Sveriges väg till VM

Ett fint gruppspel tog Sverige till Nya Zeeland/Australien.

Sverige gick in i EM 2022 med stora förhoppningar om att ta guld och det började godkänt. I gruppspelets första match ställdes Blågult mot Nederländerna. Jonna Andersson gav Sverige ledningen i första halvlek. Matchen var dock jämn och Nederländerna kvitterade genom Jill Roord. I nästkommande match vann Sverige mot Schweiz med 2-1. Fridolina Rolfö och Hanna Bennison delade på målskyttet. Schweiz tröstmål gjordes av Ramona Bachmann. Sverige krossade Portugal i sista gruppspelsmatchen med hela 5-0. Filippa Angeldahl gjorde både 1-0 och 2-0. 3-0 var ett självmål. Kosovare Asllani och Stina Blackstenius fyllde på med mål i andra halvlek. I kvartsfinalen väntade Belgien. Sverige skulle bara vinna matchen och det gjorde dem också, dock satt det långt inne. Matchens enda mål gjordes på stopptid i andra halvlek av Linda Sembrant. Semifinal och hemmanationen England var motståndet. Det svenska folket hade förhoppningar, men det blev ett misslyckande. Beth Mead gjorde 1-0 efter 34 minuter. 2-0 kom i minut 48 genom Lucy Bronze. 3-0 gjordes 20 minuter senare. Alessia Russo fick jubla. Innan England var klara med Sverige skulle också fyran komma. Fran Kirby avslutade förnedringen.

Efter mästerskapet var det höga röster om ett misslyckande. Sverige skulle dock ta revansch i VM-kvalet. Efter åtta matcher hade Sverige vunnit sju och spelat lika i en. Sverige inledde med en 1-0-vinst mot Slovakien. Matchen därpå blev 4-0-seger mot Georgien. I oktober 2021 åkte Sverige till Irland för att vinna med 1-0. Månaden därpå vann Blågult det nordiska derbyt mot Finland med 2-1. 3-0 mot Slovakien samma månad. Den 7:e april var en fin match för Sverige. Hela 15-0 mot Georgien på bortaplan. Storsegern följdes av 1-1 mot Irland. Sverige åkte till Finland i sista matchen i gruppspelet och vann med 5-0.

Den 13:e juni tog Peter Gerhardsson ut VM-truppen. Det har blivit mycket snack då många hävdar att Sverige kör på samma gamla trupp som i alla andra mästerskap och tar inte in så mycket nytt blod. Många tycker att Gerhardsson är feg. Media har lyft in att spelare som Rosa Kafji och Matilda Vinberg skulle fått chansen istället för Lina Hurtig och en skadad Caroline Seger.

Det är upp till bevis för den goda Peter. Nu kör vi! Mot guldet!