Ny målvaktssituation i fokus när Värnamo förlorade!

Värnamo förlorade med 1-0 mot IFK Norrköping.

Kim Hellberg, Hampus Näsström och assisterande tränaren Anes Mravac var tillbaka på mammas gata i Norrköping för några dagar sedan. Det vankades nämligen kamratmöte på Platinumcars arena.

Värnamo hade inlett den allsvenska säsongen med en seger och en förlust. Den senaste matchen var mot Mjällby och trots enormt spelövertag så torskade man och producerade knappt några chanser i 1–0-förlusten.

Hellberg ställde upp med:

Vaitsiakhovich
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Thern – Wenderson
Netinho – Zelkovic – Engvall

Två förändringar gjordes och det var att Thern och Netinho startade i stället för Ademi och Winsth. Ademi var skadad i låret medan Winsths frånvaro är okänd. Kaptenen fanns inte ens med på bänken.

IFK Norrköping:
Östergötlands allsvenska representant var en besvikelse ifjol, man blev nämligen bara tolva. Man inledde 2022 med Norling som coach men han sparkades tidigt och efter en kortare period med en interrimlösning så anställdes Glen Riddersholm. Det blev ingen direkt förbättring med honom vid rodret utan det fortsatte vara ungefär desamma resultatmässigt.

Norrköping är troligen den klubb i Allsvenskans vars anseende sjunkit mest de senaste åren. Från guldåret 2015 fram till 2020 betraktades man som ett topplag och spelade tidvis som ett mästarlag. Efter ett svagt 2021 och ett ännu sämre 2022 så känns man numera som ett mittenlag och det är inte ens givet att klubben hamnar på den övre halvan.

Riddersholm har efterfrågat kvalitativa nyförvärv och det har tagits in flera spelare. De som värvats är: Isak Ssweankambo, Stephen Bolma, Kojo Peprah Oppeng, Elvis Lindqvist, Vito Hammershøy-Mistrati, Marcus Baggessen, Yayha Kalley, Jesper Ceesay, Niklas Gunnarsson och Victor Lind. Det är många oprövade namn med ingen eller ringa allsvensk erfarenhet och det är därmed svårt att veta vad man ska förvänta sig av årets IFK Norrköping.

Ett nyförvärv som lovordats är Ceesay, det är en defensiv mittfältare som är nyttig i försvaret och bra på att bryta passningar och vinna dueller. Riddersholm lär ha stora förväntningar på Ceesay eftersom det är en sådan spelartyp som han har efterfrågat. Även ytterbacken Baggessen, som hämtats från Silkeborg i Danmark, beskrivs som en lirare med stor potential. Han är bra teknisk, har ett bra tillslag och är också snabb och smart i spelet.

Flera spelare har också lämnat Norrköping, nämligen: Viktor Agardius, Egzon Binaku, Linus Wahlqvist, Jonathan Levi, Oliver Stefansson, Goswill Ekpolo, Emanuel Chabo. Det tyngsta tappet av dessa är Levi som var bra under fjolåret, det är en kreativ mittfältare som är bra på att skapa chanser. Förvisso spelade exempelvis Wahlqvist och Ekpolo en del under 2022 men ingen av dessa nådde särskilt höga höjder. Det är därmed osannolikt att de kommer vara särskilt saknade av Riddersholm.

Det har alltså på förhand varit svårt att veta vad man ska förvänta sig av Norrköping. Det är en ganska bra offensiv men defensiven är ganska tunn och oerfaren. Det bör finnas potential att hålla en hög nivå i enskilda matcher men det är orealistiskt att tro att de ska kunna vara ett topplag.

Det är dock ett styrkebesked att man lyckats behålla islänningen Sigurdsson som haft intressenter utifrån. Sigurdsson har en offensiv spets med bra teknik, snabbhet och bra spelsinne. Även anfallaren Christoffer Nyman är en toppspelare med allsvenska mått och riktigt vass inuti straffområdet. Under fjolårets drogs dock Nyman med en del skador och han kom aldrig riktigt upp i nivå.

I cupen gick Norrköping vidare till slutspelet i en grupp med GAIS, IFK Göteborg och Utsikten. Sju poäng erövrades och den mest imponerande insatsen var 4-0-segern mot IFK Göteborg där man totaldominerade. I kvartsfinalen, mot Häcken, var man dock chanslösa och förlorade med 3-0.

Den allsvenska premiären, som var mot Sirius, slutade med ett 1-1-kryss. En godkänd insats men inte mycket mer än så. Matchen följdes dock upp med 3-0 mot AIK där man stod för en fantastisk prestation. Det var framför allt press-spelet som utmärkte sig i den matchen.

Inför matchen mot Värnamo så saknades flera spelare: Ssewankambo, Hammershöy-Mistrati, Telo, Skulason, Sema och Carlos de Brito. Det är dock inga nyckelspelare och därmed inga kännbara tapp för Norrköping.

Dessa elva spelare startade mot Värnamo:

Jansson
Eid – Eriksson – Lund - Baggesen
Traustason – Lind – Ceesay
Sigurdsson – Nyman – Shabani

Första halvlek:
Det är Norrköping som skapar chanserna i början av matchen medan Värnamo har mer boll. Det är ett mönster som påminde om Mjällby-matchen. I den tredje minuten så får Norrköping betalt för sin hårda press när Wenderson slår en slarvig passning strax utanför straffområdet. Bollen hamnar hos Sigurdsson som gör en fint vilket gör att Johansson känner sig tvungen att behöva riva ner honom. Hemmalaget får därför en farlig frispark där bollen är placerad inuti straffområdets halvmåne. Det är också Sigurdsson som tar hand om frisparken men bollen går rakt i muren.

Fem minuter senare så slår Nyman en djupledsboll mot Lund på en tom högerkant. Lund tar emot bollen och tar några steg framåt för att därefter slå en boll in i straffområdet mot Shabani som är steget före Bergh. Vaitsiakhovich läser dock situationen väl och kommer ut och räddar skottet. I den tolfte minuten får Norrköping en hörna och den tar Sigurdsson hand om. Den går perfekt till Lund som nickar rakt in i stolpen efter att ha stått helt omarkerad. Dessförinnan hade Norrköping haft ett inkast som kastats in i straffområdet och även i den situationen så hade Värnamos defensiv varit skakig.

Med kvarten spelad får hemmapubliken jubla och det börjar med en långboll. Vaitsiakhovich är på tårna och springer ut från straffområdet och ska nicka undan bollen. Problemet är bara att nicken går rakt till Sigurdsson som kan placera in bollen i öppen kasse. Ett amatörmässigt agerande av Vaitsiakhovich som inte verkar veta om han ska nicka bollen till Larsson eller Eriksson. Om man är osäker i en sådan situation så bör man nicka ut mot kanten, eftersom det inte är en lika farlig yta, och inte centralt vilket denna situation tydligt visade.

Efter målet så ändras delvis matchbilden. Norrköping slår av lite på sin press och har ganska få möjligheter under resterande tid av halvleken. Värnamo har fortsatt en del boll och visar ibland prov på fina passningskombinationer trots att det skapas få farliga lägen.

I den 19:e minuten har Norrköping sin första chans efter målet och det är ett skott från Baggesen som blockeras. Det blir i stället en omställning där det är få Norrköping-spelare kvar i försvaret men det slutar med ett misslyckat inspel från Johansson som styrs ut till hörna. På hörnan så går bollen mot Eriksson men han nickar utanför.

En likande situation uppstår i den 23:e minuten fast omvänt. Värnamo slår ett inlägg som nickas ut till Wenderson. Den sistnämnde skjuter men skottet blockeras och i stället kommer Norrköping i en kontring. Deras kontring resulterar i ett avslut från Shabani men det blockeras av en Värnamo-spelare.

Minuten därpå så har Värnamo ett av sina bättre anfall. Bergh slår en passning in i straffområdet till Thern som tagit en bra löpning. Thern får bollen och försöker spela vidare till Zeljkovic som står centralt men Ceesay står i vägen och blockerar. Tre minuter senare slår Thern ett bra inlägg samtidigt som Netinho tar en perfekt löpning in i straffområdet. Bollen är på väg mot Netinho men Eriksson, som inte uppfattar Netinhos löpsteg, nickar i stället vilket leder till att bollen går utanför. Bättre kommunikation hade behövts i den sekvensen eftersom Netinho hade ett bra skottläge.

I den 33:e minuten så får Värnamo en frispark och medan hemmaspelarna tjafsar med domare Sjöberg så slår Johansson frisparken snabbt. Det leder till att Engvall kommer ensam mot Lund men det är Lund som går vinnande ur striden när han enkelt avväpnar Engvalls dribblingsförsök. Två minuter senare skulle Engvall återigen hamna i rampljuset. Värnamo får ännu en hörna och Johansson slår in den i boxen. Eriksson når högst och skarvar till Engvall som står ensam vid den bortre stolpen och bara ska drämma till den upp i nättaket. Engvall reagerar dock sent och sparkar i luften samtidigt som bollen studsar ut över kortlinjen.

I den 39:e minuten har Norrköping en hörna men den nickas undan av Värnamo-försvarare. Det leder till att bortalaget kommer i en 3-mot-2-situation där Engvall driver bollen samtidigt som han har Zeljkovic och Larsson med sig på vardera sida. Engvall passar till Zeljkovic som därefter slår en passning rakt till en vitklädd hemmaspelare vilket leder till att möjligheten rinner ut i sanden. Det var några gånger som liknande situationer uppstod med omställningsmöjligheter men samtliga gånger slutade det tragiskt.

Det sista som händer i halvleken är att Värnamo chockar arenan i samband med en kvittering. Det börjar med ett inkast som Netinho tar hand om och han kastar rakt mot Eriksson som är vid första-stolpen. Lund är på hugget och i sin iver att nicka undan bollen så råkar han skarva in bollen i egen bur. Målvakten Jansson är på väg ut för att plocka bollen och det är delvis en förklaring bakom självmålet eftersom det bidrog till att Jansson hamnade ur position.

Även om Värnamo skapade merparten av chanserna under halvleken så ska inte prestationen överskattas. Chanserna var nämligen ganska kalla och Värnamo hade noll skott på mål vilket är allt annat än imponerande.

Andra halvlek:
Hemmalaget får en drömstart på den andra halvleken. Det börjar med att Sigurdsson får bollen på kanten utav straffområdet, han viker in, skjuter och målar. Det är Netinho som tappar markeringen på Sigurdsson samtidigt som Johansson styr bollen vilket ställer Vaitsiakhovich i kassen.

Utöver ett halvdant avslut från Lind så skapar Norrköping knappt någonting därefter utan det är Värnamo för hela slanten. I den 57:e minuten kommer Thern in i straffområdet med bollen och han skjuter men det blockeras. Två minuter senare kommer ett inspel mot Zeljkovic som skjuter på ett tillslag. Jansson räddar och Engvall skjuter in returen men anfallaren står i en tydlig offside.

I den 64:e minuten driver Larsson bollen och han slår en bra passning till Thern som sprungit in i straffområdet samt skjuter. Dessvärre är Jansson på tårna och målvakten räddar skottet från nyförvärvet. I det efterföljande anfallet så skjuter Traustasson men det är från en dålig vinkel och Vaitsiakhovich plockar bollen lätt.

I den 68:e minuten kommer ett skott från distans och det är Netinho som skjuter men det går utanför. Fyra minuter senare kommer en fin möjlighet för Värnamo och det är Larsson som tar fina steg framåt och vinner en frispark strax utanför straffområdet. Det är ett bra läge som Bergh tar hand om men skottet stannas upp av muren och Jansson kan greppa bollen enkelt.

Värnamo gör försök att gå framåt på slutet och det skapas lägen men skärpan saknas. I den 78:e minuten blir det ett omställningsläge där Engvall slår en passning till Bustos och den sistnämnde skjuter men Jansson räddar. I den 86:e minuten slår Grozdanic en bra höjdboll och den går mot inbytte Näsström som nickar men Jansson styr ut till hörna. Strax därpå kommer ett avslut från Johansson men det går utanför.

På en hörna i slutskedet så slår Johansson bollen mot Grozdanic. Mittbacken försöker avsluta med en volley men Norrköping-försvaret är på hugget och får undan bollen som går mot Dickman. Spelarens första-touch är dålig och han får därför inte kontroll över den vilket leder till att den studsar vidaren till Wenderson. I stället testar mittfältaren med ett avslut men det går utanför.

När den ordinarie speltiden var slut så visade domaren fyra tilläggsminuter och under denna period skapar faktiskt inte Värnamo något. Det är i stället Norrköping som producerar ett avslut från Khazeni och därefter ett från Gudjonsen. Det blir tyvärr 1-0 till Norrköpings favör och laget förlänger därmed sin förlustfria svit.

Tankar efter matchen:
Matchen påminner om prestationen mot Mjällby. Det är mycket boll för Värnamo men ganska få chanser skapas samtidigt som motståndarna satsar på kontringar. Samtidigt skapade Värnamo fler chanser än mot Mjällby och matchen kändes på så sätt öppnare. Det kan dock förklaras med att Norrköping inte sjönk lika lågt som Mjällby.

Det går inte att tokkritisera defensiven eftersom de inte släpper till så mycket. Samtidigt så hade försvaret problem med att hantera inkast och inlägg inuti straffområdet i början av matchen. Dessutom fick man ibland svårt att hänga med när Norrköping höjde tempot men det hände ganska sällan.

Offensiven var kall under den första halvleken med noll skott på mål. Efter halvtidsvilan så bättrade man på den statistiken, det blev nämligen fem avslut på mål. Ett tråkigt faktum var att Värnamo hade 15 hörnor men gjorde inga hörnmål och det var egentligen bara en hörna som var farlig. De inlägg och inspel som levererades från kanterna var inte heller speciellt bra, det var ofta för långa eller gick rakt på motståndarspelare. De gånger som Norrköping kom i anfall och få spelare lämnades hemma så fanns det omställningsmöjligheter men inte heller det kunde Värnamo utnyttja.

I en eftermatchanalys måste Vaitsiakhovich nämnas i och med hans misstag. Det har nu varit tre grova misstag i de tre inledande matcherna och det är ohållbart på denna nivå. Hellberg visade förra året att han inte byter ut spelare lättvindigt utan är trogen till de spelare som han gett förtroende. Frågan är hur många misstag som Vaitsiakhovich kommer få göra innan han eventuellt petas. Rasheed har varit bra när han fått chansen men keepern har få allsvenska matcher i bagaget.

En annan sak som måste belysas är tyvärr att IFK gjort noll egenproducerade mål på de tre första omgångarna. Man har dessutom svårt att skapa särskilt många chanser vilket är ett orosmoln. Nämnas bör att det tog tid för Antonsson att ”komma igång” under fjolåret och bli den målmaskin som han blev. Antonsson var faktiskt mållös i de fyra första omgångarna och gjorde sin första balja mot ett formsvagt Degerfors.

Det finns en förhoppning att Zeljkovic och Engvall ska ”komma i gång” men mot Norrköping var båda kalla. Zeljkovic syntes väldigt lite och var sällan i straffområdet. Kanske är det så att Zeljkovic känner frustration över den allsvenska starten och därför försöker involvera sig mer i spelet vilket leder till att han rör sig långt ner på planen. Problemet med det är att målen inte görs vid havplanslinjen utan oftast inne i straffområdet och där var han sällan.

Engvall gjorde förvisso ett bra inhopp mot IFK Göteborg men har sedan dess varit en besvikelse. Mot Norrköping var han dålig och gjorde det mesta fel. Hans första-touch höll inte måttet och han kändes seg och såg ut att vara på dåligt humör. Förmågan att läsa spelet brast också och även reaktionsförmågan. Just att Engvall beskrivs som Antonssons ersättare känns som en ganska grov förenkling. Antonsson är en tydligare nia och bra avslutare med Engvall mer än löpstark och rörlig anfallare som aldrig gjort särskilt många mål. Under hans bästa säsong gjorde han åtta mål vilket inte låter som en skytteligavinnare.

Även positiva saker måste sägas. Inledningsvis så gör Simon Thern en relativt bra match. Han är rörlig och slår fina samt smarta passningar och tog bra löpningar i djupled vilket öppnade upp alternativ i anfallet. Thern har inte samma explosivitet som Magashy men påminde faktiskt om honom. I takt med att Thern blir mer synkad med lagkamraterna så skulle han kunna bli en ovärderlig tillgång till Värnamo.

Även Larsson var bra och spelaren bröt linjer med sina snabba steg och fina dribblingar. Han visade också att han är säker i det defensiva och har höjt sig i jämförelse med 2022 där han fick mycket kritik från min sida.

Värnamos nästa match är mot AIK och därefter väntar en Häcken på bortaplan. Det är således två svåra matcher härnäst för Värnamos del.