara i eget straffområde och väldigt trubbiga i motståndarnas straffområde. Känslan var att nästan man gav upp matchen efter Vilars utvisning med tanke på att energin var så pass låg.

Förlusten innebär att Värnamo slutar tia i tabellen vilket är en godkänd placering med tanke på förutsättningarna.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-11-07 23:18:23
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo