Silly season februari.

Värnamo har sålt Netinho, Ademi och Gustafsson. Man har samtidigt tagit in Rapp och förlängt med Wenderson.

Det är nu ungefär en månad kvar tills den efterlängtade Allsvenskan sparkar i gång. Än är det dock silly season-tider och fram tills den 27 mars så är det möjligt att sälja och köpa spelare.

I denna artikel kommer februaris övergångar att redovisas: 

Johan Rapp till Värnamo:
Månadens enda nyförvärv är mittbacken Johan Rapp. Kontraktet är skrivet fram tills sommaren 2027 och han kommer närmast från Landskrona BOIS.

Rapps moderklubb är Västra Ingelstad vilket är en klubb från Vellinge kommun. I tidiga år gick han dock till storklubben Malmö FF och han har således fått en stor del av sin fotbollsutbildning i MFF.

Han fick dock aldrig chansen i Malmös A-lag och valde därför att gå till Landskrona under 2020. I Landskrona har han varit de fyra senaste säsongerna och Rapp har utvecklats under åren och fått mer och mer ansvar. De två senaste säsongerna har han varit ordinarie och en nyckelspelare i Landskronas defensiv.

Spelaren kan både agera mittback och ytterback. Enligt de källor som jag varit i kontakt med så trivs han bäst central och får ut mest av sin potential där.

Undertecknad har inte sett särskilt mycket från Rapp och det är därför svårt att uttala sig om hans nivå. Han har dock beskrivits som en stabil försvarare som är bra med bollen och driver den med rejäl trygghet. Han är född 2001 och är därmed knappast ”gammal”, det finns således en möjlighet för honom att utvecklas och bli bättre.

Det som kan kritiseras med värvningen är att det är en spelare från Superettan som saknar allsvensk erfarenhet. Att värva lirare från andraligan är inte nödvändigtvis något dåligt utan det finns spelare med potential lägre ner i seriesystemet. Samtidigt infinner sig en viss oro om man kikar på mittbacksuppsättningen i sin helhet.

I skrivande stund finns mittbackarna Larsson, Grozdanic, Rapp, Hasic och Kotto i truppen. Larsson är förvisso någon som bevisat att han håller för Allsvenskan men han väntas vara högerback. Även Grozdanic platsar i Allsvenskan men han är långtidsskadad och kommer som tidigast komma tillbaka efter sommaruppehållet.

Som läget ser ut nu kommer alltså Rapp, Hasic och/eller Kotto att vara i mittbackslåset när serien sparkar i gång. Det är tre oprövade försvarare vilket generar viss oro. Det har inte blivit bättre av att Kotto sett medioker ut under försäsongen och i nuläget känns han som en säkerhetsrisk. Den just nu skadade Hasic har hunnit spela en match och det är således svårt att säga något om hans nivå. Desamma gäller för Rapp. Att Rapp petats i båda cupmatcherna, trots att det saknats mittbackar, indikerar dock att Mravacs inte har imponerats av hans insatser på träningsplanen eller att han är ur fysisk form.

Med allt detta i åtanke så hade det kanske varit mer önskvärt att värva en mittback som visat att han håller för allsvenskt spel. Någon som kan visa vägen och vara en ledare nu när både Eriksson och Grozdanic inte är tillgängliga.

Samtidigt så har Värnamo, de två tidigare säsongerna, enbart värvat defensiva spelare från Superettan och neråt vilket fallit väl ur. Att ta in en oerfaren back innebär inte per automatik att det kommer bli en flopp. Därmed känns det trivialt att dra alltför långtgående slutsatser, kanske kommer Rapp att ta Allsvenskan med storm.

Wenderson förlänger kontraktet:
Värnamos brasilianske mittfältare, Wenderson Oliveira do Nascimento, förlänger kontraktet med IFK. Hans dåvarande kontrakt var skrivet över säsongen 2024 och det nya gäller i ytterligare tre år. Med tanke på att det är många Värnamo-spelare som lämnat klubben så är det glädjande att Wenderson stannar och att det i alla fall blir någon kontinuitet.

Enligt Ahmetovic så har det funnits konkret intresse för Wendersons tjänster och Värnamo har t.o.m. nekat bud på spelaren. Vilka intressenter det handlat om, rent konkret, har inte nämnts och inte heller hur mycket pengar som erbjudits.

Wenderson är alltså från Brasilien och han kom till Värnamo inför säsongen 2021. Han hade tidigare spelat för klubben ABC. Utifrån den statistik som jag hittat så spelade han inte regelbundet på seniornivå i Brasilien utan det var primärt spel på ungdomsnivå. Det var inte heller spel i förstaligan, den högsta divisionen som han lirade i var nämligen den brasilianska tredjeligan.

Utöver ABC så har han också tillhört Atletico Mineiro vilket är en relativt stor klubb i hemlandet. I Atletico fick han dock aldrig chansen på A-lagsnivå.

Under åren i IFK Värnamo så har Wenderson utvecklats och blivit bättre. Det första året, 2021, spelade han 24 matcher varav 16 var starter. Han var positionerad som mittfältare och utmärkte sig med sin goda teknik och ihärdiga hemarbete. Han var också en ganska ”direkt” spelare som försökte gå framåt och slå nyckelpassningar in i straffområdet.

Den andra säsongen, vilket var hans första i Allsvenskan, var ”sådär”. Han spelade förvisso en hel del, totalt 27 matcher varav 26 var starter. Under våren var han ytter men det var ingen position som passade honom. Förvisso fanns snabbhet och teknik men förmågan att ta rätt beslut på den sista tredjedelen saknades och det blev få poäng. Under hösten fick han flytta tillbaka till innermittfältet och där passade han bättre med sin löpvillighet och passningsskicklighet. Han var dock ojämn under året och hade en låg lägstanivå samt stod för en del enkla misstag.

Den tredje säsongen, vilket alltså var förra året, är hans bästa i karriären. Han spelade alla matcher förutom en och har varit riktigt bra på mittfältet. Defensivt fungerar han utmärkt med sin styrka i duellspelet där han vinner närkamp på närkamp. Ibland går han dessutom ned som en extra mittback och hjälper försvararna med sin närvaro. Han är också betydelsefull i speluppbyggnaden eftersom han är bolltrygg.

Det ska bli intressant att se hur nästkommande säsong blir för Wenderson. I de två första cupmatcherna så har han faktiskt placerats som mittback och kanske kommer de bli mer av den varan när Allsvenskan sparkar i gång. Den som lever får se!

Netinho lämnar Värnamo:
Det faktum att Netinho lämnar klubben har varit på tapeten länge men det dröjde fram tills början på februari innan det blev officiellt. Det blir en flytt hem till Brasilien och hans nya klubb går under namnet Brasiliense FC. Det är förmodligen en okänd klubb för flertalet med tanke på att de huserar i fjärdedivisionen.

Netinho föddes 1994 och hans seniorkarriär började 2013. Mellan 2013 och 2018 lirade han i diverse brasilianska lag, dock aldrig i förstaligan.

Hans första utlandsflytt var till just IFK Värnamo och det skedde i juli 2018. Han var i Värnamo året ut och gjorde bra ifrån sig under hösten. Han lämnade dock vid årsskiftet eftersom IFK åkte ur Superettan och en fortsättning i division 1 lockade inte.

2019 spelade han i GAIS och han gjorde det relativt bra i Superettan. Göteborgarna ville ha kvar brasilianaren i truppen men han återvände till Brasilien efter säsongen, hemlängtan verkar helt enkelt ha varit för stor.

Det blev dock enbart ett par år i Sydamerika, under vintern 2022 var han nämligen tillbaka hos Värnamo och stannade alltså i två år. Det första året så spelade han 20 matcher varav startade 14, ett mål gjordes. Spelaren användes på flera positioner och det var en del blandade insatser. Han utmärkte sig positivt med sin rörlighet och bidrog ofta med spelalternativ till bollhållaren. Netinho kunde också användas i olika roller vilket gjorde honom användbar. Svagheten var dock att han var ganska dålig defensivt och således olämplig när IFK försvarade en ledning samt var tillbakapressade. Till stora delar så missade han det andra året på grund av en långtidsskada. De främsta jag minns från hans 2023 är ett klantigt rött kort som han tog på sig mot BP.

På ett sätt så är övergången besynnerlig. Netinho är 30 år och därmed inte lastgammal, han skulle nog kunna spela i minst 6-7 år till. Att flytta hem till Brasilien och ta flera steg ner i seriesystemet kan tolkas som att han känner sig sliten och vill ”varva ner”.

Som alltid så vet dock inte en hobby-journalist likt mig hela sanningen. Kanske är hans hemlängtan väldigt stor, alternativ att det finns andra okända detaljer som gör att övergången egentligen är logisk.

Albion Ademi flyttar till Kina:
Även Ademi har lämnat Värnamo. Spelaren köptes loss från Djurgården i november och säljs nu vidare till kinesiska Tianjin Jinmen Tiger. Det är en stor försäljning där summan landat på 5,5 miljoner kronor vilket är Värnamos dyraste försäljning någonsin. I sammanhanget kan det också nämnas att Värnamo köpte loss Ademi för 800 000 kr.

Ademi är uppväxt i Finland och kom som 16-åring fram i den finländska elitfotbollen. Efter ett succéartat 2020 i IFK Mariehamn så värvades han av Djurgården men utan att lyckas. Det var således en revanschsugen Ademi som kom till Värnamo inför 2023 där det blev 28 tävlingsmatcher och 4+3 på poängkontot.

Ni som följt sidan vet att jag flera gånger kritiserat Ademi och kanske kan kritiken framstå som överdriven, onyanserad och orättvis.

Att han sålts kan betraktas som något negativt. På ett sätt så är han en unik spelartyp eftersom han är benägen att dribbla och har förmågan att ta sig förbi sin gubbe. Det händer helt enkelt saker när han har bollen. I Hellbergs spelsystem så hade han dessutom en tydlig roll som en ytter som skulle hota i djupled. Förvisso gjorde han relativt lite poäng i fjol men om han hade stannat så hade han varit varmare i kläderna och kanske kunnat utvecklats ännu mer.

Samtidigt så:

Värnamo får rejält med deg och kommer nu kunna köpa in mer spets. Även om Ademi hade offensiva kvalitéer så anser jag ändå att hans begränsade poängsaldo är en svaghet som är svår att ”snacka bort”. En ytteranfallare likt honom bör man kunna förvänta sig mer av. Jag upplever att Ademi hade svårt med spelförståelsen och att veta hur han ska ta beslut i avgörande situationer. Jag anser att både Oscar Johansson och Gustav Engvall var större offensiva hot än vad han var i fjol. Ett tecken på hans begränsningar är att han aldrig lyckades bli en startspelare hos Djurgården utan petades av veteranen Radetinac och Wikheim.

Med det vill jag inte säga att Ademi är en ”dålig spelare”, han besitter nämligen en hög fotbollsbegåvning. Min personliga slutsats är dock att det var rimligt att acceptera budet på 5.5 miljoner, det är helt enkelt en tillräckligt hög summa utifrån det som han presterade.

Hampus Gustafsson lämnar:
Fjolårets reservmålvakt Hampus Gustafsson lämnar Värnamo efter flera år i klubben. Spelaren i fråga är från Sävsjö och tog sina första fotbollssteg i Sävsjö FF.

Som 15-åring, rättare sagt år 2016, blev han en del av IFK Värnamo. Han började spela i Värnamos U17 och har därefter tagit steget enda upp till A-laget. Han fick sitt första A-lagskontrakt 2018 men det har bara blivit två tävlingsmatcher på seniornivå sedan dess. Han har varit ute på tre utlåningssejourer under perioden, det har varit i Ljungby, Åtvidaberg och i Norrby.

Känslan är dessvärre att Värnamo aldrig riktigt litat på Gustafsson. Sommaren 2022, när Filip Eriksson lämnade, så togs Rasheed in i stället för att flytta upp Gustafsson till andrakeeper-positionen. En liknande sak hände under denna vinter, där Värnamo värvade Andersson som ersättare till Vaitsiakhovich i stället för att ge Gustafsson mer förtroende. Det är nog inte särskilt kul för en ung målvakt att vara kvar i en klubb under de omständigheterna.

Hans nya klubb är Örgryte och där blir han för övrigt återförenad med Charlie Vindehall. Under fjolåret var Mathias Nilsson lagets förstamålvakt men han har flyttat till den finländska ligan. Utöver Gustafsson så finns också målvakterna Sixten Mohlin, Alex Rahm och Eric Hakansson i truppen.

Vem som tar förstaspaden är faktiskt osäkert i nuläget. Mohlin spelade noll matcher förra året efter rejäla knäproblem där bla två operationer genomfördes. Mohlin är inte helt återställd i skrivande stund. Rahm är en oerfaren målvakt som dock har stått de två inledande cupmatcherna. På dessa matcher har det blivit sju insläppta mål vilket knappast är smickrande statistik. Hakansson är 18 år och är nog mer ett namn för framtiden. Således har Gustafsson en realistisk chans att få regelbunden speltid hos Örgryte.

Elvan i premiären?
Det är drygt en månad kvar tills premiären och en tråkig sak är att Värnamo inte tagit in något ”spetsigt” nyförvärv, trots att det är något som Ahmetovic flaggat för. Som vanligt så finns det få nyheter kopplade till Värnamo och det är därmed svårt att veta om det pågår förhandlingar med några potentiella nyförvärv. Att döma av uttalanden från sportchefen så kommer dock förmodligen 2-3 spelare med offensiva kvalitéer att värvas in under nästa månad.

Utifrån nuvarande trupp så är detta den förväntade elvan:

Rasheed
Larsson – Hasic – Kotto – Bergh
Thern – Wenderson – Bustos
Johansson – Zeljkovic – Engvall

Rasheed lär nog vara ordinarie målvakt om han inte skadar sig. Larsson kommer sannolikt att vara startspelare men om det blir som ytterback eller mittback är osäkert. Det beror på hur Mravac ser på mittbacksparet Hasic-Kotto. Om han inte litar på dem så kommer han antingen flytta in Larsson och ha Winsth som högerback, alternativt sätta Wenderson som försvarare. Ett tredje alternativ är att satsa på Rapp.

Som läget ser ut nu så lär Bergh få vara startspelare och jag tror nog det bli som ytterback och inte som ytter, förutsatt att ingen offensiv spelare är skadad. Bergh har spelat bra under försäsongen och stärkt sina aktier.

Wenderson och Thern känns också givna, i alla fall i någon roll. Wenderson skulle dock, som tidigare sagt, kunna flyttas bak och Thern kan positioneras som ytter. Bustos är det mer osäkert kring, exempelvis skulle Näsström eller Adjei kunna slå sig in i elvan beroende på dagsform. Även Kenndal och Bilalovic är med och utmanar om en plats på mittfältet.

Engvall förväntas starta men positionen är inte helt given, han skulle nämligen både kunna vara ytter och central. På den andra kanten känns det som om Carl Johansson har Mravacs förtroende efter flera bra insatser på försäsongen. Det ska dock sägas att det förmodligen kommer komma in något/några nya offensiva namn som kommer konkurrera med honom.

I nummer-nio-rollen är det primärt Zeljkovic och Kalu som gör upp. Kalu har spelat mycket på försäsongen vilket dock delvis kan förklaras med att Zeljkovic varit skadad. Anledningen till att Zeljkovic placeras in i elvan är den egna magkänslan, men den skulle kunna ha fel.






 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-02-29 22:58:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo