Kan Värnamo nocka Malmö?

Kan Värnamo nocka Malmö?

Artikel som beskriver mötet inför Malmö.

Ett kortare uppehåll väntar runt hörnet men innan dess vankas det finbesök på Finnvedsvallen, det är nämligen mesta mästarna tillika Malmö FF som kommer på besök.

Värnamo kommer senast från en stor besvikelse när man förlorade mot Sirius med 2-0. Det är en match där man faktiskt var ganska bra men saknade skärpa och effektivitet i de avgörande situationerna. Förlusten är den sjunde för i år och innebär att man är indragna i bottenstriden, bara fem poäng över nedflyttningsstrecket.

Mot Malmö så kommer man att vara underdogs och skulle man kriga sig till en poäng så lär det firas. En skrällartad trepoängare skulle troligen bli mottaget som ett SM-guld.

Kim Hellberg brukar skifta i elvan och därmed är det svårt att spekulera kring vem som kommer att starta. Givna är troligen målvakten Rasheed och mittbacksparet Grozdanic samt Eriksson. På högerbacken kommer troligen Larsson eller Winsth att starta medan Lohikangas och Bergh gör upp om vänsterbackspositionen.

På mittfältet tror jag att det blir Wenderson, Näsström och Thern. Wenderson har startat varje match och bidrar med fina passningsfötter samt bra duellspel. Med honom på mitten så finns det därmed ett bolltryggt spelalternativ. Ett orosmoment är dock att han har en tendens att vika ner sig mot topplag. 

Näsström brukar användas som en mer renodlad defensiv mittfältare som går in i straffområdet när motståndarlaget börjar närma sig. Det är en roll som han axlar ganska bra. Näsström är också ganska bollskicklig.

Thern har haft mycket skadeproblematik sedan han anslöt till IFK och det är därmed svårt att säga något säkert kring honom. Han skulle dock vara nyttig mot Malmö i och med att han är bolltrygg men också bra på att ta öppnande löpningar framåt i banan. Därmed skulle han kunna vara ett hot vid omställningar. Om Thern är fullt frisk så har han goda möjligheter att få starta.

Framåt så är det ännu mer osäkert och där har det roteretats mycket. Jag är tämligen säker på att Oscar Johansson kommer starta, antingen som ytter eller mittfältare. Han är väldigt löpvillig och vinner många dueller vilket lär behövas mot Malmö FF.

Därefter så har Engvall, Zeljkovic, Ademi, Bustos, Bilalovic och även Becirovic alla en viss chans att få starta. Engvall har spelat en del och tidvis gjort det bra men verkade ha ont i föregående match. Zeljkovic har startat nästan varje match men har en medioker säsongsinledning. Kanske skulle exempelvis Becirovic, som är bra i pressing, kunna peta Zeljkovic på grund av att den väntas bli mycket försvarsspel imorgon.

MFF kommer till Finnvedsvallen som ligaledare och har därmed en god chans att ta hem Lennart Johanssons pokal. Bakom sig har man Elfsborg, som har två poäng färre, och Häcken, som har tre poäng färre än Malmö.

Fjolåret var allt annat än bra, trots att man faktiskt vann cupen och gick till gruppspel i Europa League. Det blev nämligen bara en sjundeplats i Allsvenskan och spelet var krampaktigt, särskilt under hösten.

De senaste 10-15 åren har SM-guld varit lagets ständiga målsättning och i år är det särskilt viktigt med tanke på det som hände 2022.  Dessutom har man goda förutsättningar i år med tanke på att man inte kommer spela i Europa.

Man har gjort en stor ommöblering i truppen där spelare för runt 100 miljoner kronor har värvats in. Bland nyförvärven finns exempelvis Stefano Vecchia och Anton Tinnerholm som är bland de bästa allsvensk spelarna på sin position. Även ytterbacken Gabriel Busanello har hämtats in och varit en frisk fläkt på sin kant med bra teknik och fina djupledslöpningar. Samma kan sägas om Sebastian Nanasi som återvänt från ett lån och öppnat Allsvenskan på ett bra sätt.

Totalt har 20 spelare lämnat fjolårets trupp och det handlar om både utlåningar och försäljningar. 20 spelare är ganska mycket men det är en del yngre spelare samt bänknötare som lånats ut. I skaran finns också äldre spelare likt Ola Toivonen samt startspelare likt Dennis Hadzikadunic och Erdal Rakip, Sammantaget är det dock tveksamt om någon av spelarna som lämnat blir överdrivet saknade.

Ny tränare för i år är Henrik Rydström som är en av Sveriges mest intressanta coacher och ett namn som faktiskt omnämnts som potentiell förbundskapten. Rydström har ett spel som associeras med mycket passningar där man inte anfaller i våg efter våg utan i stället slår många kortpassningar i väntan på att luckor ska öppna sig. Det leder till att det inte blir överdrivet många chanser per match och effektivitet blir viktigt. Kanterna utnyttjas mycket i Malmö där både yttrar och ytterbackar hänger med i anfall och byter positioner med varandra. Om man går upp i ledning blir det därmed ingen buss framför målet utan ofta är man ganska högt upp och försöker passa runt bollen för att spela av matchen.

Jakten på det allsvenska guldet inleddes på ett optimalt sätt där åtta raka segrar togs. Sedan kom ett kryss mot Häcken, som följdes av ett magplask mot Elfsborg där man torskade med 3-0. Malmö ryckte dock upp sig och krossade gästande Degerfors IF med 5-0 på hemmaplan i omgången därpå.

Som tidigare nämnt så är Malmö tydliga favoriter men det kan ändå bli en jämnare matcher än vad gemene man tror. En omständighet som kommer missgynna gästerna är underlaget på vallen som knappast håller samma standard som på Eleda Stadion. Malmö har tidigare i år spelat på Örjans Vall och Grimsta där man förvisso vann men segrarna satt långt inne. Underlaget gör det svårare att bedriva ett kortpassningsspel och sänker tempot vilket missgynnar ett spelande lag som Malmö FF.

Därutöver så väntas Isak Kiese Thelin missa matchen på grund av problem med ljumskarna. Anfallaren har gjort åtta mål på tio matcher och är en spelare som är något utöver det vanliga. Just effektivitet är något som är viktigt, särskilt om få chanser skapas, och det har Kiese-Thelin. I stället för honom väntas Vecchia, som egentligen är ytter, starta centralt.

Ett annat tungt tapp är Anders Christiansen som kommer missa resten av säsongen på grund av hjärtproblem. Förvisso har Malmö en bred trupp men i min mening är Christiansen något extra med teknisk skicklighet och enormt bra spelförståelse. Han är en spelare som på egen hand kan avgöra tighta matcher och skapa chanser. Det är ett enormt avbräck som för Malmö.

Malmö har för övrigt det problematiskt på mittfältet. Utöver Christiansen så var Hugo Larsson och Sergio Pena de tilltänkta startspelarna för 2023. Den förstnämnde är såld till Eintracht Frankfurt och matchen på Finnvedsvallen blir hans sista innan han åker ner till Bundesliga. Pena riskerar fängelse efter att ha åkt fast för rattfylleri och vid en fällande fängelsedom så kommer Malmö stänga av Pena. Domen meddelas den 16 juni och därmed kan det också vara Penas sista match för Malmö.

Trots dessa orosmoln så ska inte förväntningarna blåsas upp. Malmö har ett bättre lag än Värnamo och det kommer bli en svår match för IFK. Som alltid när man är tekniskt sämre så blir defensiven viktig, att spelarna står rätt i sina zoner, är kompakta och undviker enkla misstag. Det kommer bli riskabelt om det blir många en-mot-en-situationer där försvarande Värnamo-spelare saknar understöd, spelare som Taha Ali och Sebastian Nanasi är nämligen väldigt bra en-mot-en.

Malmö har som sagt förlorat en match och det var mot Elfsborg. Boråsarna vann med 3-0 och det var en rättvis seger för de gulklädda. Styrkan hos Elfsborg var en väldigt bra och intensiv defensiv där man stod tätt på bollhållande Malmöit matchen igenom. Offensivt hade man en väldigt stark högerkant, bestående av Niklas och Jeppe Okkels, som bidrog med blixtsnabba omställningar och målchanser. Med ett effektivt kontringsspel skulle därmed Värnamo kunna straffa gästerna söderifrån.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-06-09 19:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo