Pontus Engblom: "AIK har alltid varit målet"
Engblom är tillbaka i AIK för att ta en startplats.

Pontus Engblom: "AIK har alltid varit målet"

Efter en löpträning på ett fruset Skytteholm och en skjuts av chaufför Lorentzson sätter undertecknad sig tillsist mittemot Pontus Engblom, den blott tjugoåriga anfallaren som efter ett år hemma i Norrland och Sundsvall återvänt till huvudstaden och AIK. Det är med tretton mål och tre assist i ryggen den lugne norrlänningen återvänder, och han gör det med ett klart mål - att ta en plats i startelvan.

- Man kan inte gå in i en säsong utan att jobba mentalt och fysiskt för att bli en startspelare och det har man kanske haft varje år här även fast det blivit mer realistiskt ju äldre man blivit och det är den inställningen jag går in med i år. Jag kommer göra allt på varje träning och varje försäsongsmatch nu för att visa varför jag ska få spela, säger Engblom till Gnagarforum.

Vad tycker du om konkurrenssituationen på anfallet?
- Den är tuff som den alltid varit, det är ingen lek. Det är bara bra då det sporrar en och gör att man måste vara på tårna hela tiden, det är klart att när det blir en bra konkurrenssituation blir det tuffare att ta en plats. Jag tror dock att det i längden bara blir bättre, oavsett vem som spelar för stunden så måsta alla vara på topp och prestera på träningar vilket höjer träningarnas kvalitet och man blir bättre som spelare.


Varför tror du att det gick så bra för dig förra året?
- Jag fick komma hem till min hemstad där jag har många kompisar och framför allt fick jag en väldigt bra start med mål i första hemmamatchen, efter det flöt det liksom bara på ganska bra. Vi var ett bra spelskickligt lag som spelade väldigt offensiv fotboll vilket jag kom till min rätt i och kunde koncentrera mig på min uppgift. Poängmässigt gick det väldigt bra som du säger men också spelet kändes mycket bättre stundtals än vad det varit i Väsby vilket var ett kvitto på att man gått framåt i utvecklingen.

Det ryktades en hel del om att du eventuellt skulle stanna i Sundsvall, var det någon gång aktuellt?
-
Nej, när vi kom överens om utlåningen till Sundsvall var det med en tanke att komma tillbaka ännu mer konkurrenskraftig till AIK och det är det jag har jobbat för hela tiden där uppe också. Det var bara mest skriverier i media, jag har själv alltid haft målet att komma tillbaka hit för det var det som var grundtanken och det var inga tvivel om det.

En ny Allsvensk säsong är knappt tre månader bort och redan nu har slitet och förberedelserna börjat. Försäsongen har precis avslutat sin första vecka, Engblom är minst sagt entusiastisk och förväntansfull när han pratar om försäsongen och säsongen 2012 som väntar. 

- Absolut finns det guldchans! Det är klart att det alltid är tufft och det måste börja med hårt jobb här på försäsongen, spinna vidare på saker AIK gjorde bra förra året och höja saker som fortfarande kan bli bättre. Vi har absolut en bra trupp för att kunna vara med där uppe.

Berätta lite om försäsongen hittills.
- En ganska normal inledning på hur en försäsong brukar vara. Det har varit mycket komma igång med både fotbollen och fysiken både konditionsmässigt och styrka. Vi har gjort en bra första vecka tycker jag, det ser bra ut såhär långt!

Hur är stämningen i truppen?
- Jag tycker att det känns avslappnat, det är väldigt likt de tidigare åren. Samma stomme som har varit här ett tag nu och det kommer nya spelar som kommer in i gänget snabbt. Stämningen är god som den brukar vara här!

Hur viktigt är det med en röd tråd?
- Det är lite från situation till situation, om man hittar något som fungerar så är det självklart jättebra. Jag var ju inte med så mycket förra året men Alm gjorde ett fantastiskt år, vi bygger vidare på en bra lagsammanhållning på ett hårt jobb och om det forsätter så tycker jag det är bra och ger en trygghet. 

Två träningsläger väntar, hur viktigt är det att åka iväg på försäsongen?
- Det är klart det är viktigt. En sådan sak vi snackade tidigare om som lagsammanhållningen blir det en liten annan grej när man kommer iväg lite, de man brukar spendera 4-5 timmar med på Karlberg umgås man istället med tjugofyra timmar om dygnet, det byggs verkligen en riktigt bra lagsammanhållning, sedan blir det en lite bryt på vardagen, lite varmare och lite mer gräs. Det är skönt med en break från det vanliga försäsongslunket.

Föredrar du svårt eller ”lätt” motstånd på försäsongen?
- Personligen spelar det inte så stor roll egentligen vilka som står på andra sidan. Försäsongen är mest till för att få komma igång och få nöta på sitt eget spel. Det är olika matchbilder mot olika lag, om man möter någon från lite längre ner i seriesystemet får man öva på att hålla i bollen och om man möter ett bättre lag från utlandet är det omställda roller.

Hur viktigt tycker du det är att vinna försäsongsmatcher?
-
Det är en sport och det handlar om att vinna så klart. Sedan kanske man lägger mer fokus på prestationen än resultatet i försäsongsmatcherna. Självklart vill man alltid vinna, det är en mentalitet vi alla i truppen har och den finns där på varje träning, vinster föder vinster ofta så det är bra att vinna även fast fokus är mer på prestationen.

Är 2012 ett extra speciellt år då det är sista året på Råsunda?
-
Det är klart att det kommer bli speciellt, absolut. Råsunda har varit AIK:s hemmaborg i många år så det kommer säkert vara speciellt, jag hoppas på att det kommer mycket folk och upplever sista året på Råsunda. Vi ska avsluta det bra på Råsunda så att det kommer bli ett speciellt år på många sätt, förhoppningsvis kommer det bli jäkligt bra och ett fint avslut.

Hur viktigt är det att folk tar sig till Råsunda för er på planen?
-
Det är klart att det betyder. AIK är Sveriges största klubb och har de bästa fansen i kanske hela Skandinavien, om man har dom bakom sig och det kommer mycket folk på matcherna så kommer det hjälpa oss och kanske därför AIK varit ett så bra hemmalag som man varit.

Vem blir årets genombrott?
-
Jag tror att många från förra året kommer fortsätta ta steg.  Alexander Milosevic som var tongivande förra året tror jag kommer kunna ta ytterligare några steg till, man får inte glömma bort att han fyller 20 år i år, han är fortfarande ung. Jag tror att många kommer kunna bli ännu bättre.

Trots att den blonde klarblåögde norrlänningen besitter det lugn som hans del av landet är känd för är det en pratglad ung man, lugnet sprider sig till omgivningen och att Engblom känner sig hemma på Karlberg råder det inga tvivel om.

-Jag har gjort många practical jokes under min tid och sådana där saker när man skämtar med varandra och skojar tror jag också höjer lagstämningen och det hör till, det höjer allting. Man får ett gott skratt de flesta dagarna man är nere på Karlberg, berättar han för Gnagarforum.

Hur var det när du kom till Stockholm och AIK?
- Det var en väldigt stor omställning. Jag minns att jag gjorde en intervju precis när jag kom ner och jag var jätteförvirrad över alla bussar och sådana där saker, det var så stor skillnad när man kommer från lilla Sundsvall till Stockholm som storleksmässigt var en enorm skillnad. Men jag fick bra hjälp av klubben och spelarna så omställningen blev inte så stor tillslut som jag trodde den skulle bli.

Vad hade du för uppfattning om AIK när du bodde i Sundsvall?
-
Det har alltid varit något stort, absolut och det har man alltid vetat om. När man har sett matcherna på TV har man sett att det är en speciell stämning och sådana där saker, man har alltid vetat om att AIK är en storklubb.

Du värvades som den 500:e AIKaren någonsin 2009, hur tycker du din tid i klubben varit hittills?
- Den har varit en bra, rolig och intressant tid. Jag startar trots allt min fjärde försäsong nu och fyller 21 i år, man har fått vara med om mycket under sina första seniorår. Allt som hände under 2009 och medaljerna där med allt tjo och tjim som kom med det men även 2010 när det gick sämre och vad det innebär, oavsett vad har jag varit jättenöjd med tiden jag varit här och känner att jag blivit en bättre spelare.

Du har matchats i Väsby en del, hur tycker du det samarbetet fungerat?
-
Jag kan bara tala för mig själv och för mig funkade det väldigt bra. Jag fick spela 19-20 Superettanmatcher i Väsby under 2009 och 2010 vilket var väldigt bra, att få en start i seniorfotbollen och spela matcher från start i näst högsta divisionen vilket är väldigt bra motstånd gör det mycket lättare att kunna vara konkurrenskraftig i matchtempot.

På vilket sätt har Pontus Engblom utvecklats som person och spelare under dem här åren?
- När man blir äldre så blir det lättare att koppla bort fotbollen när man ska göra det och tänka på andra saker. Jag minns från början när jag var här kretsade allt kring fotboll och det var fotboll, fotboll, fotboll hela tiden, det kanske är bra i vissa stunder men i längden blir det ganska jobbigt mentalt. Jag tror det kommer med åldern att man vet när man ska ställa om och förmågan att ha mer fokus. Som spelare känner man att man utvecklas ständigt, man blir bättre och bättre för varje träning som går, det går att jämföra endast på halvårsperioder och man känner att man blivit bättre. Jag har haft turen att få ha varit skadefri så fysiken och styrkan har jag kunnat bygga upp under en lång tid.

Pontus Engbloms hälsning till AIK-fansen:
Kom och stötta oss, det kommer vi behöva. Vi alla får se till att göra ett fantastiskt sista år på Råsunda, det kommer vara sexton matcher på Råsunda med derbyt och det kommer vara mycket roliga matcher så fortsätt stötta oss!

Axel Franzén@AxelFranzen på Twitter2012-01-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen