Jakten på ny tränare i AIK inledd

Jakten på ny tränare i AIK inledd

Gnagarforum listar vilka tränare som kan komma att bli aktuella och bedömer chansen att de blir av. UPPDATERAD

I dag kom beskedet att AIK återigen måste rekrytera en ny chefstränare. Detta efter att ha avverkat tre stycken under ett år som alla slutat av olika anledningar.
Enligt AIK Fotbolls ordförande Mats Gustavsson inleds nu rekryteringen av en ersättare och nedan listar vi de namn som vi tror är aktuella i nån mån, samt namn som enbart är långskott.


DE GAMLA GULDTRÄNARNA

Mikael Stahre
Nyligen sparkad från sin klubb i Grekland och är tillgänglig. Kan AIK, AIK kan honom, är en tränare som kan gjuta mod i en sargad trupp. Frågan är om såren från skilsmässan i våras hunnit läka. Har ännu inte hört något från AIK.
GF:s tips: Är inte huvudkanidat med tanke på det korta avhoppet i våras. Kan bli aktuell om bra namn i övrigt saknas.

Stuart Baxter
Blev lämpligt nog ledig under gårdagen från sin tjänst som förbundskapten för Finland. Ledde AIK under sin hittills framgångsrikaste period åren 1998-2000 med SM-guld och spel i Champions League som resultat. Vill enligt egen uppgift träna ett klubblag igen. Sonen Lee finns redan i klubben. Ett namn som skulle tas emot med glädje av många supportrar.
GF:s tips: Om AIKs styrelse vill ha en tränare som tar stor plats så är Stuart Baxter nummer ett på listan över aktuella namn.

Rikard Norling
Tränade AIK under 2005-2008 och fick lämna efter sista matchen 2008, vilket skapade stor turbulens. Omtyckt av fansen. Dock så är det troliga att det behöver gå några år till innan AIK och Rikard Norling är beredda att ingå äktenskap igen. Det är fortfarande många kvar i den styrelsen som valde att sparka honom för två år sedan. Står också under kontrakt med Assyriska en säsong till.
GF:s tips: Kommer vara uppe för diskussion, men inte som nummer ett. Är bunden av ett kontrakt med Assyriska vilket är ett aber.

Tommy Söderberg
Guldtränare 1992. Idag förbundskapten för U21-landslaget. Var tillfrågad i somras att kliva in som mentor åt Björn Wesström, ala Benny Lennartsson i GAIS, men tackade då nej.
GF:s tips: Har gjort sitt gällande klubblagsfotboll på elitnivå och är inte aktuell.

ÖVRIGA TRÄNARE MED STARK AIK-KOPPLING

Björn Wesström
Den tidigare sportchefen och första assisterande tränaren Björn Wesström är lovad jobbet som chefstränare igen efter säsongen 2011 då Alex Miller skulle sluta. Nu är det dock få som tror att Björn får chansen igen, efter insatsen när han tog över efter Stahre.
GF:s tips: Björn Wesström får ta över Väsby United eller blir chefsscout i AIK igen.

Nebojsa Novakovic
Är i dag assisterande tränare till Patrick Walker i norska Sandefjord. Vill garanterat tillbaka till AIK, det AIK han lämnade i protest när Rikard Norling fick sparken.
GF:s tips: Möjligen aktuell som assisterande igen. Avsaknaden av erfarenhet att vara ansvarig talar emot rollen som chefstränare.

Johan Mjällby
Är idag assisterande tränare i skottska Celtic. Tidigare fältherre på planen som AIK-kapten. Har ännu bara varit assisterande, vilket talar starkt emot.
GF:s tips: Kommer att diskuteras, men är ej överst på listan. Inte säkert att han vill lämna sitt uppdrag nu heller.

Kim Bergstrand
Den före detta AIK-anfallaren Kim Bergstrand såg länge ut att ta BP till oväntade nivåer, men höstsäsongen blev en katastrof med platt fall och nedflyttning som resultat. Kimpa blev dessutom sparkad med fyra omgångar kvar.
GF:s tips: Den usla hösten gör att AIK inte vågar chansa på Kim Bergstrand som dessutom saknar erfarnheten som behövs. 

Andreas Alm
Finns redan i dag i organisationen är enligt Expressen en mycket het kandidat att ta över som chefstränare.
GF.s tips: Alm är oprövad som ansvarige, men kommer säkert få en tydligare roll framöver, men troligen med huvudansvar för det sportsliga inom klubben.

Nya tränare - utan tränarbakgrund i AIK

Lasse Lagerbäck
Den tidigare förbundskaptenen är utan jobb och har nyligen kopplats ihop med IFK Göteborg, vilket båda parter sedan dementerade.
GF:s tips: Inte aktuell, trots Robert Lauls förtjusning.

Alexander Axén
GAIS huvudtränare är AIK:are sedan tidigare och har en hund som heter Gary. Hans utfall med GAIS, som backat i utvecklingen sedan Axén tog över för två år sedan, talar dock emot honom.
GF:s tips: Inte aktuell.

Lediga men knappast aktuella

Magnus Perhsson
Attraktivt namn som är ledig. Hans koppling till DIF gör rekryteringen omöjlig.

Tony Gustavsson
Hans koppling till Hammarby gör rekryteringen omöjlig.



SUMMERING:

Vi tror att Stuart Baxter, som precis blivit ledig, kommer vara överst på den lista som AIK sätter ihop. Vill han, så tränar han AIK nästa år.
Saknas det bra namn i övrigt kommer även Mikael Stahres namn att diskuteras.
Sedan vet man heller aldrig vilka mejl som dyker ner i Tomas Lyths inkorg....

Anders Nettelbladt2010-11-10 16:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen