Säsongens första kryss

Det blev delad pott i Halmstad.

Värnamo har fortsatt svårt att lämna Allsvenskans bottenstrid. I helgens drabbning där Halmstad stod för motståndet så ledde man med 2-0 efter att halvtimmen spelats men i slutändan fick man lämna västkusten med endast en poäng.

Värnamo ställde upp med följande:

Vaitsiakhovich
Larsson – Eriksson – Grozdanic
Lohikangas – Johansson – Wenderson – Winsth
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Hellberg gör ett formationsbyte, från 4-3-3 till 3-4-3. Orsaken var nog att Halmstad förväntades ha många spelare centralt och därför ville Hellberg ha fyra mittfältare i stället för tre. Även om Lohikangas och Winsth var positionede som yttrar så rörde de sig ofta inåt i banan vilket stärker den tesen.

Thern var inte med på grund av sjukdom och Näsström petades på sportsliga grunder. I stället för dessa så spelade Zeljkovic på topp medan nyss nämnde Winsth sattes på ena kanten. Det här var Winsths andra start för i år, trots att han alltså bär kaptensbindeln.

På motsidan startade:

Nilsson-Säfqvist
Ofosu-Ayeh Johansson Baffoe Olsson
Karlsson Svedberg Al-Ammari Mohammad
Granath Ahlstrand

Ny i elvan var Naeem Mohammed som hade avgjort den tidigare omgången mot IFK Norrköping. En annan notering med elvan var målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist som startade mellan stolparna fastän han haft känningar och inte kunnat tränat fullt ut.

Första halvlek:
Värnamos inledande minuter är ganska skakiga där Halmstad BK pressar högt. Exempel på det är en dålig mottagning från Vaitsiakhovich, ett bolltapp från Zeljkovic på egen planhalva och en slarvig bakåtnick från Eriksson som hade kunnat bli kostsam.

Värnamo rycker dock upp sig efter den inledande femminutersperioden och i den sjätte minuten kommer matchens första skott. Det är ett distansavslut från Emin Grozdanic men det räddas av Nilsson-Säfqvist.

I den 11:e minuten gör Granath en kroppsfint på Eriksson och slår därefter en passning till Mohammed som är steget före Winsth. Halmstadsspelaren tar emot och skjuter men Vaitsiakhovich räddar.

I anfallet som följer genomför Värnamo en snabb omställning och det leder till att Lohikangas slår ett inlägg till Zeljkovic som nickar utanför. Strax därefter har Värnamo en hörna och då testar Grozdanic med en volley men träffen är dålig.
I den 14:e minuten har Värnamo sin första kvalificerade målchans och det inleds med att Ademi dribblar sig förbi Mohammed på kanten. Han slår sedan ett inspel in i straffområdet där Zeljkovic tar emot bollen men dessvärre får han en dålig förstatouch. Det leder till att bollen hamnar lite för långt ifrån honom och han lyckas förvisso få till ett avslut men det blockeras lätt av Baffoe. Med en bättre mottagning så hade utfallet kunnat bli annorlunda eftersom Zeljkovic fick bollen i farlig yta.

I den 18:e minuten gör Halmstad en snabb omställning där Granath nickskarvar bollen till Ofosu-Ayeh som hamnar i en löpduell mot Larsson. Ghananen är snabbare och slår in bollen i boxen där Mohammed finns. Turligt nog är Winsth med på noterna och kaptenen hinner styra ut bollen från straffområdet. Det är viktig defensiv löpning som gör Freddy gör motståndarnas planhalva ner till eget straffområde.

Det leder till en kontring åt andra hållet där Zeljkovic slår en bra passning till Ademi som får mycket yta på offensiv planhalva samtidigt som det är få blåklädda spelare i defensiven. Ademi driver bollen och slår sedan en lång sidledspassning till Engvall som är på väg in i straffområdet. Den sistnämnde tar emot bollen och placerar sedan in bollen i mål.

Nämnas bör att IFK har flyt i sekvensen. På reprisbilderna ser man nämligen att målvakten Nilsson-Säfqvist var på väg ut för att plocka Ademis passning som gick mot Engvall men målvakten halkade i utrusningen vilket bidrog till att han inte hann.

Halmstad får därför fokusera på att jaga en kvittering och i den 26:e minuten kommer en möjlighet. Mohammed tar emot bollen och slår en djupledsboll mot Ahlstrand som tagit en löpning på kanten. Ahlstrand levererar därefter ett inspel in i straffområdet där Granath tagit en bra sprint men hans styrning går över.

Minuten senare så har Värnamo ett klassanfall där Ademi slår en passning till Winsth som är inne i straffområdet. Winsth tar därefter och klackar bollen till Ademi vilket ger honom en fri yta och överraskar Halmstads försvar. Avslutet från Ademi går dock rakt på Nilsson-Säfqvist.

I den 29:e minuten sker en sekvens som är representativ för den här säsongen. Det börjar med att Zeljkovic skjuter men skottet blockeras av Svedberg. Andrabollen hamnar hos Engvall som placerar in bollen i mål och gör därmed 2-0. Ingripandet från Nilsson-Säfström kan ifrågasättas, förvisso är Engvalls skott välplacerat men det är från ett ganska långt avstånd och dessutom en dålig vinkel.

Även om Värnamos inledande minuter hade varit svajiga så hade ändå den första halvleken från IFK:s sida hållit klass. Man var väldigt skickliga på offensiv planhalva med snabbt passningsspel och smarta löpningar.

I den 36:e minuten åker man dock på en kalldusch och det börjar med att Al-Ammari slår en djupledsboll till Olsson som är på språng. Ytterbacken tar emot bollen på kanten och slår ett inspel som går mot Granath. Eriksson kommer mellan och råkar styra in bollen i eget mål vilket leder till en reducering.

Efter det ändras matchbilden rejält där Halmstad flyttar upp laget och dominerar. Det påminner om matchen mot Djurgården där Värnamo stundtals har svårt att röra bollen och etablera ett eget passningsspel.

I den 38:e minuten nickar Mohammed på ett inlägg men det blir halvdant. Minuten därpå har Al-Ammari bollen och han lobbar in den i straffområdet varpå Eriksson missbedömer bollbanan och därmed går bollen över honom. Den kommer till Ofosu-Ayeh som tar emot bollen felvänd, vänder om och skjuter men skottet går över. Även om Ofosu-Ayeh fick bollen i en farlig yta så var det en svår situation han hamnade i eftersom bollen studsade på ett jobbigt sätt.

För Värnamos del så har Oscar Johansson ett tamt avslut och även Zeljkovic har ett försök men det är ofarligt i halvlekens slutfas.

I den tredje tilläggsminuten får Halmstad en hörna och den tar Al-Ammari hand om. Hörnan går mot den bortre stolpen och det är nära att en framåtrusande Andreas Johansson kan styra in den men han är lite för långsam.

Andra halvlek:
Inte helt oväntat så är det hemmalaget som börjar halvleken starkast och Värnamo har problem med att hänga med i tempot. Trots att HBK är spelmässigt bättre så har de svårt att skapa heta chanser. Noterbart är att Värnamo också lyckas rulla sig igenom Halmstad några gånger och komma upp på offensiv planhalva men det sker dessvärre alltför sällan.

I den 47:e minuten kommer halvlekens första målchans och det är Ahlstrand som passar till Ofosu-Ayeh som i sin tur slår in ett inspel. Mohammed skjuter men hans skott går utanför.

I den 52:a minuten så har Värnamo ett av sina få fina uppspel där man med snabbt passningsspel och bra löpningar passar sig ur HBK:s press. Det leder till ett skott från Zeljkovic som blockeras och därefter testar Wenderson men inbytte Påhlsson räddar.

Två minuter senare var det nära att Halmstad fick en gratismöjlighet. Det börjar med att Vaitsiakhovich passar till Larsson som är pressad och det är därför nära att han passar rakt till Ahlstrand som i så fall hade fått en jättechans. Turligt nog så lyckas inte Ahlstrand få tag på bollen.

I anfallet därefter har Oscar Johansson ett distansavslut men det blockeras av Baffoe.

I den 58:e minuten så tar Wenderson emot bollen på egen planhalva samtidigt som han får en tryckare från Ahlstrand. Det leder till Wenderson tappar bollen vilket ger Ahlstrand en chans men hans avslut går högt över.

Sex minuter senare får Al-Ammari bollen på Värnamos planhalva och han har mycket yta, ändå väljer han att testa med ett distanssavslut som inte träffar mål. Med facit i hand borde han försökt gå framåt i stället.

I den 69:e minuten har HBK en hörna och den går mot Olsson. Ytterbacken får också till en träff men det är inget tryck i skottet och därmed kan Vaitsiakhovich enkelt rädda skottet.

Minuten därefter lyckas hemmalaget få in bollen i mål. I en sekvens kommer Cooper-Love ensam mot Grozdanic och han slår en sidledspassning till Ofosu-Ayeh som hängt med upp i anfallet. Den sistnämnde slår därefter en passning på ett tillslag som går till Granath som kan göra en enkel tap-in. Målet blir dock bortdömt på grund av att Ofosu-Ayeh befunnit sig i offside.

I nästkommande anfall har Värnamo åter marginalerna på sin sida. Det är ännu en gång ett inspel, denna gång från Ahlstrand, som går mot Cooper-Love som i sin tur prickar stolpen. Returen kommer till Svedberg vars skott blockeras och därefter skjuter Granath över.

I den 74:e minuten är Cooper-Love framme och hotar igen. En långboll blir slagen mot honom och Vilar lyckas inte nicka undan utan missbedömer bollbanan vilket leder till att hans nick går till just Cooper-Love. Avslutet från den inbytte anfallaren går dock över målet.

I den 83:e minuten får dock Halmstad betalt för sin press. Ofosu-Ayeh tar sig loss på kanten efter bedrövligt försvarsspel från Bergh samt slår in ett inlägg. Bollen går mot Mohammed som nickar in 2-2 efter dåligt markeringsspel från Larssons sida.

Efter målet avtar Halmstads press något och det framstår nästan som om hemmalaget är nöjda med en poäng.

Fram till slutet kommer förvisso ett skott från Mohammed som går över och ett ofarligt distansavslut från Svedberg. Mer än det blir det inte.

Det är i stället Värnamo som har den bästa chansen under slutskedet. I den sjätte tilläggsminuten har Värnamo en hörna och bollen går mot en omarkerad Vilar som dock nickar över.

Tankar efter matchen:
En poäng mot ett formstarkt Halmstad är vid första anblicken ett fullt godkänt resultat. Att tappa ett tvåmålsunderläge är dock inget annat än en besvikelse. Dessutom var spelet bristande under stora delar av matchen. I mitt tycke var Halmstad bättre och det hade inte varit orättvist om samtliga poäng stannat på västkusten.

Matchen kan delas in i tre perioder. Under de första trettio är faktiskt Värnamo bättre, trots en tveksam start. Man har mer boll än HBK och har ett högt tempo i passningsspelet samt skapar en del chanser vilket resulterar i två mål. Anfallen går både längs kanterna och centralt vilket är bra eftersom det visar prov på flexibelt anfallsspel. Jag blev extra imponerad av kombinationsspelet som Ademi och Winsth visade upp vilket hemmalaget hade svårt att hantera. Detta var den andra gången som duon startade en allsvensk match ihop och att de redan samarbetar så bra är imponerande.

Det ska dock påpekas att under den första halvtimmen så fanns det defensiva brister, man hade nämligen svårt att hantera HBK:s omställningar. Ytterbackarna Ofosu-Ayeh och Olsson var vindsnabba på sina respektive kanter och även Mohammed samt Ahlstrand var farliga när de fick avancera på offensiv planhalva.

Den andra ”perioden” var från Värnamos 2-0-mål fram till Halmstads 2-2-mål, d.v.s. från den 29:e till den 83:e minuten. Under denna del av matchen så dominerar Halmstad totalt, hemmalaget är både skickliga på att rulla boll och väldigt bra i återerövringsspelet. Man tryckte upp laget högt och IFK hade helt enkelt svårt att hantera det. Halmstad var starkare fysiskt och Värnamo-spelarna hamnade ofta ur position. Det var egentligen bara en tidsfråga innan Halmstads kvittering skulle komma.

Värnamo försökte både med att spela sig ur Halmstads press med kortpassningsspel samt med en del långbollar från Vaitsiakhovich. Vid kortpassningsspelet så blev man oftast uppätna av Halmstads fysiska och högt stående press. Vid långbollar så tappade man det också, Zeljkovic hade det tufft när han stångades med Johansson och Baffoe. Ibland kom bollen till Engvall som försökte dribbla sig förbi men det är svårt när han har två-tre blåklädda spelare runt sig.

Den tredje ”perioden” är från 2-2-målet fram till slutsignal och då är det jämnare samtidigt som tempot sjunker. Halmstad tycks nästan inte vara intresserade av att trycka på för ett tredje mål, En delförklaring bakom att det blir jämnare kan dock vara Bernardo Vilars inhopp som stärker Värnamos defensiv.

Det är många spelare vars insatser kan kritiseras. Målvakten Vaitsiakhovich var bra i luftrummet och räddade dessutom en del skott. Hans passningsspel var dock osäkert och han slog en del passningar som satte medspelarna i svåra situationer. Det andra målet gick nästan rakt på honom och det borde han kunnat rädda.

I backlinjen klarar sig Grozdanic med godkänt. Det är ingen superinsats och han går bort sig någon gång men oftast så står han rätt och är följsam. Spelet i luftrummet är knappast perfekt men ändå godkänt. Hans ”partner in crime”, Victor Eriksson, gör en mer tveksam insats och det är inte bara självmålet. Han är väldigt osäker med fötterna, tappade markeringar och blev bortdribblad. Victor Larsson gör det inte bättre. Han förlorade de fysiska kamperna mot Naeem Mohammed och han hade svårt att hantera motspelarens tempoväxlingar. Dessutom förlorade han merparten av luftduellerna och slarvade i passningsspelet.

En notering var att det alltid tycktes vara tomt på Värnamos högerkant, som Larsson och Winsth skulle ha hand om. Den förstnämnda var mittback och den andra skulle vara yttermittfältare. Jag vet inte hur Hellbergs instruktioner var, men oftast var högerkanten fri för Olsson och Mohammed att springa in i. Förmodligen var tanken att Winsth och Larsson skulle växelverka för att försvara på kanten men detta fungerade inte.

Winsth var oftast väldigt centralt inne i banan och påminde mer om en innermittfältare. I det defensiva uppvisades brister där han hade svårt med bollkontroll och förlorade en del dueller. Han var dock väldigt löpvillig och visade prov på en hög arbetskapacitet. Som tidigare nämnt var också det offensiva spelet i den första halvleken något som såg bra ut.

På andra kanten fanns Lohikangas som inte syntes så mycket. Han kom upp några gånger med bollen och slog några bra inlägg men var inte lika vass i kortpassningsspelet. I defensiven hade han svårt mot Ofosu-Ayeh och stod många gånger väldigt centralt i banan, vilket dock kan ha varit en instruktion från Hellberg.

Innermittfältaren Wenderson stärkte knappast sina aktier. Under den ”andra perioden” så stod han för väldigt många bolltapp och han var inte särskilt stark i duellspelet. En förmildrande omständighet är dock att det blir ett svårt läge för Wenderson när medspelarna hamnar ur position, det finns helt enkelt ingen medspelare att passa. Det kan också nämnas att Wenderson slog en del bra långbollar och var relativt bolltrygg under matchens första del.

Även Johansson fanns på mittfältet och han var ganska osynlig offensivt. Defensivt imponerade han med många löpningar vilket gjorde att ytor täcktes men mer än så blev det inte.

Längst fram blev Ajdin Zeljkovic återigen poänglös. Han har tidigare visat upp att hans första-touch är begränsad och i denna match var det en av orsakerna bakom att det inte blev mål. Han kom till några målchanser men avsluten var inget vidare. Dessutom visade han brister i fysiken där han förlorade merparten av duellerna mot Andreas Johansson och Baffoe.

Värnamos bästa spelare i matchen var Engvall som gör två mål där han visar att han är en bra avslutare. Han tar dessutom smarta löpningar och besitter en fin teknik. Offensivt har Engvall varit inblandad i åtta av de senaste tolv målen, han har därmed utvecklats till en av lagets nyckelspelare.

Det finns också positiva signaler från Ademi som var vass under de första trettio av matchen. Det är en bra dribbler som har mycket fart i benen.

Av inhopparna så är Bernardo Vilar värd att nämna. Det blev ett ganska sent inhopp, han fick nämligen vänta fram till den 72:a minuten innan han fick äntra planen. I början av inhoppet så var han lite skakig och kom fel i några situationer. Han växte dock in i matchen och var en gigant i luften samt läste spelet bra efter att ha varit på plan i ungefär tio minuter. Han har goda chanser att få starta nästa match eftersom Eriksson är avstängd.