Värnamo-Helsingborg: Hattrick-hjälten Antonsson frälste IFK!

IFK vann bottenmatchen med 3-2. Stor hjälte blev Antonsson som gjorde tre mål.

Efter två raka förluster mot Göteborgslag så väntade en viktig match för Värnamo. Bottenkonkurrenten Helsingborg IF skulle nämligen besöka Finnvedsvallen där oerhört viktiga poäng stod på spel. En seger skulle göra att Värnamo närmade sig mitten medan en förlust skulle innebära att IFK allt tydligare blev indragna i striden runt kval- och nedflyttningsstrecket.

Värnamo hade spelat 10 tävlingsmatcher sedan det korta uppehållet i juni och på dessa hade enbart en seger tagits. Till Värnamos försvar kan det nämnas att man spelat mot AIK och Djurgården två gånger vardera samt en batalj mot Hammarby. Dock hade även jumbon Sundsvall och medelmåttiga Varberg varit på spelschemat under denna period.

Trots den resultatmässigt bristfälliga formen så var IFK favoriter. Värnamo är starka på hemmaplan och dessutom hade man vunnit de fyra senaste matcherna mot Helsingborg. Senaste mötet var i maj och då det blev 4-1. I min mening var Helsingborg bättre under de 67 första minuterna men efter att Värnamo kvitterat så rann det i väg. Den nämnda matchen var Jörgen Lennartssons sista på tränarbänken.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Larsson - Tihi - Eriksson - Winsth
Magashy - Kenndal - Wenderson
Johansson - Antonsson – Zeljkovic

Hellberg gör en förändring i jämförelse med matchen mot Häcken och det är att Netinho bänkas medan Magashy går in. Förändringen innebar att Magashy sattes på mittfältet och Larsson flyttades ned till högerbacksplatsen. Mot Häcken var Netinho ytterback och Larsson mittfältare.

Helsingborg:
Skåningarna är likt Värnamo nykomlingar och har sedan säsongen 2016 varit en ”jojo-klubb”. 2016 och 2020 åkte man ur Allsvenskan och 2018 samt 2021 erövrade man en uppflyttningplats. Under detta år har det varit krampaktigt. Efter tio omgångar var man jumbo med fem poäng vilket ledde till många förändringar i truppen under sommaren. Totalt åtta spelare lämnade och tio spelare anslöt under juli och augusti. Som tidigare nämnt så har också tränare byts och numera är det Mattias Lindström som är huvudtränare.

Förändringarna har gett en positiv effekt. Mellan den 11:e och 20:e omgången så har nio poäng tagits samtidigt som spelet har förbättrats. Framför allt har lagets försvarsspel höjts där norrmannen Rogne varit en stabil pjäs. Rogne som har erfarenheter från Celtic är bra i närkamper, vinner mycket i luftrummet och är bra på att leda backlinjen. I offensiven kvarstår dock utmaningar och Helsingborg hade inför matchen enbart gjort 14 mål vilket var sämst i hela serien.

Lindström ställde upp med:

Joelsson
Rejnhold – Widell – Rogne - Davidsen
Acquah - Falsetas
Wiedesen-Paul - Khalili – Kobashi
Mushin

Detta är ett nästan nytt lag i jämförelse med matchen i maj där IFK vann. I elvan finns nio nya spelare och de enda som är kvar är Widell och Davidsen.

För Helsingborgs del saknades Taha Ali som var avstängd efter tre gula kort.

Inför matchen uppmärksammades Mushin. Anfallaren värvades under sommaren ifrån AFC Eskilstuna och bataljen mot IFK var Mushins första allsvenska start. Spelaren som sprutade in baljor i Superettan skulle minst sagt tacka för förtroendet.

Första halvlek:
Det är en ganska jämn start på matchen där båda lagen vill framåt. Helsingborg har en hög press och skickar upp många spelare när man vinner bollen på offensiv planhalva. Troligen hade skåningarna scoutat Värnamo och noterat att enkla bolltapp på egen planhalva förekommer och detta ville man utnyttja.

Detta syntes också i inledningen där Winsth slår en dålig passning i den fjärde minuten som går till Muhsin varpå anfallaren kommer ensam mot Tihi. Mittbacken blockerar avslutet och avvärjer därmed faran. Fem minuter senare slår Johansson en dålig passning och Acquah får bollen varpå ghananen försöker lobba in den men det går utanför.

För Värnamos del har Wenderson två distansskott i matchinledningen men bägge är ofarliga. En potentiell farlighet skapas i den 10:e minuten där Värnamo kommer i ett 4-mot-3-läge. Johansson tar sig fram och driver bollen där han har Magashy centralt framför sig och Antonsson samt Zeljkovic på varsin kant. Johansson passar Zeljkovic men Rejnhold bryter, slarvigt av IFK att inte utnyttja möjligheten bättre.

I den 12:e minuten gör Värnamo 1-0 och det börjar med att Johansson driver upp bollen från halvplan. Han stannar sedan upp några sekunder i väntan på att fler vitklädda spelare ska komma upp och det noterbara är det passiva försvaret från Helsingborg där Johansson knappt pressas. Johansson passar sedan till Kenndal samtidigt som Oscar tar en löpning på kanten där det finns mycket yta. Kenndal passar ut bollen till kanten och en ostörd Johansson levererar ett inspel som Antonsson placerar in i mål. Väldigt dåligt försvarsspel där Davidsen helt gått bort sig och ger Johansson mycket utrymme medan Widell tappar markeringen på Antonsson.

I mitt tycke är matchen fortsatt ganska jämn även efter 1-0-målet där det attackeras åt båda hållen. IFK har stora problem med att hantera Helsingborgs press och står för flera misstag i försvarszonerna. På offensiv planhalva är dock IFK skickliga och det känns alltid småfarligt när IFK får upp farten och passerar halvplanslinjen.

I den 20:e minuten får Helsingborg en målchans som är en direkt konsekvens utav Värnamos defensiva brister. Efter ett inlägg lyckas man inte få bort bollen och det leder till att Rejnold får en chans på halvvolley men det blockeras.

Fem minuter därpå slår Winsth en långboll mot Antonsson som hamnar i en duell mot Rogne. Efter en närkamp lyckas Antonsson passa Johansson som i sin tur kommer fri mot Rogne och fintar honom. Johansson har fri sikt mot Joelsson och skjuter men målvakten räddar. På den efterföljande hörnan nickar Eriksson över.

I den 34:e minuten får Helsingborg en chans och det börjar med ett missförstånd mellan Magashy och Kenndal. Mittfältarna verkar inte komma överens om vem som ska ta hand om bollen och missförståndet utnyttjas av bortalaget. Det leder till att ett nytt inspel levereras och det styrs av Wiedesheim-Paul. Bollen träffar Khalilis rygg vilket stoppar upp farten och det leder till att Vaitsiakhovich enkelt kan plocka bollen. Värnamo har flyt i den nämnda sekvensen eftersom en eventuell styrning från Khalili kunde ställt Vaitsiakhovich och resulterat i en kvittering.

I stället för 1-1 så kommer 2-0 och det påminner om det första målet. Det börjar med ett inkast där Winsth, Johansson och Magashy passar sig igenom Helsingborgs försvar. Winsth slår sedan ett inspel och en omarkerad Antonsson kan styra in bollen. Återigen är det stora hål i Helsingborgs försvar och Magashy som står för en hockey-assist har fem spelare runt om sig i sekvensen som leder till mål. Trots att det är fem spelare runt om honom så är det ingen som pressar honom särskilt hårt utan det blir mycket bolltittande. Winsth som assisterar är omarkerad och likaså målskytten Antonsson. Även Widell kan få lite ris eftersom han både tappar Antonsson och inte lyckas blockera inspelet.

I det läget såg det oerhört ljust ut och det är enkelt att förstå då IFK hade en tvåmålsledning. Helsingborg har haft offensiva svårigheter under året och därmed kändes två bortamål orealistiskt.

I den 41:a minuten påmindes dock hemmasupportrarna om att matchen var långt ifrån vunnen. Som en blixt från klar himmel kommer 2-1 och det börjar med en boll från Khalili som går mot Wiedesheim-Paul. Den sistnämnde slår ett inlägg som Mushin nickar in efter att Tihi fallit ur och tappat markering. Slarvigt av Tihi som uppfattade Mushins närvaro i straffområdet men inte lyckades avvärja situationen.

Innan halvtidssignal så har också helsingborgarna ett småfarligt frisparksläge men det leder ingen vart. Värnamo leder i halvtid med 2-1.

Det var förmodligen med mycket besvikelse som Värnamo återvände till omklädningsrummet eftersom det är stor skillnad på 2-0 och 2-1. Ett orosmoln inför den andra halvleken var det faktum att IFK haft svårt att försvara ledningar under året. I matcher där man tagit ledningen så blir man oftast rejält tillbakatryckta medan motståndarna anfaller med våg efter våg.

En eventuell ljusglimt var att Värnamos fronttrio har mycket fart och det fanns således kontringsmöjligheter. Helsingborg var tvungna att gå framåt och det skulle öppna upp för omställningar vilket IFK är bra på.

Halvleken i sig hade varit underhållande eftersom det hade skapats lägen åt båda hållen. Det syntes dock att matchen var en kamp mellan två bottenlag i och med att många av farligheterna kunde kopplas till defensivt slarv eller misstag. Skillnaden var möjligen att Värnamo var mer spetsigare och hade därför kunnat utnyttja möjligheterna samtidigt som helsingborgarna hade problem i offensivt straffområde.

Statistiken visade 0.93 i xG för Värnamo och motsvarande siffra för Helsingborg var 0.52. Avrundat var således 1-1 mer rättvist enligt det måttet. En intressant variabel är tillfällen i offensivt straffområde som visade 9-4 till Värnamos favör. Tillfällen på offensiv tredjedel visade dock 18-13 för Helsingborg. Ett uttjatat tema under året är felpass på defensiv planhalva och det märktes även i detta möte. Helsingborg hade 9 bollvinster på offensiv planhalva medan Värnamo hade 2. Det som saknades för Helsingborg var därmed slutprodukten och ifall man kunde skapa detta så var en poäng realistisk för skåningarna.

Andra halvlek:
Helsingborg gör ett byte i halvtid och det är att Loeper kommer in i stället för Kabashi. Orsaken var troligen att Kabashi varit lat i hemjobbet och även ganska kall offensivt. Det nämnda skulle visa sig vara ett smart drag från Lindström som i och med Loeper fick in en löpvillig spelare som kunde göra sin gubbe.

Det är livad start på halvleken med möjligheter åt båda hållen. Värnamo har en nick från Antonsson som går på utsidan av stolpen och Widell skjuter ett skott som blockeras.

I den 54:e minuten kommer dock kvitteringen och det är återigen Mushin som frälser bortalaget. Det börjar med Larsson nickar fel och bollen hamnar hos Acquah som fintar Magashy och sedan slår en passning till Loeper. Inhopparen passar direkt till Khalili som har Wenderson mot sig men genom en klack passar han tillbaka till Loeper. Den sistnämnde har i sin tur tagit en löpning in i straffområdet och Larsson är steget efter. Loeper passar sedan Mushin som trots fysiskt motstånd från Tihi lyckas styra in 2-2 med ett klassavslut.

Helsingborg får troligen en energi-boost av kvitteringen men ändå avtar deras press och matchtempot sjunker. Förmodligen var det en knepig situation för Helsingborg som rimligen borde gå för segern men samtidigt inte vill tappa poängen som man förfogade över.

Några ofarliga lägen följer efter målet. Det är först Magashy som har ett skott som blockeras och därefter skjuter Wenderson över. För Helsingborgs del slår Loeper en crossboll och Tihis rensning är usel. Bollen går rakt till Wiedesheim-Paul som skjuter men skottet går utanför.

I den 61:a minuten slår Kenndal en fantastisk passning från halvplan som ställer hela Helsingborg och ger Antonsson ett friläge. Tvåmålsskytten missar dock och bollen går utanför. I den 68:e minuten slår Khalili en frispark som går mot den bortre stolpen och där hittar han Wiedesheim-Paul som nickar utanför.

I detta skeende stod matchen och vägde där ganska få farliga lägen skapades. Det var dock oroande när Helsingborg kom upp i anfall där Loeper var enormt bra på sin kant med många fina aktioner. Mushin gjorde det också bra i rollen som target och verkade ha ett övertag mot Tihi. Även Khalili oroade med fina fötter som kunde utnyttjas i form av inlägg och inspel. På vänsterkanten hade Wiedesheim-Paul mycket spring i benen vilket öppnade upp ytor.

I den 69:e minuten kommer ett inlägg från Loeper mot Mushin som nickar utanför. Det är dåligt försvar inuti straffområdet från Värnamos sida vilket ger Mushin möjligheten. Minuten efter bidrar Netinho med ett desperat försök från distans men detta går utanför och minuten därpå skjuter Zeljkovic men Rogne blockar.

I den 73:e minuten får Värnamo en superchans och det börjar med att Netinho tunnlar Falsetas och passar sedan Johansson som tagit en offensiv löpning. Johansson levererar ett inspel och hittar Antonsson i straffområdet men hans skott räddas av Joelsson. En högklassig räddning av bortalagets målvakt.

Runt den 80:e minuten så inleds en femminutersperiod där Helsingborg får momentum. Många rödklädda spelare flyttas upp och Värnamo har väldigt svårt att hantera det och blir mycket nedtryckta. Helsingborg skapar flera chanser och i den 80:e minuten kommer Wiedesheim-Paul igenom efter att Kenndal inte lyckats rensa. Spelaren slår ett inlägg och Loeper nickar utanför efter att ha vunnit en duell mot Winsth.

I den 82:a minuten slår Khalili in en frispark i straffområdet och bollen går mot Wiedesheim-Paul som levererar ett inspel på första tillslaget. Bollen kommer väldigt nära mål och Tihi rensar. Det blir förvisso inget skott men ifall helsingborgarna varit på tårna så hade bollen kunnat styras in.

På en hörna därefter blir det väldigt rörigt. Bollen går mot Rogne som försöker nicka men hans timing är dålig och bollen hamnar hos Davidsen som står utanför straffområdet. Davidsen tar i sin tur och slår ett inlägg där Vaitsiakhovich boxar ut. Inne i straffområdet kan Värnamo inte få bort bollen utan Loeper har två skott som blockeras av mittbackarna och även Khalili har ett försök. Loeper får sedan bollen på kanten och dribblar Antonsson samt levererar ett inspel. Bollen kommer perfekt till Mushin som får ett jätteläge men han skjuter över. Mushin kunde alltså ha gjort ett hattrick i sin debut från start och hjälpt HIF att vända ett 2-0-underläge. Det hade minst sagt varit en debut värd att minnas men Helsingborgs öde skulle bli ett annat.

Bollen går ut till inspark men Helsingborg bibehåller pressen. Vaitsiakhovich skickar bollen till Wenderson som blir avväpnad av Acquah. Den sistnämnde passar till Rasmus Wiedesheim som först fintar Kenndal och sedan prickar ribban (!). Minuten därpå slår Diego ett inlägg mot Widell som nickar utanför fastän han är i en ganska bra position.

Turligt nog för Värnamos del så blir det inget tredje mål för skåningarna och det blir lugnare från och med den 85:e minuten. Det förekommer förvisso attacker men farliga målchanser uteblir. Helsingborgs sista konkreta chans är en hörna i den 93:e minuten där Rogne nickar över. För Värnamos del så har Netinho och Wenderson ett distansskott vardera men dessa är harmlösa.

Fjärdedomaren visade fyra tilläggsminuter och när klockan stod på 93:45 får Värnamo en hörna. Den tar Johansson hand om och den är perfekt slagen mot Antonsson som nickar in 3-2 och avgör matchen. Anmärkningsvärt är att det är fyra försvarare runt Antonsson men ändå lyckas anfallaren gå vinnande ur denna strid och bli stor hjälte.

Efter detta finns det ingen tid kvar utan domaren blåser av direkt efter Helsingborgs avspark. Värnamo tar därmed en blytung 3–2-seger!

Tankar efter matchen:
Det är svårt att på något sätt underskatta hur viktigt denna seger är. Förutom att Värnamo lyfter i tabellen så är det psykologiskt viktigt att vinna efter att ha tappat ett tvåmålsunderläge.

Det är dock i hög grad tillfälligheter som avgör matchen till Värnamos fördel. Det var väldigt jämnt på plan och Helsingborg var kanske t. o. m. lite bättre om man ser till helheten. Expected goals visade 1.70 för Värnamo och 1.75 för skåningarna. Antal avslut på mål var 6-6 men avslut i målzonen var 6-12 till Helsingborgs favör. Tillfällen i offensivt straffområde var 17-19 till bortalaget men tillfällen på offensiv tredjedel var faktiskt 32-31 till Värnamo.

En återkommande akilleshäl förblir bolltappen på egen planhalva som skapar stora problem för Värnamo. Det syntes också mot Helsingborg där helsingborgarna hade 14 bollvinster på offensiv planhalva medan motsvarande siffra för Värnamo var 6. IFK verkar ha svårt att lösa detta eftersom det upprepar sig i match efter match. Inte ens mot bottenlaget Helsingborg kunde man ha ett välfungerande kortpassningsspel i försvarszonerna.

Under matchen var backlinjen skakig. Larsson går bort sig på båda målen, Winsth blev uppsnurrad av Loeper och Tihi hade problem med Mushin samt en del halvdana brytningar medan Eriksson tappade markeringar. Inhopparen Netinho gjorde inte heller någon höjdarinsats med mycket frustration och han drog på sig en del onödiga frisparkar.

Mittfältstrion sliter hårt och deltar i det defensiva men som undertecknad tidigare antytt så är det flera bolltapp vilket kan kopplas till förlorade dueller, osmarta löpningar och felpass. Viss eloge kan ges till Kenndal som har några väldigt fina individuella aktioner där han visade upp grym teknik.

Förvisso görs tre mål framåt och därmed uppvisar Värnamo offensiv kvalitet. Emellanåt känns dock det offensiva fantasilöst där man enbart söker Antonsson och inte tittar på andra alternativ. Både Zeljkovic och Johansson tar bra löpningar i tomma ytor och detta skulle kunna utnyttjas i högre utsträckning. Mittfältaren Magashy kändes stressad emellanåt och borde haft en bredare blick i anfallsspelet.

Det går inte annat än att hylla Antonsson efter hans hattrick. Spelaren värvades inför detta år för att vara en ledare och avgöra viktiga matcher likt dessa. Utöver att han är en bra avslutare så är han en väldigt smart spelare som tar smarta löpningar vilket sätter honom i bra positioner. Samspelet med medspelarna håller därmed en mycket hög nivå.

Även Johansson bör få beröm efter hans två assist. Han skapade mycket på sin kant och hade ett övertag mot Davidsen.

Vinsten betyder att Värnamo passerar Varberg och nu är IFK på 12:e plats. Man befinner sig ”mellan” botten- och mittenskiktet. Tabellen ser ut enligt följande: