Guldfågeln Arena, Kalmar, 2023-10-29 15:00

Kalmar FF - IFK Värnamo
1 - 3

Segertåget tuffar på!

Värnamo vann mot Kalmar FF med 3-1. Målskyttar för IFK var Zeljkovic, Engvall och Näsström.

Värnamo går som tåget och laget har minst sagt toppat formen under hösten, det har nämligen blivit fyra vinster av fyra möjliga under oktobermånad. Den senaste kom mot Kalmar FF.

Hellberg mönstrade följande elva i den bataljen:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic
Ademi – Wenderson – Adjei – Engvall
Johansson – Zeljkovic – Thern

Hellberg gör två byten, Zeljkovic och Adjei går in medan Näsström och Bergh sattes på bänken. Även formationen ändras och det blir därmed ett 3-4-3 i stället för 4-3-3. Syftet med förändringen var nog att ha många spelare centralt för att kunna utmana det bollrullande och passningsskickliga Kalmar.

Jensen mönstrade följande:

Ricardo
Karlsson – Saetra – Sjöstedt – Olafsson
Hallberg – Gojani – Romario
Skrabb – Hummet – Trenskow

Det är en förväntad elva som inte innehåller några oväntade namn. En förändring gjordes och det var att Hallberg petade Netabay.

Första halvlek:
Värnamo får en drömstart, redan efter en minut så tilldöms man nämligen en straff. Adjei pressar en felvänd Romario varpå brassen halkar (èller söker han en frispark?) i samband med att han ska passa till målvakten. Passningen blir därför lös och Adjei försöker få tag på bollen samtidigt som Ricardo springer ut från målet. Det slutar med att ghananen ramlar och domaren gör bedömningen att keepern gjort sig skyldig till ett regelbrott och dömer straff.

Från Kalmar-håll så protesterades det mot beslutet och undertecknad har försökt, via reprisbilder, granska om beslutet var rättfärdigt. Det är dock svårt att med säkerhet säga om Ricardo primärt träffar boll eller Adjei. Därmed vågar jag inte uttala mig.

Hur som helst; Zeljkovic tar hand om straffen och han gör inga misstag utan sätter 1-0.

I den fjärde minuten kommer den första kvitteringsmöjligheten och det är ett inspel från Karlsson. Bollen går mot Skrabb som tar emot och skjuter, men Wenderson står i vägen. Minuten senare testar Romario och då är det i stället Adjei som blockerar.

Med åtta minuter spelade så kommer ett inspel från Ademi och bollen hamnar hos den nyss nämnde Adjei. Han får den utanför straffområdet och skjuter men avslutet är tamt.

Adjei visade sig vara inblandad i mycket under inledningen. I den elfte minuten slår han en felpass rakt till Trenskow som ser att Skrabb är fri och passar till honom. Finländaren tar emot bollen, tar sig in i straffområdet, kommer fri mot Rasheed men skjuter utanför.

Värnamo försökte med en hög press och i den 16:e minuten utnyttjar Kalmar det. Skrabb slår nämligen en klockren passning till Karlsson vilket ställer hela mittfältet. Ytterbacken avancerar framåt och det är endast två vitklädda spelare på rätt sida samtidigt som hemmalaget kommer med fem spelare på offensiv planhalva. Anfallet slutar med en enkel sidledspassning från Karlsson till Hallberg som prövar med ett avslut men Rasheed räddar.

I den 20:e minuten får Skrabb bollen och han har Grozdanic mot sig i försvaret. Han ser att Romario tar en löpning, bakom Grozdanic, in i straffområdet och slår en passning mot brasilianaren. Romario hamnar därefter ensam mot Rasheed och skjuter men på ett sjukt sätt så styrs bollen, via Rasheeds ben, ut från målet. Det sjuka med sekvensen är att mittfältaren nästan tunnlar målvakten men bollen studsar via hans högra ben till det vänstra och rullar sedan längs med mållinjen men aldrig in i mål. Det är minst sagt små marginaler ibland.

I den 29:e minuten får Adjei en dålig mottagning och det leder till att Hummet kan avväpna honom. Anfallaren slår sedan en sidledspassning till Hallberg som förlänger till Trenskow som i sin tur skjuter men Rasheed är med på noterna.

I nästa anfall så kontrar Värnamo och det är nära att Thern kan slå en klockren passning till Engvall som i så fall kommit fri. Dessvärre är Gustavs mottagning bristfällig och det leder till att de rödklädda försvararna hinner komma tillbaka i sina defensiva utgångspositioner. Engvall får förvisso iväg ett avslut men det är lättplockat för Ricardo.

Efter det skiftar initiativet till Värnamos fördel och man lyckas pressa tillbaka Kalmar samt skjuta några skott. I den 32:a minuten så prövar Johansson med det blockeras. Två minuter senare så gör Ricardo en dålig utspark och bollen hamnar hos Engvall, samtidigt som målvakten är ur position. Anfallaren skjuter men keepern räddar.

Returen hamnar hos Ademi som är ute på kanten. Han tar emot och håller i bollen några sekunder, för att sedan passa till Adjei som är fri vid straffområdeslinjen. Den unga ghananen skjuter men det är återigen lättplockat för målvakten.

Halvlekens sista skott är ett distanssavslut från Romario men Rasheed plockar skottet utan några större svårigheter.

Andra halvlek:
Den andra halvleken är till en början ganska jämn. I den 46:e minuten skjuter Skrabb från en snäv vinkel och skottet täcks av Grozdanic.

Fyra minuter senare så testar Wenderson med ett avslut men även det blockeras. Andrabollen kommer till Engvall skjuter men utan framgång.

I den 52:a minuten så utökas ledningen och det är i samband med en hörna. Bollen lyfts in i boxen men nickas ut därifrån. Andrabollen hamnarhos Thern samtidigt som det är fem-sex Kalmar-spelare inuti straffområdet. Trots det lyckas Engvall hitta en fri yta och Thern slår en passning till sin omarkerade lagkamrat. Engvall tar emot, vänder om och placerar in 2-0.

Hemmalaget ropar på offside och återigen är det svårt att göra en bra bedömning utifrån tv-bilderna. Jag uppfattar dock att målet är regelrätt eftersom det ser ut som om Olafsson upphäver offsiden.

I den 62:a minuten så kommer ett nytt försök från Värnamo. Det är Wenderson som visar prov på fin dribblingsförmåga och han skjuter men skottet är lättplockat för målvakten.

Två minuter senare så har Gojani bollen samtidigt som Skrabb tar en löpning in i straffområdet. Finländaren hittar en lucka i Värnamos försvar och får en klockren passning slagen mot sig. Han tar emot bollen, tar ett steg fram och försöker sedan placera in bollen men Rasheed gör en enhandsräddning. Grozdanic, som skulle markera Skrabb, hängde inte riktigt med i den sekvensen.

I efterföljande anfall så slarvar Saetra med bollen vilket gör att Thern får tag på den. Simon slår sedan en passning till Zeljkovic som får en möjlighet men avslutet går rakt på Ricardo.

Samme Saetra slår senare en skitpassning rakt till Näsström. Inhopparen tar i sin tur och levererar en boll på djupet till Engvall som kommer fri mot målvakten och skjuter men ännu en gång räddar Ricardo. Till Engvalls försvar så ska det nämnas att han kom från en dålig vinkel.

Efter det anfallet så blir det en hörna och den plockar Ricardo enkelt. Han kastar ut bollen snabbt till Hummet som springer i full fart framåt och en tre-mot-tre-situation uppstår. Hummet passar till Skrabb som är på en kant varpå Skrabb passar tillbaka till Hummet som tagit sig in i boxen. Passningen är perfekt och anfallaren skjuter på ett tillslag men Rasheed gör en fin räddning.

Det är svängigt under den här delen av matchen med många lägen åt båda hållen. I den 68:e minuten så får Shamoun bollen, han är felvänd och får en dålig första-touch. Wenderson kommer och pressar varpå mittfältaren lyckas peta bollen till Engvall som kommer ensam mot Saetra. Gustav dribblar förbi mittbacken och kommer fri mot Ricardo men målvakten går, återigen, vinnande ur den striden.

I nästkommande sekvens så får Värnamo en frispark från kanten och den blir lyckosam. Johansson slår nämligen bollen lågt och han hittar Näsström som styr in 3-0, det är hans andra mål i den vita tröjan.

Spänningen väcks dock till liv strax efteråt. En långboll blir slagen mot halvplanslinjen och där står Wenderson som ”sista-man”. Brassen ska ta och rensa men han får en dålig träff samtidigt som Hummet är på tårna och utnyttjar misstaget. Anfallaren hamnar således i ett friläge och placerar in 3-1.

I den 71:a minuten skjuter Bergh från distans men Ricardo är med på noterna och räddar.

Fem minuter senare så får hemmalaget en reduceringsmöjlighet. Skrabb har bollen och han passar till Netabay som är på kanten samtidigt som finländaren påbörjar en ny löpning. Finländaren hittar en ficka mellan backlinjen och mittfältet, får en passning och skjuter. Skottet går dock utanför via Erikssons rygg.

I den 84:e minuten så prövar Shamoun men avslutet vållar inga farligheter.

Tio minuter därpå så har faktiskt Johansson ett bra avslut som tvingar Ricardo att sträcka ut med hela kroppen. Det är det sista som händer i matchen.

Tanker efter matchen:
Värnamo fortsätter att vinna och att möta Kalmar FF på Guldfågeln är allt annat än en enkel uppgift. Jag vill i grunden inte ta något ifrån spelarna, men det går ändå inte att bortse ifrån att IFK hade en del flyt. Både 1-0 och 2-0 går att ifrågasätta, kanske hade baljorna tagits bort om VAR funnits i Allsvenskan.

Vidare så kommer målen i lämpliga skeenden. Det första kommer i början av matchen och det är jobbigt för KFF att direkt hamna i ett underläge. Därefter så kommer tvåan i den andra halvlekens inledning och även det blir en psykologisk belastning för de röda som hade hoppats på en nystart efter halvtidspausen. När väl trean kom så hade Kalmar haft en bra möjlighet strax innan, kontringen som Hummet var drivande i är chansen som åsyftas.

Hemmalaget är bättre under merparten av den första halvleken, jag tänker på de inledande 30-35 minuterna. Under den perioden borde Kalmar gjort minst ett mål om man ser till chanserna som skapades.

Högerbacken Karlsson hade väldigt mycket yta att springa in i och han fick slå inlägg på inlägg.
Tur för Värnamo att han saknar den tekniska skickligheten vilket resulterade i att många av inläggen och inspelen blev felriktade.

Under matchen så funderade jag faktiskt kring vem det var som skulle hålla den kanten. Grozdanic var placerad som vänstermittback och kanske var det han. Andra kandidater är väl möjligen Engvall som var ytter, eller kanske var det Adjei som också skulle hjälpa? Personligen tror jag att tanken var att man skulle växelverka i den rollen. Det var dock något som inte riktigt fungerade.

Efter halvtidspausen så byttes Adjei ut samtidigt som den renodlade vänsterbacken Bergh gick in. Det fick en positiv effekt eftersom det bidrog till att Karlsson inte fick lika mycket fria ytor.

I offensiv riktning så var det ganska få chanser som skapades under den första halvleken, trots att ett mål gjordes. När Kalmar dominerade så försökte Värnamo hota med kontringar men detta var inget som bar frukt.

Den sista kvarten var dock något bättre. Styrkan under denna period var dock inte att Värnamo radade upp massa kvalificerade målchanser och tvingade Ricardo till fantonemräddningar. Det positiva var snarare att IFK kunde lugna ned tempot och bryta Kalmars trygga bollinnehav samt tvinga dem att springa.

Den andra halvleken blir lite annorlunda. Personligen anser jag dock att defensiven bör kritiseras, trots att Bergh kommer in och täpper till. Ett problem var att man lämnade stora ytor fria, både inuti straffområdet och strax där utanför. Det är ingen enskild försvarare som kan klandras för det utan det beror på att de defensiva spelarna hamnade för långt från varandra och tappade markeringar. De fria ytorna var i sin tur något som Kalmar utnyttjade och kunde skapa farligheter genom.

Offensiven gör det dock bättre efter halvtidspausen och det skapas flera bra möjligheter vilket resulterar i två fullträffar. Några målchanser kommer till via misstag från KFF och IFK kan således berömmas för förmågan att ta fördel av motståndarmisstagen, det skedde genom snabbt passningsspel och smarta löpningar. IFK hade också en del chanser via egen skicklighet, även då var tempo i passningsspelet och mycket rörlighet framgångsreceptet.

Statistiken rörande skott på mål ”vanns” av Värnamo med 12-7 vilket är en hög siffra. Värnamos snitt för i år är fyra skott på mål per match och motsvarande siffra för Kalmar är tre. En positiv sak som kan utläsas ur det är att anfallsspelet höll klass och mycket konkreta lägen skapades. Det negativa är dock att defensiven släppte till ganska många chanser.

Även xG-siffrorna bekräftar denna bild. Värnamos expected goals var 2.42 samtidigt som Kalmars var 2.26 och det är relativt höga värden för båda lagen.

En spelarinsats som jag vill lyfta fram är Rasheeds, målvakten är nämligen Värnamos bästa spelare. Han gör flera fina räddningar och är direkt matchavgörande. Med en sämre keeper så hade Värnamo med största sannolikhet tappat poäng, och kanske till och med torskat.

Jag tycker också Wenderson gör en ganska bra match, trots det grova misstaget som föranleder reduceringen. Han är viktig som defensivt ankare där han ofta står rätt och vinner dueller. Offensivt är han dock medioker och han har svårt att göra något extraordinärt på den sista tredjedelen. Rollen som balansspelare passar dock honom som handen i handsken.

Även Johansson gör det bra offensivt där han är trygg med bollen och oerhört arbetsam i båda riktningar. Även Eriksson kan få beröm då han var väldigt bra i luften, kan inte minnas att han förlorade någon luftduell faktiskt.

Om man ska vända på det och säga något kritiskt, så skulle jag dessvärre vilja nämna Thern. Tidvis är han inte delaktig i spelet och förlorar många dueller. Han försöker vara konstruktiv och rak i den sista tredjedelen men de leder sällan någon vart, trots en assist.

Tabellmässigt innebär segern att Värnamo klättrar och når en mycket imponerande femteplats. En tråkig notis är dock att Djurgården vann sin match mot BP och således är avståndet till fyran hela sex poäng samtidigt som två matcher återstår. Det blir därmed sannolikt inga europamatcher för Värnamos del nästa år.