Limbo i arenafrågan
IFK Värnamo står inför en prövande tid, där flera avgörande beslut väntar för klubbens framtid. Med spelartapp, behov av en ny sportchef och en trupp i förändring är utmaningarna redan många. Men kanske är den största frågan ändå arenan.
IFK Värnamo befinner sig i ett läge som kan beskrivas som prövande. Förvisso är man alltjämt en allsvensk klubb, men kvar finns fortfarande flera utmaningar. Jag har i två tidigare artiklar beskrivit situationen i truppen och i staben. Kortfattat kan man säga att flera av fjolårets spelare lär lämna, exempelvis har Engvall redan försvunnit, vilket i sin tur borde innebära nya spelare in. Samtidigt är staben i behov av en professionalisering och framför allt en ny sportchef.
Denna text kommer dock att fokusera på ett tredje problem; arenan. För ungefär ett år sedan skrev jag en liknande text som återges i länken härunder. I samband med årsskiftet 2023/24 väntade klubben på ett beslut från Mark och miljödomstolen i Växjö. Den antagna detaljplanen hade blivit överklagad av Naturskyddsföreningen och innan byggnation kunde påbörjas behövde alltså juristerna säga sitt.
Länk: https://www.svenskafans.com/fotboll/varnamo/information-om-den-nya-arenan-665096
Bakgrund:
Planen är att den nya arenan ska byggas på Ljusseveka-området vilket är runt 1-2 km från Finnvedsvallen. Kommunen är tänkt som ägare. Det är dem som tagit fram detaljplanen, ska finansiera arenan och sköta underhållet av den. IFK Värnamo skulle därmed vara hyresgäst. Preliminärt förväntades den totala kostnaden för arenan landa på 210 miljoner. Ytterligare åtta miljoner behövs dock för att bygga en ny infart så att trafiken runt om flyter på smidigare.
Projektet döptes till ”Ladan” och kommunen gjorde klart med byggföretaget Wästbygg Entreprenad som vann upphandlingen. Enligt detaljplanen skulle arenan ha 6300 platser, varav 3300 sittplatser, och den första matchen skulle spelas 2025. Kommunen har beskrivit arenabygget som något som kommer gagna hela Värnamo, inte bara fotbollsklubben. Tanken är exempelvis att arenaområdet ska kunna användas för mässor och utställningar.
Mark- och miljödomstolens besked:
En dom från domstolen förväntades komma redan i januari, men det drog ut på tiden eftersom juristerna hade mycket att stå i. I stället kom det den 12 april, och beslutet kom som en chock för klubben. Domstolen valde nämligen att upphäva detaljplanen. Det skulle kunna tolkas som att domstolen underkände Ljusseveka som plats för en ny arena, men det vore ett felaktigt påstående. Snarare handlar det om att kommunen och domstolen har olika synsätt på projektet i juridisk mening.
Det finns olika typer av ”stadsbyggnadsprojekt” och beroende på vilket typ av projekt det är så finns det olika regler kopplat till miljö. Klubben hade tolkat det som att man endast behövde ta hänsyn till miljöbedömningsförordningens femte paragraf, medan domstolen ansåg att man också måste kika på paragraf 10-13. Ljusvecka skulle således fortfarande kunna betraktas som en lämplig plats, men det måste utredas utförligare.
I sammanhanget ska det nämnas att Naturskyddsföreningen har, på ett tydligare sätt, kritiserat Ljusseveka som plats för arenabygget. Föreningen har exempelvis framhållit att det finns flera småkryp i området som är viktiga för den biologiska mångfalden. Dessutom ligger kommunens enda vattenintäkt i närheten. Så som jag uppfattat det så vill Naturskyddsföreningen att arenan byggs på en annan plats, alternativt att SvFF ändrar sina arenakrav för naturens och miljöns skull.
Kommunens beslutade att inte överklaga domen, i stället ska man komplettera detaljplanen. Således är fortsatt förhoppningen att arenan ska byggas på Ljusseveka. Jesper du Rietz, som är förvaltningschef på kommunen tekniska förvaltning, har uttalat sig om hur lång tid det kan ta. Att komplettera detaljplanen kommer ta ungefär ett år, och därefter måste den antas i kommunfullmäktige. Som tidigast kan det sistnämnda ske i juni 2025.
En annan noterbar detalj är att Wästbygg Entreprenad har dragit sig ur processen. Därmed måste kommunen återigen göra en offentlig upphandling med ett byggföretag. Om allting går som planerat, så kommer arenan börja byggas sommaren 2025. Byggnationen tar ungefär 18 månader, och det skulle innebära att det först kan spelas fotboll på den 2027.
Hemmamatcher på annan ort:
Medan den juridiska turbulensen pågick så spelades det allsvensk fotboll. Värnamos två första hemmamatcher avgjordes i Borås, den tredje i Varberg och den fjärde i Kalmar. Efter den sistnämnda matchen så valde klubben att hjälpa kommunen med att byta gräset på Finnvedsvallen. Totalt kostade det runt tre miljoner, varav 49% av summan betalades av klubben medan 51% betalades av kommunen. Man la dock ingen värme i gräset, vilket var en delorsak bakom att IFK tvingades spela returen mot Landskrona i Borås.
Under våren förekom det munhugg mellan IFK och kommunen. Klubben har uttryckt en besvikelse över hur kommunen sköter om arenan. Det skulle kunna tolkas som att IFK anser att kommunen inte tar sig an uppgiften tillräckligt seriöst. Kommunen å andra sidan menar att man gör det man kan, men inte kan styra yttre omständigheter såsom väder.
Hur blir det?
Som läsaren förstår så är det mycket som är oklart just nu gällande arenan. En detaljplan måste tas fram, och därefter godkännas i kommunfullmäktige. Dessutom måste en upphandling göras med ett byggföretag. Om dessa saker uppfylls, och inget annat fördröjande hinder dyker upp på vägen, så kan arenan börja byggas i sommar. Om det sker så finns det en realistisk chans att Värnamo kan spela fotboll där säsongen 2027. Det är om två år.
På kort sikt är den intressanta frågan, kommer dispensen att förlängas? Värnamo fick en treårig dispens och den har gått ut. Om den skulle förlängas så är det första gången ett lag i Allsvenskan fått en så lång dispens. Klubbchefen Lidén har dock låtit positiv, i en intervju med fotbollskanalen.se (från 24-04-12) säger hon att man har en bra dialog med SvFF. Jag tolkar det som att hon förväntar sig att förbundet ska ha överseende med situationen eftersom det uppkommit problem som inte föreningen kan rå för. I nuläget har det inte kommunicerats när ett besked om dispensen kommer.
Samtidigt funderar man, vad händer om Finnvedsvallen underkänns? Har styrelsen en plan B i åtanke? Med tanke på de brister som uppvisades under 2024 så är det inget jag automatiskt litar på. Lidén bar tidigare sagt att det är en stor kostnad att behöva flytta hemmamatcher, och att det är något som är ohållbart i längden. Det skulle kunna tyda på att det inte är möjligt att spela de två nästkommande årens hemmamatcher på en annan ort. I värsta fall kan IFK därmed bli tvångsdegraderade om det vill sig riktigt illa.
Om man ändå ska leka med tanken, vart skulle Värnamo kunna spela sina matcher i stället? Spontant framtår Stadsparksvallen i Jönköping som det bästa alternativet. Jönköping Södra huserar just nu i division 1, och allsvensk fotboll lär vara ett välkommet inslag i deras kommun. Jönköping ligger 70 km norr om Värnamo, med E4:an tar det ungefär en timmes bilfärd till arenan. IFK Värnamo skulle nog kunna anordna bussar till och från matcherna.
Jag inser dock att det är lättare sagt än gjort. Det är Jönköpings kommun som äger Stadsparksvallen, och de lär nog vilja ha en slant för att hyra ut den. Jag vet inte om IFK skulle kunna få hyra till ett rabatterat pris, alternativt om SvFF skulle kunna ge något form av bidrag till klubben. Jag spekulerar vilt.
En annan potentiell plats är Visma Arena i Växjö, där Öster spelar. Den är en relativt ny och modern arena som ligger knappt en timmes bilfärd bort. Även Borås Arena bör nämnas i diskussionen eftersom Värnamo spelat där under både 2023 och 2024. Det nämnda indikerar att det finns kontakt mellan klubben och arenans ägare. Även Varberg skulle kunna vara ett alternativ, det är nog den billigaste lösningen av de som nämnts.