Värnamo-Kalmar: Vinden vände efter Wendersons utvisning.

Värnamo-Kalmar: Vinden vände efter Wendersons utvisning.

Värnamo förlorade med 3-1 mot Kalmar. En viktig sekvens i matchen var utvisningen på Wenderson.

Allsvenskan är mitt uppe i slutspurten och i den 26:e omgången ställdes IFK Värnamo mot Kalmar FF. En spännande match på förhand mellan två formstarka lag och två intressanta tränare. Gällande formen så var Värnamo etta i formtabellen (de 5 senaste matcherna) med 13 poäng medan Kalmar FF var tvåa med 11 poäng.

Matchen omgärdades av ett typiskt höstväder med mycket moln och ganska kalla vindar. Det hade regnat tidigare och således var det blött på marken. Publiken hade ändå hittat till Finnvedsvallen och noterbart är att KFF hade ett stort bortafölje. Även många Värnamobor hade letat sig till arenan vilket kan förklaras med att inträdet till matchen var gratis.

Inför omgången så var Värnamo 10:a och man hade 14 poäng ner till nästjumbon Helsingborg och 9 poäng ner till Degerfors på kvalplats. Noterbart är att IFK hade en match mindre spelad än dessa lag och vid en vinst så skulle men endast behöva ytterligare en poäng för att vara matematiskt klara för Allsvenskan nästkommande år.

Hellberg ställdes upp med:

Vaitsiakhovich
Tihi – Eriksson – Vilar - Larsson
Magashy - Vindehall – Wenderson
Netinho - Antonsson – Johansson

En förändring görs gällande spelarnamn och det är att Zeljkovic går ut och i stället kommer Vindehall in. Inför matchen så fick Hellberg frågan kring varför Vindehall fick starta och han sa något i stil med att ”Charlie har mycket energi och detta är en match som passar honom”. I ärlighetens namn säger inte det nämnda speciellt mycket med tanke på att alla spelare ”energi”.

Orsaken bakom att Zeljkovic petades var förmodligen för att han är i ganska dålig form och därför väntades Netinho kunna bidra mer på kanten. Vindehall å andra sidan är bra på att vinna närkamper, täcka ytor och återerövra bollen vilket passar mot Kalmar FF som rullar mycket boll längs marken. I min text som behandlade matchen mot Malmö så noterade jag att ingen av mittfältarna i den matchen var en renodlad defensiv mittfältare. Jag beskrev detta som en svaghet eftersom mittfältet riskerade att bli obalanserat. Kanske hade Kim Hellberg läst den texten och blivit inspirerad, vem vet.

Kalmar FF:
Kalmar har gjort en kanonsäsong och har i nuläget en realistisk chans att nå Europa-spel. Inför denna match så hade man sju matcher utan förlust och frågan är om man någonsin spelat så här bra sedan guldet 2008.

Lagets mest värdefulla person är i mitt tycke ingen spelare utan tränaren Henrik Rydström. Under hans ledning så har laget gått från att vara ett bottenlag som tampas om överlevnad till ett stabilt allsvenskt lag som kämpar om kval till Europa. Det som är imponerande är att det gått så pass fort. 2020 tränades Kalmar av Nanne Bergstrand och då klarade man sig kvar genom att vinna ett nedflyttningsplayoff mot Jönköping Södra. Året därpå anslöt Rydström och då blev man sexa. Utöver en högre placering så förbättrades och förändrades spelet en hel del med mycket bra possession-spel.

I år har Rydström utvecklat spelet ännu mer och utöver att vara ett rent bollinnehavslag så kan också Kalmar hota genom omställningar. Rydström är också bra på att hitta spelare som passar i hans spelidé och därmed får han ut mycket av sitt spelarmaterial. Det innebär att de spelare som kommer till Guldfågeln Arena utvecklas rejält vilket kännetecknar en välmående förening.

Inför omgången så var Kalmar fyra med två poäng upp till tredjeplatsen och 10 poäng upp förstaplatsen. Noterbart är att KFF hade en match mindre spelad än de lag som var över dem. I den föregående omgången hade man åkte till Borås Arena och vunnit med 2-0. Ett styrkebesked är att man vann matchen utan Berg som är lagets bästa målgörare och mest offensiva lysande stjärna.

Rydström ställde upp med följande:

Kindberg
Karlsson - Saetra - Sjöstedt – Olaufsson
Skrabb - Gustafsson – Romario
Sachpekidis - Berg – Nanasi

Målvakten Ricardo saknades och därför gick Kindberg in från start. Matchen var Kindbergs första start i Allsvenskan någonsin och detta kunde kanske vara något som talade för Värnamo. Rimligen borde Kindberg varit lite nervös och en osäker målvakt skapar osäkerheten bland utespelarna. Kindberg kom förövrigt till Kalmar FF i vintras och spelade tidigare för Örebro Syrianska i division 1.

Mittbacken Sjöstedt och anfallaren Berg var tillbaka efter att ha missat Elfsborg. Det sistnämnda skulle få en direkt avgörande påverkan på denna match.

En spännande spelare som sällan omnämns i media är Gustafsson på mitten. Han är en lokal lirare och en väldigt bra box-till-box-mittfältare som har bra passningsfötter, hög spelförståelse och är disciplinerad i hemjobbet. Gustafsson är endast 22 år och har en högre nivå i sig.

Första halvlek:
Värnamo får en ideal start och tar ledningen redan i den fjärde minuten. Det inleds med att Romario håller i bollen för länge och detta uppfattar Wenderson som sätter press. Situationen leder till att Magashy får tag i bollen och börjar avancera mot mål. Efter ett par passningar runt straffområdet kommer bollen till Netinho som levererar att inlägg och det når Johansson som nätar via en volley.

Utöver målet så är det faktiskt ganska få konkreta chanser som skapas i den första delen av halvleken. I den 16:e minuten kommer nästa konkreta läge och det är en hörna som blir slagen mot Antonsson. Anfallaren nickar dock utanför. Minuten därpå är mittbacken Saetra osäker i en bollmottagning vilket Antonsson ser. Forwarden är framme och stressar honom men norrmannen hinner reda ut situationen och passar till Kindberg. Med lite flyt så hade Antonsson fått tag på bollen och kanske utökat ledningen.

Kalmar skapar egentligen ingenting under de inledande 20 minuterna men har ett halv-farligt anfall. Det är Skrabb som slår en crossboll till Nanasi som har mycket yta men det blir avblåst på grund av offside. Noterbart är dock att offsiden är knapp och detta vittnade om ett uddamålsledningen var väldigt skör.

Några minuter därpå är Nanasi på språng och han hamnar i en en-mot-en-situation mot Tihi. Han tar sig nästan förbi Tihi men blir stoppad av Vindehall som på ett oschyst sätt blockerar vägen för honom. Detta leder till en farlig frispark som Berg tar hand om och återvändaren kvitterar. Bollen går precis intill stolpen och går alltså in i mål trots att man Vaitsiakhovich går åt rätt håll.

Väldigt surt för IFK med tanke på att detta var Kalmars första chans och i helhet hade spelet sett ganska bra ut. Kalmar får lite energi av målet och det är mycket boll på Värnamos planhalva de inledande minuterna efter målet. I den 29:e minuten kommer ett inlägg från Olasson som nickas ut av Vilar. Bollen kommer till Gustafsson som testar men det blockeras.

I den 32:a minuten har Larsson, Magashy och Johansson en passningskombination och Wenderson får en chans men det blockeras. Värnamo får därmed en hörna och den tar Johansson hand om. Den är väldigt bra slagen och Vilar tar en fin löpning men mittbacken lyckas ändå inte skarva in den.

I den 41:a minuten så får Värnamo ett ypperligt läge och det inleds med att Olafsson är hårt pressad av Vindehall och Netinho. Det leder till att Vindehall får tag på bollen och han slår ett perfekt inlägg till Antonsson som träffar ribban via en volley. Efter ribbträffen så studsar bollen på Kindbergs hand och går sedan ut till hörnan. Med mer flytt hade bollen studsat in i mål men det blir alltså inte fallet.

På den efterföljande hörnan så går Eriksson på förstastolpen och han nickar utanför. En dålig nick där han inte lyckas skruva bollen mot mål. I anfallet därefter är Eriksson återigen i rampljuset efter att han gått in stenhårt i ryggen på Berg vilket leder till en frispark. Frisparken är från nästan samma avstånd som tidigare fast från en annan vinkel. Berg tar hand om frisparken men får inte riktigt samma träff som innan och Vaitsiakhovich kan därför rädda.

Bland det sista som händer är en långboll från Vindehall mot Antonsson. Anfallaren är förvisso hårt markerad av Kalmar-spelare men mottagningen är dålig och därmed rinner en potentiell målchans ut i sanden.

I halvtidspausen så får Hellberg frågan om hans tankar kring halvleken och han svarar något i stil med att ”Vi är så jävla bra”. Undertecknad är medveten om att det är enkelt att kritisera Hellberg i efterhand men min spontana känsla när jag hörde uttalandet i direktsändning var att det var något naivt.

Förvisso hade Kalmar skapat få målchanser men KFF är ett lag som sällan radar upp läge efter läge. Det är i stället ett spelande lag som genom mycket kortpassningar söker luckor i försvar och därefter hugger. Det faktum att Kalmar hade skapat få målchanser var en positiv indikation men samtidigt något som också förekommit i andra matcher.

Värnamos styrka låg dock i att den kollektiva pressen fungerade bra. Man vann många dueller, täckte ytor och följde med i positionsspelet. Det bidrog till att det i sin tur fanns få öppningar för Kalmars del. Beslutet att spela med Vindehall hade, trots foulen på Nanasi som ledde till kvittering, varit ganska bra eftersom han bidrog mycket defensivt.

Oroande var dock att Värnamo skapade ganska få chanser. Utöver målet så hade man endast Antonssons ribbskott att visa upp. Det fanns problem med beslutfattande i de avgörande lägena där spelarna hade behövt höja blicken, vara mer direkta eller mer avhållsamma.

Andra halvlek:
Värnamo inleder piggast efter halvtidsvilan och i den 49:e minuten slår Magashy en djupledsboll mot Netinho. Netinho tar i sin tur en löpning och slår sedan ett farligt inspel mot Antonsson men den rensas undan. Tidigare under säsongen har Antonsson gjort mål i samband med likande inspel men mot KFF så var han inte på hugget.

Två minuter senare blir islänningen Olaufsson pressad och han slår därför en crossboll på chansning. Bollen går dock rakt till Wenderson som i sin tur passar till Johansson som skjuter men skottet räddas enkelt av Kindberg. Möjligheten kunde utnyttjats mycket bättre. Den fria ytan som Johansson attackerade var väldigt fri och i fall Wenderson hade slagit passningen tidigare så hade Johansson kommit helt fri mot Kindberg. Eftersom Wenderson slog passningen sent så bidrog det till att både Gustafsson och Karlsson hann tillbaka i försvaret vilket gjorde det svårare för Johansson.

Hade Wenderson haft en bättre blick och snabbare beslutsfattning, dvs slagit passningen 1-2 sekunder tidigare, så hade kanske Värnamo tagit ledningen i den situationen.

I stället sker det motsatta och det händer från ”ingenstans”. Det börjar med att Nanasi står med bollen vid halvplan och han slår en långboll mot straffområdet. Bollen kommer perfekt till Sachpekidis som smugit sig bakom Eriksson som är helt ur position. Det leder till att Sachpekidis hamnar ensam mot Vaitsiakhovich och lyckas placera in 2-1 till Kalmars favör. Det är Eriksson som totalt går bort sig i situationen men även målvakten kan kritiseras eftersom han är sent ute.

Strax efter avsparken så kommer nytt bakslag för IFK som blir matchavgörande. En ivrig Wenderson går in med dobbar mot Gustafsson och domaren Maqedonci visar honom hans andra gula kort vilket innebär utvisning.

Detta påverkar matchen väldigt mycket eftersom IFK inte kan hantera situationen, det finns ingen riktig plan B. Det bollskickliga Kalmar kan i stället på ett enkelt sätt passa sig igenom Värnamos ihåliga press vilket sliter på hemmaspelarna. När väl Kalmar passerat halvplan så fanns det mycket yta att anfalla på eftersom Värnamos mittfält stod högt.

Möjligen kan det nämnas att IFK får en hörna i den 59:e minuten och på den nickar Vilar men hans nick går utanför. Det kommer också två inspel, ett från Vindehall och ett från Netinho, men dessa är uddlösa.

I den 65:e minuten så springer Nanasi mellan Tihi och Eriksson samtidigt som han får en passning. Han vänder om, tar ett steg fram och skjuter men Vaitsiakhovich räddar och returen hamnar hos Berg som prövar men Värnamos målvakt räddar återigen.

Fyra minuter senare så dödas matchen och det börjar med en långboll mot Berg som kommer på kanten mot Tihi. Berg väljer att hålla i bollen och inte gå mot mål direkt vilket leder till att Nanasi hinner komma på ett överlapp. Berg slår sedan en passning till Nanasi som i sin tur spelar in bollen i boxen och den går mot Karlsson som gör 3-1 på en enkel tap-in efter att Larsson tappat markering.

I den 71:a minuten kommer en ny chans för Kalmar och det börjar med att Berg driver på bollen på en fri yta och passar sedan till Karlsson. Ytterbacken tar sig förbi Larsson och slår ett inspel mot Sachpekidis men Vaitsiakhovich räddar.

På slutet så är det ganska lite som händer och Kalmar FF försöker mest spela av matchen. De vitklädda spelarna tycka ha gett upp och noterbart är att en spelare likt Magashy som ofta har mycket energi nästan promenerar på plan. Värnamos försök till press är därmed helt verkningslös.

På slutet så har inhopparen Shamoun ett skott, Saetra skjuter från distans, Romario testar och även Berg skjuter men matchen slutar 3-1.

Tankar efter matchen:
Efter matchen hade en av Värnamos sponsorer ordnat fyrverkerier och förhoppningen var att man med fyrverkerierna skulle fira en hemmaseger. Så blev det dock inte och därmed var det hela opassande.

Som jag skrivit i tidigare artiklar så har de senaste framgångarna till viss del kunnat förklarats med tillfälligheter. Undertecknad anser inte att någon av spelarna varit överdrivet bra från omgång 21 till omgång 25 fastän tretton poäng bärgades. Enda undantaget från detta är Antonsson som varit väldigt effektiv. IFK tog alltså 13 poäng på dessa matcher men en mer rimlig poängskörd hade i mitt tyckte varit 7-8 pinnar.

Det som varit Värnamos främsta styrka under detta tidsintervall är effektiviteten och det är primärt Antonsson som ska tackas för det. Mot Helsingborg, Sirius, Varberg och Mjällby så hade han åtta avslut och det blev mål på sex av dessa. I fotboll är det målen som avgör och således är en formstark målskytt ovärderlig. Mot Malmö och mot Kalmar så var han ljummen och då blev det inte heller vinst. Resonemanget kan ses som trivialt men är samtidigt relevant i sammanhanget.

En faktor bakom Värnamos formtopp är också att motståndarna varit ineffektiva. I de fem matcher som spelades innan Kalmar-matchen så brände samtliga motståndare minst en bra möjlighet med undantag från Varberg. Kalmar å andra sidan var väldigt effektiva och gjorde två mål på sina tre första chanser. Ett effektivt motståndarlag är svårslaget eftersom en miss i försvaret ofta blir dyrbart.

Utöver effektivitet så fanns det också en annan skillnad mellan Värnamo och Kalmar vilket är beslutsfattandet i de avgörande lägena. Det nämnda kan kopplas till spelförståelsen. 2-1-målet skapas egentligen ur ingenting och det är väldigt klokt av Nanasi att uppfatta att Eriksson ligger fel samt Sachpekidis smarta löpning bakom honom. Det kräver minst sagt klass. Vid 3-1-målet så är det skickligt av Berg att hålla i bollen och inte stressa mot mål. I och med att han höll i bollen så kunde han vänta in Nanasi som i sin tur fick en fri yta och därmed kunde leverera ett inspel som därefter ledde till mål.

Tidigare i texten riktade jag kritik mot Wenderson för att han slog passningen till Johansson alltför sent i den 51:a minuten. Både i denna match och i tidigare omgångar så har ibland kamraterna slarvat i den sista tredjedelen där man inte uppfattar öppnande löpningar eller luckor i motståndarnas försvarsspel. Det syntes bl.a. mot Malmö där det fanns stora ytor bakom Beijmo och Olsson som förblev outnyttjade. Det gäller inte en spelare utan det är flera som har problem med spelförståelsen. Det speciella med spelförståelsen är också att det är väldigt svårt att träna upp. En spelare som jag dock vill ge eloge till är Johansson som jag tycker är en väldigt smart spelare och som just har förmågan att ta snabba beslut i pressade lägen. I min mening är han den mest spelintelligente spelaren i Värnamos trupp och någon som har potential att spela på en högre nivå.

Även utvisningen måste nämnas i sammanhanget och enligt mig så är det rimligt att dela ut en ostskiva i det läget. Till Discovery så sa Hellberg att han imponerades av hur hans spelare försökte spela med hög press fastän man var en man mindre på plan. Det nämnda innebar dock att tomma ytor öppnades vilket Kalmar utnyttjade.

I viss mån kan kritik riktas mot Hellberg som inte verkade ha en plan för hur han skulle hantera Wendersons utvisning. En kompetent tränare brukar kännetecknas av att han kan omforma laget beroende på hur en match utvecklas och helt enkelt vara flexibel. Det var inte Hellberg mot Kalmar och därför blev IFK helt tandlösa efter det röda kortet. Tidigare har Hellberg fått kritik för att han just spelar enligt samma principer oavsett vilket lag man möter.

Till Hellbergs försvar ska det nämnas att en man mindre mot Kalmar är en väldigt svår uppgift eftersom det är så pass passningsskickliga.

Generellt sett så anser jag att både Vindehall och Netinho gör ganska bra insatser. Vindehall är bra i passningsspelet och täcker stora ytor vilket gjorde det svårt för Kalmar att komma igenom. Förvisso är det han som ger Kalmar frisparken som leder till ledningsmålet men det är ändå många bra aktioner från honom. Även Netinho bidrar mycket, särskilt i offensiven där han ständigt var spelbar och han gör även en assist. Vidare så har Magashy en del delikatesser på plan.

Bland de svagare korten så är det enkelt att nämna Wenderson i och med utvisningen. Han höll dock en hyfsad nivå innan det. En spelare som är relevant att nämna är dock Antonsson som inte var på hugget i straffområdet och KFF-försvaret höll bra koll på honom. Även Tihi kan nämnas som har svårigheter med att hantera Nanasi.

I tabellen är IFK fortfarande på en 10:e plats med 32 poäng. På direktnedflyttning finns Helsingborg och 15 poäng separerar lagen vilket innebär att skåningarna omöjligt kan passera Värnamo.

Än är dock inte kontraktet säkrat eftersom Degerfors kan gå om oss. Degerfors har 23 poäng vilket innebär en skillnad på nio poäng samtidigt som fyra omgångar ska spelas. Det är förvisso orealistiskt att värmlänningarna passerar IFK men så länge den matematiska chansen finns så ska inget uteslutas. Degerfors och Värnamo möts i den nästsista omgången. Om Värnamo skulle förlora sina två nästkommande matcher samtidigt som Degerfors vinner så kommer det endast skilja tre poäng och då är plötsligt läget ett annat.

Samtidigt kan man också vända på det. Om Värnamo slår jumbon Sundsvall härnäst medan Degerfors kryssar mot Göteborg så är Värnamo klara för Allsvenskan 2023. Desamma gäller om IFK tar 1 poäng medan Degerfors förlorar.

Chanserna att säkra kontraktet är mycket goda men samtidigt har fotbollen lärt oss att oväntade saker kan ske.

För två år sedan huserade Värnamo i division 1 södra. Efter omgång 23 så hade Värnamo 58 poäng medan tvåan Landskrona hade 45 poäng. Uppflyttning till Superettan kändes mer eller mindre klart men därefter följde fyra raka förluster. I den 28:e omgången så skulle Värnamo möta just Landskrona och endast tre poäng separerade lagen. Matchen slutade 0-0 och det hela slutade lyckligt eftersom Värnamo vann serien och gick upp. Det blev dock väldigt spännande och en total flopp var inte alltför långt borta.

Vi som varit med längre minns debutsäsongen i Superettan vilket var 2011. Inför den sista omgången var Värnamo 10:a men hamnade ändå på negativt kval vilket var desamma som en 13:e plats. Det nämnda berodde på en egen förlust med 5-0 mot Falkenberg samtidigt som Landskrona kryssade, Hammarby vann och Jönköping Södra segrade vilket innebar att dessa tre gick om IFK. Även den gången slutade det i harmoni för IFK som vann kvalet mot Väsby United.

IFK måste alltså ta minst fyra poäng på de kvarvarande matcherna för att vara helt säkra. Härnäst väntar Sundsvall som har en teoretisk men mikroskopisk chans att hålla sig kvar. Ändå ska inte Sundsvall underskattas med tanke på att de nyligen slog IFK Göteborg och dessutom var nära tre poäng mot Mjällby. Risk för underskattning är relevant att nämna samtidigt som den långa resan upp till Norrland kan slita på spelarna.

Därefter väntar Norrköping hemma som upplevt en katastrofal säsong. Östgötarna har endast sex poäng ner till playoff och är alltså efter Värnamo i tabellen. Norrköping kommer därmed vara väldigt motiverade och kanske t.o.m. spelar med kniven mot strupen vilket innebär att det knappast blir en enkel match.

I den nästsista omgången väntar Degerfors som jag tidigare pratat om. Laget har en god form och har inte förlorat på de sex senaste omgångarna trots att de mött både Häcken och Djurgården.

Värnamo avslutar mot IFK Göteborg på Finnvedsvallen. Göteborg har haft en berg-och-dalbana-säsong och kommer med största sannolikhet inte ha något att spela för när de anländer till Finnvedsvallen. Kanske är således denna match den enklaste av dessa fyra på grund av den orsaken.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-10-17 17:14:14
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo