Negativt arenabesked från kommunstyrelsen oroar IFK Värnamo

Negativt arenabesked från kommunstyrelsen oroar IFK Värnamo

En majoritet i kommunstyrelsen vill skjuta upp arenabygget.

IFK Värnamos framtid som allsvensk förening är minsta sagt i ett osäkert läge. Förvisso har det inte sett klockrent ut på planen men det är inte det som denna artikel ska behandla. I stället finns det en betydande risk att kommunpolitikerna i Värnamo kommer fatta ett beslut som skulle göra det omöjligt att bedriva en elitsatsning i Värnamo.

Sedan 2011 har IFK Värnamo en uttalad elitsatsning och 2022 spelades den första allsvenska säsongen. Trots att Värnamo är en relativt liten klubb så är målet att bli ett stabilt allsvenskt lag. Då krävs dock en ekonomisk grundtrygghet vilket går hand i hand med en godkänd arena.

Den 24 februari 2022 nåddes ett avtal mellan klubben och kommunen. Avtalet innehöll en tidsplan för arenabygget där bl.a. arenans kapacitet, plats och hyra stod inskrivet. Alla detaljer var inte fastställda men tanken var att arenan skulle börja byggas någon gång runt 2023-2024 samt att den skulle vara spelklar säsongen 2025.

Den nya anläggningen väntades kosta 210 miljoner kronor medan ytterligare åtta miljoner skulle skjutas till för en ny anslutningsväg på Ljusveckaleden. Det är just på Ljusveckaområdet, ganska nära nuvarande Finnvedsvallen, som arenan var tänkt att ligga. Tanken var också att en ny simhall och ishall skulle placeras i närheten. Arenan ska ha fyra läktare med 6300 platser varav 3300 ska vara sittplatser.

Alla partier i kommunfullmäktige förutom Sverigedemokraterna röstade ”ja” till avtalet som nåtts med IFK. Även bland partierna som tryckte grönt fanns det vissa orosmoln, det främsta var den höga summan.

Att renovera Finnvedsvallen var egentligen aldrig ett seriöst alternativ. Den nuvarande arenan är byggd på en liten tomt samtidigt som ån Lagan ringlar runt den vilket gör det svårt med en utbyggnad. Runt fotbollsplanen fanns löparbanor vilket används av Wernamo SK vilket är den lokala fridrottsklubben. Att bygga bort löparbanor och längdhoppsgropen skulle drabba friidrottsföreningen på ett oschyst sätt och var givetvis något man inte ville göra.

På grund av överenskommelsen så fick IFK Värnamo dispens från det svenska fotbollsförbundet fram till 2025. Tanken var därmed att man skulle få spela på Finnvedsvallen i högst tre år men med villkoret att processen med att bygga en ny arena skulle påbörjas och fortlöpa.

Noterbart är att inga pengar hade investerats i början på 2022 utan man hade endast en planering. Något byggbolag hade inte heller anlitats i det läget.

Den 7 juni 2023 så hade kommunstyrelsen ett möte och tanken var att man skulle komma överens om en budget. Det fanns tre budgetförslag på bordet, ett var Alliansens, ett var Moderaternas och ett var Sverigedemokraternas.

Alliansen väntades ha majoritet och i deras budgetförslag fanns det inskrivet att fortsätta med den uppgörelse som nåtts i februari 2022, vilket innebar att pengar skulle satsas på arenabygget. Centerpartisten Johan Hilding valde dock att gå emot sina koalitionspartners och han föreslog att förslaget kring pengar till arenan skulle behandlas i en separat omröstning.

I den separata omröstningen så deltog 15 ledamöter och sju röstade för att skjuta upp arenabygget medan sex röstade för att fortsätta med den ursprungliga planen. Det var Johan Hilding, två sverigedemokrater och fyra socialdemokrater som röstade mot och alltså kan ha tagit ett beslut som är ödesdigert för IFK Värnamo.

Intressant är att Socialdemokraterna faktiskt röstade för arenan i februari 2022 samt att Lisa Lidén som är klubbchef för Värnamo varit lokalpolitiker för partiet. Anledningen till att Lidén hoppade av var på grund av arenafrågan.

Beslutet från kommunstyrelsens knappa majoritet innebar att arenan ska börjas byggas 2026 och väntas stå klar 2028. Det skulle troligen innebära att Värnamos dispens dras in och laget kommer få spela på Borås Arena från och med nästa säsong. Det skulle innebära fyra säsonger allsvenskt spel på annan ort än Värnamo, troligen Borås.

Lidén har sagt att i ett sådant fall så måste man avbryta elitsatsningen eftersom de ekonomiska möjligheterna att bedriva elitfotboll kommer saknas. Nästan alla pengar kommer gå till att hyra Borås Arena samt förflytta personal dit. Dessutom kommer det bli mindre publikintäkter och intresset från lokala sponsorer kommer minska.

Redan nu har flera sponsorer hotat med att dra sig ur om arenan skjuts upp, exempelvis Liljendahl Group.

I ett pressmeddelande har Lidén beskrivit att en arena egentligen är en långsiktig investering eftersom IFK Värnamo kommer betala hyra till kommunen. Dessutom kommer attraktiviteten för kommunen att öka vilket gör att inflyttningen, turister och viljan att starta företag i kommunen ökar. På arenan kommer det att finnas andra faciliteter som kommer kunna användas av allmänheten.

Kritikerna pekar dock på den höga kostnaden, d.v.s 210 miljoner kronor. Man menar att det bidrar till att välfärden; vård, omsorg och skola, kommer urholkas. Dessutom är kommunen redan nu högt belånad vilket är ett orosmoment.

Den 21 juni ska kommunfullmäktige sammanträdda för att ta ett slutgiltigt och avgörande beslut. Det finns 51 ledamöter och det krävs därmed 26 ledamöter för att ha majoritet. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har tillsammans 23 mandat och med hjälp av Centerpartiet skulle man få 33 mandat, det är dock inte helt säkert att alla centerpartister kommer rösta med nej-partierna. Det är därmed ett osäkert läge inför onsdag när beslutet kommer att tas.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-06-18 11:02:25
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo