Eleda Stadion, 2023-07-31 19:00

Malmö FF - IFK Värnamo

Inför: Malmö borta

Inför: Malmö borta

Värnamo gästar Eleda Stadion.

Efter den härliga uddamålssegern mot Häcken så väntar ett nytt topplag, i form av Malmö FF, för kamraterna.

Inför omgången så är IFK på en hederlig elfteplats, fem poäng ner till negativt kval och hela nio poäng ner till direktnedflyttning. Uppåt i tabellen så är det faktiskt bara sex poäng till femteplacerade Kalmar FF, säsongen står därmed och väger lite grann. Man är varken i den djupaste botten eller ett stabilt mittenlag.

Inför matchen mot Malmö så väntas Vaitsiakhovich få stå i målet trots en del misstag senast. Andramålvakten Rasheed har tyvärr inte varit en stabil ersättare utan även han har stått en och annan blunder.

I backlinjen återvänder Eriksson och troligen kommer han få starta, trots en femplusinsats av Grozdanic och Larsson senast. Att döma av tidigare uttagningar så kommer Grozdanic-Eriksson vara mittbackar med Larsson och Bergh som ytterbackar.

Hellberg har dock visat att han är förändringsbenägen och därmed skulle elvan kunna se annorlunda ut än förväntat. Kanske kommer Grozdanic få spela vänsterback i stället med tanke på att både Bergh och Lohikangas brustit defensivt i den rollen.

På mitten borde det bli Wenderson, Thern och Näsström. Förvisso startade Frank Junior Adjei senast och insatsen var godkänd men jag tror ändå att Hellberg håller Näsström högre.

I mitt tyckte är det anmärkningsvärt att Wenderson startat alla matcher. Förvisso är Wenderson en relativt bra passningsspelare som springer mycket och vinner dueller. Hans funktion på mitten är att vara spelbar för bollhållaren och vara en länk mellan försvaret och anfallet. Det är dock ganska många gånger som han stått för bolltapp och blivit stressad vilket är en olyckligt då han ofta har bollen centralt på defensiv planhalva.  Den enkla orsaken bakom att Wenderson fått spela mycket är för att hans potentiella ersättare, William Kenndal, är långtidsskadad.

Längst fram kommer Engvall och Johansson att ha två av tre startplatser. Den sista platsen tror jag att Ademi kommer ha men även Zeljkovic har en realistisk chans att få starta. Det ska dock återigen påpekas att Hellberg har överraskat förut och därmed skulle ett ”wild card” som imponerat på träning kunna få chansen.

Malmö FF:
Målet för Malmö FF är att vinna SM-guld och inför omgången är man trea i tabellen med fyra poäng upp till ligaledaren Elfsborg. Ett orosmoln för våra kommande motståndare är dock dagsformen, sedan uppehållet har det bara blivit 4 poäng av 12 möjliga. Frågan är hur många fler poängtapp man har råd med om man ska hålla drömmen om titeln vid liv.

Första matchen efter uppehållet var mot Sirius och då vann man med 3-0. Det var en smakstart för malmöiterna som spelade ut sina motståndare och segrade rättvist. Därefter följde två förluster där man inte kom upp i nivå. Passningsspelet i den sista tredjedelen var väldigt långsamt och därför skapades få chanser i de matcherna.

Den senaste matchen var mot AIK och då blev det mållöst. Positivt för Malmö var att man gjorde en ganska bra insats, bland annat bet pressen och det var högre tempo framåt. Nanasi hade show i den matchen och visade vilken klasspelare han är. Det som saknades var spets, man kom inte till tillräckligt många chanser och brände de som man skapade.

Malmö har varit aktiv på transfermarknaden där fyra spelare till A-lagets värvats. Det är Pontus Jansson, Otto Rosengren, Sebastian Jörgensen och Lasse Berg Johnsen. Det tyngsta namnet är den förstnämnde med erfarenhet från både italiensk och engelsk toppfotboll.

Utöver det så har några spelare också lämnat men det enda riktigt tunga tappet är mittfältaren Hugo Larsson som numera är Bundesliga-spelare.

Rydström har växlat lite formationsmässigt men det väntas bli 3-4-3 i nästa match. I mål ställer sig Dahlin medan Olsson, Jansson och Moisander utgör en trebackslinje. Som ytermittfältare tillika wingbacks placeras virvelvindarna Busanello och Taha Ali.

Centralt brukar Pena spela medan det har växlat på den sista mittfältsrollen. Där väntas dock Lewicki, Siby, Rieks eller Rosengren spela. Som ensam anfallare lirar Isac Kiese-Thelin samtidigt som Nanasi är på den ena ytterforwardpositionen. På den andra kanten är det osäkert, ett alterantiv är nyförvärvet Jörgensen.


Matchen:
Inför matchen så är Malmö tydliga favoriter vilket är rimligt om man ser på respektive lags trupper. Det är överdrivet att beskriva det som en ”måstematch” för Malmö, det är trots allt ganska mycket kvar av säsongen. Samtidigt lär MFF känna en enorm press och ett
poängtapp skulle vara en rejäl törn för Rydström.

Det är något som kan gynna Värnamo. IFK har nämligen allt att vinna medan skåningarna kommer gå in i mötet med en ångestliknande känsla. En paradox är att detta också kan vändas mot Värnamo. Risken är att Malmö vill ha de tre poängen lite mer än IFK och därför kommer kunna lägga in en extra växel.

I Malmös offensiv kommer Nanasi, Ali och Kiese-Thelin att vara viktiga. Det är skickliga poängspelare som kan avgöra en match som står och väger. Mot AIK var Nanasi fantastiskt bra med en finfin bollbehandling som lirkade upp AIK:s defensiv flera gånger. Ali och Kiese-Thelin kom dock inte riktigt upp i nivå

En positiv sak för Värnamo är att man stod för en bra prestation senast mot Malmö och den gången var det individuella misstag som vägde över till Malmös fördel. Ett orosmoment är Vaitsiakhovich mellan stolparna som inte riktigt varit sig själv detta år. Mot Häcken gjorde han tre enkla misstag, två farliga returer och en misslyckad utboxning, som kunde fått negativa konsekvenser.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-07-28 13:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo