Värnamo-Malmö: En vunnen poäng efter en bra insats!
Bra insats av Näsström. Första gången han startade en allsvensk match.

Matchen mellan mesta mästarna och nykomlingen blev mållös.

Framför ett fullsmockat Finnvedsvallen avgjordes den fjärde omgången i årets Allsvenskan. Första gången sedan arenan stod klar, vilket var 1936, befann sig 4930 åskådare på plats. Tidigare rekord var 4658 åskådare. Matchen då? På förhand var Malmö klockrena favoriter vilket är enkelt att förstå. De mesta mästarna har Sveriges, enligt mig, bästa trupp med en fin bred. Därutöver så hade Malmö en 3-0-seger mot titelutmanaren AIK i ryggen samtidigt som Värnamo stod för ett bottennapp i Borås där man förlorade med 4-1. Även om det numera inte finns några givna promenadsegrar så kändes en Malmöseger som ganska självklart.

Hellberg valde att ställa upp med följande

Vaitsiakhovich
Larsson – Tihi – Eriksson - de Vries
Kenndal – Magashy - Näsström
Johansson - Antonsson – Wenderson

Vindehall och Netinho petades till förmån för Magashy och Näsström. Förändringarna bidrog till att Johansson registrerades som högerytter vilket är skillnad från Elfsborg-matchen då han var mittfältare. Syftet med förändringarna var troligen att få in två spelare som är defensivt starka på mittfältet. Magashy är väldigt löpvillig och täcker stora ytor. Näsström å andra sidan är tung i duellspelet och bra i luftrummet. Det syntes att Näsström skulle ha en defensiv prägel eftersom han befann sig i eget straffområde tillsammans med mittbackarna när Malmö attackerade. Noterbart är att Näsström tidigare lirat som mittback.

Första halvlek:
Malmö öppnar matchen starkast och under de första tio minuterna är bollen uteslutande på Värnamos planhalva. Det skapas inga konkreta lägen men det är envägstrafik fram tills tionde minuten. Därefter börjar Värnamo äta sig in i matchen och i tionde minuten har Wenderson ett avslut som Dahlin enkelt räddar. I sekvensen innan hade Johansson försökt slå en nyckelpassning till Antonsson men misslyckats. Ifall Johansson lyckats så hade anfallaren varit i friläge. Efter Wendersons skott vänder skåningarna spelet och Birmancevic prövar med ett avslut som blockeras.

Det är en jämn match härefter och chanser åt båda hållen. I den 21:a minuten lyckas Kenndal ta bollen från Lewicki i en farlig position. Johansson får tag på bollen och försöker slå en sidledspassning till Wenderson som hade en öppen yta men Beijmo är på hugget och blockerar passen. I den 28:e minuten kommer en superchans för Värnamo efter att Magashy tunnlat sig förbi Hadzikadunic och passat Johansson som stod omarkerad i straffområdet. Möjligheten rinner dock ut i sanden efter en mix av ett avslut och inlägg. Det är oklart ifall Johansson försökte skjuta själv eller ifall han sökte Antonsson som var vid den bortre stolpen. I senaste artikeln nämndes både beslutsfattande och effektivitet som en svaghet för Värnamo varav denna sekvens tydliggör detta.

I den 31:a minuten slår Magashy ett inlägg varav Kiese-Thelin vinner en defensiv nickduell till Malmös favör. Bollen studsar till Johansson som skjuter utanför. Minuten därpå har Rakip ett blockerat avslut och anfallet därpå slår Beijmo ett inlägg som når Berget varav den sistnämnde nickar utanför. I den 36:e minuten kommer ett avslut från Kiese-Thelin efter ett inspel från Birmancevic men det är ofarligt. Innan vilan så har Malmö ett fint anfall efter att Larsson tappat bollen i en kamp med Birmancevic. Serben passar Christiansen som driver upp några meter och sedan slår en klockren yttersida till Berget. Norrmannen tar emot bollen med fart men laglojale Kenndal är tillbaka i defensiven och hinner blockera.

Andra halvlek:
I halvtid gör Milojevic på Malmös bänk två byten med syftet att stimulera offensiven. Toivonen och Rieks kommer in i stället för Birmancevic och Rakip. Trots dessa förändringar så fortsätter halvleken likadant som innan. Det är ganska chansfattigt och mycket fysisk kamp på mitten. Malmö har svårigheter att total-dominera matchen samtidigt som Värnamo sticker upp med en och annan möjlighet.

I den 50:e minuten kommer en fin chans för Malmö. Larssin spelar till Berget varav den sistnämnda slår in bollen i straffområdet till Toivonen. Den förre landslagsspelaren hamnar i en fin skottyta men avslutet går rakt på Vaitsiakhovich. Två minuter senare har Rieks ett skott utanför straffområdet. I den 54:e minuten dyker en möjlighet upp för Värnamo. Johansson tar hand om en hörna, den nickas ut av defensiven och kommer till Kenndal som står utanför straffområdet. Mittfältare bredsidar tillbaka bollen i straffområdet med en volley. Det är mycket trafik i straffområdet och Magashy lyckas skarva bollen vilket tvingar Dahlin att rädda. En farlig situation för Malmö där en tydligare styrning hade kunnat ställa Dahlin.

På den andra sidan hotar Malmö med ett avslut från Erik Larsson. Samme Larsson är farlig i den 63:e minuten när han ålar sig igenom straffområdet men Värnamos defensiv hinner omgruppera och ringa in honom vilket leder till att det inte blir något konkret farlighet. I den 64:e minuten kommer en ny möjlighet för Värnamo. Kenndal slår en öppnande passning till De Fries på kanten. Nyzeeländaren levererar ett klockrent inlägg men Antonsson lyckas inte få huvudet på det. Känslan är att Antonsson kunde utnyttjat möjligheten bättre. Minuten därpå har Kenndal ett avslut men han får en total felträff.

I den 73:e minuten tilldelas Värnamo en frispark som De Fries tar hand om. Frisparken är 33 meter från mål och det är därmed olämpligt att gå rakt på mål. I stället väljer De Fries att slå ett inlägg mot straffområdet och bollen når Vindehall som via en volley skjuter utanför. En supermöjlighet där inhopparen Vindehall måste få det på mål. Återigen är effektivitet en brist för Värnamo.

Trots bra spel från Värnamo så lyckas också Malmö producera chanser. Toivionen har två frisparksmöjligheter och även Nanasi har ett avslut men det blockeras. Det blir dock inga farliga chanser fram till slutet och mötet slutar 0-0. Ett bra resultat på förhand men samtidigt infinner sig viss besvikelse i Värnamolägret. En seger hade inte varit orimligt med tanke på matchbilden och en vinst hade varit moralstärkande.

Tankar efter matchen:
0-0 mot Malmö är inget att skämmas över och Värnamo genomförde matchen väldigt bra ur taktisk synvinkel. Malmö hade svårt att få igång ett eget spel men missgynnades delvis av planen. Den höga pressen från mittfältarna och anfallarna var viktig eftersom det bidrog till att Malmös mittbackarna behövde sköta uppspelen. Hadzikadunic och Nielsen må vara trygga försvarare men deras långbollar var inte alltid klockrena vilket stannade upp anfallaren. Även Lewicki, Rakip och Christiansen hade alltid en man på sig när de hade bollen vilket stressade dem.

Vi måste dock återigen nämna effektivitet och uteblivna mål. Det räcker inte med bra försvar för att klara sig kvar i Allsvenskan utan det kommer krävas mål. I denna match har Johansson, Vindehall och även Antonsson en fin möjlighet vardera men samtliga bränns. En intressant spelare i sammanhanget är Avdiu som svarade för 39 mål 28 matcher i division 2 under säsongen 2021. Spelaren har varit skadad men fick några minuter senast mot Malmö och kan bli intressant att använda som ett offensivt vapen för mål kan han uppenbart göra. Noterbart är att Avdiu är ytter och inte en ren anfallare vilket gör den nämnda målskörden ännu mer imponerande.

Utöver Antonsson så är också Moses ren anfallare. Moses har varit på bänken i inledningen men inte fått speltid trots att fem byten är tillåtna. Det nämnda indikerar troligen att Hellberg inte riktigt tror på honom. Moses är förvisso anfallare men hans styrka är inte målskyttet utan snarare hans rörlighet. Det är därmed inte givet att mer speltid för Moses hade resulterat i fler mål. I truppen finns också Edvin Becirovic som är en hyfsad spelare i straffområdet. Becirovic är dock fast i sjukstugan och jag vet inte hur prognosen ser ut för hans del.

Angående matchen mot Malmö så:

Generellt sett så var det ändå en stabil match från samtliga spelare. Vaitsiakhovich var stabil i målet och felfri. Han gör fyra räddningar och läser spelet bra. Mittbacksduon Tihi och Eriksson gör en väldigt bra match. Tihi följer spelet och tycks alltid stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Han vinner också många dueller. Samma gäller för Erikson som också visade klass. De Fries imponerade på mig med, stabil defensivt och en del bra offensiva initiativ med både inlägg och passningar.

Tyvärr måste jag återigen kritisera Viktor Larsson på högerbacken. Han är inte genomkass matchen igenom men instabil och stod för både felpass och förlorade dueller. Han hade svårt en-mot-en när han mötte Birmancevic och i princip samtliga farligheter från Malmö kom via hans kant. Till hans försvar kan det nämnas att Malmös anfall under första halvlek uteslutande gick via hans kant han hade därmed en svårare uppgift i kontrast till De Fries. Samtidigt så kan det nämnda också bero på att Malmö hade scoutat Värnamo på förhand och identifierat att Larsson är en svag länk som de försökte utnyttja. Nästa match kommer förhoppningsvis Freddy Winsth vara redo från start vilket är välkommet eftersom Larssons säsongsinledning inte varit optimal.

På mittfältet vill jag berömma Näsström. Han fyllde sin roll klockrent med tufft duellspel och fina passningsfötter. Han var en av orsakerna bakom varför Malmö hade svårt att dominera matchbilden. Näsström imponerade på mig under försäsongen och det kan nog bli mer lir för honom. Han ger mig lite ”Yaya Toure-vibbar”, jag tänker på hans storlek i kombination med tekniska förmåga. Förhoppningsvis förstår läsarna att jämförelsen inte gäller kvalitet utan snarare spelstil.

Magashy och Kenndal gör det bra men uppvisar samtidigt en del brister. Magashy är bra med sina sprinter men emellanåt har han problem med bollkontrollen och ibland känns det som han är stressad när han har bollen vid fötterna. Kenndal som varit bra i inledningen hade flera onödiga bolltapp och förlorade en och annan duell.

Johansson gör trots den brända möjligheten en bra match. Han är väldigt bra på små ytor och tar fina löpningar vilket öppnar upp för lagkamraterna. Antonsson är bra med sin starka press och bidrog mycket i defensiven. Han var en orsak till att Malmö hade svårt att etablera ett eget spel. Framåt var det dock begränsat från hans sida. Det påminner lite om Wenderson som var bra i pressen men hade svårigheter på sista tredje-delen.

Nästa match är hemma på Finnvedsvallen mot Degerfors IF. Degerfors har inlett säsongen med fyra raka förluster och ligger sist i tabellen. Båda lagen kommer med största sannolikhet tampas i botten framåt hösten och därmed är matchen viktig. Trots noll poäng så ska det nämnas att Degerfors spelat ganska bra och det lär knappast bli en promenadseger.