Värnamo-Varberg: Endast en kollaps kan stoppa oss!

IFK vann med 1-0 mot Varberg efter mål från Antonsson. Även om inget är klart så har IFK mycket goda möjligheter att förnya kontraktet i oktober-november.

Under lördagen spelades en viktig allsvensk batalj mellan Värnamo och Varberg där båda lagen var på seriens nedre halva. Som alltid på hösten är poängen oerhört viktiga och motståndarlagets huvudtränare Jocke Persson hade gått så långt och sagt att vinnaren skulle säkra allsvenskt spel 2023.

En tabellplacering skiljde lagen där Värnamo var 12:a och Varberg på 13:e plats. Varberg var sju poäng ovanför både negativt kval och nedflyttning medan IFK var ytterligare en poäng över mardrömsplaceringarna. Det fanns således luft neråt för bägge lagen samtidigt som rädslan för Superettan ändå var närvarande i båda lagen.

Lagen möttes på Varberg Energi Arena i somras och den gången vann hallänningarna med 3-0 efter mål från Alfonsi, Simovic och Junior. Matchen var väldigt jämn och IFK spelade egentligen ganska bra men man saknade effektiviteten.

Varberg har varit ett frekvent förekommande motstånd för IFK under de senaste tio åren. Det blev totalt sju säsonger tillsammans i Superettan och numera lirar båda lagen i Allsvenskan. Under den senaste tioårsperioden har lagen spelat 15 ligamatcher och IFK har vunnit fyra matcher, kryssat fem medan Varberg vunnit sex gånger.

Inför denna match hade Värnamo ett nytt namn på skadelistan och det var Freddy Winsth. Kaptenen fick ett skott i ansiktet på en träning och blev också förd till sjukhus. Om jag tolkat allt rätt så kommer Winsth vara redo för spel efter landslagsuppehållet.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Netinho - Vilar - Eriksson - Larsson
Wenderson - Näsström - Magashy
Johansson - Antonsson - Zeljkovic

Tränaren gör tre förändringar och det är att Netinho Vilar och Näsström går in medan Winsth, Tihi och Kenndal sitter på bänken.

Bytet från Netinho till Winsth är rakt och beror på den nämnda skadan.

Att spela med Vilar i stället för Tihi var dock ganska oväntat. Under året har Hellberg startat med mittbacksparet Tihi och Eriksson i samtliga matcher trots att spelarna haft en del dåliga insatser. En orsak bakom detta är förmodligen att det är viktigt att ha ett samspelat mittbackspar eftersom ett missförstånd mellan dem kan bli kostsamt. Hellberg valde förmodligen Vilar eftersom han är stark fysiskt och bra i luftrummet vilket behövs mot Varberg som är farliga på fasta situationer.

Samma motivering förklarar varför Näsström går in i stället för Kenndal. Det skiljer minst 20 centimeter mellan spelarna och Näsström är således någon som kan stångas mot fyrtornet Simovic.

Varberg:
Varberg har hittills en godkänd säsong eftersom man aldrig varit under sträcket och har en realistisk chans att spela Allsvenskan nästa år. Det har förvisso funnits problem med målskyttet men defensiven är relativt stabilt. Försvarsspelet bidrar till att Varberg inte kollapsar under matcherna utan i stället håller sig kvar i matcherna.

Inför omgången kom Varberg med en 2-0-seger i ryggen där AIK besegrades. En bra insats av hallänningarna som höll jämna steg och utnyttjade de chanser man fick. Innan detta hade Varberg dock en serie på fem matcher utan vinst där man bl. a. gjorde en plattmatch mot Kalmar. Till Varbergs försvar kan det nämnas att man var minuter från att besegra Djurgården och även dominerade i en match mot Degerfors där det bara blev kryss.

Hos gästerna saknades flera spelare därav Birkfeldt, Zackrisson, Stanicic och Adjei som var skadade medan Tranberg samt Bohman var avstängda. En olycklig omständighet för Persson på tränarbänken är att många backar saknades vilket varit ett mönster under året. Faktum är att Varberg aldrig haft samma backlinje i två raka matcher.

Persson ställde upp med denna elva:

Andersson
Mensah - Lindner - Carlsson - Liljenbäck
Boman - Le Roux
Sisse - Alfonsi - Lushaku
Simovic

Mensah, Alfonsi och Carlsson är tillbaka i startelvan efter att ha varit på bänken eller på läktaren mot AIK.

I helhet är det ett enat kollektiv och det finns ingen individuell fixstjärna. En spelare som dock imponerat under året den defensive mittfältaren Le Roux. Han är väldigt bra på att läsa spelet och både bryta passningar samt vinna dueller. Mittfältaren kan med sitt hårda jobb göra att backlinjen blir mindre pressad.

Första halvlek:
Matchen börjar i lågt tempo och båda lagen känner på varandra. Det är mycket riskminimering och inget skönspel. Det första som vi eventuellt kan kalla en chans sker i den 13:e minuten och möjligheten tillfaller IFK. Johansson passar till Magashy som löpt in i straffområdet och därefter passar nigerianen på ett tillslag till Netinho. Netinho tar i sin tur och slår ett inlägg mot Antonsson varpå anfallaren nickar men Mensah blockerar.

I den 19:e minuten får Varberg en frispark på Värnamos planhalva och den är mellan straffområdet och halvplanslinjen. Carlsson tar hand om den fasta situationen och skickar in den mot straffområdet men Vaitsiakhovich boxar ut och den potentiella farligheten uteblir.

Första konkreta avslutet från Varberg kommer i den 28:e minuten och det är återigen en frispark från Carlsson som lyfts in. Eriksson nickar ut bollen från straffområdet men den studsar till Lushaku som testar på halvvolley men skjuter utanför.

Det är knappt några konkreta chanser och därmed redovisas, i brist på annat, anfall som var ”halvfarliga”. Vid ett tillfälle kommer Magashy loss på kanten och testar med ett inspel men Andersson plockar bollen. I en annan sekvens försöker Johansson med en långboll mot Antonsson men bollen är dåligt slagen och bortalagets försvar rensar.

I den 39:e minuten får Värnamo en hörna som Netinho kämpade sig till. Hörnan blir en kort variant där Johansson passar Zeljkovic som i sin tur levererar ett inspel i luften. Magashy försöker med en cykelspark men träffar inte bollen utan den nickas ut av Liljenbäck. Det hade blivit ett snyggt mål om Magashy prickat rätt.

Två minuter senare får Varberg en farlig frisparksmöjlighet och det börjar med en enkel felpass från Eriksson som Le Roux bryter. Den sistnämnde passar Boman som börjar driva framåt men hN stoppas på ett oschyst sätt av Näsström som är på efterkälken. Simovic tar hand om frisparken men skjuter rakt på muren.

I den 44:e minuten tvingas Vaitsiakhovich till sin första räddning och det börjar med en hörna från Carlsson. Den skickas in i straffområdet och flyger över samtliga för att slutligen landa hos Lushaku som står utanför straffområdet. Lushaku skottfintar Larsson och skjuter sedan men Netinho blockerar. Bollen studsar till Le Roux som prövar vilket tvingar Vaitsiakhovich att sträcka ut för att rädda.

I anfallet därpå har Johansson ett avslut för Värnamo. Det börjar med en enkel passning från Näsström och Johansson börjar avancera framåt medan Varbergs försvar agerar ganska passivt. Hans avslut är dock tamt och Andersson kan se bollen rulla ut.

Det stod 0-0 i halvtid och resultatet speglade matchbilden. Ett mönster som båda lagen uppvisade var lågt tempo, få öppnande löpningar och mycket slarviga passningar. Det var en fysisk kamp men de tekniska insatserna var undermåliga.

Varberg hade varit mer konkreta och även haft lite mer boll. De var dock primärt inspel och inlägg som IFK i de flesta fall hade skyfflat undan. En positiv sak för Värnamo var därmed att försvarsspelet inne i straffområdet fungerade bra vilket man tidigare haft problem med.

Ett annat positivt tecken var att Värnamo ofta lyckades passa sig ut ur Varbergs press och över mållinjen. Detta har man tidigare haft problem med. En orsak bakom varför det var lyckosamt mot Varberg var att deras press var ganska passiv. Förvisso gick de grönsvartrandiga högt upp men det bet inte på Värnamo eftersom aggressiviteten saknades.

På den negativa sidan kan det nämnas att Värnamo drog på sig en del frisparkar vilket Hellberg sagt att man ville undvika. Vidare så fanns det egentligen ingen offensiv att prata om och Antonsson hade inget att jobba på. En indikation på detta är att IFK hade 0.03 i xG vilket är väldigt lågt.

Andra halvlek:
Den andra halvleken börjar med högre tempo än den första och IFK spelar bättre än Varberg. I den 50:e minuten slår Johansson en klockren passning till Larsson som står omarkerad inne i straffområdet. Larsson väljer därefter att slå ett inspel mot Antonsson men detta blir felriktat och chansen uteblir. Förvisso har Larsson ganska dålig vinkel men med facit i hand borde han gått på eget avslut då det ändå var en bra chans.

Strax därefter lyfter Johansson in en boll mot straffområdet och Antonsson nickar vilket tvingar Andersson att sträcka ut och tippa bollen över ribban. I sekvensen var målvakten ganska långt ute och han kändes osäker i agerandet.

I den 53:e minuten har Värnamo ännu ett bra anfall och det börjar med en passning från Johansson till Magashy. Magashy uppfattar i sin tur en löpning från Netinho in i straffområdet vilket leder till en passning mot Netinho som därefter slår ett inspel på första tillslaget. Inspelet är riktat mot Antonsson men passningen är dessvärre bristfällig.

I den 64:e minuten genomför IFK en omställning och det inleds med att Johansson erövrar bollen på Värnamos planhalva. Johansson passar sedan till Magashy som avancerar med mycket fart. Nigerianen har både Zeljkovic och Antonsson med sig i anfallet och väljer att passa Zeljkovic som tar emot bollen och skjuter utanför. En dålig slutprodukt men ett bra anfall och ros kan ges till Johansson. När han fick tag bollen så valde han att hålla i den några sekunder och därmed invänta Magashys löpning för att sedan slå en klockren passning i steget.

Värnamo är därmed mer konkreta i början av den andra halvleken men för sakens skull bör det nämnas att Varberg också kommer upp i några anfall. Dessa är dock mediokra och leder inte till något konkret.

Under den andra halvan utav halvleken blir det dock mer chanser från Varbergs sida. I den 68:e minuten skapas en möjlighet efter att Alfonsi klackat till Simovic vilket sätter honom i en bra position. Anfallaren klantar dock till det med en dålig touch och hamnar i därmed i en dålig vinkel samtidigt som han omringas av försvararna. Anfallaren försöker med ett avslut men det blockeras.

Fram mot slutet blir matchen öppnare och båda lagen försöker gå för vinsten. För Varbergs del byts Johansson, Elton Junior och Krasniqi in vilket är spelare med offensiva kvalitéer. För Värnamos del byts Tihi in vilket innebar att Netinho flyttades fram där han är som bäst. Även Kenndal slängdes in för IFK vilket skulle bli avgörande för matchen.

Under matchen utmärkte sig Varberg med sina inkast. De grönsvartrandiga försökte kasta bollen långt in i straffområdet för att på så sätt skapa målchanser. De flesta av dessa inkastsförsök nickades undan av försvaret men några gånger skapades i alla fall ett konkret försök. Det hände i den 74:e minuten när Lindner nickar på ett inkast men Vaitsiakhovich räddar enkelt.

Därefter följde en kortare period där Varberg spelar bra. I den 75: minuten kommer Alexander Johansson loss på kanten och han slår ett inspel som Simovic styr men Vaitsiakhovich räddar. Två minuter senare försöker Eriksson driva boll men det slutar med att Elton Junior stoppar honom med en glidtackling och Lushaku får tag på bollen. Lusakshu går fram några steg och skjuter sedan men Vaitsiakhovich är på tårna på räddar. Strax därefter har Le Roux en lyftning som Simovic nickar på men bollen går utanför.

För Värnamos del testar Netinho med ett skott i den 80:e minuten efter en kontring. Tre minuter senare får Varberg ett inkast som kastas mot Simovic varpå anfallaren nickar men det blir enkelt att plocka för Vaitsiakhovich.

I den 87:e minuten kommer 1-0 och det börjar med en djupledsboll från Kenndal. Bollen går mot Netinho som tagit en löpning på kanten och yttern levererar ett inspel mot Magashy. Magashy får i sin tur en felträff och det hela blir i stället en passning till Antonsson som går på kraft och pangar in bollen i mål.

Varberg gör ett försök att kvittera men bortalaget lyckas aldrig etablera ett bra tryck. Det blir en del inlägg, inspel och inkast men Värnamos försvar hanterar dessa väl och rensar undan. De mest konkreta blir blockerade avslut från Lushaku och Liljenbäck men dessa blockeras. Även Netinho har ett avslut i samband med en omställning.

Det sista som händer i matchen är att Varberg får en frispark och man flyttar upp hela laget, inklusive målvakten Andersson. Det blir en tilltrasslad situation men IFK fredar sitt mål och därefter blåser domaren av.

Tankar efter matchen:
IFK tog tredje raka segern och det ser oerhört ljust ut. Matchen i sig bjöd dock inte på något finlir utan det var egentligen en högst medioker insats. I den första halvleken så fanns det ingen offensiv att tala om. Förvisso skapade även Varberg få möjligheter men det berodde primärt på deras oförmåga och inte på att Värnamos backlinje storspelade. Tempot var högre i den andra halvleken och det fanns några möjligheter åt båda hållen men det var ändå ganska ljummet.

Värnamos backlinje prövades därmed ganska sällan men när väl Varberg anföll så skötte sig förvararna bra. Eloge kan ges till Vilar som hade bra koll på Simovic, vann närkamper och vann luftdueller. Förvisso drog han på sig några onödiga frisparkar men i helhet en bra insats av Vilar som höjde sina aktier.

Även Netinho gjorde bra ifrån sig och var Värnamos mest produktiva spelare framåt. En matchbild likt denna passade brasilianaren som handen i handsken.

På mitten är det mer medelmåttigt och det var många felaktiga passningar och uteblivna löpningar. Wenderson hade en dålig match med flera bortslagna bollar och stressfyllda beslut. Näsström var bra defensivt och hängde med i tempot när Varberg attackerade men i anfallet bidrog han knappt. Till Näsströms försvar så kan det nämnas att hans primära uppgift var att hjälpa försvaret och detta skötte han galant.

Trion längst fram har ganska lite att jobba på och är därmed ganska osynliga under matchen. Dock måste återigen Antonsson nämnas i och med att han avgör tillställningen. Anfallaren är Värnamos viktigaste spelare och en formstark målskytt likt honom behöver inte många chanser för att näta. Han är en väldigt smart spelare vilket hans rörelsemönster visar. Han har nämligen en förmåga att söka sig till ytor där bollen hamnar vilket bidragit till att han levererat så många baljor.

Beröm kan också ges till Hellberg som tog smarta beslut till Värnamos favör. Det gäller både valet att starta med Vilar och Näsström vilket stärkte defensiven samt beslutet att flytta upp Netinho vilket blev matchavgörande.

Nu väntar landslagsuppehåll och därefter följer de sju avslutande omgångarna. Vinsten mot Varberg innebar att Värnamo förfogar över 28 poäng och parkerar på tionde plats. På kvalplats finns Degerfors med 18 poäng medan helsingborgarna är på direktnedflyttning med 17 poäng. Utöver dessa lag så är även Norrköping, Sirius och Varberg bakom IFK i tabellen. Detta tabelläge ser väldigt bra ut för IFK och numera är det mest troliga att IFK spelar i Allsvenskan även efter nyår. De nämnda var allt annat än självklart för bara tre-fyra veckor sedan.

Som alltid bör man dock passa sig för att vaggas in i en falsk trygghet och ta ut saker i förskott. Förvisso har Värnamo vunnit tre matcher men man har inte dominerat någon av dem. Mot Helsingborg och mot Varberg var det jämnt samtidigt som Sirius var klart bättre i den förrförra omgången. Med lite mer oflyt kunde det endast varit 4-5 poäng på dessa tre matcher.

Utifrån detta vill undertecknad påpeka att det finns spelmässiga brister som är små-oroande. Förvisso var backlinjen bra mot Varberg men som tidigare nämnt berodde det delvis på Varbergs tama offensiv. Mot t.e.x Helsingborg hade IFK svårigheter att hantera Khalili, Loeper och Mushin som knappast är några toppspelare med allsvenska mått. Mot Sirius fanns liknande tendenser där Bjarnasson och Widgren ofta hotade på kanterna samtidigt som Matthews var hal som en ål.

Det är dock inte endast backarna som ska lastas utan det är mittfältet som ofta misslyckats med att sätta en välfungerande press som ska skydda backlinjen. På mitten har IFK haft svårt med tempot vilket gjort att försöken till press blir osynkroniserat. Mittfältet och anfallet är helt enkelt för långsamma i förflyttningarna vilket öppnar upp ytor för motståndarna.

Det finns kvalité i offensiven men Värnamo är väldigt beroende av Antonsson och anfallaren är den primära orsaken bakom varför IFK har luft neråt. Förvisso har forwarden hjälp av sina medspelare men det Antonsson har är förmågan att avgöra jämna matcher vilket kännetecknar toppspelare. Hade Värnamo inte haft Antonsson utan en mer medelmåttig anfallare så hade situationen sett annorlunda ut. En parallell kan dras till Varberg som på pappret håller ungefär samma nivå som IFK. Det som gör att Värnamo är högre i tabellen är att man har en matchvinnare likt Antonsson vilket Varberg inte har.

Jag vill också berömma Johansson som också har spetsegenskaper. Det som utmärker honom är en otroligt bra spelförståelse där han kan fatta smarta beslut i stressade lägen samt slå nyckel-passningar som skapar bra lägen.

Utifrån det vill jag påpeka att det är för tidigt att ta ut något i förskott. Om oktober skulle bestå av en rörig backlinje, svårigheter för mittfältet att pressa samt långtidsskador på Antonsson och Johansson så kan vinden vända.

Även om jag låter lite dystopisk så är även undertecknad medveten om att det ser bra ut. Som tidigare nämnt har IFK 28 poäng och vanligen brukar det krävas 30 poäng för att vara säker. Utav de sju matcherna så återstår både Degerfors och Sundsvall vilket är lag som IFK är favoriter mot. Inget av Stockholmslagen eller guldjagande Häcken väntar under hösten. Även om kontraktet inte är säkrat så ska det krävas att väldigt mycket går fel för IFK:s del. Endast en total kollaps kan stoppa Värnamo från att spela allsvensk fotboll efter nyår.

Nästa match för Värnamo är mot Mjällby på hemmaplan. När lagen mötes i Hällevik så blev det 1-1 efter att Herman Johansson kvitterat med matchens sista spark. Förvisso blev det en poäng men det hela kändes som en förlust med tanke på den sena kvitteringen. Kanske får man en chans till revansch på Finnvedsvallen?