Värnamo-Häcken: Ny förlust efter en svag insats.

Värnamo förlorade med 2-1 mot Häcken. Andra raka förlusten och den fjärde under årets säsong.

Inför mötet mellan Värnamo och Häcken så innehade bortalaget favoritskapet. Både dagsform och namnen på pappret talade till deras favör. Häcken utmärker sig offensivt med farliga omställningar och rakt spel. De gulsvarta har dock, i likhet med Värnamo, haft problem med effektiviteten. Intressant ur Värnamoperspektiv är Oscar Uddenäs som huserade i Värnamo under fjolåret. Den offensive yttern har inlett säsongen bra och fanns med från start i mötet med sin gamla klubb.

Trots favoritskapet så fanns det ändå något som talade för Värnamo. Kim Hellbergs mannar hade inför denna match varit förlustfria på hemmaplan och defensiven hade sett bra ut under inledningen. En spelare som imponerat i defensiven är Robin Tihi.

Båda lagen hade spelare borta men för Häckens del var det dock ingen nyckelpjäs som saknades. För Värnamos del saknades Becirovic, Winsth och Kindberg. Becirovic har åkt på två skador sedan nyår och knappt spelat något med A-laget under 2022. Väldigt tråkigt för Becirovic som i mitt tycke är en bra straffområdesspelare och hade varit intressant att ha som joker. Winsth var sjuk men har goda möjligheter att vara tillgänglig inför Mjällby.

Hellberg mönstrade denna elva:
Vaitsiakhovich
Netinho – Tihi – Eriksson – De Vries
Kenndal – Näsström – Magashy
Johansson – Antonsson - Wenderson

Två förändringar i jämförelse med matchen i Norrköping. Larsson och Winsth går ut varav de ersätts av Näsström och Netinho. Bytena är raka. Orsaken till att Näsström startar i stället för Larsson är för att Näsström troddes kunna erbjuda mer fysik och således vara ett skydd för backlinjen vid omställningar.

Första halvlek:
Häcken börjar matchen bäst och har mer possesion under inledningen. I den 9:e minuten kommer första chansen för bortalaget efter en klass-aktion. Ett lågt inspel blir inslaget mot Värnamos straffområde och bland all trafik lyckas någon av de gulsvarta med en skicklig skarv styra vidare bollen till Hammar. Mittbacken Eriksson hänger inte med i straffområdet och lyckas därför inte nicka undan. I stället är det Hammar som får huvudet på bollen men Vaitsiakhovich är på tårna och räddar. Undertecknad vet inte vem som stod för skarven men den imponerade eftersom den ställer Värnamos försvar. En aktion likt den ser man sällan i Superettan.

Fyra minuter senare hotar Berggren med ett skott efter ett fint anfall. Anfallet börjar med ett bolltapp från Magashy och kunde blivit väldigt farligt men Netinho lyckas styra ut Berggren till en dålig vinkel. Det var alltså bättre spel från Häcken men ändå dyker en jättemöjlighet upp för Värnamo i den 18:e minuten. En längre boll blir slagen mot halvplanslinjen och Antonsson bröstar ner den till Magashy. Den sistnämnde slår sedan en direktboll till en löpande Antonsson som kommer i friläge mot målvakten Abrahamsson. Magashy hänger med upp i anfallet tillsammans med tre-fyra försvarare från Häcken. Den osjälviske Antonsson väljer att slå en boll i sidled till Magashy men Abrahamsson läser spelet klockrent. Målvakten förflyttar nämligen kroppen och hinner rädda avslutet från Magashy. Wenderson försöker komma på returen men hinner dessvärre inte. Undertecknad har tidigare nämnt effektivitet som en brist och det syntes här. I en match där man är så pass tillbakapressad så måste en gåva likt denna utnyttjas. Ifall Värnamo nätat så hade man kunnat återgå till defensiva utgångspositioner och försvarat vilket man är trygga med. Samtidigt hade en irritation väckts hos Häcken som kunnat resultera i enkla misstag och slarv.

Det förblev dock 0-0. I den 22:a minuten är Antonsson framme igen. Anfallaren dribblar förbi tre spelare och skjuter men Lund blockerar. Minuten därefter nickar Näsström i samband med en hörna men det hela är ofarligt. Trots dessa lägen så är det Häcken som är mer konkreta framåt och skapar mer. När ungefär hälften av den första halvleken passerat börjar de komma mer och mer lägen. I den 24:e minuten nickar Bengtsson på ett inlägg efter att Netinho hamnat steget efter sin back. Dansken Rygaard levererar ett avslut utanför straffområdet i den 27:e minuten men bollen går rakt på Vaitsiakhovich. Minuten därefter har Uddenäs lekstuga med Eriksson och Näsström. Han dribblar sig förbi spelarna och prövar därefter Vaitsiakhovich men målvakten räddar samtidigt som Netinho rensar undan returen.

Det fanns alltså två, i viss grad motsägelsefulla, tendenser under första halvlek. Häcken var bättre och dominerade mittfältet men ändå tycktes Värnamo kunna skapa chanser. Häckens backlinje slarvade helt enkelt. I den 33:e minuten har Häcken ett inkast som Lund tar hand om. Dessvärre för hans del så är de gulsvarta väldigt orörliga och något desperat kastar han i väg bollen men Johansson lyckas bryta. Han spelar till Magashy som i sin tur passar Antonsson. Anfallaren får bollen i en fin skottyta i straffområdet men skjuter rakt på målvakten. Med en välplacerad boll i hörnet så hade Värnamo gått upp i ledning men ”icke sa nicke”.

I stället är det Häcken som får fortsätta dominera spelbilden och i den 38:e minuten kommer 1-0 från Ryygaard. Dansken får bollen utanför straffområdet och skjuter. Det är förvisso många defensiva spelare framför honom men en styrning från Tihi ställer Vaitsiakhovich och bollen rullar retfullt in i mål. Även om Häcken var betydligt bättre så har ändå Värnamo oflyt i sekvensen. Innan Rygaard fick bollen så försökte Netinho rensa undan men via Lund så styrs en höjdboll till Rygaard som därefter nätar. En enkel utrensning och målet hade uteblivit, olyckligt.

Som tidigare nämnt så fanns det slarv i Häckens försvarslinje och i den 45:e minuten bekräftas detta. Wenderson slår in bollen till Antonsson varav Hovland drar ner honom vilket ger Värnamo en straff. Antonsson förvaltar straffen utmärkt och kvitterar: 1-1. Skön avslutning för Värnamo och tungt för Häcken som varit bättre under matchen. Värnamo hade överlag en dålig halvlek med många bolltapp, förlorade dueller och låg energi. Det sistnämnda bidrog till att pressen inte riktigt fungerande. En positiv sak för Värnamo som gav hopp var just kvitteringen men också de försvarshål som Häcken uppvisade. Hoppet levde därmed inför den andra halvleken.

Andra halvlek:
Hellberg gör ett direkt byte i den andra halvleken. Kenndal går ut och ersatts av Larsson. Bytet innebär att Larsson agerar högerback och Netinho flyttas upp som mittfältare. Anledningen till bytet var att Hellberg ville ha Netinho högre upp som ett offensivt hot. Att just Kenndal offrades är för min del oklart.

Värnamo får en mardrömsstart på den andra halvleken. I den 47.e minuten utökar Häcken sin ledning efter att Gustafsson slagit en kort passning till Jeremejeff. Den skicklige anfallaren står mellan Eriksson och Tihi men lyckas löpa ifrån duon och därefter skjuta in bollen. Fint placerat av Jeremejeff och bra kombinerat mellan de två Häcken-spelarna. Dessvärre är det en del Värnamo-slarv i hela situationen. I sekvensen innan målet hade både Johansson och Netinho försökt rensa undan bollen men Häckens mittfältare hade lyckats få kontroll på den. Därefter hade Gustafsson överlistat både Larsson och Näsström som försökte markera honom.

Den andra halvleken är en fortsättning på den första där mönstret är sig likt. Häcken är bättre men Värnamo lyckas komma upp ibland. När Häcken fick rulla runt på mittfältet så kändes de väldigt trygga och det såg kontrollerat ut. I den 52:a minuten slarvar mittbacken Eriksson. Han är siste man men efter en misslyckad dragning lyckas Rygaard ta bollen från honom och dansken har fri sikt. Den snabbe Tihi uppfattar dock situationen och med en snygg tackling stoppar han den tidigare målskytten. I den 53:e minuten tilldöms Värnamo ett farligt frisparksläge som Johansson tar hand om. Johansson gör ett försök att slå ett inlägg mot De Vries men det hela rinner ut i sanden eftersom nyzeeländaren står i en offside-position. Minuten därefter har spelet svängt och Uddenäs levererar ett skott för bortalagets del.

I den 56:e minuten har Häcken ett bra läge efter att Bengtsson spelat bollen till Jeremejeff men anfallaren skjuter utanför. I sekvensen tidigare hade både Netinho och Näsström blivit uppsnurrade på Häckens vänsterkant och Bengtsson var steget före Larsson. Värnamos försvar som vanligen är en styrka imponerade alltså inte i denna match. I den 61:a minuten kunde en kvittering kommit. Näsström har bollen utanför straffområdet men uppfattar att Wenderson står omarkerad inne i boxen. Med hjälp av en lobb hittar han Wenderson men efter en dålig mottagning så lyckas Abrahamsson få tag på bollen. Med en bättre mottagning så hade en väldigt fin möjlighet uppstått. Fyra minuter därefter har Värnamo ett av få längre anfall och det slutar med att den inbyte Erick slår ett inlägg i straffområdet. Han hittar Antonsson men hans nick greppas enkelt av målvakten. Inget vidare avslut men i alla fall på mål.

I den 66:e minuten visar Uddenäs klass. Det börjar med Fredriksson vinner en duell på mittplan till Häckens fördel och han spelar vidare till Rygaard. Den sistnämnde som gjorde en bra match passar till Uddenäs. Det är få Värnamo-spelare i straffområdet och Uddenäs lyckas dribbla sig förbi Eriksson som försöker glidtackla honom. Uddenäs kommer fri mot sin gamle lagkamrat Vaitsiakhovich men turligt nog för Värnamo så går skottet över. Någon minut därpå har samme Uddenäs en nick över. Strax därefter prickar faktiskt Värnamo ribban. Johansson får tag på bollen utanför straffområdet och levererar ett skott stående. Förvisso går bollen på den övre ribban och det känns inte överdrivet nära men ändå ett hyfsat avslut med tanke på att han var stående. Med kvarten kvar visar Uddenäs prov på bra spelförståelse. Han har bollen i en dålig vinkel och försvarare mot sig men med en bra passning hittar han Bergsten som står fri. Den sistnämnde testar med ett avslut men skjuter rakt på Vaitsiakhovich i målet.

Under den sista ordinarie kvarten så är det ganska händelserikt och Värnamo lyckas få till en del press. Det är inte några klara super-chanser men det är en del boll på offensiv planhalva. I den 76:e minuten lyckas Netinho ta sig förbi på sin kant och slår en passning till inbytte Moses. Anfallaren är på utkanten av straffområdet men hans träff är kass och når inte ens mål. Minuten därefter uppstår en ny handsituation i straffområdet. Efter att De Vries och Johansson kombinerat slår den sistnämnde in ett inspel i straffområdet varav en liggande Hovland tar bollen med handen. Hand-regeln är minst sagt tolkningsbar men en straff i det läget hade inte varit otänkbart.

I anfallet därefter har Jeremejeff ett avslut som Erick blockerade och två minuter därpå nickad Antonsson men en kvittering uteblir. Det är en del avslut ett båda hållen med Netinho och Wenderson för Värnamo och Trpsevski för Häcken. Domaren väljer att lägga till fyra tilläggsminuterna men Häcken lyckas skickligt spela bort tiden. Göteborgarna vinner två hörnor och faktum är att bollen är på Värnamos planhalva under mer än hälften av tilläggsperioden. Matchen slutar 2-1 till Häckens.

Tankar efter matchen:
Trots förlusten så anser jag att Värnamo fått en poängmässigt godkänd start på årets Allsvenska. Jag tar dock hänsyn till att laget är nykomlingar och har en låg budget när jag nämner beskriver starten som ”godkänd”. På sju matcher har det blivit en vinst, två kryss och fyra förluster varav i nuläget innehas en negativ playoff-plats. Ifall man vill klara sig kvar och spela allsvensk fotboll 2023 måste dock spelet vara betydligt bättre än mot Häcken. Värnamo bygger mycket av spelet på hög press och löpvilja men i matchen mot laget från Hisingen syntes inte mycket av det. Därutöver så var det många förlorade dueller och dåligt positionsspel.

Nu blev det förvisso en del chanser vilket får ses som positivt men chanserna var i hög grad en konsekvens av Häcken-slarv och inte egen kvalité. Vanligen brukar jag skriva en rad om samtliga spelare men efter denna match är motivationen låg. Det var dock två herrar som var under isen i denna match. Den förste är Näsström som kändes klumpig på mitten och blev rundad som en kon. Den andra är mittbacken Eriksson som står för många enkla misstag. Utöver att han var långsam så läste han spelet dåligt och tog därför felbeslut. Inhopparen Moses som gjorde allsvensk debut utmärkte sig också negativt. Det blev förvisso bara en kvart för hans del men blev totalt uppäten av Häckens försvar och uppvisade låg bollkontroll.

Det var alltså en svag insats men jag måste ändå berömma De Vries. Han har varit stabil i varje match detta år och undertecknad anser att han hade relativt bra kontroll på Uddenäs mot Häcken. Han tar också en del löpningar framåt och är ett spelalternativ. En annan bra spelare är Johansson. Han gör inte säsongens bästa match men hans slit måste ändå uppmärksammas. Han springer konstant upp och ner. Vidare så är det ofta han som är inblandad när det väl sker farligheter och Johansson lär vara viktig ifall Värnamo ska klara sig av.

Härnäst väntar en resa till Blekinge och Mjällby. Laget har inlett betydligt bättre än Värnamo och innehar 13 poäng efter sju omgångar. En tuff utmaning för Värnamo.