Uddamålsvinst mot AIK

Uddamålsvinst mot AIK

Värnamo vann med 1-0 mot AIK

Efter att ha blivit uppskjuten med en dag, kunde till sist matchen mellan IFK Värnamo och AIK genomföras. Den ursprungliga planen var att matchen skulle spelas den 23 april men på grund av att Finnvedsvallen inte ansågs hålla måttet så skiftade både plats och matchdag.

Att arenan inte är spelbar så här års är något som sänker Värnamos anseende rejält och urvattnar statusen som elitklubb. Från klubbens håll har man skyllt på kommunen som är ansvariga för planen. Lars Grahn, enhetschef på kommunens fritidsavdelning, påstår att det varit en kall vår samt att mattan drabbats av en svampinfektion på några håll vilket gjort det svårt att växa. Grahn ger dock bilden av att man gjort allt man kan men att förutsättningarna helt enkelt varit för dåliga.

Fredrik Lingeskog som är ordförande i IFK Värnamo har sagt att kostnaden för att flytta matchen landar på runt en miljon kronor. Det handlar både om förlorade biljettintäkter och om ökade kostnader i form av hyra och matchvärdar i Borås. Anmärkningsvärt är att ifjol var matchen mellan Värnamo och AIK den match som lockade mest publik till Finnvedsvallen, hela 5010 åskådare såg drabbningen. Utöver det ekonomiska så drabbas också atmosfären kring matchen. Tillställningen på Borås Arena känns nämligen mer som en träningsmatch med såväl konstgräs som nästintill tomma läktare. Spelmässigt kan dock flytten tänkas gynna Värnamo som knappt tränat på naturgräs under detta kalenderår.

Det faktum att speldag bytes, ett besluts som togs tre-fyra dygn innan originaldatumet, missgynnade både spelare och fans. Spelarnas träningsschema måste nämligen justeras med kort varsel samtidigt som det troligen blir svårare för fansen att ta till sig matchen. Det är troligen mer omständligt att se en söndagsmatch än en måndagsmatch, särskilt om man bor i Stockholm. Dessutom har inte alla möjligheten att omboka en bortaresa på så kort tid.

Rörande det fotbollsmässiga så hade IFK Värnamo tre poäng innan matchen. Den senaste omgången hade spelats i Norrköping och där förlorade man med 2-1. Ett orosmoln i säsongsinledningen var att det hade skapats ganska få chanser och därutöver hade ingen Värnamo-spelare gjort mål. Studion visade dock intressant statistik och det var att Värnamo var det lag som haft flest tillfällen i offensiv tredjedel och man var nästbäst på att vara i offensivt straffområde. Siffran för xG var dock lägst i hela serien. Det kan tolks som att Värnamo är bra på att ta sig framåt från egen halvplan men slutprodukten saknas.

Hellberg ställde upp med följande elva:

Rasheed
Larsson-Eriksson-Grozdanic-Bergh
Johansson-Näsström-Wenderson
Netinho-Zeljkovic-Bustos

Det görs några förändringar och den första är att Rasheed står i stället för Vaitsiakhovich. Det är två relativt jämna målvakter och den sistnämnde fick chansen i början av säsongen. Efter tre grova misstag, varav två matchavgörande, så fick dock Hellberg nog och gav i stället chansen till Rasheed.

Den andra förändringen var att Thern saknades och det berodde på skadekänning. I stället för honom spelade Näsström. Även Engvall hade krämpor men fanns på bänken samtidigt som Netinho ersatte honom.
 
AIK:
Den allmänna idrottsklubben hade ett mediokert 2022. Man blev endast femma, misslyckades i Europaspelet och fick tränaren Bartosz Grzelak sparkad. Någon vecka efter att säsongen avslutades så anställdes Andreas Brännström som tidigare varit i bl.a. Mjällby och Jönköping Södra med goda resultat. Brännström är därmed en tränare med potential men AIK skiljer sig i jämförelse med de lag han varit huvudtränare för tidigare. Innan har han varit i mindre klubbar med små medel och det är något annat i jämförelse med ett storlag av AIK:s kaliber.

Ett annat vitalt beslut som fattades i november var att sportchefen Henrik Jurelius sparkades. Han ersättare blev Manuel Lindberg som också var VD för föreningen. Lindberg satt därmed på två stolar och tanken var att han enbart skulle vara sportchef under en kort period. Så blev det inte utan Lindberg blev kvar under hela transferfönstret och flera spelare värvades medan andra lämnade klubben under hans sejour.

Det som kom till AIK var dessa:
- Alexander Fesshaie (uppflyttad från ungdomslag)
- Taha Ayari (uppflyttad från ungdomslag)
- Victor Andersson
- Omar Faraj
- Abdilhakin Ali
- Abdussalam Magashy
- Rui Modesto
- Elias Durmaz
- Jimmy Durmaz
- Viktor Fischer
- Aboubakar Keita
- Robin Tihi
- Calvin Kabuyre
- Jetmir Halili

De två tyngsta värvningarna är Fischer och Jimmy Durmaz som båda har erfarenhet från hög internationell nivå. Fischer har gjort 21 A-landskamper för Danmark och varit ordinarie startspelare i både Ajax och FC Köpenhamn. Det är en offensiv vänsterytter som är väldigt bra på att kombinera i sista tredjedelen och väntas vara en poängspelare som ska ge AIK offensiv spets. Durmaz är ingen okänd spelare för de som följt svensk fotboll och han har närmare 50 A-landskamper för Sverige, två ligatitlar med Olympiakos och några år i Toulouse. Durmaz är en central mittfältare som är passningsskicklig och bra på att positionera sig.

AIK har också tappat en del spelare:
- Tom Strannegård
- Vincent Sundberg
- Per Karlsson
- Mikael Lustig
- Sebastian Larsson
- Nabil Bahoui
- Nicolas Stefanelli,
- Benjamin Mbunga-Kimpioka
- Erik Ring
- Henry Atola Meja
- Josafat Mendes
- Yasin Ayari
- Lucas Forsberg
- Ahmed Faqa
- Rasmus Bonde
- Jesper Ceesay

Det är många spelare som försvunnit och flera av dessa är ålderstigna herrar med mycket erfarenhet. Den främsta av dessa är Sebastian Larsson som var en av de som sprang mest under 2022 och kan dessutom berömmas för sin inställning. Det är nämligen en spelare som aldrig viker sig. Även Per Karlsson har passerat 35-sträcket och han var tidvis en väldigt bra försvarare som kunde ge stabilitet till backlinjen. Bland yngre förmågor så är Ayari ett noterbart tapp. Han startade förvisso bara hälften av matcherna men var i princip alltid bra när han spelade på mittfältet med fina passningsfötter och spelförståelse. Det är en spelare med potential att bli en del av det svenska landslaget.

Under transferfönstret har AIK dock hamnat i blåsväder. Inledningsvis har man värvat en 14-åring från Brommapojkarna där allt inte riktigt gått rätt till enligt de regelverk som finns. Det handlar dels om att BP inte blivit informerade vilket de har rätt till enligt ett reglemente mellan klubbarna. Dessutom verkar det som om spelaren haft en förmedlare, med koppling till AIK, vilket är förbjudet för spelare som är yngre än 15 år. Exakt vilken roll som Lindberg haft i det hela är oklart men han ryktats ha varit driven i övergången.

I slutet på mars hämtades också Lamine Dabo in som spelade i den spanska femtedivisionen. Det är en senegales som är 19 år gammal och lirar som defensiv mittfältare. Dabo platsar inte i A-truppen och det är osäkert om han ens är material för U19-truppen. Det har väckt frågor kring om värvningen. Från AIK:s håll sägs det att Dabo är en talang för framtiden som har visat prov på exempelvis snabbhet. Efter en extern granskning misstänker dock vissa att det handlar om inflytande från en utomstående agent som helt enkelt sett ett personligt intresse i att ha Dabo i AIK.

Att agenter styr värvningar av spelare är knappast ett hälsotecken och återigen misstänks allt ha skett med Lindbergs godkännande. Lindberg valde förövrigt att ta tjänstledigt den 4 april på grund av hög arbetsbelastning och förra veckan tillträdde Thomas Berntsen som ny sportchef.

Hur dessa turer påverkat laget är svårt att säga. Reflexmässigt sa t.ex. Milosevic att fokus enbart ligger på matcherna och inte det som sker vid sidan av planen. Yttre problem kan dessutom leda till att gruppen svetsas samman och således stärks. Dock är även fotbollsspelare ”vanliga människor” och rimligen är oroligheter runt om något som är störande för truppen.

Ett tecken på det är att AIK:s försäsong var ganska dålig med flera plattmatcher och dåliga resultat. I svenska cupen gick man förvisso vidare från gruppen men det var inget skönspel man bjöd på. I kvartsfinalen mot Hammarby föll man rättvist och kom aldrig riktigt upp i nivå.

Allsvenskan inleddes med en fiaskoförlust mot nykomlingen Halmstad på Örjans Vall med 2-1. Därefter blev man totalt överkörda av IFK Norrköping i sina hemmapremiär med 3-0. Man revanscherade sig dock och tog en väldigt tung derbyseger mot Hammarby, 2-0 slutade det mötet.

I de två första matcherna så var backlinjen osynkad där spelarna emellanåt hamnade långt ifrån varandra samtidigt som också andra missförstånd skedde. Det är ganska logiskt med tanke på att Brännström roterat en del under försäsongen i trebackslinjen. Ett stort problem var dock att mittfältet var väldigt offensivt balanserat. I matchen mot Norrköping så spelade Magashy, Hussein och Durmaz på innermittfältet där Durmaz skulle ha en mer defensiv utgångsposition. Dessa tre spelare är samtliga bättre offensivt än defensivt och det syntes mot Norrköping där backlinjen blev väldigt ensam när Norrköping attackerade. Dessutom var duellspelet under all kritik och inte heller speluppbyggnaden fungerade. Kring speluppbyggnaden så var problemet att mittfältet var orörligt, man hade svårt att hålla i bollen när man väl fick den och stressfyllda beslut togs. Kritik riktades specifikt mot Durmaz, som väntas vara en nyckelspelare på mitten.

I den tredje omgången fick man dock allt att stämma. Man vann rättvist mot Hammarby och hade bl.a. 10-0 i skott efter den första halvleken. Brännström berömdes för att ha visat prov på fingertoppskänsla taktiskt. Bland annat sattes Tihi som defensiv mittfältare där han vann en massa dueller och var väldigt passningssäker. Samtidigt så bänkades Durmaz, Fischer och Faraj varpå deras ersättare gjorde det bra.

Inför den fjärde omgången så ställde Brännström upp med:

Nordfeldt
Papagiannopoulos - Milosevic – Haliti
Modesto – Husein – Tihi – Thill – Otieno
Magashy – Fesshaie

En anmärkningsvärd detalj är att stjärnvärvningarna Durmaz och Fischer båda sattes på bänken. Med tanke på deras insatser i säsongsinledning så är det dock rimligt. Även Guidetti satt på kvisten men det beror delvis på att anfallaren har problem med skador. Det är dock inte givet att en frisk Guidetti kommer ha en garanterad plats i startelvan eftersom Fesshaie varit AIK:s bästa spelare i säsongsinledningen. Den unge anfallaren har bra teknik, är snabb i djupled och har visat sig vara en effektiv målskytt.

Första halvlek:
Matchen börjar med en rörig situation som uppstår efter en Värnamo-hörna. Det blir en kort variant där Johansson får en passning och sedan slår ett inlägg. Inlägget går mot Netinho som är vid den bortre stolpen och skjuter. Nordfeldt räddar skottet men returen går ut till ett straffområde med mycket trafik. Där inne får både Näsström och Wenderson en skottmöjlighet vardera men båda gångerna går det i stolpen efter styrningar från AIK-spelare.

Drömstarten uteblir men det är mycket Värnamo i början av halvleken där man både har fler avslut och är skickligare med bollen. AIK har svårt att få sin press att bita och när väl AIK får bollen så lyckas de inte förvalta bollinnehavet. Bland avsluten finns en halvvolley från Larsson som går över, ett skott från Netinho och en nick från Grozdanic. Dessa halvchanser leder dock ingen vart men i den 21:a minuten får Värnamo en ganska fin möjlighet. Det är ett bra inlägg från Wenderson som går i en tom yta och det är Zeljkovic kan få en nickmöjlighet men han är steget efter.

I den 23:e minuten kommer en ny bra möjlighet och det är ett långsamt uppspel från AIK som påbörjar situation. Målvakten Nordfeldt passar till Tihi som i sin tur slår en passning till Thill. Den luxemburgske landslagsspelarens mottagning är dock bristfällig och det uppfattar Johansson som är framme och pressar honom vilket leder till att bollen kommer till Zeljkovic som står ensam med Nordfeldt inuti straffområde. Skottet från Ajdin är stenhårt men det går rakt på Nordfeldt som således räddar. Tre minuter senare visar Zeljkovic återigen prov på bristande spets när han skjuter ett skott som blockeras. I situationen stod Johansson i en ganska bra yta men det var inget som Zeljkovic såg.

Efter att halvtimmen spelats så börjar AIK bli det mer bollförande och även bättre laget vilket resulterar i några chanser. I den 35:e minuten har laget en hörna och den går mot den bortre stolpen där Tihi står. Tihi är dock lite för ivrig och timingen i löpstegen är inte ideal. Det leder till att hamnar för långt fram i nickögonblicket och därmed går nicken bakåt till en ny svartklädd spelare som skjuter över. Två minuter senare har Modesto en nick men det går utanför och är ofarlig.

I den 40:e minuten så har AIK sin klart bästa chans dittills och det börjar med en bra crossboll från Papagiannopoulos som går mot Otieno. Otieno är ensam på sin kant och avancerar framåt från halvplan. Han slår därefter ett inspel mot Modesto som är inne i straffområdet och får en superchans att göra en enkel tap-in. Avslutet från Modesto saknar dock skärpa och går därför utanför. Två minuter senare så har Thill ett skott efter att AIK kommit i en 5-mot-4-situation men det går utanför.
 
Andra halvlek:
Den andra halvleken inleds med ett lamt skott från Hussein som går utanför. Därefter är det en period på tio minuter som är ryckig med tre skadeavblåsningar vilket leder till att rytmen hämmas. Värnamos första möjlighet, efter halvtidspausen, kommer i den 59:e minuten och är ett distansskott från Bustos men det blockeras av Papagiannopoulos.

I den 62:a minuten skulle dock slutligen nollan spricka och det inleds med en fin crossboll från Eriksson. Den går mot Bergh som nickar vidare mot Johansson. Johansson får i sin tur bollen några meter utanför straffområdet och han har mycket yta, han börjar gå centralt i banan och avlossar sedan ett skott som tvingar Nordfeldt att retirera. Även om det är Johansson som gör målet så är Erikssons aktion väldigt centralt. Genom att slå en lång crossboll mot en del av planen med lite AIK-spelare så öppnade han upp för denna chans.

Som en reaktion på målet så gör Brännström två byten. Värnamo-bekantingen Magashy går ut tillsammans med Fesshaie samtidigt som Fischer och Björnström kommer in. De inledande minuterna efter Johanssons tullträff så verkar det som om AIK får effekt på bytet för det är lite snabbare passningsspel och mer spring på Värnamos planhalva. Denna tendens blir dock kortvarig och det är faktiskt Värnamo som är bättre under stora delar av den återstående tiden.

Spelet från Värnamo är bra men det haglar inte kvalitativa målchanser. Bland chanserna som skapas så har vi bl. a. två avslut från Netinho som är halvdana och ett blockerat skott från Wenderson. I den 70:e minuten chippar Bustos in bollen i straffområdet och den går mot Bergh som dock får en dålig träff. Trots att det inte fick ett önskat utfall så var det en snygg aktion från Bustos. En annan snygg aktion var en cykelspark från AIK-spelaren Modesto i den 72:a minuten men den gick utanför.

I den 78:e minuten har AIK en bra möjlighet och det börjar med att Tihi slår en passning till Björnström som står mellan Bergh och Wenderson. Björnström tar i sin tur och spelar vidare till Fischer som tagit en fin löpning in i straffområdet men han skjuter utanför från en farlig yta. Svagt försvar i sekvensen från Eriksson och Näsström som inte har koll på Fischer alls.

Trots att AIK ligger under och trots att de har en bredare trupp på pappret så uteblir en jobbig press från deras sida. Förvisso kommer ett chansartat distansskott från Durmaz och två avslut från Faraj men det är inte mer än så. För Värnamos del så har Bergh ett skott och även Eriksson nickar på en hörna.

Tankar efter matchen:
Värnamo vinner till sist matchen och lagets primära styrka är passningsspelet. Genom att man är trygga med bollen så blir det svårt för AIK att få pressen att bita och på så viss skyddar man sig mot deras försök till press.

När det kommer till ”farliga målchanser” så är det dock jämnt. AIK har två medan Värnamo, målet exkluderade, också har två. De situationer som jag definierar som farliga är hörnsituation i början där man träffade stolpen två gånger samt Zeljkovics friläge. Värnamo har dock fler skott i helhet och var på det sättet mer produktiva framåt än gästerna från huvudstaden.

Målvakten Rasheed är godkänd men han hade inte särskilt mycket att stå i, bl. a. behövde han inte göra någon räddning. Jag tycker dock att backlinjen visar klass och det känns tryggt där bak. Beröm kan ges till Grozdanic som varit bra i de fyra första omgångarna och visat att det finns allsvensk klass. Det är imponerande med tanke på att Grozdanic spelade i division 1 förra året. Ett annat nyförvärv är Bergh och även han gör det bra, särskilt offensivt där han är väldigt rörlig vilket öppnar upp möjligheter framåt. Det syntes exempelvis vid målet där det är en offensiv löpning från honom som öppnar upp möjligheten.

Den spelare som är bäst matchen igenom är dock Oscar Johansson som dessutom blir tungan på vågen med sitt mål. Han är en spelare som genom snabbhet, bra teknik och en imponerande spelförståelse kan skapa chanser och farligheter på egen hand. Man brukar säga att minnet är kort men jag kan inte minnas att Johansson gjort en dålig match i Värnamo.

Trots en hel del avslut så är känslan att offensiven har en förbättringspotential. Zeljkovic är bra på att kombinera med lagkamraterna runt mittplan och utanför straffområdet men inuti boxen har han uppvisat otillräcklig spets. Förhoppningen är att när första målet kommer så sker en ketchup-effekt men än så länge är det trögt för hans del.

Nyförvärvet Bustos, som kom till Värnamo som en storstjärna, har varit kall inledningsvis. Emellanåt visar han upp bra teknik men han har än så länge varken gjort mål eller assist och egentligen inte känts särskilt nära. Ett annat prestigefyllt nyförvärv var som Engvall och han fick nöja sig med ett inhopp i denna match. Inhoppet var dock krampaktigt men Engvalls insats kan försvaras med att IFK ledde matchen och mest backade hem.




 

Erik Larsson zaanel96@hotmail.se2023-04-28 16:44:18
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo