Värnamo-Norrköping: Det blir allsvenskt spel 2023!

Värnamo-Norrköping: Det blir allsvenskt spel 2023!

Det blev 1-1 mot IFK Norrköping. Resultatet betyder att Värnamo har säkrat kontraktet.

Nykomlingen IFK Värnamo hade chansen att säkra spel i Allsvenskan 2023 i den 28:e omgången. Ett av dessa tre villkor behövde uppfyllas för att Värnamo skulle vara matematiskt säkra:
- Värnamo tar minst en poäng mot Norrköping.
- Degerfors vinner inte mot Helsingborg.
- Varberg förlorade mot Mjällby.

Även om inget var givet så var det goda utsikter för Värnamo inför omgången. IFK skulle ta emot Norrköping på hemmaplan och man har varit svårslagna på Finnvedsvallen. Dessutom var formen relativt god samtidigt som Norrköping varit ojämna i år. Faktum var Värnamo placerades före Norrköping i tabellen och östgötarna var endast fyra poäng över sträcket när matchen påbörjades. Det nämnda kunde dock vara något som missgynnade Värnamo eftersom Norrköping förmodligen var väldigt motiverade med tanke på tabellplaceringen.

Vid förlust fanns det ändå hopp för Värnamo. Även om Helsingborg var formsvaga så var matchen mot Degerfors deras enda chans. Skåningarna behövde vinna för att kunna klara sig kvar i Allsvenskan och Degerfors är betydligt svagare på bortaplan än på hemmaplan. Trots att Helsingborg är nästjumbo så har det funnits en ganska hög högstanivå och om helsingborgarna hade en bra dag så kunde de ta minst en poäng från Degerfors.

Varberg har förvisso haft en dålig form under hösten men ändå varit över strecket under de 27 inledande omgångarna. Deras motståndare Mjällby var i sin tur säkra och hade inget att spela för vilket skulle kunna gynna ett motiverat Varberg.

Dagen innan kamratmötet så var Värnamo sekunder från att uppnå säsongsmålet. Det stod 1-1 mellan Helsingborg och Degerfors medan 30 sekunder återstod men på slutet avgjorde Djurdjic med matchens sista spark. Noterbart är att Helsingborg strax innan detta haft en hörna och därför flyttat upp hela laget, inklusive målvakten, vilket var riskabelt och något som straffade sig.

I matchen dessförinnan hade Värnamo varit på besök i Sundsvall och vunnit med 2-1 efter ett sent avgörande från Antonsson. Just sena avgöranden har varit vanligt förekommande under hösten och tycks vara något som kännetecknar IFK.

Ett annat kännetecken är att man tycks ha skadebenägna ytterbackar. Inför matchen saknades Kindberg, Winsth, de Vries, Netinho och Larsson varav de fyra förstnämnda är renodlade ytterbackar. Larsson är naturlig mittback men har ofta spelat ytterback under året. Just höger- och vänsterbackspositionen har varit en svaghet för Värnamo denna säsong och en delförklaring är dessa skador.

Noterbart är att Bernardo Vilar inte fanns med i truppen och så var också fallet mot Sundsvall. Dessförinnan hade Vilar startat fyra raka matcher och orsaken bakom hans frånvaro är faktiskt oklar.

Enligt Discoverys så ställde Hellberg upp med denna elva:

Rasheed
Tihi – Eriksson – Näsström - Lohikangas
Johansson - Magashy – Wenderson
Vindehall - Antonsson – Zeljkovic

En väldig ”konstig” elva i relation till hur spelarna uppträdde på planen. Tihi och Eriksson var nämligen mittbackar, Vindehall högerback, Näsström mittfältare och Johansson hade en ganska fri roll och rörde sig lite överallt. Därmed är inte denna elva riktigt sanningsenlig.

Elvan bjöd på en överraskning och det var att Raashed startade i stället för Vaitsiakhovich. En välutvecklad förklaring bakom beslut saknades. Hellberg framhävde endast att Rasheed imponerat på träningar och att detta var en lämplig match att starta för hans del. Noterbart är att Vaitsiakhovich satt på bänken och var därmed inte skadad.

Utöver Rasheed så var också Vindehall, Wenderson och Näsström nya i startelvan. Den förstnämnda ersatte sjuke Larsson på ytterbacksplatsen. Wenderson var avstängd mot Sundsvall men var alltså spelklar mot Norrköping och gick därför in. Hans inträdde innebar i sin tur att Kenndal som tidigare ersatt honom fick sättas på bänken.

Dessa två förändringar är raka byten men det gäller inte ”Näsström mot Netinho”. De nämnda spelarna har nämligen olika spelstil och lirar på olika positioner. I matchen mot Sundsvall bidrog Netinho primärt med offensiva löpningar på kanten och denna funktion intogs av Johansson och Vindehall som rörde sig mycket i dessa ytor. På slutet var också Wenderson verksam på kanten. Näsströms uppgift mot Norrköping var i stället att vara som en ”fri mittback” när Norrköping attackerade. Han var alltså både linje med backlinjen men även några meter framför ibland. När Värnamo anföll skulle Näsström röra sig mer centralt och delta i kortpassningsspelet. Mot Sundsvall var det Kenndal som hade denna roll. Syftet med att spela med Näsström var förmodligen för att ha en mer defensivt präglad mittfältare som kunde förhindra att det blev alltför framtungt. Dessutom förväntade Norrköping rulla boll centralt och längs marken vilket gjorde Näsström nyttig eftersom han är bra i duellspelet.

Även om det nämnts någon gång förut så tål det att upprepas att Hellberg har en koppling till Norrköping. Han är nämligen från staden och har varit assisterande för IFK Norrköping. I en intervju innan matchen sa han också att han haft säsongskort på dåvarande Östgötaporten i 15 år. Även Näsström är från Norrköping men han har aldrig spelat för just IFK Norrköping trots att han provtränat med laget.

IFK Norrköping:
Norrköping är ett klassiskt svenskt lag som kan skryta med 13 allsvenska guld. Den största framgången i modern tid är den allsvenskan titeln 2015 och sedan dess har man nästan alltid varit på den övre halvan. Mellan 2015 och 2021 slutade man som sämst sjua och det var just 2021. Även om det inte blivit något nytt guld så har man visat att det finns kvalité. 2018 var man med i guldkampen fram till sista omgången och även 2020 inledde man säsongen otroligt starkt men tappade på slutet.

2021 var dock en, relativt sett, dålig säsong. Norrköping var ojämna och hade framför allt svårt mot lågt stående försvar vilket ofta praktiseras av lag i botten. Mot topplag kunde man dock uppvisa en väldigt hög högstanivå. En tydlig akilleshäl var dock defensiven med många enkla insläppta mål

Inför årets säsong så fanns det viss förhoppning. Man gick in med Rikard Norling som tränare och detta var hans andra år. Under transferfönstret hade Norling fått möjligheten att värva spelare som han trodde passade in i hans maskineri och särskilt defensiva spelare prioriterades, till exempel anlände Ekpolo, Dagerstål och Wahlqvist. Man vann också sin grupp i svenska cupen och stod för en hyfsad insats mot Hammarby i kvartsfinalen trots att det blev förlust. Utav diverse experter och ”förstå-sig-påare” förväntades Norrköping vara steget efter topplagen men ändå på den övre halvan. En och annan supporter hade nog också drömmar om guld.

Det fanns dock orosmoln inför året och det gällde primärt offensiven. Samuel Adegbenro, ofta kallad Sam, såldes till Kina. Adegbenro var lagets starkast lysande offensiva stjärna och hade spetsegenskaper som bidrog till att han kunde avgöra matcher på egen hand. Ingen riktig ersättare värvades för att fylla tomrummet efter honom. Ett annat problem var att lagets enda renodlade anfallare var Nyman som dessutom är skadebenägen. Förvisso fanns det en del yttrar och mittfältare som kunde placeras på nummer-nio-positionen.

Noteras bör att Norrköping värvade Ortmark, Eid och Markovic vilket är offensiva spelare. Det är spelare som det finns potential i men samtidigt inga toppspelare som har erfarenhet av att vinna titlar. Det var således ganska mycket osäkerhet kring vilken nivå dessa skulle hålla.

Under försäsongen hade det varit blandade insatser. Pressen hade bl. a. fungerat bättre än i fjol men just offensiven hade ibland uppfattats som enformig och fantasilös.

Vårsäsongen bestod av 10 matcher, på de fem första så togs endast fyra och på de fem sista togs tio poäng. Ytligt kan det tolkas som om spelet utvecklades under våren men noteras bör att man spelade mot sämre lag i maj. Förvisso kändes en nedflyttning orealistiskt i det läget men den skara som trodde på guld eller europaspel hade blivit besvikna. Spelmässigt påminde Norrköping om ett ojämnt mittenlag.

Hösten inleddes med tre raka förluster och trots att Norling vann den fjärde höstmatchen mot Degerfors så behövde han gå. Noterbart är väl att trots 2-0-segern så var Norrköping ganska dåliga i den matchen, särskilt i den första halvleken. Ny tränare blev dansken Glen Riddersholm. I en tidigare artikel har undertecknat diskuterat problematiken med att byta tränare under pågående säsong och det gäller även i detta fall. En svårighet för Riddersholm är att han delvis har en annan taktik än Norling samtidigt som han förfogade över ”Norlings spelare”. Norling hade alltså värvat spelare som skulle passa in enligt hans taktiska mönster och dessa fick Riddersholm ärva som i sin tur hade en annan spelidé.

När Norling lämnade så var Norrköping på 11:e plats med 16 poäng. Man hade 6 poäng ner till kval och 8 poäng ner till direktnedflyttning. Det hade blivit fyra vinster, fyra oavgjorda och sex förluster på 14 matcher. I skrivande stund har Riddersholm coachat laget i lika många matcher och man är fortfarande på 11:e plats. Man har 5 poäng ner till kval och hela 16 poäng ner till direktnedflyttning. På matcherna som spelats så har det blivit fyra segrar, fem kryss och fem torskar vilket innebär att det inte blivit något stor förbättring av bytet.

Norrköping har under året varit väldigt ”medelmåttiga”. Det finns ändå en viss grundstabilitet defensivt som gör att laget kunnat befinna sig över sträcket. Enklare misstag förekommer dock emellanåt. Man är dock ojämna och har under Ribbersholm aldrig vunnit två matcher i följd. I offensiven finns det skickliga individualister men spelarna fungerar inte särskilt bra tillsammans som ett kollektiv. De är helt enkelt inte synkade med varandra och de mål man görs beror mer på en individuell prestation eller ett motståndarmisstag. Den tilltänkte skyttekungen Nyman har varit ganska ineffektiv och inte visar guldklass. Lite beröm kan riktas till Ortmark och Levi som är två tekniskt skickliga spelare som jag tror har en högre nivå i sig.

I omgången dessförinnan duellerade man mot Helsingborg och vann med 2-0. Det var en väldigt viktig seger för Norrköping eftersom man vid en förlust endast hade varit tre poäng över kvalstrecket med ett formstarkt Degerfors som blåste i nacken. Segern innebar dock att man hade 6 poängs luft ner och därmed var inte läget överdrivet akut.

Under året så har Norrköping aldrig varit under strecket och de har aldrig riktigt talats om att Norrköping är ett ”bottenlag”. Ändå finns fortfarande en teoretisk chans för uttåg fastän endast två omgångar återstår.

Riddersholm ställde upp med:

Jonsson
Wahlqvist - Lundin - Eriksson – Ekpolo
Ortmark - Skulason – Traustason
Eid - Levi – Shabani

Skadelistan inför matchen var lång och de som saknades var Telo, Agardius, Salihovic, Khazeni, de Brito och Sigurdsson.

Tillbaka var dock Wahlqvist som missade matchen mot Helsingborg på grund av tillökning i familjen. Nyman var ett osäkert kort inför matchen på grund av känningar men fanns att tillgå på bänken.

Wahlqvist in och Nyman ut var den enda spelarförändringen i startelvan. Detta innebar dock vissa omjusteringar, exempelvis flyttade Eid upp ett steg medan Levi gick in centralt och tog Nymans nummer-nio-roll.

Första halvlek:
Det är en öppen inledning på matchen där båda lagen attackerar. Den första möjligheten uppstår i den 5:e minuten i samband med att Värnamo får en hörna. Johansson slår en rullande boll mot förstastolpen och där hittar han Antonsson som tagit en bra löpning, den sistnämndes avslut går utanför.

Minuten därpå så slår Rasheed en dålig utspark som hamnar hos Näsström. Mittfältaren tar emot bollen slarvigt och det uppfattar Eid som går in i en närkamp och försöker ta bollen. Bollen hamnar hos Traustason som skjuter men hans avslut blockeras och styrs i stället. På styrningen hugger Shabani som sprungit in i straffområdet och den sistnämnde skjuter men Raashed gör en bra räddning varpå Tihi rensar med en bicykletas. Vindehall kan kritiseras i sekvensen eftersom han missar Shabanis löpning.

I den 8:e minuten så gör Norrköping en rejäl blunder och det inleds med dålig mottagning från Ortmark efter en passning från Lund. Magashy är på tårna och tar bollen från Ortmark samt får en bra chans men Jonsson räddar. Returen hamnar hos Zeljkovic som dock hamnar i en dålig vinkel och försöker därför pricka Antonsson med ett inlägg varav inlägget har dålig precision vilket leder till att inget mål produceras.

Fem minuter senare kommer ett ganska bra avslut från Wenderson efter en passning från Lohikangas. Jonsson sträcker dock ut och räddar avslutet.

I anfallet därefter kommer Norrköpings ledningsmål och det börjar med en oturlig nick från Näsström. Mittfältaren ska nicka bollen framåt i banan men hans nick går på Ortmark och studsar sedan till Eid. Den sistnämnde slår en bra crossboll till Shabani som har mycket plats och kommer en-mot-en mot Vindehall. Shabani avancerar in mot straffområdet, tar ett steg åt sidan och placerar in 1-0 vilket är Shabanis första balja för Norrköping. Väldigt passivt försvarsspel från Vindehall i den situationen.

Det hade varit ganska jämnt fram tills målet men efter baljan backar Norrköping hem vilket ger Värnamo mycket bollinnehav. Trots mycket possession så är antalet chanser ganska få från Värnamos sida.

I den 26:e minuten är det i stället Norrköping som skapar en konkret möjlighet efter att man skickligt passat sig ur Värnamos press. En 4-mot-3-situation uppstår där Levi driver bollen. Kvar i Värnamos defensiv finns Tihi, Eriksson och Lohikangas. Levi väljer att passa Ekpolo men Tihi är på tårna och hinner snabbt förflytta sig samt blockera Ekpolos avslut. Även om Tihi kan berömmas så bör också Ekpolo kritiseras eftersom han är långsam i beslutsfattandet samt har en dålig första-touch.

Värnamo slarvar försvarsmässigt på hörnan som följer. Både Eid och Ekpolo får en nickmöjlighet vardera efter att hemmalagets försvar inte lyckats nicka undan.

Värnamo hettar till lite grann på slutet men är ändå ganska begränsade framåt. Bland möjligheter finns en hörna i den 33:e minuten som blir slagen av Johansson. Den fasta situationen går klockrent mot Eriksson men backen kommer helt fel i timingen och hans nick går inte ens mot mål. Strax innan halvtid så slår Zeljkovic en bra crossboll mot Johansson. Johansson försöker i sin tur leverera ett inspel men inspelet blir som ett skott och tvingar Jonsson till en räddning. Returen hamnar hos Zeljkovic som skjuter men hans skott går högt över.

För sakens skull kan det också nämnas att Magashy var inblandad i en straffsituation efter att Ortmark gått in i en närkamp men Pandzic friar. Domaren hade en bra position och Magashy protesterade inte särskilt hårt vilket indikerar att Pandzic gjorde rätt.

Värnamo låg alltså under efter första halvlek med 1-0 men hade faktiskt haft 70% bollinnehav. Historien har dock flera gånger visat att mycket possession inte räcker utan det måste skapas konkreta lägen som leder till mål och detta hade Värnamo inte klarat av.

Andra halvlek:
I likhet med den föregående halvleken så börjar den andra väldigt öppet. Redan efter två minuter slår Traustason ett bra inlägg mot Shabani och det är nära att målskytten kan nå och ta emot bollen men han är lite för sen. Om han hade tagit emot bollen så hade Shabani fått ett drömläge.

I anfallet därefter går Ekpolo bort sig och Magashy får mycket yta och börjar avancera. Dock är resterande Norrköping-spelare väl samlade i straffområdet vilket försvårar för Magashy som slår en passning i sidled. Bollen går till Zeljkovic som dock måste stanna upp och ta emot bollen vilket gör att anfallet tappar i fart. Det blir förvisso ett avslut från Zeljkovic men det blockeras. Misstaget från Ekpolo hade kunnat utnyttjats mer men då hade det behövts snabbare passningsspel och bättre kommunikation mellan spelarna.

Samme Ekpolo får en finfin möjlighet minuten senare efter ett inspel från Ortmark. Bollen går mot Shabani men målskytten hoppar över bollen vilket överraska försvararna och öppnar upp för Ekpolo. Hans avslut blockeras dock av Näsström som står rätt.

Värnamo får därefter två frisparkar som båda blir farliga. Båda gångerna är det Johansson som levererar bollar in i straffområdet men där inne saknades effektiviteten. Den första bollen går mot Näsström som styr ut bollen och den andra går till Antonsson som bränner en jättechans. Noterbart med Antonssons situation är att han tenderar att vara effektiv i den zonen där möjligheten uppstår.

Därefter vänder spelet och i stället är det Norrköping som hotar. Ett inlägg kommer från Skulason och det är nära att Eid kan nicka in den men han är steget efter. Efter den öppna tio-minuters-perioden så sjunker tempot och det blir färre chanser. Norrköping backar hem och ställer sig tydligt in på att försvara ledningen. Trots att Värnamo har mycket boll och ofta kommer upp i anfall så skapas ganska lite konkreta chanser. Trots att Norrköping är ganska nedtryckta så kommer de upp emellanåt och etablerar possession och Värnamos planhalva.

I den 66:e minuten så kommer Wenderson fri på kanten efter att Ekpolo tappat markering. Wenderson slår en passning centralt som går mot Zeljkovic som är felvänd vilket stannar upp attacken. Yttern vänder om och skjuter men det är återigen ett avslut som blockeras och resulterar endast i en hörna. Denna sekvens påminner mycket om händelsen i början på halvleken när Magashy kom ensam på kanten och där samspelet med Zeljkovic var bristfälligt vilket resulterade i att det inte blev särskilt farligt.

Hörnsparken är bra slagen men leder inte till något konkret och två minuter senare skjuter Antonsson från distans vilket är enkelt att plocka för Jonsson.

I den 73:e minuten så får Norrköping en chans att stänga matchen när Wahlqvist slår ett inlägg mot Nyman. Inhopparen är starkare än Tihi i luftrummet och nickar men Rasheed gör en bra räddning. Hörnan som följer vållar problem för Värnamo som slarvar med försvaret i straffområde. Både Wahlqvist och Lund får en nickmöjlighet vardera men inget mål görs.

Under den sista kvarten borde rimligen Värnamo rada upp chans efter chans med tanke på att Norrköping sjunker ner lågt men faktum är att östgötarna har bra koll på matchen. Det blir mycket sidledspassningar från Värnamo och försök till oväntade djupledsbollar men det leder oftast ingen vart. I viss utsträckning känns Värnamos offensiv ganska fantasilös där man inte har någon bra lösning på hur man ska ta sig fram.

I den 89:e minuten så kommer dock en kvittering och det är kanske säsongens ”konstigaste” mål. Det börjar med en djupledsboll från Vindehall som går mot Wenderson som är steget förre Ekbolo. Wenderson kommer i en dålig vinkel och skjuter men han träffar stolpen. Bollen går dock på Ekbolos rygg via stolpen och styrs till Antonsson som endast kan göra en enkel tap-in

Fem tilläggsminuter visas på tavlan men under denna period skapas inga möjligheter utan det blir 1-1.

Tankar efter matchen:
Först och främst måste man ge laget och alla runt om beröm för att de säkrat allsvensk fotboll 2023. Det är en stor framgång för Värnamos del med tanke på att man är en liten klubb och dessutom inledde säsongen med ett lag där nästan ingen spelat allsvenskt förut. Den enda som spelat i högsta-ligan var Antonsson, Johansson och Tihi varav de två sistnämnda hade endast en säsong vardera.

Som en kontrast kan det nämnas att de två andra nykomlingarna, Sundsvall och Helsingborg, båda kommer degraderas. Det som gör det ännu mer imponerande är att kontraktet också säkras med två omgångar kvar. Även om undertecknad inte velat ta ut något i förskott så har det känts tryggt i tre-fyra veckor.

Ifall vi specifikt ska analysera matchen mot Norrköping så det en godkänd match men inte mycket mer än så. Det är primärt Värnamo som styr spelet men även Norrköping har bra perioder där man är på offensiv planhalva.

Det defensiva är egentligen ganska skakigt men matchbilden gör att dessa brister inte blir så synliga. Norrköping backar nämligen hem efter det tidiga ledningsmålet och således prövas backlinjen relativt sällan. När väl Norrköping fick in bollen i straffområdet så var det ganska rörigt och emellanåt hade Värnamo problem med att få ut bollen. I luftrummet var också Norrköping betydligt bättre än Värnamo.

På kanten var Shabani het och med facit i hand så borde Norrköping utnyttjat detta mer. Både Vindehall och Lohikangas är nämligen begränsade ytterbackar och ifall Norrköping spelat mer offensivt och således gett Shabani fler en-mot-en-situationer så hade kanske ledningen utökats. Med andra ord så hade ett mer offensivt spelsätt kunnat straffa Värnamos defensiva brister betydligt mer.

De flesta av Värnamos chanser skapades via fasta situationer eller misstag från motståndarna. Målet som gjordes var ren tur. Det var överlag ganska lågt tempo och slarv där många spelare var stillastående vilket gjorde det svårt att skapa något. Därutöver så var det ganska dåliga timing på nyckelpassningar och löpningar från hemmalaget. Nämnas bör också att mittbackarna i Norrköping gör en ganska stabil match vilket också är en delförklaring bakom Värnamos offensiva kräftgång i denna batalj.

Bland spelarna så måste Rasheed nämnas med tanke på att det var hans första match för Värnamo i Allsvenskan. Hans utsparkar kan nog förbättras och ett mål släpps in men han gör ändå tre räddningar. En godkänd insats från Rasheed som är en hyfsad reserv bakom Vaitsiakhovich. Kanske kommer t. o. m. Rasheed vara förstavalet nästa säsong, det är långt ifrån något otänkbart.

Backlinjen är inte särskilt pressad under matchens gång men som tidigare nämnt fanns det brister med att hantera inlägg och inspel. Vänsterbacken Lohikangas är uppe på offensiv planhalva en hel del men skapar i praktiken ingenting. Liknande mönster har vi sett i tidigare matcher där Lohi är aktiv i offensiven men bidrar väldigt lite. Högerbacken Vindehall hade problem i defensiven de gånger han testades men tog en del bra löpningar framåt samt slog en ”hockey-assist” till målet. Hans första-touch var inte alltid klockren men i anfallsriktning så var han godkänd.

På mitten så var det rörigt. Wenderson var bra i kortpassningsspelet mellan straffområdena men när Värnamo närmade sig motståndarmålet så saknades de avgörande prestationerna. Magashy var inblandad i en del offensivt men han kändes frustrerad under matchens passage och slarvade mycket. Om han inte blivit utbytt med timmen spelad så hade han kanske blivit utvisad på grund av en del fula närkamper och tjafs med medspelare samt domare. Zeljkovic gör en insats som påminner om hans tidigare prestationer. En del bra tekniska aktioner och flera löpningar men han skapade egentligen ingenting konkret.

Den spelare som visade mest klass var Johansson med väldigt bra inspel in i straffområdet och få bolltapp. Johansson är tillsammans med Antonsson den spelare som håller högst klass och det visar han i match efter match med bra teknik och fint spelsinne. Om han lämnar så riskerar nästkommande säsong att bli väldigt obbig.

En notering är att Dickman gjorde allsvensk debut när han blev inbytt i slutminuterna. Han var inne på plan under en väldigt kort period och hann inte presentera sig själv.

Två omgångar är kvar och det är Degerfors borta och IFK Göteborg hemma på Finnvedsvallen som väntar. Värnamo är på 10:e plats och kan som bäst bli 8:a och som sämst sluta på 12:e plats. I nästa omgång väntar som nyss nämnt Degerfors som nyligen passerade kvalstrecket och befinner sig på säker mark. Även om Degerfors är efter Värnamo i tabellen så väntas de blir en jämn match där troligen värmlänningarna är favoriter. Det beror på hemmaplansfördelen men också på att Degerfors troligen kommer vara väldigt taggade.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-10-27 12:35:18
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo