6 av 6 på försäsongen!
Bilalovic har spelat bra

Värnamo har vunnit sina samtliga försäsongsmatcher.

Försäsongen är i full gång och i detta inlägg presenteras den senaste månadens transfernyheter, vänskapsmatcher och situationen i sjukstugan.

En spelare har hämtats in och det är anfallaren Gustav Engvall som kommer från belgiska Mechelen. En imponerande transfer för en klubb som Värnamos med tanke på Engvalls ålder och tidigare insatser i Allsvenskan.

William Kenndal förlängde sitt avtal med Värnamo och det nya sträcker sig t. o. m. säsongen 2024. Värnamo försökte förlänga med Kenndal redan i höstas men i det läget nobbade Kenndal budet eftersom han hellre ville spela utomlands, något som inte blev av.

Även målvakten Hampus Gustafsson har förlängt sitt kontrakt men han kommer paradoxalt nog inte att spela på Finnvedsvallen nästa år. Gustafsson har nämligen blivit utlånad till Norrby i division 1. Målet med flytten är att få kontinuerligt med speltid på seniornivå och chansen är ganska god. Ifjol vaktades Norrbys mål utav Cajtoft men efter degraderingen till Ettan så lämnade han och utöver Gustafsson så finns endast två yngre målvakter i truppen. 21-åringen har tillhört Värnamo under hela seniorkarriären men aldrig fått kontinuerligt med speltid.

Jonas Thern har ryktats bort från föreningen men han kommer att stanna fast i en annan roll. Han kommer inte längre vara assisterande tränare utan ska arbeta som talangscout. Exakt vad detta innebär i åraltolem är oklart för oss utomstående men en tolkning är att han ska arbeta mindre med A-laget och mer med akademispelarna.

Utöver transfers så har det också spelats en del träningsmatcher. Den första för månaden var hemma mot Trelleborg och där blev det seger med 2-0. Hemmalaget började matchen bra och var betydligt bättre under den första halvleken där det syntes att det skiljer en division mellan föreningarna. Under den andra halvleken var det jämnare och skåningarna var mer konkreta fastän de inte lyckades reducera. En orsak bakom att det blev jämnare är möjligen att Värnamos hårda försäsongsträning började kännas och därmed blev det fysiskt jobbigt för många av spelarna. En annan förklaring var att det bytes en del nya spelare och det försvårade samspelet. Värnamos mål gjordes av Becirovic på nick och Dickman. I lokalpressen berömdes just Dickman och även Vindehall och Winsth efter matchen.

Nästa match var borta mot Djurgården och bokades bara någon vecka innan den spelades. Förmodligen ville djurgårdarna ha kvalitativt motstånd inför deras gruppspel i svenska cupen och Värnamo skulle bjuda upp till dans. Kamraterna var betydligt bättre på Tele2 och vann matchen rättvist med 4-1. Redan efter sex minuter gjorde Zeljkovic 1-0 efter att ett högt och intensivt pressade Värnamo vunnit bollen. 2-0 kom i den 29:e minuten och det inleds med en snabb omställning där bollen spelas in i boxen mot Zeljkovic varav mittbacken Danielsson försöker avvärja faran men sparkar klantigt in bollen i eget mål vilket ger IFK 2-0.

Djurgården började starkt efter halvtidsvilan och gjorde även 2-1 efter att Edvardssen slagit en frispark som nyköpte Moros Gracia nickat in. Värnamo klappade dock inte ihop av motgången utan spände musklerna. I den 72:a minuten slog Ademi, som just är utlånad från Djurgården, ett inlägg som nyförvärvet Grozdanic nickade in. Väldigt dålig markering av djurgårdarna som totalt tappar mittbacken på den bortre stolpen. På tillägg kom också 4-1 efter ett slarvigt uppspel från stockholmarna där Dickman visar prov på fin teknik när han kommit fri mot målvakten.

Vid första anblicken är segern imponerade med tanke på att Djurgården är ett av Sveriges bästa lag och även visat klass på den europeiska scenen. Dessutom var Värnamo bättre under hela matchen där enda svaga perioden var i början på den andra halvleken. Det ska dock nämnas att Djurgården hade flera bänknötare på planen. Därutöver gjorde Djurgården tydliga misstag vid alla mål som de släppte in vilket kan kopplas till att de just var många reserver som spelade. Därmed skulle en ”förstå-sig-påare” kunna påstå att segern inte berodde på Värnamos skicklighet utan snarare på grund av Djurgårdens slarv som i sin tur utnyttjades av IFK.

Värnamos nästa offer var Örgryte som kom på besök. Matchen inleddes i högt tempo där Värnamo bidrog med hög rörlighet och mycket presspel. Första målet kom iden 27:e minuten efter en rörig situation i straffområdet där Bilalovic är sista IFK-spelare på målet. Noterbart är dock att det på vissa håll beskrivs som ett självmål. Åtta minuter efteråt kvitterade dock Nuh tillställningen efter en fin träff från distans som var otagbart för Rasheed.

Det var en ganska jämn match men återigen visade IFK att de har lite mer spets och därmed kan avgöra jämna matcher. I den 66:e minuten tilldöms Värnamo en hörna som knäas in av Bilalovic och sex minuter därpå utökar Zeljkovic ledningen när han gör 3-1. Detta blir också matchens slutresultat. En tidvis jämn match där dock planen inte var ideal vilket ledde till en del jobbiga studsar för båda lagen. En spelare som fick beröm efter matchen var Bilalovic och Hellberg sa dessutom att spelaren är med och konkurrerar om en plats i den allsvenska startelvan.

Nästkommande batalj var en U21-match mot landskapsrivalen Öster IF. I U21-laget får totalt fem överåriga utespelare delta och laget påminner om ett B-lag där A-lagets bänknötare och förmågor från ungdomsleden deltar. Värnamo tog en förhållandevis enkel vinst med 5-2 och hemmalagets mål gjordes från tvåmålsskytten Adjei, Becirovic, Bernardo och Ademi på straff. Adjei har inte fått starta någon av matcherna med A-laget men har sett intressant ut när han fått lira med hög rörlighet, snabbhet och bra teknik.

Utöver U21-matchen så mätte också Öster och Värnamo krafterna på A-lagsnivå. Matchen spelade i Växjö och Värnamo vann efter ett tidigt ledningsmål från Oscar Johansson. Superettanlaget hade dock två bollar som gick in men båda målen dömdes bort på grund av offiside. Det var ingen dominant insats från Värnamo utan det var faktiskt ganska jämnt och Öster höll jämna steg med Värnamo men kunde inte sätta en kvittering.

6 av 6 segrar på försäsongen är siffror som klingar positivt men samtidigt måste den klassiska klyschan, ”det är bara försäsong”, nämnas. Det enda allsvenska lag man spelat mot är Djurgården som hade en majoritet bänknötare på planen. I de olika matcherna har IFK haft svårt att hålla en jämn nivå och man har prestationsmässigt dalat under en och samma match vilket kan straffa sig när Allsvenskan börjar.

Positiva tecken man sett på försäsongen är den tekniske och passningsskicklige Kenan Bilalovic som har en realistisk chans att få starta matcher i år. Även Dickman har gjort ett bra intryck och kan nog användas som joker eftersom han kan skapa saker själv i sista tredjedelen. Ghananen Frank Junior Adjei har gjort fina inhopp när han fått chansen.

En negativ spaning är Winsth som uppvisar brister i sitt försvarsspel där han många gånger är högt upp och hamnar ur position. Det kan bli en potentiellt svår situation för Hellberg som kanske måste fundera kring att bänka Winsth som samtidigt är kapten och kulturbärare.

Angående skadesituation så är Eriksson tillbaka i träning och skadan mot Öster var av lättare kaliber. Vindehall väntas bli borta i minst två-tre veckor och den allsvenskan premiären kan vara i fara. Desamma gäller för Netinho som dragits på sig en ganska jobbig skada.