Premiärmatchen på Råsunda våren 1937.

Premiärmatchen på Råsunda våren 1937.

Våren 1937. Det spanska inbörderskriget som svenska riksdagen förbjudit svenskar att ta värvning till pågår, Adolf Hitler förlänger sin fullmakt fyra år, trots dessa politiska händelserna är det något annat som dominerade svensk media den 19 april. En ny era var påbörjad, en ny era för såväl AIK och svensk idrott, en historisk plats var invigd – Råsunda Fotbollsstadion.

Söndagen den 1 november 1936 spelade AIK sin avskedsmatch på Stadion. Det dåvarande topplaget IK Sleipner var på besök och AIK kunde genom starka 4-1 gå till vinteruppehåll i  Allsvensk ledning. 19 937 troligtvis hattbärande åskådare tog farväl till Stadion i en match som DN dagen efter beskrev på följande sätt:
”Söndagen den 1 november 1936 kommer att med guldkantade bokstäver inristas i AIK:s fotbollshistoria. De populära svartingarnas 24-åriga Stadionsaga är all. Det var med vemod vi lämnade valplatsen, där vi upplevt så många vackra AIK-minnen, men trots vemodet gingo vi rakryggade och glada i hågen från idrottsborgen i medvetande om att AIK firade sin sorti på det mest hedrande sätt som tänkas kan. Först och främst blev det en sportslig triumf av största mått. Ledande Sleipner fick sig en överhalning med icke mindre än 1-4 (1-3) – vilket betydde att AIK tog täten i tabellen. Vidare måste direktör Bergvall för andra gången i år stänga vändkorsen – åtskilliga 100-tal fingo återvända med oförrättat ärende- vilket ger belägg för AIK:s stora bevågenhet hos publiken. Och slutligen hyllade massan Stockholmselvan efter förtjänst. Det förekom till och med hejarop.”

Det var en tid då hejarop var något ovanligt, de största stjärnorna hette Axel Nilsson & Olle Zetherlund, det var också en tid då Allsvenskan spelades höst-vår. I vårpremiären 1937 var den omtalade arenan ute i Solna äntligen redo för invigning. De 24 761 som trotsade det molniga vårvädret stod för den då största påfrestningen i trafikavseende någonsin enligt trafikinspektör A Rosén. Biljetterna kostade, trots flytten till Nordens då största arena, precis som på Stadion 1, 2 och 3 kronor.

Malmö FF stod för motståndet när domare Carl Olsson blåste igång en match som fick celebert besök av såväl kronprinsen som andra kungligheter. Efter 32 minuter kunde Axel Nilsson göra det första målet någonsin på fotbollsstadion, han gjorde det mot den norra läktare utan en minsta aning hur klassisk just den läktaren skulle bli. Slutresultatet skrevs till 4-0 och det var inte bara AIK:s framgångar i Allsvenskan 1936/37 det pratades om efter matchen, det nya fotbollstemplet hade redan efter första matchen lämnat starka avtryck. Den 19 april kunde följande läsas i DN om den nya arenan:
”Kontinenten har kommit till Stockholm. Råsunda har givit oss den. 24.761 människor på en fotbollsmatch kanske i och för sig inte kan sägas vara kontinenten, och det är inte den siffran jag menar, utan tendensen, uppläggningen, anslaget.
- Det är första gången i Stockholm jag känner mig som i en storstad, sade en londonsk vän medan vi irrade oss fram mot våra bänkplatser.
Och när den inre tavlan rullade upp sig för våra blickar kände vi oss som ”hemma på Highbury”. Fotboll ovanifrån är roligt.

AIK-Malmö blev en bra kamp för att vara på våren. AIK är ett paradlag. Det passar att inviga, att spela ”stora” matcher, säregna på ena eller andra sättet. AIK växer med uppgiften. I söndags en vecka sedan gjorde svartingarna en plattmatch i Norrköping, nu råkade de in i rena uppvisningstagen. Och när AIKåarna uppvisa äro de roliga. De äro enda laget i Sverige som verkligen kan roa publiken, sedan nu Örgryte tappat smokingen och framträder i den sedvanliga grå serietröjan.”
Sedan denna klassiska match har AIK spelat 1125 matcher på Råsunda och gått segrande 557 gånger.

Senare samma vår säkrade AIK det Allsvenska guldet med ett publiksnitt på 15 996 (det totala publiksnittet för Allsvenskan var då 6 702), värsta rivalerna Djurgårdens IF som blivit ensamma kvar på Stadion åkte ur densamma samma år.
75 år har snart passerat sedan invigningen, under denna tid har Råsunda stått som värd för 2 VM-finaler, sett en av världens bästa fotbollsspelare någonsin slå igenom, FIFA klassar marken som en av världens tio klassiska fotbollsarenor. En minst sagt episk arena som nu skall rivas, men en sak är säker – historien kommer aldrig skrivas om, minnena kommer alltid finnas kvar. Råsunda är, och förblir, en helig plats.

Axel Franzén/3712.sechristofferbodin@gmail.com2012-03-11 18:07:04
Author

Fler artiklar om AIK