Värnamo-Degerfors: Första segern någonsin på allsvenskt gräs.

Värnamo vann med 2-0 mot Degerfors IF.

Värnamos första seger i Allsvenskan är bärgad efter 2-0 mot Degerfors. Att kalla det för en ”måstematch” är överdrivet men segern är ändå viktig för moralen. Vidare väntas Degerfors bli en motståndare i bottenstriden framåt hösten och därmed är matcher av denna karaktär viktiga. Det är inte mot Malmö som kontraktet säkras utan i matcher mot rivalerna i bottenträsket.

Hellberg ställde upp med följande:

Vaitsiakhoivch
Winsth – Tihi – Eriksson – De Vries
Johansson – Kenndal – Magashy
Netinho – Antonsson – Wenderson

Två byten sedan matchen mot Malmö där Larsson och Näsström går ut och ersätts av Winsth och Netinho. Winsth mot Larsson är ett rakt byte och väntat. Winsth är Värnamos kapten och ordinarie högerback samtidigt som Larsson haft en skakig inledning. Anledningen till att Larsson fått starta under inledningen är att Winsth haft problem med skador. Netinho går in i stället för Näsström eftersom Netinho har en mer offensiv spelstil. Syftet med detta är enkelt att förstå: Värnamo väntades föra spelet och då passar en offensiv spelare som Netinho. Mot Malmö krävdes i stället Näsströms defensiva kvalitéer.

Första halvlek:
Hemmalaget börjar matchen starkast och redan i tredje minuten slår De Fries en klockren djupledsboll till Wenderson. Brassen är steget före närmste back och slår in en boll i boxen där han hittar Antonsson. Anfallaren får bollen i ett drömläge och ska egentligen bara bredsida in ledningsmålet men han får inte bollen på mål. Två minuter senare får Finnvedsvallen för första gången bevittna ett allsvenskt mål. Antonsson pressar Ohlsson i eget straffområdet varav Magashy uppfattar att backen är osäker. Magashy sätter press och efter ett svagt ingripande från Degerfors försvar skjuter Johansson rakt in i mål. Bra spelförståelse av Johansson men väldigt dåligt försvar från Degerfors där ingen försvarare rensar undan bollen. Bättre kommunikationen hade behövts från det passiva försvaret.

Efter målet ändras matchbilden. Värnamo backar hem samtidigt som Degerfors tar initiativ och börjar rada upp möjligheter. Det är dock inga jättelägen utan det är halvdana skott som Vaitsiakhoivch plockar enkelt. Gravius har en volley utanför straffområdet, Campos ett avslut som blockeras och samme Campos med ett avslut som går utanför. I den 18:e minuten slår Eriksson en öppnande passning till Netinho varav han försöker spela vidare till Magashy. Passen går inte fram och efter en studs hamnar den hos Johansson som skjuter utanför. Mycket av Degerfors offensiv involverades runt Saidi som tycktes vara lite överallt. Han agerade både skytt och framspelare.  Även Ocampos hade mycket boll och hotade i straffområdet. Möjligheterna är dock inte särskilt vassa vilket gör att det på ett sätt känns ofarligt. Bland chanserna har Saidi ett skott utanför, Carlén ett skott som blockeras, Saidi ett skott som blockeras, Carlén en chans utanför och Ocampos en nick. Det fortsätter med en styrning från Saidi och en ny nick från Ocampos efter ett inlägg från Vukojevic.

Efter 30 minuter så ändras delvis matchbilden. Värnamo har mer boll på offensiv planhalva och Degerfors känns inte alls lika dominanta. I chansväg leder det till två avslut från Netinho. Fram till halvtidsvilan så är det halvdana möjligheter åt båda hållen. För Degerfors har Vukojevic ett skott som blockeras och likaså den ständigt närvarande Saidi. För Värnamo så nickar Antonsson vid ett tillfälle och även Wenderson har ett avslut. Bästa chansen på slutet är i den 36:e minuten. Johansson har bollen på kanten och passar Magashy varav han slår en boll till Netinho som tar emot den i löpsteget. Netinho spelar vidare till Wenderson varav han skjuter utanför ifrån en fin position. Ett fint kortpassningsspel från hemmalaget.

Andra halvlek:
Degerfors inleder den andra halvleken med att sätta press mot Värnamos mål men chanserna uteblir. I stället är det Värnamo som är mer konkreta, i den 50:e minuten nickar Antonsson på De Fries hörna och fyra minuter senare har Wenderson ett skott som går rakt på mål. I den 56:e minuten kommer Degerfors första möjlighet i halvleken, ett inlägg från Gravius som Saidi får skallen på. I den 57:e minuten utökas Värnamos ledning. Netinho slår en enkel passning till Johansson varav mittfältaren tar några löpsteg på kanten och spelar in bollen i straffområdet. Det är få försvarare i boxen varav detta utnyttjar Antonsson som styr in bollen i målburen och gör 2-0. Strax efter målet kommer en ny farlighet för Värnamo efter att Netinho blockerat en passning på halvplan. Brasilianen hittar därefter Johansson som spelar vidare till Antonsson som har öppen väg till målet men skjuter över.

Den spontana känslan är att luften går ur bortalaget efter 2-0-målet och ledningen känns inte hotad. Det är i stället Värnamo som är mer direkta framåt fastän man försvarar en tvåmålsledning. I den 62:a har Magashy ett skott som blockeras och sex minuter därefter prövar Johansson med ett ofarligt avslut. I den 69:e kommer det närmsta ”farlig målchans” som Degerfors tycks kunna producera. Campos slår en hörna och Sabetkar skarvar bollen varav den går förbi alla spelare, inklusive Vaitsiakhoivch i målet, men turligt nog för Värnamo så går den utanför. Med lite oflyt hade någon spelare kunnat styra in bollen i egen kasse vid det tillfället.

Fram till slutsignal så är det lägen åt båda hållen. För Värnamo har Wenderson ett skott från dålig vinkel, Kenndal ett blockerat avslut och Vindehall en boll utanför. För Degerfors är Saidi, Örqvist och Sabetkar framme någon gång vardera men ledningen kvarstår. Det mest dramatiska som sker på slutet är på tillägg där Rajamojam och Vaitsiakhoivch nickar ihop med varandra. Båda spelarna kunde dock avsluta matchen utan större bekymmer.

Tankar efter matchen:
Min första känsla efter slutsignal var att det var en väl utförd match och segern kändes stabil. Det är enkelt att säga i efterhand men det kändes som Värnamo hade kontroll hela matchen. Efter ledningsmålet så skapar inte Degerfors någon chans som jag skulle kategorisera som ”farligt” och Vaitsiakhoivch var trygg när halvdana chanser producerades. Värnamo är likt i fjol väldigt trygga när man försvarar en ledning. Alla spelare verkar trivas i sina defensiva utgångspositioner vilket ger hopp framåt.

Samtidigt måste ändå perioden mellan femte och trettionde minuten nämnas. Förvisso skapade inte Degerfors några superlägen men det var väldigt mycket bolltrillande från hemmalaget och Värnamo hade svårt att vinna andrabollar. Man räddades dock av att defensiven med Tihi i spetsen var väldigt bra. Att sjunka ner så lågt kan nog fungera rätt bra i Superettan och mot bottenlag i Allsvenskan men mot motståndare från den högre hyllan riskerar någon av alla inlägg och inspel att styras in i kassen.

Tittar man på spelarfronten så är det stabilt från alla. Vaitsiakhoivch gör allt rätt. Eriksson och Tihi fungerade riktigt bra och var i princip prickfria. Särskilt Tihi utmärkte sig, lånet från AIK hade inte en fot fel och det finns mycket potential i 20-åringen. Även De Fries gjorde en mycket bra match på kanten med flera fina bollar framåt också. På andra kanten fanns Winsth som överlag gör en fin match och visar mycket glöd och är tuff i närkamper. Samtidigt så upplevde jag att det emellanåt märktes att han var lite ringrostig efter skador. Han hängde inte med i alla dribblingar.

På mitten utmärkte sig Kenndal och Magashy med sitt defensiva slit vilket stängde ytor. Enligt mig så var Netinho den något svarare av dessa tre. Han var ganska bra framåt och tog flera löpningar framåt vilket öppnade upp möjligheter. Samtidigt tycktes han glömma hemarbetet ibland och blev bortdribblad några gånger också. Bland fronttrion så var Johansson grym. Utöver ett mål och en assist så sprang han väldigt mycket och visade prov på skickliga passningsfötter. Wenderson gjorde sin bästa allsvenska match och var lojal i defensiven men också ett hot framåt. Han var involverad i flera anfall framåt. Målskytten Antonsson får också berömmas. Utöver målet så är han viktiga eftersom han sätter den inledande pressen och är därmed ett vapen när en ledning försvaras.

Nästa match för Värnamo är borta mot IFK Norrköping. En speciell match för Kim Hellberg som varit assisterande tränare i klubben. Norrköping är en placering bakom Värnamo i tabellen. Östgötarna har fyra poäng på fem matcher efter en vinst, ett kryss och tre förluster.