Inför: Djurgården hemma

Inför: Djurgården hemma

Värnamo välkomnar Djurgården på Finnvedsvallen.

Allsvenskan fortsätter och härnäst väntar hemmamatch mot Djurgården för IFK Värnamo. Det är en drabbning där Värnamo inte är favoriter enligt men där en pinne är fullt realistisk.

I den föregående omgången så vann Värnamo med 2-0 mot Degerfors IF. Det var en stabil insats där man var det betydligt bättre laget och vann rättvist. Vinsten innebar att Värnamo klättrade upp till en elfteplats och just nu förfogar man över femton poäng med tretton matcher spelade.

Undertecknad tror att det kommer bli nästan samma elva som senast, den enda som hänger löst är vänsterbacken Albin Lohikangas. Han var otrygg i det defensiva mot Degerfors och lär få det tufft i en match där Värnamo inte väntas vara spelförande. Om han petas kommer förmodligen Viktor Bergh, som startat flera matcher, att få förtroende.

En annan möjlig lösning är att mittbacken Emin Grozdanic positioneras som vänsterback, något som han varit i GAIS. Om Grozdanic skulle byta position lär Vilar, om han är skadefri, placeras som mittback.

Även Ajdin Zeljkovic utmanar i högsta grad om en plats i startelvan. Trots att det fortsatt inte blivit någon poäng så är det en offensivt skicklig spelare som skulle kunna peta såväl Engvall som Ademi.

Djurgården:
Fjolårstvåan var en av favoriterna inför årets säsong vilket delvis beror på att man fick behålla stora delar av 2022-truppen. Det enda riktigt tunga tappet var Hjalmar Ekdal som lämnade för spel i Burnley. Försvann gjorde också bl.a. målvakten Aleksandr Vasyutin och mittfältaren Emmanuel Banda men de var inga nyckelspelare utan snarare breddspelare.

Man värvade in flera spelare, där de mest meriterade namnen var Oliver Berg som gjort succé i Kalmar FF och mittbacken Carlos Moros Gracia. Dessutom hämtades en del yngre förmågor in där kronjuvelen var Lucas Bergvall från Brommapojkarna. Således var det en slagkraftig trupp som man förfogade över.

En annan orsak bakom varför Djurgården var favorittippade var tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Herrarna tog över Djurgården 2019 och har sedan dess radat upp topplaceringar och ständigt bekräftat att de är skickliga och flexibla tränare.

Inledningen på året var dock en besvikelse, man föll nämligen med 5-0 i dubbelmötet mot Lech Poznan i Conference League. I den inhemska cupen promenerade man förvisso igenom gruppspelet och slog därefter Malmö i kvarten. Man var dock chanslösa i semifinalen mot Häcken där man förlorade med 3-0.

Inledningen på Allsvenskan var inte heller särskilt bra med bara två vinster på de sex första matcherna. På de sju efterföljande matcherna (mellan den 7:e och 13:e omgången) förbättrades dock spelet och därmed även resultateten, på dessa matcher blev det nämligen fyra segrar, två kryss och en förlust. Sedan det korta sommarlovet avslutades så har en match spelats och det var en stabil viktoria mot Varberg.

I tabellen är Djurgården för tillfället fyra med 24 poäng men laget har tio poäng upp till ligaledaren Malmö FF. Efter att nästan halva säsongen spelats så är man således långt ifrån guldet och vill de sig illa kan man hamna utanför Europaplatserna.

Djurgården är ett väldigt ojämnt lag och det syns om man jämför resultat i hemma- och bortamatcher. På Tele2 har det blivit sju vinster och ett kryss medan man förlorat fyra och kryssat två bortamatcher. Laget trivs inte på naturgräs vilket också märktes förra året.

Laget har ett ganska bra försvar där mittbacksduon Marcus Danielsson och Jesper Löfgren samarbetar bra ihop samtidigt som Elias Andersson och Piotr Johansson är stabila ytterbackar.

På mittfältet har Rasmus Schüller visat klass och det gäller även det unga stjärnskottet Lucas Bergvall som blivit en startspelare i Djurgården. Bergvall är en av Sveriges största talanger och det har han visat under våren. Det är en ”regista”-typ som är bra på att läsa spelet, dribbla och styra tempot med sina passningar.

Lika lyckosam har inte mittfältaren Magnus Eriksson varit och han har faktiskt tappat sin startplats. Kanske är det åren som börjar komma i kapp Eriksson som tidigare varit en av Allsvenskans bästa mittfältare.

Ett orosmoln för Djurgården är att offensiven varit medioker och spelarna har inte känts synkade. Ett tecken på det är att Asoro, Berg, Wikheim, Radetinac, Bergström och Fallenius gjort sju mål ihop på tretton matcher.

Inför imorgon så är en poäng fullt realistisk. Djurgårdens bortastatistik talar för sig själv och blåränderna lär inte trivas på Finnvedsvallens gräsmatta. Samtidigt så har Värnamos samtliga allsvenska vinster följts upp med en förlust under 2023 och således finns det också en viss paranoia. Vidare kommer det att bli en speciell match för Albion Ademi, yttern är nämligen inlånad från just Djurgården.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-07-07 11:18:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo