Tre poäng i återstarten

Värnamo vann mot Degerfors med 2-0, målskyttar blev Albion Ademi och Hampus Näsström.

IFK Värnamo vann den allsvenska återstarten och plockade således tre viktiga poäng. Vinsten var mot Degerfors och resultatet skrevs till 2-0 efter mål från Albion Ademi och Hampus Näsström.

För Värnamos del så startade:

Vaitsiakhovich
Larsson - Eriksson - Grozdanic - Lohikangas
Thern - Näsström - Wenderson
Ademi - Engvall – Johansson

Hellberg gör två förändringar, målvakten Vaitsiakhovich spelar i stället för Rasheed samtidigt som vänsterbacken Lohikangas ersätter Bergh.

För Degerfors del startade:

Rossback
Bouzaiene - Granath - Korac - Ohlsson - Gyau
Mörfelt - Örqvist - Gravius
Gwargis – Lindgren

Inför matchen så hade Degerfors en några spelare som inte var tillgängliga. Anfallaren Dijan Vukojevic var korsbandsskadad, även Nikola Djurdjic var skadad medan Diego Campos var på landslagsläger med Costa Rica. Det är spelare med offensiva kvalitéer och därmed jobbiga tapp för motståndarna.

Första halvlek:
Matchen inleds i ett ganska lugnt tempo där båda lagen mest känner på varandra. Det dröjer fram till den 13:e minuten innan det första skottet kommer och då är det ett avslut från Lohikangas som blockeras av Korac. Degerfors-spelaren blockerar också ett skott från Wenderson som kommer två minuter senare.

I den 18:e minuten så har Degerfors en chans och det är wingbacken Gyan som påbörjar anfallet med en bra löpning längs kanten. Han passar sedan till Gwargis som testar med ett skott men det går utanför.

På den efterföljande insparken så får hemmalaget en ny möjlighet. Vaitsiakhovich slår en lite för snål passning till Eriksson vilket uppfattas av Örqvist och Gwargis som är framme och stör. Örqvist lyckas också få tag på bollen men hans mottagning brister vilket leder till ett framstressat avslut som går utanför.
Minuten därpå kommer en jättechans för Värnamos del när Thern och Engvall kombinerar. Det leder till att Engvall kommer fri mot Korac och anfallaren dribblar sig förbi på ett snyggt sätt samt kommer i friläge mot Rossback. Engvall försöker därefter placera in ett ledningsmål men det är målvakten som går vinnande ur den duellen.

I den 23:e minuten slår Ohlsson en klockren crossboll till Bouzaiene som kommer ensam mot Lohikangas. Den sistnämnde lyckas hitta en skottyta men avslutet är lamt och räddas enkelt.

Två minuter därpå skulle nätet få trassla. Det börjar med att Korac slår en idiotpassning som går rakt till Johansson. Den sistnämnde tar emot bollen slår därefter en passning till Ademi som har mycket yta på kanten. Ademi kommer mot Ohlsson och, efter att både försökt gå höger och gå vänster, levererar ett avslut som letar sig in i målet.

Värnamo tar över matchen spelmässigt efter ledningsmålet. Det blir därmed mycket spring för Degerfors del samtidigt som IFK vårdar bollen tryggt.

De konkreta chanserna är dock få trots flera bra anfall. Bland annat kommer Thern loss på kanten och slår ett bra inspel men ingen medspelare får en tå på bollen. I en annan sekvens kommer ett inspel från Johansson som går mot Engvall men det blockeras av försvaret.
Bland konkreta chanser finns en frispark som Grozdanic tar hand om. Mittbacken går på kraft men skottet går rakt på muren varpå Grozdanic försöker på andrabollen men även det blockeras.

Minuten senare kommer ett inspel från Ademi som går mot Johansson men han får en dålig träff. I halvlekens sista minut så slår Ademi ett inlägg som Engvall försöker skjuta in med en volley men det går utanför.

Andra halvlek:
Degerfors gör tre byten i halvtid och redan i den 47:e minuten skapas en möjlighet via avbytaren Bassey. Nigerianen får nämligen bollen utanför straffområdet och chippar in i den straffområdet samtidigt som Bouzaiene tagit en smart löpning bakom Eriksson. Bouzaiene försöker sedan styra in bollen men Vaitsiakhovich är med på noterna och räddar.

På den efterföljande hörnan är Bassey framme med huvudet men nicken är svag och ofarlig.

Därefter är det mestadels Värnamo som styr matchen och Degerfors är ständigt steget efter. Det resulterar i några halvchanser, såsom skott från Larsson på en hörna, ett avslut från Grozdanic och ett skott från Engvall efter en bra boll från Thern.

I den 55:e minuten har Värnamo en mer kvalificerad målchans efter ett väldigt bra anfall. Det börjar med att Ademi väggpassar med Engvall för att sedan slå en direktpassning till Lohikangas som tagit en bra löpning. Ytterbacken försöker i sin tur skjuta på ett tillslag men skottet räddas av målvakten.

I den 68:e kommer en av få chanser för Degerfors och det är Mammar som tar en löpning på kanten samtidigt som han driver bollen. Hans avslut är dock inget vidare.

Två minuter senare har IFK en hörna och då blir det väldigt grötigt inne i straffområdet. Det slutar med att Näsström nickar bollen till Thern som får en bra chans på volley men Rossbach sträcker ut och räddar.

Fyra minuter senare har IFK en omställning där man kommer fyra-mot-fyra. Det är Thern som driver bollen och han slår en passning till Becirovic som hittar en skottlucka och skjuter men
Rossbach räddar ännu en gång.

I den 78:e minuten kunde Degerfors åkt på en rejäl kalldusch när ett inlägg blir inslaget mot straffområdet. Grozdanic lyckas förvisso nicka ut bollen men den kommer till Granath som testar direkt på volley. Det är ett väldigt hårt avslut men turligt nog går det nästan rakt på Vaitsiakhovich som räddar.

Det blir således ingen kvittering för hemmalaget och i stället kommer 2-0 efter att Becirovic fixat en frispark i den 81:a minuten. Johansson tar hand om den fasta situationen och slår in en bra boll som Näsström knäar in inuti straffområdet.

Luften går ur Degerfors och det är lågt tempo under sista tio. Ändå uppstår en farlighet i den 90:e minuten när Bergh slår en klockren långboll som friställer Zeljkovic och ger honom ett friläge. Anfallaren tappar dock balansen i skottögonblicket och därmed blir skottet väldigt tamt.

Innan slutsignal har också Salmon ett skott som flyger över ribban.

Tankar efter matchen:
Med tanke på att det blivit ganska få vinster hittills så är varje ny seger välkommen och det är också denna. Resultatet är rättvist och Värnamo får valuta för sin taktik. Även om det ”bara” är en 1-0-ledning fram till den 80:e minuten så kändes det faktiskt ganska tryggt och som om Degerfors aldrig var nära en kvittering.

Värnamos styrka i matchen var skicklig bollkontroll och tempo i passningsspelet. Det bidrog till att de rödklädda lirarna fick springa en hel del vilket tröttade ut dem. När Degerfors fick bollen så var återerövringsspelet klockrent, IFK kunde båda stänga ytor, vinna närkamper och vara först på andrabollarna. Dessutom var spelarna rörliga vilket bidrog till att en bollhållare alltid hade ett passningsalternativ.

När Värnamo verkligen får träff på sin strategi så krävs det hög teknisk skicklighet från motståndarna alternativt ett enkelt misstag från Värnamos sida för att det ska bli ett negativt utfall.

Det kanske kan nämnas att Degerfors gör det ”okej” under matchens inledande tjugo-minuters-period och ibland får man upp bollen i samband med snabba omställningar. Det skapas dock knappt några chanser från hemmalaget och det beror på det som skrevs i det tidigare stycket.

Förvisso görs två mål framåt och Värnamo hade dessutom 2.26 i expected goals och tio avslut på mål vilket är väl godkänd statistik. Samtidigt känns det som om Värnamo hade kunnat få ut mer offensivt i denna match med tanke på bollinnehavet.

Det syns att Engvall inte är en ”ny Antonsson”. Antonsson var väldigt bra på att ta smarta löpningar inuti straffområdet och befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Engvall har än så länge inte visat samma förmåga och därför blir många av inspelen och inläggen uddlösa. Engvall är fortsatt en bra och nyttig spelare för Värnamo men det är knappast målgörandet som är hans primära styrka.

När Värnamo föll mot Malmö så fick Thern kritik för bristande spets och samma sak kan sägas efter matchen mot Degerfors. Thern är väldigt bra i kortpassningsspelet och skicklig med bollen men hans försök till nyckelpassningar blir ofta misslyckade. Det ska dock påpekas att det är konstruktivt av Thern att försöka vara rakare och ställa nya frågor till motståndarförsvaret. Annars riskerar spelet att bli fantasilöst med endast sidledspassningar som inte leder någonstans.

Att hylla någon spelare för en individuell prestation är svårt efter denna match eftersom det just var kollektivet som fungerade så pass bra. Om någon ändå ska nämnas så är det Oscar Johansson som gör två assist och är väldigt bra i pressingen.

Det är inte heller någon som står för en underkänd prestation även om negativa tendenser också visades upp i matchen. Målvakten Vaitsiakhovich gör förvisso tre räddningar men i inledningen av matchen så slog han några farliga passningar som hade kunnat bli kostsamma.

Även vänsterbacken Lohikangas kan få en släng av kritik-sleven. Det hände ganska sällan men när väl Degerfors fick upp anfall på hans kant så gav han ett otryggt intryck och flera gånger kom de igenom. Ytterbacken räddades av att Värnamo hade ett så pass dominant mittfält vilket bidrog till att han sällan prövades.

Jag tror att orsaken bakom att Lohikangas fick förtroende var för att han förväntades kunna bidra mer offensivt än Viktor Bergh. Mot Djurgården så lär dock Bergh få starta eftersom det lär bli en annan matchbild där Värnamo måste försvara mer. Ett annat realistiskt alternativ är att Vilar och Eriksson bildar mittbackspar samtidigt som Grozdanic flyttas ut till vänsterbacksplatsen.

Det kan också nämnas att Vilar var registrerad som skadad inför denna match, trots att han spelade mot Jönköping Södra och inte verkade ha några skavanker i den matchen. Lite besynnerligt och framför allt tråkigt att Vilar inte får chansen att visa sin fulla potential.

I tabellen befinner sig Värnamo på en elfte plats med 15 poäng. Det är en relativt jämn tabell, neråt är det fem poäng till kval och sju poäng till direktnedflyttning. Uppåt så har man bara sju poäng till femman Kalmar FF och ytterligare två poäng till fyran Djurgården. Därmed skulle två raka segrar kunna resultera i att man klättrar några snäpp i tabellen och plötsligt känns det som en ”mittensäsong”. Två raka förluster skulle å andra sidan kunna innebära att man hamnar under kvalstrecket och spädda på oron för Superettan.