Stora Valla, 2023-07-01 15:00

Degerfors - IFK Värnamo

Inför: Degerfors borta

Inför: Degerfors borta

Imorgon spelar IFK Värnamo mot Degerfors IF.

Allsvenskan är tillbaka och i den nästkommande omgången reser IFK Värnamo till Värmland där en viktig match, mot bottenkonkurrenten Degerfors IF, väntar på Stora Valla.

Värnamos senaste tävlingsmatch var mot Malmö FF och då blev det förlust med 3-1 trots en gedigen prestation. Därefter hade spelarna en veckolång semester innan man var tillbaka i träning.

Under det korta uppehållet har en träningsmatch spelats och det var mot Jönköping Södra. Länsderbyt blev endast 67 minuter långt och det beror på att ett kraftigt åskoväder avbröt tillställningen. När domaren blåste av stod det 3-0 till Värnamo, målen gjordes från Engvall, Bustos och Becirovic.

Värnamo var bättre under mötet och J-Södra hade svårt att komma till konkreta chanser. Noterbart är att Kim Hellberg bytte hela laget i halvtid, därmed startade en helt ny elva när den andra halvleken sparkade i gång.

Att spekulera kring vilka elva spelare som startar mot Degerfors är svårt med tanke på att Hellberg brukar göra minst en förändring från match till match. Troligen kommer Värnamo ha en mer offensiv tyngd i jämförelse med Malmö-matchen och det skulle kunna gynna exempelvis Netinho, Ajdin Zeljkovic och Edvin Becirovic som trivs mer på offensiv än defensiv planhalva.

Mittbacken Bernardo Vilar är tillbaka från sjukstugan och har potential att peta antingen Victor Eriksson eller Emin Grozdanic, även om det knappast är en självklarhet. En spelare som kan tänkas hänga löst är Jonathan Rasheed som stod för en rejäl blunder mot Malmö.

Kenan Bilalovic skadade sig mot J-Södra och blev även körd till sjukhus efteråt vilket indikerar att han troligen inte kommer vara spelklar. Samma kan sägas om William Kenndal som inte fanns med i truppen i träningsmatchen på grund av en skada.

Värnamo är tolva i tabellen med just tolv poäng. Degerfors är en placering bakom och har elva poäng men en match mer spelad än IFK.

På negativt kval finns IFK Göteborg med sju poäng samtidigt som AIK är nästsist, även de har sju poäng. Därmed skulle en förlust i kombination med vinster för AIK och IFK Göteborg bidra till att känslan av bottenstrid förstärks.

Degerfors:
Degerfors gör sin tredje raka säsong i Allsvenskan och har klarat sig kvar utan kval både 2021 och 2022. Under fjolåret räddades man av en urstark höst och smarta nyförvärv på sommaren.

Likt flera mindre lag så har man haft en hög spelaromsättning, inför denna säsong så har ett tiotal spelare både lämnat och ett tiotal kommit in. Bristande kontinuitet är något som tenderar att försvaga en klubb eftersom det behövs tid för att spela ihop ett lag och skapa en vi-känsla.

Det blir inte enklare när det är bärande spelarna som lämnar, exempelvis har den erfarne anfallaren Johan Bertilsson lämnat för Karlstad. Bertilsson var en ledartyp med en hög arbetskapacitet och fina fötter. Vidare så har mittbacken Gustaf Lagerbielke och forwarden Omar Faraj, som imponerade under hösten, försvunnit vilket också märkts.

Bland nyförvärven finns det egentligen inget särskilt hett namn utan det är spelare från en lägre hylla. En spelare med potential är dock Peter Gwargis som lånats in från Malmö FF. Det är en 22 år gammal vänsterytter som både är snabb och teknisk. Gwargis har ett förflutet i Brightons ungdomsorganisation men har aldrig spelat för deras A-lag och spelaren har inte heller fått något genombrott på seniornivå.

Hans sejour i Degerfors har hittills varit medioker med endast två starter. Emellanåt syns det dock att Gwargis är en tekniskt begåvad lirare men han har svårt att skapa konkreta chanser.

Kvar som tränare är fortsatt Tobias Solberg och Andreas Holmberg. Båda har varit i Degerfors tränarstab sedan 2017 och 2020 tog de över som huvudtränare. Det har blivit en lyckad sejour för herrarna som tagit upp föreningen till Allsvenskan och därefter även hållit kvar laget under två säsonger.

Degerfors påminner en del om IFK Värnamo. Man försöker primärt spela längs marken och det är ett lag med löpvilliga spelare och hög arbetskapacitet. En svaghet för föreningen är lagets defensiv. På 13 matcher har 34 mål släppts in vilket är i snitt 2.4 mål insläppta per match. Framåt har det endast blivit 14 mål vilket får betraktas som mediokert. Laget har dock en fungerande speluppbyggnad och kan ta sig till chanser men effektiviteten saknas.

Under säsongen har det varit väldigt blandade insatser och Degerfors tycks vara ett annat lag på hemmaplan i jämförelse med bortaplan. På Stora Valla har nämligen 11 poäng erövrats medan man förlorat samtliga bortamatcher varav en del riktiga bottennapp, bl. a. tennissiffror mot IFK Göteborg.

Bland spelare som utmärkt sig finns Diego Campos som gjort tre mål och tre assist. Det är en bra avslutare som också är rörlig och bra i pressingen. Även mittfältarna Christos Gravius och Rasmus Örqvist klarar sig med godkända betyg, det är spelare med en hög arbetskapacitet och fina passningsfötter.

Matchen mellan Värnamo och Degerfors är svårtippad men på förhand får nog hemmalaget betraktas som favorit eftersom de just har hemmaplansfördelen. Om Värnamo lyckas utnyttja hålen i Degerfors defensiv så skulle det dock kunna bli en trevlig afton i Värmland tillika tre poäng hem till kamratgården.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-06-30 08:08:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo