Summering av novembers transferfönster.

Värnamo har värvat två nya spelare medan tre lämnar. Det tyngsta tappet är tveklöst Magashy som kommer bli svår att ersätta.

Sedan ungefär en månad är 2022 års upplaga av Allsvenskan avslutad. Även om det inte spelats matcher så har det skett saker på transfermarknaden. I artikeln sammanfattas allt:

Förlängningar:

Victor Larsson:
Larsson valde att förlänga kontraktet redan i oktober, d.v.s. mitt under pågående säsong. Detta rapporterades dock aldrig på grund av tidsbrist. Larsson förlängde fram till 31 december 2025.

Larsson är uppvuxen i Höllviken och har på ungdomsnivå spelat för BK Näset, BK Höllviken och Malmö FF. Sommaren 2019 gick han till Torns IF i division 1 och syftet med detta var att få spela på seniornivå. Under den inledande hösten fick Larsson sparsamt med speltid men året därpå var han given i förstaelvan och mötte Värnamo vid två tillfällen under 2020.

Inför säsongen 2021 värvades han av Värnamo och där har han alltså varit sedan dess. Vid en titt på speltid har det varit en relativt lyckad sejour, det första året blev det speltid i 17 seriematcher och det andra året fick han spela 28 seriematcher. Larsson har använts som mittback, ytterback och även som defensiv mittfältare vilket indikerar att det är en flexibel spelare.

Freddy Winsth:
Några dagar efter avslutningsmatchen mot IFK Göteborg så rapporterades det att kaptenen Freddy Winsth kritat på ett ettårskontrakt. Winsth är något ovanligt som en ”one-club-man” som därmed varit laget trogen under hela karriären. Att Winsth skulle spela för ett annat lag är väldigt otänkbart och därmed var förläggningen väntad.

Winsth spelade 19 allsvenska matcher och 17 av dessa bataljer var starter. Som jag skrivit i en tidigare artikel så var Winsths första allsvenska säsong knappast ideal och skadorna hindrade honom från att nå en formtopp. Kanske blir hans 2023 bättre.

Spelare in:

Viktor Bergh:
Vänsterbacken Viktor Bergh kommer att representera Värnamo nästa säsong och han kommer som bossman från Norrby IF. Han är 23 år gammal och har ingen allsvensk erfarenhet vilket gör att han påminner om tidigare värvningar som Värnamo har gjort. IFK:s strategi är nämligen att hitta oslipade och billiga diamanter lägre ner i seriesystemet som man kan utveckla.

Bergh är fostrad i Brage och gjorde enstaka inhopp under 2016, 2017 och 2018. Han var dock aldrig en startspelare och testade därför lyckan i norska Levanger under 2019. Levanger spelade i motsvarande division 1, d. v. s. den tredje högsta ligan. Efter ett lyckat år i grannlandet så återvände han till Sverige och spelade två säsonger för Norrby. Försvararen har varit given i Boråslaget men också dragits med en del skador. Lagmässigt har det varit två totalt olika säsonger i Norrby, det första året var man nära att ta en positiv playoff-plats och det andra året åkte man ur Superettan. Det sistnämnda är troligen en orsak bakom varför han lämnar Norrby.

Trots att Norrby var ett bottenlag i år så har Bergh imponerat och kanske varit lagets bästa spelare. Utöver Värnamo så har också Sirius och IFK Norrköping varit intresserade av hans tjänster.

En orsak bakom att valet föll på Värnamo är kanske att möjligheterna att bli en startspelare är relativt goda. De Vries har lämnat. Lohikangas imponerade inte medan Hellberg inte litar på Kindberg samt Wennergrund. Just ytterbacksplatserna har varit en svaghet för Värnamo eftersom det varit skador på förstavalen medan dess ersättare inte varit särskilt stabila.

Frågan är om Bergh kommer kunna ändra på det och bli en stabil allsvensk vänsterback som levererar högklassiga insatser omgång efter omgång. Med tanke på att Bergh aldrig spelat i en förstaliga så kommer det kanske krävas en viss ”inskolningsperiod”. Superettan och Allsvenskan är två olika divisioner där tempot är en stor skillnad.

Emin Grozdanic:
Grozdanic är Värnamos andra nyförvärv inför 2023 och det är en 23 år gammal mittback. Han är en lång och reslig mittback som också är bra med fötterna vilket nämnts som en orsak bakom varför han värvas.

Grozdanic är från Göteborg och har spelat ungdomsfotboll för både IFK Göteborg och GAIS.
Hans första seniorsäsong var 2017 och det var just för GAIS men det nämnda året samt säsongen därpå blev det lite speltid för A-laget. 2019 flyttade han till Syrianska med hopp om att få fart på karriären och han startade ungefär hälften av matcherna det året.

Mittbacken blev ordinarie ”på riktigt” från och med 2020 vilket var i samband med att han återvände till GAIS. De tre senaste åren har han därmed spelat för de grönsvartrandiga där det senaste året spenderades i division 1 efter två säsonger i Superettan. GAIS vann ettan i överlägsen stil och Grozdanic visade att han är för bra för den serien. Att kalla honom för division 1:s bästa och mest kompletta mittback vore knappast en överdrift.

Att sia om Grozdanics framtid i Värnamo är givetvis svårt men steget från division 1 till Allsvenskan är stort. Frågan är om spelaren blir ordinarie. Förvisso väntas Tihi återvända till AIK men Eriksson var väldigt bra under hösten medan Vilar tidigare visat att det finns en hög högsta-nivå. I truppen finns också Larsson samt Näsström som kan spela den positionen. Det finns således en del konkurrens för Grozdanic som kommer behöva ”step it up” för att bli ordinarie.


Spelare ut:

Francis de Vries
Som tidigare nämnt är en orsak bakom värvningen av Bergh att de Vries lämnar IFK Värnamo. Spelaren anslöt till det Värnamo som 2019 var nykomlingar i division 1 efter att ha blivit nedflyttade från Superettan. Han har spelat regelbundet sedan han kom till Värnamo och utvecklades för varje år som passerade. Han är en mångfasetterad ytterbacks om är bra i båda riktningar och har potential att bli en stabil allsvensk lirare.

Under sommaren åkte de Vries på en korsbandsskada vilket bidrog till att han tvingades se resterande del av säsongen från läktaren. Tanken var att de Vries skulle återvända efter skadan läckt och det var något oväntat när Värnamo Nyheter rapporterade att de Vries funderade på att lägga skorna på hyllan. De Vries är endast 28 år och även om en långtidsskada är långvarig så är det inte omöjligt att göra en comeback. I artikeln pratade han också om att han ville göra ”annat”, b. l. a. åka ut och resa. Exakt vad som händer med de Vries är oklart men det senaste uttalandet indikerar att intresset för fotboll är ganska lågt. Noterbart är att Francis också har en akademisk karriär där han har psykologstudier på sitt CV.

De Vries har en väldigt speciell karriär. Han är född i Christchurch i Nya Zeeland och spelade juniorfotboll för Cantbery United. Han kom till Sverige 2018 och anslöt då till Nyköping BIS i division 1. De Vries flyttade därmed till andra sidan jorden i hopp om att få fart på karriären vilket indikerar att det är en ambitiös lirare. Tidigare i karriären hade han också varit i USA.

Uppoffringarna har också gett konkreta resultat i form av landslagserfarenhet. I november 2021 blev han nämligen kallad till det nyazeeländska landslaget och har totalt fått speltid i fem landskamper. Dessvärre torskade Nya Zeeland den avgörande kvalmatchen mot Costa Rica och gick därmed miste om en VM-plats.

Moonga Simba:
Yttern Simba återvänder till SK Brann efter en ettårig lånesejour i Allsvenskan. Det blev endast 78 allsvenska minuter, fördelade på 11 matcher, för Simba. Spelaren hann därmed aldrig riktigt göra ett intryck i den vita tröjan.

Utöver Brann som spelar i den norska förstaligan så har också Simba lirat för Västerås SK och Sandviken.

Abdussalam Magashy
Magashy, som lämnar Värnamo som bossman, är Värnamos tyngsta tapp än så länge. Tillsammans med Johansson och Antonsson så har nigerianen varit Värnamos starkast lysande stjärna med mycket frenesi och snabbhet. Poängmässigt har det blivit 4 mål och 3 assist och Magashy kommer alltid att bli ihågkommen som Värnamos första allsvenska målskytt.

Som tidigare nämnt är Magashy från Nigeria men han spelade aldrig seniorfotboll i hemlandet. I stället kom han till Sverige 2018 och det var Växjö United han anslöt till. Sejouren i Växjö var endast halvåret lång och sommaren 2018 köptes han av Kristianstad i division 1. Där blev han kvar i ett och ett halvt år, inför 2020 gick han nämligen till IFK Värnamo där han blev kvar under tre säsonger.

Magashy har haft en fin utvecklingskurva och trots att nivån höjts för varje säsong så har han inte vikit sig för trycket. Magashy har bra teknik, styrka, snabbhet, explosivitet och en otrolig arbetskapacitet. Om han kommer rättvänd med mycket yta på offensiv planhalva så är han i princip ostoppbar. Magashy har även fått lovord från flera tv-experter, b. l. a. Alexander Axén som är vass fotbollstänkare.

Flera lag har visat intresse för Magashy, både i Sverige och utomlands. Det blev till sist AIK som drog vinstlotten och Magashy kommer således att husera på Friends Arena nästa år. Magashy är endast 24 år och har potential att etablera sig i en starkare liga än Allsvenskan.




 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-12-01 11:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo