Inför: Häcken hemma
Värnamo kommer få klara sig utan Eriksson

Inför: Häcken hemma

Ny match står på schemat, denna gången är det Häcken som kommer på en visit.

Serien har kommit halvvägs och i den kommande omgången så vänder det. För Värnamos del väntar Häcken på hemmaplan, ett lag man förlorade mot i april.

Vårens möte slutade 3-1 och motståndarna var spelmässigt bättre den gången. IFK hade förvisso en del bra chanser men det berodde primärt på enkelt slarv från Häckens sida och inte på egen skicklighet.

Värnamo är på 12:e plats med sexton poäng. Fem vinster har bärgats, femton mål har gjorts medan tjugo släppts in. Det är lite oklart om det ska ses som en besvikelse eller inte. Det gick nämligen på räls under försäsongen och en del intressanta nyförvärv anslöt vilket bidrog till höga förväntningar bland supportrarna.

Om man jämför med 2022 så har dock Värnamo lyckats bättre hittills. Förra årets IFK var man nämligen på 13:e plats i detta skeende med tretton poäng, fjorton gjorda mål och tjugofem insläppta.

I en artikel i Värnamonyheter har Kim Hellberg sagt att han är nöjd med den första halvan av säsongen och han berättade dessutom att förväntningarna på Värnamo varit orimliga. Det finns någon det som Hellberg säger, att IFK är på den undre halvan är knappast en chock.

Majoriteten av spelarna har inte spelat allsvensk fotboll för något annat lag än just Värnamo. I truppen finns det få spelare som hade kunnat platsa och spela regelbundet i ett allsvenskt top-fyra-lag, undantag är Johansson, Thern och Engvall. Nämnas bör att det finns flera yngre förmågor i laget som kan utvecklas till att bli något utöver det vanliga men det är något som framtiden får utvisa. Nämnas kan att Vilar, Bustos och även Zeljkovic visat att det finns en hög grundkvalitet utanför de allsvenska gräsmattorna.

Inför matchen mot Häcken så kommer Victor Eriksson att saknas på grund av att han dragit på sig för många gula kort. Matchen kommer faktiskt bli Värnamos första allsvenska utan Eriksson i truppen.

Eftersom Eriksson är ordinarie mittback så är hans frånvaro kännbar. Han är van vid att spela och samverka med Grozdanic vilket är av yttersta vikt då missförstånd i mittbackslåset kan bli väldigt kostsamma. Samtidigt har Eriksson uppvisat begränsningar under denna säsong, särskilt när han ställs mot snabba spelare.

I mitt tycke har Eriksson varit en besvikelse om man ser till förväntningarna. Efter den starka fjolårshösten som belönades med en landslagskallelse så förväntades Eriksson bli en ledartyp i backlinjen som kunde styra, organisera och ge trygghet. Det är inget han lyckats med.

I stället för Eriksson kommer troligen Bernardo Vilar att starta. Det är en storvuxen försvarare som är dominant i luftrummet, teknisk och även bra på att läsa spelet. Om han skulle få vara skadefri och få regelbundet med speltid så kan han komma långt.

En annan möjlig lösning är att Larsson spelar mittback och Winsth tar hand om högerbacksrollen. Därutöver har Hampus Näsström har varit mittback tidigare i sin karriär men det är föga troligt att han spelar på den positionen på lördag.

Vanligen brukar Hellberg spela med 4-3-3 men mot Halmstad så användes en 3-4-3-formation med centrala yttrar. Intressant är att Brommapojkarna praktiserade en 3-4-3-formation mot Häcken och det var faktiskt ganska lyckosamt. Det ledde nämligen till att det oftast blev fyra BP-spelare på mitten som tampades med tre gulsvarta spelare. Häcken har ett starkt mittfält och om man lyckas neutralisera det så är mycket vunnet. Det blir därmed kanske ett formationsbyte igen, även om jag skulle tro att det blir 4-3-3.

En noterbar sak på mitten är att Charlie Vindehall bara har spelat 102 minuter i Allsvenskan i år, det har blivit en start och fyra inhopp. Förvisso har han missat några matcher på grund av skada men de två senaste matcherna har han varit fastklistrad på bänken fastän IFK varit rejält tillbakapressade och tappat mittfältet. Det är i sådana matchsituationer som Vindehall är användbar med sin hårda pressing och arbetskapacitet.

Häcken:
Lördagens motståndarlag är ett Häcken som på pappret mår prima. Man är inblandade i den allsvenska toppstriden där man är tvåa, en poäng efter ligaledaren Elfsborg. I veckan har man också avancerat i Champions League-kvalet där man slog walesiska The New Saints med totalt 5-1 över två matcher.

Situationen i sjukstugan har också ljusnat, Ibrahim Sadiq, Tobias Sana och Filip Trpcevski är återigen i speldugligt skick. Även Simon Gustafsson har spelat en del matcher men han skadade sig mot walesarna och kommer inte vara fit for fight mot Värnamo.

Trots flera positiva nyheter så finns det också brister hos Häcken och spelet är inte lika bra som förra året. Kanterna är inte lika fartfyllda och kreativa som tidigare utan det går långsammare och är mer trubbigt. Bärande spelare som Hovland och bröderna Gustafsson har slarvat en del och man har inte heller hittat någon klockren ersätter till Jeremejeff i nummer-nio-rollen.
 
Det har förvisso blivit många vinster men det beror till stor del på individuell briljans i avgörande lägen och på en del flyt. Därutöver har flera allsvenska lag inte skickligheten och effektiviteten att straffa Häcken när de slarvar. Det är dock något som kommer bli mer sårbart på den europeiska scenen.

Samtidigt ska inte Häcken underskattas, det finns fortfarande kvalitet och en ganska hög grundnivå men det kommer bli svårt att hänga med i toppen om man inte höjer sig ännu mer. Det gäller särskilt om man skulle nå en europeisk turnering, vilket knappast är en omöjlighet i och med införandet av Conference League.

Under sommarfönstret har man tappat Lars Olden Larsen som gått till NEC Nijmegen. Desamma gäller för Benie Traore som värvats av Premier League-nykomlingen Sheffield United. I motsatt riktning har anfallaren John Paul Dembe och Amor Layouni gått, duon har nämligen anslutit till Häcken.

Dembe är en 18-årig anfallstalang från Uganda. Det är en kraftfull forward med potential men knappast någon som kommer göra skillnad i närtid, det är därmed ingen spelare som väntas få speltid mot Värnamo. Layuoni är en ytter som senast spelade för Vålrenga, han är 30 år gammal. Förvisso blev Layouni matchhjälte i den senaste allsvenska matchen när han stänkte in två baljor mot Brommapojkarna på tillägg. Samtidigt är det ingen spelare med ett imponerande CV och som är van vid att vinna titlar, det enda han vunnit är ett guld i den norska andraligan. Frågan är således om Layuoni är en spelare som kan hjälpa de gulsvarta att försvara guldet och gå långt i Europa, vilket är lagets ambition.

Mot Värnamo lär Häcken ställa upp med ett 4-3-3 med Peter Abrahamsson i målet. Den nyblivne 35-åringen är ett erfaret namn och har spelat årets alla allsvenska drabbningar. I backlinjen brukar mittbacken Hovland, vänsterbacken Lund och högerbacken Lunddal Fridriksson prenumerera på startplatser. Det har växlat lite på den andra mittbacksplatsen men de senaste matcherna har nigerianen Franklin Tebo Uchenna lirat där med godkända insatser.

På mitten saknas Simon Gustafsson och även Amane är otillgänglig inför drabbningen. Hans ersättare väntas vara 17-åringen Pontus Dahbo vilket är en nedgradering i relation till Gustafsson. De två andra mittfältsplatserna kommer innehas av Samuel Gustafsson och Mikkel Rygaard. Dansken har växlat upp de senaste matcherna och var väldigt bra, han utmärker sig med en fin första-touch, bra spelförståelse och vinner dueller på mitten. 

Där framme lär Ibrahim Sadiq ha en av ytterpositionerna, trots en del slarv så är det en offensiv spelare som är bra på den sista tredjedelen och som kan lösa upp knutar i motståndarförsvaret. På den andra kanten är det mer osäkert, ingen spelare har kunnat ersätta Olden Larsen på ett adekvat sätt. Spelare som gör anspråk på platsen är Uddenäs, Sana, Sonko och Layouni.

På anfallspositionen ser det inte ljust ut eftersom ingen hygglig ersättare till Jermejeff är funnen. I truppen finns Trpcevski och Kamara som är klassiska nior men båda två har varit svaga när de spelat. Den förstnämnde är tekniskt begränsad och har ingen vidare spelförståelse. Den andre är också ganska kantig och har svårt att komma till chanser när han väl är på plan.

Matchen:
Senast jag kollade på odds från bet365 så stod Häcken i 1.72 och Värnamo i 4.50 medan ett oavgjort resultat ger fyra gånger pengarna. Därmed är Häcken klara favoriter vilket är rimligt om man tittar på såväl dagsform som laget på pappret.

Samtidigt så känns det faktiskt som om Värnamo har potential att skrälla och därmed är matchen intressant ur ett betting-perspektiv. Värnamo har visat att det finns en hög högstanivå och Engvall är i fin form. Häcken i sin tur har uppvisat brister i sitt spel vilket jag tidigare redogjort för.

Dock ska det betonas att Värnamo både är ojämna och har bristande spets. Kring det första, det är stor skillnad mellan högsta- och lägstanivån vilket synts i det två tidigare matcherna. Om man ska återknyta till betting, det är riskabelt att lägga en slant på Värnamo eftersom man inte vet vilken nivå de håller för dagen. Dessutom har vi sett att det kan skifta under en och samma match, primärt från en hög nivå till en låg nivå.

Spetsen är också lite av en bristvara. I offensiven finns Engvall som en är en klassanfallare men bakom honom är det tunt med offensiva hot. Johansson har varit bra flera gånger men de två senaste matcherna har han knappt rört bollen. Ademi är intressant men har än så länge inte utvecklats till en poängspelare. Zeljkovic står fortsatt på noll mål och ”Kanadas Messi” tillika Bustos är bänkad.

Inte heller defensiven är särskilt spetsig, både målvakter och försvarsspelare har stått för ett eller flera enkla misstag som lett till insläppta mål. I tre av de fyra senaste matcherna har IFK tappat ledningar, man har därmed svårt att täppa till defensiven.  

Förra året betraktades Finnvedsvallen som en styrka, av 15 matcher så förlorade Värnamo endast tre på hemmaplan. I år har fem matcher spelats på arenan och där har det blivit fyra förluster och endast en vinst som kom mot jumbon Varberg. Förlusterna har kommit mot Brommapojkarna, Kalmar, Malmö och Djurgården.

Det kan kanske låta motsägande, att först skriva att Värnamo kan överraska på lördag trots att oddsen är emot och därefter rada upp begräsningar som laget har. Tanken med det är att ge en nyanserad bild kring förutsättningarna, inte att argumentera för en viss ståndpunkt.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-07-20 21:21:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo