Varberg-Värnamo: Ineffektivitet satte käppar i hjulen.
En besviken Antonsson är en symbol för matchen mot Varberg.

Värnamo förlorade med 3-0 mot Varberg.

I den tolfte omgången bytte Värnamo från östkusten till västkusten samt från solsken till regn. Efter förlusten mot Kalmar FF väntade nämligen bortamatch mot Varberg BOIS på bortaplan. Senaste gången lagen mötes var 2018 i Superettan och det året slutade båda lagen på negativt kval där Varberg besegrade Oskarshamns AIK medan Värnamo skickades ner i division 1 utav Syrianska. Det var nog ingen, i alla fall inte i nyktert tillstånd, som trodde att lagen skulle duellera i Allsvenskan tre och ett halvt år därpå.

De två föreningarna har flera likheter. Det är klubbar från relativt små städer som nått framgång med små medel. Varberg hade likt Värnamo väldigt lite allsvensk erfarenhet inför deras debutsäsong i Allsvenskan, 2020-truppen bestod primärt av spelare från Superettan och neråt. Vidare är både Finnvedsvallen och Varberg Energi Arena exempel på arenor som byggdes under mellankrigstiden med löparbanor runt om, därmed inga moderna ”rymdskepp”.

Som jag tidigare skrev så kom Värnamo till matchen efter en 1-0-förlust mot Kalmar i en match där egentligen ingenting fungerande. Förhoppningen var att kamraterna skulle lyckas höja sig ett snäpp och få med sig minst en poäng mot Varberg. Omgångens motståndare är, med all respekt, en nivå under Kalmar. Under åren i Superettan blev det fyra segrar, fem kryss och fem förluster mot Varberg. Det har därmed varit två relativt jämna lag under åren som gått. En anmärkning är dock att det enbart blev en seger på tidigare Påskbergsvallen, arenan byte namn i samband med flytten upp till Allsvenskan.

Hellberg ställde upp med följande:
Vaitsiakhovich
Winsth – Tihi – Eriksson – Larsson
Vindehall – Kenndal – Magashy
Johansson – Antonsson - Wenderson

Inför matchen saknades de Vries, Netinho, Kindberg och Dickman. Väldigt tungt med de Vries som är en stabil pjäs på vänsterbacken. Undertecknad vet inte heller hur allvarlig skadad är och ifall han är borta länge så kan det bli jobbigt. Även Netinho hade varit nyttig i en match likt denna när Värnamo hade mycket boll.

I stället för de Vries gick Larsson in som ersättare. Larssons naturliga position är mittback men han har under säsongen varit högerback, vänsterback och även defensiv mittfältare. På mittfältet spelade Vindehall i stället för Winsth som i sin tur positionerades på högerbackspositionen.

Varberg:
Varberg är inne på sin tredje allsvenska säsong, under debutsäsongen blev det en elfteplats och ifjol placerade man sig tia. Varberg har således aldrig varit indragna i en bottenstrid vilket är imponerande med tanke på resurserna man förfogar över. Hallänningarna kännetecknas av en försvarsinriktad fotboll där man är täta och aggressiva i defensiven medan offensiven inriktas på snabba omställningar. Just aggressiviteten har märkts denna säsong eftersom Varberg tagit flest gula kort och orsakat flest frisparkar. Antalet gula kort inför denna match var 32 medan t. e. x. Värnamos siffra låg på 18. Orsakade frisparkar inför detta möte låg på 176.

Denna säsong har hittills varit godkänd och Varberg har goda möjligheter att klara sig kvar trots en del utmaningar. Det är primärt defensiven som klickat men det offensiva har spätt på viss oro. Inför denna match hade Varberg mäktat med åtta mål på elva omgångar vilket var sämst utav alla allsvenska lag. Den tilltänkte målgöraren Simovic hade enbart gjort ett mål och det var på straff mot Elfsborg. Just Simovic har fått mycket kritik för lagets offensiva kräftgång. En möjlig ljusglimt i anfallsspelet är Johansson som imponerat från sin kantposition och han var den ende som gjort fler än ett mål innan matchen mot Värnamo.

Anmärkningsvärt inför matchen var att Varberg var det näst-formsvagaste laget. På de fem matcherna som spelades innan denna hade man enbart skrapat ihop fyra poäng och enbart Helsingborg hade varit sämre under denna period. Den senaste matchen hade spelats mot Elfsborg och där inledde Varberg starkt. BOIS tog nämligen ledningen med 1-0 och den första halvleken såg också fin ut med mycket rörlighet, hög intensitet, väl fungerande passningsspel och flera målchanser. I den andra halvleken tappade man dock det totalt och i slutändan vann boråsarna med 4-1.

Mellan Värnamo och Varberg skiljde det en poäng och likaså en placering inför dagens match. Värnamo hade 12 poäng och var på 12.e plats medan Varberg tjänat ihop 11 poäng och placerade sig på en trettonde plats.

Persson valde att ställa upp med denna elva:
Andersson
Lindner – Stanisic – Liljenbäck
Madjed – Alfonsi – Le Roux – Boman – Johansson
Simovic – Kunst

Persson saknade Birkfeldt, Zackrisson, Tranberg, Matthews och Mensah. De fyra förstnämnda var skadade medan den siste var astängd. Noterbart är att Birkfeldt har ett förflutet i Värnamo, han representerade nämligen klubben under nedflyttningssäongen 2018. Tillbaka i laget var försvararen Liljenbäck som drog på sig en knäskada i maj och har därefter även genomgått en operation. Innan matchen hade Liljenbäck ingen matchträning och det nämnda var eventuellt något som Värnamo skulle kunna utnyttja då han kanske var lite ”ringrostig”. Även Madjed var ny i startelvan, ytter född 2005 som är väldigt bra i individuella dueller.

Första halvlek:
Det är Värnamo som börjar matchen starkast och bortalaget har mer boll medan Varberg backar hem med laget. De parkerar med sin högsta försvarslinje runt om straffområdet. Den första chansen för Värnamo är en halvvolley från Kenndal i samband med hörna men det går utanför. I den 8:e minuten är det en ny hörna och den gången är det Tihi som nickar utanför. Ett nytt försök kommer två minuter därpå från Larsson med ännu en nick.

Varbergs första möjlighet kommer i den 14:e minuten och det är ett avslut från Madjed men det blockas av Eriksson. Minuten därpå kommer matchens första jättechans och det börjar med att Johansson roffar åt sig bollen från Liljenbäck. I det läget är det en 2-mot-2-situation med Johansson och Antonsson mot två Varberg-försvarare. Johansson lyckas också dribbla förbi en av backarna men han är alltför långsam vid nästa sekvens vilket leder till att tre hemmaspelare hinner tillbaka och försvara. Johansson skjuter men Lindner blockerar varpå bollen styrs till Magashy och mitt i röran inuti straffområdet slår Magashy en fin passning till Antonsson som står ensam i en annan del av boxen. Antonsson tar emot bollen och är ensam med målvakten två-tre meter ifrån honom men skjuter utanför. En situation som kan ha blivit matchavgörande eftersom ett ledningsmål hade gett Värnamo ett utmärkt utgångsläge. Värnamo trivs i situationer där man försvarar en ledning medan Varberg har offensiva problem. 1-0 till Värnamo hade också lett till att Varberg inte kunnat backa hem med alla spelare utan de hade behövts mer offensivt spel vilket öppnat upp kontringsmöjligheter för Värnamo.

Trots missen så var känslan positiv eftersom Värnamo tycktes ha kontroll över matchen men i den 18:e minuten visar dock hemmalaget att de inte tänker hissa vit flagg. Det börjar med ett långt inkast som Simovic suger ner, han tar emot bollen och passar vidare till Kunst som skjuter varpå Vaitsiakhovich styr i ribban. Spelet svänger sedan där Wenderson driver upp bollen och dribblar sig förbi på mittfältet och passar Johansson. Den sistnämnde tar emot bollen och slår därefter en pass till Antonsson som får ännu en fin chans men Andersson räddar hans skott. Två minuter senare har Värnamo en ny möjlighet och det börjar med att Kenndal bryter en passning. Kenndal passar sedan till Magashy som driver upp och försöker dribbla sig igenom försvaret men han lyckas inte utan bollen studsar i stället till Wenderson som skjuter utanför. Minuten därpå testar också Oscar Johansson men även hans skott går utanför.

I den 26:e minuten vänder spelet och Varberg får en ny möjlighet. Det är en boll från mittfältet som når Kunst och passningen bidrar till att hela mittfältet hamnar fel medan Kunst kommer ensam med Tihi. Kunsts skott räddas dock av Vaitsiakhovich och går ut till hörna men på den efterföljande fasta situationen kommer ledningsmålet. Det börjar med att en omarkerad Lindner nickar in bollen mot ett trafikerat straffområde och mitt i röran lyckas Alfonsi trycka in 1-0. Halvdant agerande av Antonsson som är på linjen men inte lyckas rensa bort bollen. Vidare kändes målet orättvist då Värnamo varit det klart bättre laget.

Matchen fortsatte och i den 29:e minuten skjuter Madjed men Larsson blockerar. I anfallet därefter är det Wenderson som nickar efter ett inlägg från Winsth. Strax därefter kommer ett nytt inspel från Winsth som går till Johansson men den sistnämnde får en felträff och bollen går utanför. Just Winsth gjorde det bra under dagens match med många positiva initiativ framåt. I den 35:e minuten kommer ett nytt inlägg från Winsth och Wenderson testar med en halvvolley men bollen går utanför.

Två minuter senare tilldöms Varberg en frispark från halvplan och den lyfts in i straffområdet. Inne i boxen är det mycket trafik och Värnamo-spelarna lyckas inte få bort bollen, en sekvens som påminner om det insläppta målet. Det slutar med ett blockerat skott och att domaren blåser av spelet p. g. a. offside. Dubbla halvchanser, skott från Vindehall och Johansson, hinner dyka upp innan nästa farliga målchans. Det är i den 40:e minuten som Magashy vinner en kamp på mitten och sätter Värnamo i ett tre-mot-två-läge. Magashy har med sig Wenderson till vänster och Antonsson till höger varpå han väljer att passa Wenderson som hamnar ensam med Lindner. Dessvärre går försvararen vinnande ur striden när han med en lyckad brytning avväpnar Wenderson och rensar. Minuten därpå är det rörigt i Varbergs straffområde efter att Winsth levererat ett inlägg i boxen. Vindehall passar till Johansson som försöker hitta Antonsson i straffområdet men han halkar och försvaret kan återigen rensa.

Den första halvleken slutar 1-0 och det kändes minst sagt orättvist. Under den första och sista kvarten var det i princip enbart Värnamo medan Varberg mest rensade undan och satsade på kontring samt fasta situationer. Egentligen var Värnamos spel ganska bra trots underläge men som jag påtalat flera gånger så saknas spetsen framåt och bakåt. Där framme hade det funnits flera bra möjligheter, särskilt Antonssons chans i den 15:e minuten. En möjlig förändring inför andra vore att få in fler spelare i straffområdet vid anfall eftersom Antonsson kändes ensam emellanåt.

Statistiskt så talade det till Värnamos favör. Värnamo hade 1.08 i ”xG” medan Varbergs siffra var 0.51 och detta tyder på att Värnamo hade gjort det bättre även om det finns konkurrerande tolkningar. Varberg hade varit i offensivt straffområde sex gånger och Värnamo tio. Statistiken för tillfällen på offensiv tredjedel var 12-21 till Värnamos favör och detta faktum indikerar att Värnamo vunnit kampen på mittfältet. Intressant är också att Värnamos medelsiffra för en hel match kring ”tillfällen på offensiv tredjedel” är 24 och denna siffra hade man nästan triumferat under en halvlek. Till Varbergs försvar kan det dock nämnas att de självmant gav upp kampen på mittfältet och backade hem med nästan hela laget till eget straffområdet.

Vid en titt på avslut på mål och avslut i målzonen är dock bilden delvis en annan. Varberg hade tre skott på mål medan Värnamo enbart mäktade med ett. Antal avslut i målzonen var 4-4 och det är just i denna del som flest baljor görs. Detta indikerade att Värnamo inte riktigt lyckats med det sista och detta förklarade varför Varberg ledde.

Andra halvlek:
Värnamo tar tag i taktpinnen efter pausen och de första fem är bollen enbart på Varbergs planhalva. I den inledande minuten spelar Johansson en boll till Antonsson och anfallaren försöker men skottet blockeras. Det blir i stället hörna och Johansson skickar den klockrent till Larsson men backen lyckas inte få till en särskilt bra nick. I stället dimper bollen oväntat ner hos Vindehall som inte hinner skjuta utan i samband med att försvaret försöker rensa så går bollen som ett flipperspel. Med lite tur hade bollen studsat in i mål men det skickliga Varbergförsvaret lyckas ännu en gång få bort bollen och Värnamo tvingas börja om på nytt.

I den 50:e minuten visar Varberg prov på en exemplarisk omställning. Det börjar med att Magashy tappar bollen och Le Roux, Kunst och Simovic lyckas på egen planhalva passa sig ut ur Värnamos press. Bollen passas vidare till Majed som hamnar själv mot Larsson som enbart har Tihi som understöd. Det slutar med att Majed passar till Kunst som skjuter och bollen styrs ut till hörna. Den efterföljande hörnan skickas på den bortre stolpen och där står en ensam Lindner vars avslut går i ribban från dålig vinkel.

Två minuter utökar Varberg sin ledning efter att en ostörd Kunst skickat in en boll i boxen. Den 198 centimeter långa Simovic vinner en nickduell mot Eriksson och sätter på så viss 2-0. Målet är Simovics första spelmål för säsongen och situationen påminner om målet mot Kalmar där också Eriksson förlorade en nickduell. Noterbart med just Eriksson är att hans primära styrka är fysiska dueller och spel i luftrummet. Även Wenderson och Kenndal kan kritiseras eftersom de lät Kunst ohotat stå och skicka in bollen i straffområdet.

Värnamo ger dock inte upp och man fortsätter att pressa men Andersson i målet gör troligen en av sin karriärs bästa matcher. I den 55:e minuten försöker Wenderson med ett skott som blir blockerat. Bollen hamnar hos Vindehall som osjälviskt slår en enkel passning till Magashy som får en superchans inne i straffområdet men Andersson lyckats alltså rädda. Även hörnan skapar oreda i Varbergs förvar, det börjar med en farlig skarv från Vindehall in i gröten med spelare. Inne i boxen finns både Magashy och Tihi men ingen lyckas styra in bollen utan i stället tilldöms Varberg en frispark efter att Tihi gått in med dobbar på en grönsvartrandig spelare.

I den 59:e minuten visar Värnamo prov på ett mönsteranfall och det börjar med att Larsson passar Antonsson som är på mittplan. Anfallaren passar till Magashy som får med sig bollen och lyckas ta sig förbi Stanisic som försöker glidtackla honom. I det läget är Värnamo i ett 4-mot-3-läge och Magashy har bollen. Nigerianen passar till Johansson samtidigt som Antonsson tar en löpning in i straffområdet och ställer sig framför Boman. Det leder till att Johansson kan hitta Antonsson med en direktpass inuti målzonen men Antonsson lyckas inte ens träffa mål.

Två minuter därpå följer ett blockerat skott från Johansson, en svag nick av Eriksson och ett skott utanför från Majed i samband med kontring. I den 65:e minuten återspelas ännu ett bra anfall där Johansson passar till Winsth. Ytterbacken spelar in bollen till Vindehall men mittfältarens skott räddas.

Runt den 70:e minuten börjar matchen ändra karaktär. Tidigare var det Värnamo som dominerat bollinnehavet och radat upp chanser men kvalitetsnivån från bortalaget sjunker något. Det skapas färre chanser, det är mer enkelt slarv och fantasilösa anfall som slutar med längre passningar som inte leder någonvart. Mönstret har dock återspeglats tidigare under säsongen där nivån på spelet försämrats under slutet av matcherna.

Det blir i stället fler attacker från Varbergs sida och i den 69:e minuten har inhopparna Lushaku och Sverrisson ett avslut vardera som blockeras. I den 72:a minuten tappar Vindehall bollen efter en kamp mot Le Roux och den sistnämnde passar till Kunst och tar en sprint in i straffområdet mellan mittbackarna. Le Roux får tillbaka bollen och testar med ett avslut men Eriksson är på hugget och blockerar hans skott men sydafrikanen är på hugget och får tag på returen samt avfyrar ännu ett skott som tvingar Vaitsiakhovich till en bra räddning. Simovic är framme på returen men lyckas inte få in den efter en kamp med Larsson.

I den 78:e minuten är Becirovic på språng och inhopparen vinner en farlig frispark till Värnamos favör. Johansson tar hand om den fasta situationen och skjuter in den mot straffområdet i hopp om att någon ska nicka in den men det skickliga Varbergförsvaret får undan bollen. I den 84:e minuten får Varberg en möjlighet och det börjar med att Tihi misslyckas med att nicka undan bollen i en duell med Simovic. Bollen nickas i stället mot Värnamos mål och den kommer till Junior som kommer själv mot Vaitsiakhovich. Brasilianaren försöker dribbla målvakten men belarusien läser av hans fint och målchansen rinner ut i sanden.

I den 86:e minuten så kommer också 3-0 och det börjar med att Simovic vinner en nickduell mot Larsson och bollen spelas till Winbo. Winbo driver bollen på kanten och spelar in den i straffområdet där Junior styr in den i mål efter att Avdiu tappat markering. Väldigt tråkigt för Avdiu som precis hoppat in och direkt gör ett misstag som leder till mål.

På slutet så görs ytterligare försök att spräcka Varbergs nolla men det tycks inte gå. I den 90:e minuten så slår Johansson ett inlägg och Moses försök göra en bicykletas men han träffat inte ens bollen. I den 94:e minuten ska Winbo rensa bollen men han får en felträff och bollen går bakåt i stället för fram. Den kommer till Antonsson som återigen hamnar ensam med Andersson och ännu en gång går keepern vinnande ur striden. Det sista som händer är att Johansson avfyrar en frispark men den går rakt på målvakten och därefter blåser domaren av matchen.

Tankar efter matchen:
Ännu en match passerade men samma slutsatser nås: Det är ineffektivt och nivån är ojämn under matchen där den tydligt sjönk på slutet. Spelet i sig är dock bra och det skapas flera bra målchanser som i ”normala” fall skulle genererat mål. Noterbar statistik är att Värnamo hade 70-30% i bollinnehav och ”vann” hörnstatistiken med 11-2 vilket indikerar att kamraterna gjorde hyfsat ifrån sig.

Båda lagen hade 2.82 i xG vilket således innebär att matchen borde slutat oavgjort men det gjorde den inte. Den enkla förklaringen är att bollen inte ville in och i efter-matchen-intervju fick huvudtränare Hellberg frågor kring detta utan att riktigt kunna ge ett bra svar. Jag tolkar det som att han försökte linda in nederlaget i ren otur men dessvärre är det fjärde raka matchen, med vänskapskamper inräknade, där Värnamo blir nollade. Fokus från hans sida är att se framåt och prata om att bygga upp skicklighet genom hård träning. En enkel personlig slutsats är att spelet helt enkelt måste bli rakare med snabbare avslut och färre passningar i sidled och bakåt. Eventuell bör man också skicka in flera spelare i straffområdet för att öppna upp alternativ.

Kring spelarinsatser så måste tyvärr Antonsson nämnas som en besvikelse. Spelaren värvades för att göra målen och under matchen mot Varberg fick han fyra klockrena lägen men kunde inte förvalta något utav dem. En potentiell slutsats är att Värnamo i alltför hög grad påverkas av Antonssons effektivitet eftersom han är slutmålet för majoriteten av anfallen. Beroendet av en enskild spelare är alltid en risk och det visar denna match. Utöver de missade chanserna så är det också Antonsson som klantar sig vid det insläppta 1-0-målet.

På den positiva sidan så kan mittfältet hyllas där samtliga tre gör det väldigt bra. Kenndal är väldigt passningssäker och är alltid spelbar för medspelarna. Magashy springer som en galning fram och tillbaka samt är med och skapar en del chanser. Även Vindehall kämpar ut i fingertopparna och vinner många dueller. Även högerbacken Winsth vill jag rikta beröm till då han både var rörlig och hade flera bra offensiva initiativ.

En nyhet som inte är relaterad till denna match är att två nya spelare presenterats. Den förste är vänsteryttern Frank Junior Adjei som kommer från Bibiani Goldstar i Ghana och den andre är vänsterbacken Albin Lohikangas från Gefle IF. En egen artikel rörande dessa herrar kommer att publiceras vid ett senare tillfälle men det ska bli intressant att se ifall de blir någon speltid för duon.

Nästa match för Värnamo är mot GIF Sundsvall på måndag 11/7 hemma på Finnvedsvallen vilket är en viktig match för bottenstriden. Därefter väntar tuffa matcher mot Djurgården (b), AIK (h) och Hammarby (b). Skulle det således bli förlust på måndag så kan det bli en julimånad med noll poäng på fem matcher vilket skulle vara tungt för självförtroendet.