Malmö-Värnamo: 0-0 igen.
Magashy var bra mot Malmö.

Malmö-Värnamo: 0-0 igen.

Det blev 0-0 mellan Malmö och Värnamo. Det blev samma resultat när lagen möttes i våras.

Efter det sena avgörandet mot Mjällby styrde Värnamos spelarbuss söderut. Topplaget Malmö FF stod på schemat och därmed väntade en tuff utmaning. Det var dock ett harmoniskt lag som skulle ta sig an kampen i och med fyra raka vinster.

Innan omgången var IFK på 10:e plats med nio poäng ner till kval och fjorton poäng ner till direktnedflyttning. Totalt återstod sex matcher och förutsättningarna var således goda, även ifall kontraktet inte var matematiskt säkrat. Ett tecken på detta är att både Emelie Ölander och Therese Strömberg, två fotbollsexperter, har sagt att IFK garanterat kommer spela allsvensk fotboll efter nyår. Inför matchen mot Malmö så kunde dock detta betraktas som en svaghet. Risken var nämligen att Värnamos motivation var relativt låg eftersom det ändå inte fanns något att spela för med tanke på att kontraktet nästan var säkrat.

Som tidigare nämnt hade IFK fyra vinster i ryggen och formen såg således god ut. Om man tittar på de tio senaste matcherna och gör en serie av dessa resultat så hamnar IFK på tredjeplats med 18 poäng vilket är imponerande. Malmö har skrapat ihop 17 poäng under denna period.

Kenndal varnades mot Mjällby och kunde därför inte delta. Desamma gällde för skadedrabbade de Vries, Winsth, Wallenberg och Kindberg.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Tihi - Eriksson - Vilar – Larsson
Netinho - Wenderson – Magashy
Johansson - Antonsson – Zeljkovic

En förändring görs och det är att den nyss nämnde Kenndal ersätts av Wenderson. Det nämnda är ett rakt och väntat byte.

En annan förändring är Johanssons och Netinhos positioner. Mot Mjällby var nämligen Netinho högerytter medan Johansson var på mitten och mot MFF gällde det omvända. I praktiken ändrades dock inte särskilt mycket eftersom spelarna växeldrog under matchens gång.

Noterbart är att flera i Värnamos trupp har kopplingar till just Malmö FF. Vänsterbacken Viktor Larsson och Jesper Dickman som satt på bänken har bägge spelat ungdomsfotboll för MFF. På bänken fanns också David Edvardsson som är utlånad till Värnamo men tillhör just Malmö. Även Värnamos skyttekung Marcus Antonsson har en koppling till mesta mästarna i och med att han spelade för klubben under 2018 och 2019.

Malmö:
Värnamo var alltså nära att uppnå sitt mål men desamma kan inte sägas om Malmö. Inför omgången var man nämligen fyra med 41 poäng. Laget var två poäng bakom Hammarby på tredjeplatsen, den nämnda placeringen skulle innebära europaspel nästkommande säsong vilket är ekonomiskt betydelsefullt. För ett lag med Malmös kaliber så är ambitionen alltid att ta guld och man var sju poäng ifrån den dåvarande ligaledaren Djurgården.

Denna säsong har varit allt annat än ideal för Malmö FF och kritik har riktats mot ledningen bestående av sportchefen Andreas Georgsson, VD:n Niclas Carlén och sportdirektören Daniel Andersson. Generellt handlar kritiken om att kortsiktiga beslut tagits och att en långsiktig strategi saknats. Det har synts både gällande tränarrekrytering och bland spelarna som värvats in.

Georgsson tog över som sportchef runt nyår och hans första beslut var att anställa coachen Milos Milojevic. Serben inledde ganska bra och tog Malmö vidare i svenska cupen samt plockade 11 poäng efter fem allsvenska omgångar. Den andra halvan av våren var dock svagare med endast sju poäng på sex matcher. Vid detta skeende började kritik riktas mot Milojevic men efter cupfinalvinsten mot Hammarby så tonades kritiken ner. Cuptriumfen var Malmös första sedan 1989 och resultat sminkade över spelet som faktiskt inte var särskilt bra.

Resultatmässigt inleddes höstsäsongen bra med fyra segrar på fem matcher. Det som dock fällde Milojevic var europaspelet där Malmö åkte ut mot litauiska Zalgriris med totalt 3-0. Den 29 juli sparkades serben och Georgsson tog över. I det läget hade Malmö fortfarande en chans att nå Europa League och man var endast tre poäng efter ligaledaren Häcken. Beslutet att sparka Milojevic har kritiserats kraftigt och exakta orsaker bakom sparkningen är faktiskt oklara. Kritiken handlar om att det egentligen inte fanns någon ersättare samtidigt som Malmö var mitt i pågående säsong. Att byta tränare under en levande säsong är riskabelt eftersom en ny coach behöver prestera direkt och inte får tid att implementera sin spelfilosofi. Dessutom tar det tid för en tränare att bygga förtroende med spelare vilket också är viktigt. Det var knappast perfekt med Milojevic men han fick endast lite mer än ett halvår på sig vilket är en kort period. Som parallell kan det nämnas att tokhyllade Jurgen Klopp inte vann en enda titel under sina fyra första år i Liverpool. Vidare så hade Milojevic otur med skador och truppen som Georgsson värvat ihop hade en del brister vilket jag beskriver härunder.

Efter Milojevic gick alltså Georgsson in som interim-tränare och på fem allsvenska matcher plockades fyra poäng. Det nämnda innebar att Malmö tappade rejält i guldstriden och fick väldigt svårt att komma ikapp. Till Georgssons försvar så kan det nämnas att Malmö lyckades nå Europa League under hans ledning. Den 6 september anställdes Åge Hareide som ny tränare men tanken är att även Hareide ska vara tillfällig. Med norrmannen vid rodret hade det blivit 7 poäng på tre allsvenska matcher men tre förluster i Europa League.

Vid en titt på poängsnitt så tog Milojevic 1.96 poäng. Siffran för Georgsson var 1.56 och 1.17 för Hareide. Även om dessa siffror inte ger en heltäckande bild så är det en indikation på att egentligen inte mycket förbättrades när Milojevic kickades.

Även truppen, som sportchefen är ansvarig för att värva ihop, har kritiserats. Malmö är det lag där flest 30-plussare fått spela över 600 minuter. En nackdel med gamla spelare är att risken för skador ökar och detta har synts hos Malmö.

Det handlar dock inte bara om ålder utan ett mönster är att Malmö värvat spelare som antingen inte fungerar ihop, inte passar i Malmös sätt att spela och/eller inte håller för spel i ett med guldambitioner. Under sommaren värvades exempelvis Siby, Zeidan, Ceesay, Turay och Lomotey men ingen, förutom Zeidan, har imponerat. Man har inte heller fått ut särskilt mycket av Kiese-Thelin eller Toivonen som ska vara bärande nyckelspelare.

Därutöver så har också försäljningar kritiserats. T.ex. släpptes Innocent gratis, Sarr till underpris medan Nanasi är utlånad till KFF där han för nuläget dominerar. Faktum är att Kalmar i skrivande stund är före Malmö i tabellen samtidigt som Nanasi gick till KFF för att han inte ansågs plats hos Malmö. Ologiskt.

Malmö har alltså inte den bredd som kännetecknar ett mästarlag och även spetsen är trubbigare än vanligt. Skyttekungen Colak såldes och ingen likvärdig ersättare har hittats. Även Birmancevic, som höll en egen nivå under 2021, har sålts till Toulouse. Noterbart med yttern är dock att han var ganska medioker under våren. Även Christiansen har varit i dålig form med mycket skador och ett hett temperament.

Ett lag med Malmös ekonomi och även akademi borde kunna lyckas bättre än vad vi sett denna säsong. Det är ett stort underkännande för ledningen.

Malmös senaste allsvenska match var mot Hammarby och där blev det 0-0. Den senaste tävlingsmatchen var mot Union Berlin i Europa League och den gången blev det 1-0 till tyskarna. Mot Union Berlin hade Malmö en man mer i över en timme. Förlusten var Malmös tredje i den nämnda turneringen och därmed ligger Malmö sist i gruppen med 0 poäng.

Hareide ställde upp med denna elva:

Diawara
Beijmo-Hadzikadunic-Olsson
Ceesay-Larsson-Pena-Sejdiu
Turay-Toivonen-Christiansen

Hareide gör fyra förändringar och det är att Lewicki, Rakip, Berget och Kiese-Thelin placeras utanför medan Pena, Sejdiu, Turay och Toivonen startar. Flera i startelvan är ovana vid att spela med varandra och dessutom är Hareide relativt ny som tränare.

Noterbara namn i elvan är Pena och Turay. Båda två har fått lite förtroende från Hareide och blivit omskrivna i media. Pena värvades ifjol efter att ha varit en startspelare i det peruanska landslag som gick till semifinal i Copa America. I Malmö har det inte blivit någon supersuccé men han fick inledningsvis mycket speltid. Därefter började han petas av Georgsson och det upprepades av Hareide. I slutet på sommaren sa han öppet att han ville lämna Malmö men en övergång realiserades aldrig. I samband med landslagsuppehållet la han ut en bild från Kastrup där han skrev ”Jag kommer inte sakna er, inte ens lite”. Enligt Pena var inte bilden riktad mot MFF men detta har ifrågasatts. Matchen mot Värnamo var den första som Pena startade på drygt en månad.

Den andra herren är Turay som också fått lite speltid sedan Hareide tog över. Mittfältaren har gnällt i media och Hareide har kontrat med att Turay helt enkelt måste vissa mer. Detta var också Turays första start på över en månad.

Att det gnälls på detta sätt är ett negativt tecken. För att skapa ett slagkraftigt lag krävs det att man skapar just ett ”lag” och inte enbart har elva individer. Det krävs därmed även att bänknötare känner att de är sedda och att de tillför något i truppen. Annars blir det disharmoni i truppen och en massa bråk vilket synts här.

Denna del som handlar om Malmö har primärt varit negativ men det finns också positiva tecken. Yttern Sejdiu har varit en positiv överraskning med både fart och teknisk kvalitet. Kosovoalbanen gillar att utmana och är mer direkt i sitt spel vilket resulterat i en del poäng. Han har dock fått ganska få chanser trots att han gjort bra ifrån sig. Det finns mycket potential i 22-åringen.

Som tidigare nämnt har MFF dragits med mycket skador och inför matchen saknades Dahlin, Rieks, Moisander, Gwangis, Nalic, Nielsen, Berget och Siby.

Första halvlek:
Det är Malmö som efter tre minuter får matchens första möjlighet och det börjar med ett bolltapp från Victor Larsson på offensiv planhalva. Det är en ivrig Turay som går in i en närkamp bakifrån och på så sätt roffar åt sig bollen från honom. Turay slår sedan en passning till Christiansen som i sin tur spelar vidare till Ceesay som tagit en löpning längs kanten. Den sistnämnde driver upp och spelar sedan in bollen centralt. Mittbacken Vilar försöker rensa bollen men rensningen är svag vilket leder till att bollen nästan inte lämnar straffområdet. Beijmo är snabbast på andrabollen och passar till Christiansen som i sin tur klackar vidare till Beijmo som tagit en löpning in i straffområdet. Klacken från dansken ställer Värnamos försvar och det ger Beijmo en möjlighet men han hamnar i en dålig vinkel och skottet går utanför.

I den 11:e minuten kommer det första som på något sätt kan ses som något målchansliknande för Värnamos del och det börjar med att IFK får en frispark. Johansson slår in den i straffområdet men utan att pricka en medspelare. Situationen är lite besynnerlig för ingen känns särskilt ”hungrig” fastän frisparken egentligen var ganska bra.

Med kvarten spelad får Malmö en bra möjlighet och det börjar med ett väggspel mellan Sejdiu och Hugo Larsson. De snabba passningarna gör att Netinho hamnar på hälarna och Sejdiu tar sig förbi honom och börjar styra mot mål. Sejdiu slår sedan en perfekt passning till Christiansen som tagit sig in i luckan mellan backlinjen och mittfältet. Avslutet från Christiansen är dock bedrövligt och går utanför fastän han är opressad och trots en fin passning från Sejdiu. Dålig kommunikation i den nämnda sekvensen av Värnamos försvar med tanke på att Christiansen lämnas helt fri utan att någon plockar upp honom.

Matchen var inledningsvis ganska jämn, undertecknad tänker på de första 5-10 minuterna. Därefter tog Malmö över mer och tryckte ner Värnamos backlinje. Just Christiansens klack och väggspelet mellan Sejdiu och Hugo Larsson visade prov på att det finns en högre växel hos Malmö vilket är svårhanterlig för IFK.

I den 21:a minuten skapas en ny chans för skåningar och det inleds med att Wenderson håller för länge i bollen. Det uppfattas av Sejdiu som går in i en närkamp och tar bollen från honom. Efter ett par passningar hamnar bollen hos Christiansen som slår en crossboll till en tom yta där Ceesay står. Ceesay börjar i sin tur avancera framåt mot mål men IFK hinner omorganisera försvaret och när väl Ceesay kommer in i straffområdet så är han omringad av tre rödklädda spelare. Ceesay går på eget avslut och försöka placera in bollen i en av de smala luckorna men skottet går utanför. Ett dåligt beslut från Ceesay som borde slagit en central sidledspassning med tanke på att det fanns många hemmaspelare i bra positioner.

Två minuter senare så får Ceesay en ny möjlighet och det inleds med att Malmö passar bollen på egen planhalva. Från ingenstans slår Hugo Larsson en direktpass i djupled och Ceesay springer ifrån Victor Larsson. Ceesay kommer därefter fri mot Vaitsiakhovich och kommer väldigt nära målet samtidigt som målvakten springer ut och gör sig stor vilket bidrar till att han hamnar i en dålig vinkel. Ceesay väljer inte att skjuta utan han slår in en boll centralt och där står Eriksson som rensar ut bollen till hörna. Återigen ett dåligt beslut från Ceesay som borde avslutat tidigare,

I den 25:e minuten har Värnamo en potentiell farlighet efter en omställning. Det börjar med ett utkast från Vaitsiakhovich som går till Magashy varpå nigerianen vänder upp och börjar driva boll. Malmöspelarna försöker stoppa honom fysiskt men Magashy har snabbhet och styrka vilket gör att han kan avancera 30-40 meter på egen hand trots att hemmalaget försöker hejda honom. Magashy slår en passning till Antonsson och anfallaren släpper bollen för att i stället ge Zeljkovic en chans. Yttern kom nämligen i en sprint och kunde därmed kommit i ett friläge men första-touchen är kass och chansen uteblir.

I den 30:e minuten bryter Victor Larsson en passning och därefter passar han till Zeljkovic som driver upp. Det är återigen få ljusblåa spelare i försvarslinjen och yttern söker Antonsson med en boll in i straffområdet. Siktet är dock dåligt och bollen hamnar i stället hos Magashy som har en dålig mottagning vilket återigen leder till att det inte blir något av den möjligheten heller.

I anfallet därefter testar Christiansen från distans men Vaitsiakhovich räddar enkelt. I den 33:e minuten är Netinho på språng i en omställning och han passar till Zeljkovic som försöker. Avslutet blockeras dock av Hugo Larsson.

I den 38:e minuten visar Magashy att han är en klasspelare. Det börjar med ett missförstånd mellan Beijmo och Hugo Larsson vilket leder till att IFK får tag i bollen en passning blir slagen mot Magashy som står vid halvplanscirkeln. Magashy börjar avancera framåt och tar sig förbi två Malmöspelare, bl.a. genom en tunnel på Hadzikadunic. Magashy hamnar i ett bra skottläge men dessvärre försöker han slå en sidledspassning mot Antonsson som går på en Malmöspelare som rensar. En bra aktion av Magashy men spetsen saknas. Det är bristande spelförståelse av Magashy med tanke på att Antonsson stod omringad av två försvarare och därför borde han försökt på egen hand.

Minuten därpå kommer Turay fri på kanten och han hamnar i en duell mot Tihi. Turay tunnlar Tihi vilket leder till att Christiansen som återigen tagit sig till ytan mellan mittfält och backlinje. Den omarkerade dansken skjuter dock över.

I den 41:a minuten får Värnamo en hörna och efter en kort passning så slår Pena in ett inlägg i boxen. Där inne hittar han Hadzikadunic som nickar över. Malmö får en sista chans innan halvtidspausen och det är Ceesay som kommer loss på kanten och slår en passning till Christiansen. Kaptenen är i det läget utanför straffområdet och hans skott räddas av Vaitsiakhovich. Returen hamnar dock hos Sejdiu vars försök blockeras av Tihi.

Det står 0-0 i halvtid och trots en del bra anfall så var det Malmö som spelade klart bättre. Dock hade skåningarna inte varit så dominanta som vissa hade förväntat sig trots en del väldigt fina aktioner. Det Malmö saknade var effektivitet och det är något vi sett under hela året. Denna säsong är nämligen Malmös mest målsnåla på över 10 år.

Ibland var också tempot lite lågt vilket kan förklaras av att Malmöspelarna inte är samspelta. Vid de tillfällen då de ljusblåa skruvade upp tempot i passningsspelet så blev det svårt för IFK att hänga med. Värnamo tappade markeringar vilket gav hemmaspelarna ytor att attackera på. Problemet för Malmö var dock att man inte skruvade upp tempo i särskilt stor utsträckning.

Malmö var som hetast på kanterna där både Ceesay och Sejdiu hotade. Ändå gör Värnamo en ganska bra halvlek ur defensiv synvinkel eftersom man är kompakta och det hade inte haglat målchanser. Eriksson och Vilar gjorde det bra i mittbackslåset med många vunna dueller och de plockade nästan allting i luftrummet. En svaghet var dock att försvaret flera gånger tappat Christiansen när han hittat en yta mellan mittfält och försvar. Detta beror inte på en enskild spelares misstag utan mer på kommunikationen mellan lagdelarna.

Offensivt hade det tyvärr varit ganska tamt trots en del bra initiativ från primärt Magashy. Det fanns dock potential inför den andra halvlek eftersom både Olsson och Beijmo många gånger gick högt upp på offensiv planhalva. Det bidrog till att Hadzikadunic blev ensam kvar och hade Värnamo kunnat etablera en snabb omställning så fanns det därmed potential med tanke på de stora tomma ytorna.

Andra halvlek:
Malmö börjar halvleken i rasande takt och redan efter en minut skapas en farlighet. Det börjar med att Sejdiu får bollen och han slår en klockren djupledsboll till Christiansen som tagit en löpning in i straffområdet. Christiansen försöker därefter slå en sidledspassning som skulle kunnat ge Toivonen en ”tap-in”-situation men Vaitsiakhovich är på tårna och plockar bollen. Minuten efter kommer ett inspel från Ceesay och Christiansen får ännu en chans men hans skott blockeras av Magashy.

I den 49:e minuten sker en uppmärksammad situation där Värnamo har en del flyt. Eriksson som är den sista utposten får en passning av Tihi. Toivonen uppfattar att Eriksson är osäker med bollen och anfallaren försöker roffa åt sig bollen från honom och det nämnda lyckas han med. I samband med att han tar bollen så hävdade domaren att han rev ner Eriksson på ett oschyst sätt vilket gav Värnamo en frispark. På reprisbilderna framstår dock frisparken som väldigt billig och domarexperten Jonas Eriksson kritiserade beslutet.

Minuten därpå kommer IFK i ett farligt anfall och det börjar med att Hugo Larsson hamnar i en pressad situation. Larsson försöker därför slå en crossboll men den blir misslyckad och Magashy blockerar den med en nick. Nicken går mot Antonsson och i fall han skulle tagit emot den så skulle han hamnat ensam mot Hadzikadunic men han når inte bollen. I stället kommer bollen till Zeljkovic men hans första-touch är usel och den potentiella chansen rinner ut i sanden.

I den 54:e minuten har spelet vänt och Beijmo levererar ett inlägg. Bollen hamnar hos Turay som skjuter men Vaitsiakhovich räddar efter ett dåligt avslut. Två minuter därpå har Pena ett distansskott som blockeras och i den 60:e minuten har också Netinho ett avslut men det går utanför.

Malmö börjar den andra halvleken aggressivt och har ganska högt tempo samt många lirare med i anfallet. Värnamo lyckas dock rida ut stormen och ju längre halvleken går desto mer sjunker tempot vilket givetvis gynnade IFK.

I den 64:e minuten försöker Hareide röra om i grytan genom att göra tre byten. Ut går Toivonen, Larsson och Sejdiu medan Kiese-Thelin, Rakip och Zeidan går in. Den sistnämnde är ett intressant byte med tanke på att han ledde assistligan med 9 framspelningar. Förändringarna får dock inte särskilt mycket effekt.

Strax efter bytet anfaller Ceesay längs kanten och han slår ett nytt inspel mot Christiansen som ännu en gång levererar ett mediokert avslut.

I den 68:e minuten gör Hellberg sitt första byte och det är Zeljkovic som går ut och Vindehall äntrar planen. Vid första anblicken så är det ett ganska tråkigt byta eftersom Vindehall är ett mer defensivt byte. Vindehall är en bra bollerövrare och går in stenhårt i varje närkamp vilket gör honom nyttig i defensiven. Förvisso har han bra teknik men han är ingen vidare avslutare och har begränsad spelförståelse vilket gör att han sällan producerar poäng. Således kan det tolkas som om syftet med bytet var att stänga igen matchen och inte gå för vinst.

På bänken fanns Becirovic, Edvardsson, Lohikangas och Dickman som är mer offensivt orienterade spelare. Särskilt Becirovic hade varit ett spännande byte i och med hans fart, teknik och avslutsförmåga. Till Hellbergs försvar kan det nämnas att Vindehall faktiskt gör ett bra inhopp och har få bolltapp.

Två minuter efter Vindehalls intåg så får Värnamo en fin chans. Det börjar med en rensning från Hadzikadunic som går mot Zeidan men inhopparens mottagning är dålig och bollen studsar i stället till Netinho. Netinho uppfattar i sin tur en löpning från Antonsson och han passar bollen till honom vilket leder till en en-mot-en-duell mot Hadzikadunic. Anfallaren försöker skottfinta backen men försvararen går vinnande ur striden och lyckas avväpna honom.

Därefter följer några bra minuter från IFK där de lyckas rulla boll och flytta upp laget. I den 71:a minuten skjuter Netinho men avslutet blockeras. Den efterföljande hörnan är från Johansson och den är bra slagen men ingen av Värnamospelarna lyckas styra in bollen.

I den 73:e minuten får IFK sin bästa chans och det inleds med att Vilar vinner bollen i samband med en närkamp. Han passar vidare till Vindehall som tar några steg framåt fån halvplanslinjen och slår därefter en bra passning till Magashy. Magashy har en väldigt fin första-touch och lyckas hitta en ledig skottyta och skjuter. Skottet tvingar Diawara till en riktig tv-räddning där han sträcker ut den ena armen.

I den 77:e minuten har Turay ett avslut som blockeras och minuten därpå kommer en ganska bra möjlighet för hemmalaget. Det börjar med Turay driver längs kanten och slår in en passning mot straffområdet. Bollen går mot Christiansen som hoppar över bollen och den kommer i stället till Kiese-Thelin som tar emot inuti straffområdet och skjuter. Vilar är dock på hugget och rensar efter att ha visat upp ett tappert försvarsspel. Strax därpå försöker Rakip med en cykelspark men den nordmakedoniska landsmannen får en felträff.

I den 82:a minuten är Magashy på språng igen. Det börjar med en passning från Victor Larsson som når Magashy vid halvplan. Nigerianen tunnlar Hadzikadunic och börjar därefter springa mot mål med fart. Ett 3-mot-2-läge uppstår där Antonsson och Johansson kommer på varsin kant men Magashy väljer eget avslut vilket Diawara räddar. Magashy hugger också på returen men försöket är tamt och det blockeras av Hadzikadunic som hunnit tillbaka till försvaret. Med facit i hand borde Magashy kanske släppt bollen till någon av lagkamraterna, särskilt Johansson hade ett bra skottläge.

Strax därpå kommer ett inspel från Magashy som går mot Antonsson. Anfallaren tar emot bollen i mitten av straffområdet och han har tre försvarare runt om sig. Ändå lyckas han vända om och få i väg ett avslut men det går rakt på Diawara som räddar.

I den 87:e minuten så har händelsernas centrum förflyttats till Värnamos planhalva. Det börjar med att Turay slår en passning till Kiese-Thelin som avslutar men Eriksson blockerar. I anfallet därpå visar Malmö prov på snabbt passningsspel efter att bollen gått på ett tillslag från Turay till Zeidan via Christiansen och Rakip. Inbytte Zeidan får ett bra skottläge men Vaitsiakhovich räddar. Malmös sista möjlighet är att distansskott från Olsson som går högt över målet.

Under tilläggstiden skapas inga konkreta chanser men Värnamo har ett farligt anfall och det är Magashy som driver bollen i ett 3-mot-2-läge. Han har med sig Vindehall och Antonsson på vardera sida och väljer att passa Antonsson men passningen är enkel att blockera för Hadzikadunic. I matchens sista ljusblå anfall så slår Ceesay ett kasst inlägg som går utanför och 30 sekunder därefter blåses matchen av.

Tankar efter matchen:
En poäng mot Malmö på bortaplan är alltid godkänt om man heter Värnamo. I min mening gör dock skåningarna en bättre match om man tar hänsyn till helheten. Mesta mästarna skapade fler möjligheter och det visar statistiken. T.ex. så var det 2.04-0.99 till Malmös favör gällande xG och avslut på mål var 6-3. Siffran för avslut i målzonen visade 10-2 för Malmö och att IFK ändå håller nollan vittnar om ineffektivitet från hemmalaget. Tillfällen offensivt straffområde visade 19-6 och tillfällen offensiv tredjedel låg på 38-14.

Trots detta fanns det också en känsla av besvikelse över resultatet. Med tanke på de senaste matcherna så ”kändes” det som om ett ledningsmål låg i luften. Magashy har också två väldigt bra chanser och troligen hade inte Malmö rest sig ifall det trasslat i nätet.

Backlinjen gör det ändå godkänt, även om det finns svårigheter på kanterna. Markeringsspelet brister också emellanåt vilket jag tidigare betonade i och med att Christiansen ofta blev fri. Hade dansken haft samma form som för några säsonger sedan så hade troligen Malmö vunnit matchen.

Intressant vid en titt på mittfältet är att ingen av spelarna där är en utpräglad defensiv mittfältare vars styrka är att vinna närkamper och blockera passningar. I truppen finns både Vindehall och Näsström som i högre grad har dessa egenskaper men dessa startade inte utan de gjorde i stället Netinho, Wenderson och Magashy. Tanken från Hellberg är att Wenderson ska ha en lägre utgångsposition för att hjälpa försvaret men detta fungerade inte felfritt. Tidigare har också Kenndal haft den nämnda rollen men med skiftande resultat. En personlig tanke är att Hellberg kanske borde fundera kring att spela med en renodlad defensiv mittfältare för att förbättra defensiven.

Positiv sak från mitten är att trots många passningar längs marken så är de få farlige bolltapp vilket varit ett problem tidigare. Mot både Djurgården, Hammarby, AIK och även Häcken har detta varit ett återkommande bekymmer som också resulterat i insläppta mål. Hellberg har som bekant försvarat sin spelidé med argument att det utvecklar spelet och möjligen kan matchen mot Malmö ses som en indikation på detta. Dvs att Värnamo utvecklat sitt kortpassningsspel eftersom det fungerade bra mot Malmö som är ett topplag.

En annan tolkning är att Malmö är ganska formsvagt och inte alls håller samma nivå som de team jag nyligen nämnde.

Kring anfallsspelet så har Värnamo en del bra anfall och snabba omställningar men utöver den lyckade tiominutersperioden så skapas faktiskt ganska få konkreta chanser. Ett mönster för de offensiva spelarna, tänker på Magashy, Johansson, Zeljkovic och Antonsson, är att de inte är kliniska och kyliga i de avgörande lägena.

Antonsson blir alltså mållös och har ett skott på mål under matchen. Tidigare under säsongen så har jag höjt ett varningsfinger för att Värnamo är alltför beroende av Antonsson och det syntes på Eleda Stadion. När Antonsson inte gör mål så blir det nämligen inte vinst vilket är ett svaghetstecken.

Bland spelarna så utmärker sig Magashy mest med väldigt mycket kraft och löpstyrka. Nigerianen är väldigt involverad i Värnamos offensiv och kommer bli svårt att behålla för IFK:s del. Även Vilar och Eriksson gör det bra i rollen som mittbackar fastän de inte är felfria.

Någon som utmärkte sig negativt var dessvärre Zeljkovic. Hans syns sällan och när han väl syns så blev det i princip alltid ett misstag. Yttern skapade ingenting och uppvisade tekniska brister under matchen.

Vinsten innebär att Värnamo är 10:a i tabellen med 32 intjänade poäng. På kvalplatsen finns fortsatt Degerfors med 22 poäng medan Helsingborg är på direktnedflyttning med 17 poäng.

I nästa omgång väntar landskapsderby i samband med att Kalmar FF kommer på besök. Kalmar är just nu fyra och har två poäng upp till Europa-platsen vilket skulle vara en stor bedrift för Rydströms manskap.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-10-13 16:14:30
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo