Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-09-30 19:10

IFK Göteborg - GAIS
2 - 0

Sju tankar efter IFK Göteborg – GAIS (2–0)
Efterlängtad seger för IFK Göteborg hemma mot Gais.

Sju tankar efter IFK Göteborg – GAIS (2–0)

IFK Göteborg tog både en efterlängtad trepoängare och derbyseger på samma gång. Efter att långsamt ha pulveriserat grönsvart hemma på Gamla Ullevi. IFK Göteborg är bäst i stan och här kommer sju tankar efter höstderbyt.


1 – Precis så spelar man ett derby
Höst, elljus, pyroteknik och ett enormt tryck. Förutsättningarna för derbyt mellan Blåvitt ochGais var optimala. Och Blåvitt tog chansen och presterade när det gällde som allra mest. Man kör egentligen över Gais i 90 minuter. Vinner fler dueller, smäller hårdare, spelar betydligt bättre och skapar fler målchanser. Det är aldrig speciellt nära att matchen slutar på något annat sätt, framför allt inte efter att Blåvitt tog ledningen. Det är precis så man vinner ett derby och ett helt värdelöst IFK Göteborg går på något oförklarligt sätt ut och står för en fläckfri och föredömlig derbyinsats.


2 – Det här är det allting handlar om
Hela supporterskapet kan på ett väldigt enkelt sätt summeras med gårdagskvällen. Det är för sådana stunder man åker timmar i bussar, trots att man blir besviken varenda gång. Det är allt
det någonsin handlat om. Att vinna ett derby mot Gais. Det är allt det som hela mitt supporterskap till IFK Göteborg har utgått ifrån. Från det att jag var sju år gammal, när alla mina berättelser jag skrev i skolan handlade om att IFK Göteborg vann mot Gais. Uppvuxen på en skolgård där alla hejade på Gais fanns det ingenting i världen som var större än detta.

Att vinna mot Gais har varit den konstanta röda tråden och drivkraften i mitt blåvita supporterskap. Och igår var första gången jag fick uppleva det på riktigt. Igår var första gången det inte bara var en fantasi i min skrivbok på skolbänken. Igår vann IFK Göteborg mot Gais och ingenting annat spelar längre någon som helst roll. Inte igår, inte idag och inte imorgon.


3 – Hemmaborgen Gamla Ullevi
Det trycket och den stämningen som var på den blåvita läktaren igår är det bästa på extremt länge. Hela den blåvita läktaren kokade och Gamla Ullevi blev den starka hemmaplan som det ska vara. IFK Göteborg var ostoppbara och förhoppningsvis är det vändpunkten på den annars negativa hemmatrenden som präglat Blåvitt under säsongen 2024.


4 – Det evighetslånga matchmötet
Det går såklart inte att komma ifrån det faktum att derbyt innehöll ett väldigt långt spelavbrott. Känslan på plats var att matchen kunnat dra igång betydligt tidigare än vad den gjorde. Hur som helst är bangers någonting som inte hör hemma på svenska fotbollsläktare, vilket dessutom är någonting som i princip alla supportergrupperingar ställt sig bakom. Oerhört tråkigt att det stjäl fokus från en annars fantastisk inramning och stämning. Men det går självklart att fokusera på allt det som var fantastiskt och bra, istället för att rikta all uppmärksamhet åt de enstaka individerna som orsakade spelavbrottet.


5 – Den perfekta derbyelvan
Direkt när startelvan släpptes kändes det som helt rätt uttagning. Bland de som spelade från start för IFK Göteborg igår finns många karaktärer av derbytyp. August Erlingmark, Adam Carlén, Kolbeinn Thordarsson och Gustaf Norlin för att nämna några. Om man jämför med vårderbyt var det framför allt inställningen och lagkänslan som stack ut igår. IFK Göteborg vann tillsammans och alla offrade sig för varandra. Extra roligt att både Carlén och Norlin, som varit starkt kritiserade, stod för fantastiska insatser. De vet från början vad matchen betyder, till skillnad från ”legoknektar” likt Andreas Pyndt och David Kruse.



6 – Att få trycka till Gaisarna
Förutom att det såklart alltid är skönt att vinna ett derby var det som om tajmingen inte kunnat bli bättre. Blåvitt behövde verkligen vinna, och det var som upplagt att så inte skulle bli fallet. Att bortaläktaren skulle få skråla om att Blåvitt åker ur, samtidigt som man själva har blicken mot Europaplatserna. Men så blev det inte, istället plockades de ner på jorden. För alla vet ju, så även dem själva. Att det bara finns ett lag i Götet.


7 – Och helt plötsligt var det lugnt?
Nej, riktigt säkert är det såklart inte ännu. Men det ser onekligen ut som att IFK Göteborg borde klara sig kvar i Allsvenskan. De tre poängen var extremt viktiga och det är plötsligt lite luft ner till kvalstrecket. Förhoppningsvis gav derbyt även mycket att bygga vidare på prestationsmässigt. Nu känns Norrköping borta som en överkomlig match, där en seger blir värdefull samtidigt som det inte är kniven mot strupen.

 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042024-10-01 16:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg