Spelarbetyg 2023: Målvakter och försvarare.

Spelarbetyg 2023: Målvakter och försvarare.

Det är dags att betygsätta de defensiva spelarna. Två spelare underkänns.

Den sista allsvenska matchen är spelad och det är dags att dela ut säsongsbetyg. Att ge rättvisa och rimliga betyg är allt annat än något enkelt. Fotboll är en lagsport och även de individuellt skickligaste lirarna är beroende av sina lagkamrater för att få ut sitt max.

En risk är att betygen blir alltför ”relativa” där spelarna enbart jämförs med varandra utan några externa betygskriterier. På grund av det så har jag skissat egna kriterier, de ser ut enligt följande:

1 – Spelaren håller inte för Allsvenskan.

2 – Spelaren är godkänd men inte mer än så. Det finns en stabil grundförmåga men spelaren har också tydliga begränsningar vilket märks alltför ofta.

3 – Spelaren har en ganska bra säsong med en hög lägstanivå. Högstanivån är dock alltför låg eller uppvisas inte tillräckligt ofta för att få ett högre betyg. Ibland kan även ”treor” göra enkla misstag men det får inte ske ofta för att betyget ska förtjänas.

4 – Bra säsong där spelaren kontinuerligt haft höga toppar och presterat mot olika typer av motstånd och i olika matchsituationer.

5 – Spelaren har hållit en toppnivå med allsvenska mått och skulle kunna platsa i ett guldaspirerande lag.

Som alltid så blir betygskriterier vaga och det finns utrymme för tolkning. Förhoppningen är dock att läsaren ska förstå hur jag resonerat när jag satt betygen.

Det kan observeras att säsongen varit lång och man minns vissa matcher bättre än andra. Det är i sin tur något som kan leda till skeva betyg. Med det vill jag säga att jag är ödmjuk i betygssättandet och medveten om att det kan finnas andra åsikter.

Viktigt att poängtera är att det endast är insatser i Allsvenskan 2023 som ingår i bedömningen. Det som en spelare presterat en annan säsong eller i en träningsmatch är därmed inte av intresse i det här sammanhanget.

Målvakter:

Pilip Vaitsiakhovich – 1
Belarusiern, som varit en stabil sista utpost de senaste två säsongerna, har inte fått det att stämma i år. Ett tecken på det är att han var förstahandsval när säsongen startade men den platsen tappade han vilket var med all rätt. Det här kan nog vara Vaitsiakhovichs sämsta säsong någonsin i karriären. Han spelade totalt åtta matcher, gjorde matchavgörande misstag i två av dem och var nära på att klanta till det i en ytterligare. Det är dock inte bara de här tabbarna som fäller honom utan han har även visat prov på osäkert målvaktsspel i form av farliga returer, dåliga utboxningar och slarvigt slagna passningar till medspelarna.

Jonathan Rasheed – 3
Rasheed gjorde ett par inhopp under fjolåret och visade då att det finns kvalité. Jag har tidigare skrivit att han har potential att ta förstaspaden, något han också gjorde. Målvakten har spelat 22 matcher och har utvecklats under årets gång. I hans första allsvenska matcher så kändes han lite ”ringrostig” och det skedde en del misstag, de grövsta var hemma mot Malmö. Han har dock växt under året och gjort en del ruskigt bra insatser. Jag minns specifikt bortamatchen mot Kalmar där det är Rasheed som är den enskilt viktigaste anledningen till att det blir vinst. Keepern har bra reflexer och är även säker i luftrummet. En svaghet är dock att det emellanåt har skett missförstånd med utespelarna vilket kan tolkas som att samspelet mellan parterna inte är på topp. Det är givetvis något som är väldigt viktigt för en målvakt och sänker helhetsintrycket. Samtidigt vill jag ändå poängtera att ”Jonte” är väldigt aktiv muntligt under matcherna och försöker dirigera backarna. Vidare så är han ”okej” med fötterna men hade ändå behövt förbättra sina utsparkar för ett högre betyg. En noterbar sak är att det florerat rykten på internet som länkar ihop Rasheed med Nigerias landslag, som ska spela Afrikanska mästerskapen i januari.


Försvarare:

Viktor Bergh – 2
Nyförvärvet har fått speltid i 28 matcher där det varit totalt 19 starter. På poängkontot kan han stoltsera med 1+2. Det är positivt att Viktor har blivit bättre under säsongens gång och han når upp till det godkända betyget men inte mer än så. Det är en löpvillig, snabb och ganska stark spelare som blandar och ger när det gäller exempelvis duell- och markeringsspel. Ibland är han stabil men det har också varit en och annan dålig prestation. Hans tydligaste begräsning är dock tekniken vilket märks när det kommer till passningsspel och skott.

Netinho – 2
Brasilianaren har endast fått speltid i nio matcher och av dessa så startade han fyra. Det är en långtidsskada som hållit honom utanför fotbollsplanen. Det är ganska svårt att betygsätta honom eftersom det varit få matcher som dessutom spelades under våren, ju längre tid det går desto mer sviker minnet. Det primära jag minns av hans 2023 var det klantiga röda kortet mot Brommapojkarna. Efter att ha tittat i gamla anteckningar väljer jag ändå att ge honom en godkänd markering, det är en rörlig spelare som tar sig in i farliga ytor och slår fina inlägg.

Victor Larsson – 3
En av de som utvecklats mest om man jämför med den förra säsongen. Larsson är bra på att samverka med sina defensiva kollegor och det sker få missförstånd mellan de ordinarie backarna. Vidare så är han trygg med bollen och har dessutom fart i benen. I kontrast till ifjol så tycker jag att han är mer ”påkopplad”, försvararen kan nämligen förutse offensiva drag från motståndarna och på så sätt förhindra att farligheter sker. För att ta nästa steg hade han behövt utveckla det offensiva spelet och bli mer delaktig i anfallen. Förvisso ser man honom hänga med upp i banan ibland men det är ändå något som kan förbättras. Desamma gäller hans inlägg. Han har fortfarande vissa svårigheter när han hamnar en-mot-en mot fysiska yttrar men jag anser att han blivit bättre ur det hänseendet.

Albin Lohikangas – 1:
Jag har funderat en del kring hur jag ska bedöma Lohikangas och finner det tyvärr svårt att ge honom något annat än en etta. Det har blivit sju starter och lika många inhopp för norrlänningen där han visat upp en alltför låg lägstanivå för att han ska ta sig över godkändgränsen. Lohikangas har beskrivits som en offensiv ytterback och när han spelat så tar han ofta konstruktiva löpningar framåt vilket öppnar upp spelmöjligheter. Problemet är dock att han är osäker med bollen och beslutsfattandet i den sista tredjedelen är alltför svagt. Det känns inte heller som han har förmågan att ta smarta löpningar in i rätt ytor. Hans sprinter framåt bidrar dessutom till att det öppnas upp stora ytor bakom honom och det försvagar hans anseende ur ett defensivt perspektiv. Om han hade varit produktiv framåt så hade eventuellt de defensiva hålen kunnat ”sminkats över”, men så är alltså inte fallet. ”Lohi” har tyvärr haft svårigheter när han hamnat i individuella dueller mot tekniska yttrar och han är tyvärr inte särskilt stark heller. Han har därför svårt att hänga med i svängarna. Om man ska säga något positivt så gör han ett mål mot Hammarby och han gjorde en fin match mot Sirius i Uppsala. I den matchen så var han involverad i spelet och slog flera fina inspel som kunde resulterat i ett mål. Det har dock varit för lite av den varan för att det ska gå att beskriva honom som någon som håller för Allsvenskan. Kanske är det så att Lohikangas är i ”fel” miljö. Det är nog inte särskilt utvecklande för någon att sitta på bänken i mer än hälften av matcherna och enbart få starta ”då och då”. Saker som spelförståelse och beslutsfattande är svårt att utveckla med enbart träning utan det behövs matchspel.

Freddy Winsth – 2:
Kaptenen är en typisk ”tvåa”, det finns mycket vilja och viss kvalité men ändå flera begränsningar. Han har spelat tjugo matcher men endast startat sju. Kulturbäraren tar ständiga löpningar och försöker även kombinera med medspelarna, ibland lyckas det och ibland inte. Vi har även sett prov på flera resoluta brytningar samt fina djupledsbollar som lett till målchanser. Han brister dock i bland annat bollkontroll. Vidare så har han också haft problem med positionsspelet då han ibland hamnar antingen för långt fram eller för centralt i banan vilket öppnar upp ytor för motståndarna. Även Winsth har haft svårt i en-mot-en-situationer.

Emin Grozdanic - 4:
Beslutet att värva Grozdanic från division 1 har varit ett genidrag. Det är en mångsidig försvarare som är stark, bra på huvudet, bolltrygg och samverkar skickligt med de andra backarna. Det är faktiskt svårt att hitta någon tydlig svaghet. Han är förvisso inte särskilt snabb men det är sällan man ser honom straffas för det med tanke på att han nästintill aldrig hamnar i löpdueller. Det som möjligen kan utvecklas är beslutsfattandet i pressade situationer. Jag tänker exempelvis på bortamatchen mot Mjällby där han blev utvisad efter en klumpig hög spark. Ett annat är i hemmamatchen mot Sirius där han slog en kort passning i straffområdet under slutminuterna fastän det var en blött matta, det ledde i sin tur till att Sirius tog ledningen. En annan negativ sak är att han tagit en del frisparkar och skjutit några långskott men utan att bli målskytt.

Victor Eriksson: 3
Även Eriksson har en hyfsad säsong bakom sig. I sina bästa stunder håller han hög klass med bra huvudspel, många vunna närkamper och tuffa brytningar. Han är dock ojämn och en svaghet är att han är långsam, både när det kommer till löpningar och passningsspel. Det som han dock kan få eloge för är att han är medveten om sina begränsningar och sällan slår några riskabla passningar. I offensiven har han inte bidragit något, vilket en bra mittback kan göra på fasta situationer. Dessutom har det skett en del enkla misstag från Erikssons sida vilket sänker helhetsintrycket.

Emin Hasic:
Hasic har spelat för lite för att kunna betygsättas, det har nämligen bara blivit 51 minuter fördelade på fyra matcher. 

Bernardo Vilar:
Det går inte heller att betygsätta Vilar eftersom det bara blivit speltid i sex matcher, totalt 139 minuter. En positiv nyhet är dock att låneperioden i Helsingborg varit framgångsrik och Vilar har varit en av lagets bästa spelare, kanske till och med den bästa, och starkt bidragande till att man klarade Superettan-kontraktet utan kval. Han är bra i luftrummet, stark, följsam i markeringsspelet och väldigt bra med fötterna. Det är väl dessvärre snabbheten som saknas. Skåningarna lär vilja försöka värva Vilar och personligen vet jag inte hur omständigheterna ser ut. Vilar har talat gott om Värnamo och trivdes i klubben, men speltiden är ju givetvis det viktigaste. Om han inte får löften från den nytillträdde tränaren Anes Mravac så kommer han nog att lämna permanent. 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-11-19 11:03:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo