Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-09-02 17:30

IFK Värnamo - Elfsborg
1 - 0

Ademi briljerade mot ligaledarna!

Värnamo vann mot Elfsborg med 1-0. Stor hjälte blev Albion Ademi som avgjorde tillställningen.

Augusti har blivit september och Allsvenskan går in i något som kan beskrivas som en slutspurt. I det skeendet väntade en match mellan niondeplacerade IFK Värnamo och ligaledaren Elfsborg, som besökte Finnvedsvallen. På förhand var de gula favorittippade men matchen väntades ändå bli relativt jämn.

Värnamo mönstrade följande elva:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Oscar – Näsström – Wenderson – Thern
Ademi - Zeljkovic

Det är första gången som Hellberg spelar med ett 4-4-2 och en säker orsak bakom det kan jag inte presentera. En tanke är dock att han ville att Oscar Johansson och Thern skulle vara mer defensiva än vanligt. Därav blir herrarna yttermittfältare och inte ytterforwards vilket de varit om han spelat med ett 4-3-3.

Noterbart är att Gustav Engvall inte fanns med i truppen, trots förhoppningar från supporterhåll. Engvall hade nämligen tränat med laget tidigare under veckan. Spelaren i fråga har varit ganska tystlåten kring sin skada men han har uttalat sig på IFK:s facebook-sida där han sagt att hans rehab går åt rätt håll. I ett annat sammanhang har han sagt att han hoppas på att kunna spela mot Djurgården.

Angående skadeläget så är både mittfältaren William Kenndal och vänsterbacken Pontus Kindberg friska. De satt dock på läktaren mot Elfsborg.

För Elfsborg spelade:

Valdimarsson
Larsson – Holmén – Buhari - Boman
Boateng – Baidoo - Baldursson
Okkels – Gudjohnsen - Qasem

Vänsterbacksplatsen var omtvistad och undertecknad förväntade sig att Qasem skulle spela där medan Hedlund sattes som ytteranfallare. Det blev dock i stället André Boman. Bomans naturliga position är högerback och han är även högerfotad vilket knappast är gynnsamt för en vänsterback.

En annan farhåga ur Elfsborg-perspektiv är att Boman knappt spelat under 2023. Innan matchen så hade han gjort fyra inhopp och totalt spelat ungefär 15–20 allsvenska minuter. Han lirade förvisso 90 minuter i cupmatchen mot division 1-laget Lund, men den insatsen var inget att hänga i grannen. Med det i åtanke så framstår beslutet att spela med honom som besynnerligt.

Problemet för Thelin är dock brist på alternativ, det fanns nämligen ingen annan naturlig ytterback tillgänglig. Det ska också sägas att Qasem inte är en defensiv spelare utan någon som oftast gör mer nytta längre fram.

Första halvlek:
Det är en jämn start på matchen där lagen känner på varandra och är lite avvaktande. Det är en del bollbyten men inga farliga chanser skapas. Det första skottet kommer i den tredje minuten och det är ett Elfsborg-inlägg som går mot Johan Larsson. Ytterbacken får dock en dålig träff där han missbedömer studsen.

I den sjunde minuten så är det nära att IFK får ett friläge. Det börjar med att Elfsborg har en hörna och den skickas in i straffområdet men rensas undan av Värnamos defensiv. Det slutar med att Zeljkovic nickar bollen framåt och den hamnar i en yta mellan Ademi och Boman. Båda spelarna försöker komma åt bollen och det slutar med att Boman, i samband med att han ska rensa, sparkar på Ademi, så att han faller och förhindrar därmed ett friläge. Domaren Al Hakim väljer att fria och påstår att herrarna ”sparkar ihop” och att det därför inte går att blåsa frispark. Det är dock något som kan ifrågasättas.

Värnamos första skott kommer i den 13:e minuten där Thern passar till Zeljkovic på kanten. Den sistnämnde tar emot, viker in och testar men avslutet blockeras.

Efter den första kvarten så börjar Värnamo ta över matchen, man är väldigt produktiva på högerkanten med Ademi i spetsen. I den 17:e minuten så kombinerar Thern och Ademi vilket leder till att Ademi får mycket yta på sin kant. Han tar sig in i boxen och slår en passning i sidled mot Johansson som får en bra chans men träffen är dålig vilket leder till att Qasem kan blockera.

Två minuter senare kommer Ademi loss igen och han slår en ny sidledspassning till Johansson. Den sistnämnde får en dålig mottagning vilket leder till att många gulklädda spelare hinner komma i försvarsställning. Johansson försöker kompensera för sin dåliga touch genom att passa till Zeljkovic men inte heller han hittar en bra skottmöjlighet utan passar vidare till Ademi. Spelaren tar emot bollen och blir fälld av en Elfsborg-spelare vilket leder till en frisparkschans för Värnamo.

Frisparken är placerad nästan exakt på straffområdeslinjen och det är ingen ideal situation. När det är så pass nära är att det svårt att få bollen över muren och sedan att dyka neråt. Ademi väljer därför att gå på kraft och siktar på Valdimarssons hörn, men dessvärre så plockar islänningen bollen ganska lätt.

Minuten senare så slarvar Wenderson i samband med att en ivrig Qasem är framme och tar bollen från honom. U21-landslagsspelaren har mycket yta på kanten och börjar avancera framåt för att sedan slå ett inspel centralt. Bollen kommer till Baldursson vars skott blockeras.

I den 22:a minuten så är Ademi på språng och han tar sig in i straffområdet. Han har både Baldursson och Boman framför sig varpå duon lyckas stoppa honom på ett tveksamt sätt. Värnamo-lägret ropar på straff och på reprisbilderna så ser det ut som om Boman ger honom en enkel spark på foten så att han faller. Samtidigt så ser fallet väldigt lätt ut och Al Hakim anser nog att Ademi medvetet söker straffen.

Det blir därmed ingen straff och i stället kommer bollen till Wenderson. Brasilianaren avlossar ett distansskott men det räddas av Valdimarsson.

I den 29:e minuten så hamnar ett beslut från Al Hakim i rampljuset. Näsström slår en långboll mot Ademi som är helt fri på kanten och börjar ta sig fram. Från ingenstans dyker Valdimarsson, som lämnat målburen, upp. Ademi försöker finta islänningen och målvakten stoppar honom med en tackling där han kommer med både rakt ben och dobbar. Det är ett solklart rött kort och något som kunde brutit benet på Djurgårdslånet.

Utvisningen innebär att Boateng går ut samtidigt som Tim Rönning får ställa sig mellan stolparna. Inför denna kamp så hade Rönning inte spelat allsvenskt under detta kalenderår men mellan 2020 och 2022 spelade han totalt 71 matcher, det är därmed ingen oerfaren keeper. En annan konsekvens av det röda kortet var att Elfsborg gick ner till ett 4-4-1.

Värnamo får därmed en frispark i den 32:a minuten och den resulterar i två blockerade skott och även ett skott som går utanför från Grozdanics sida.

Fyra minuter senare så har Baidoo ett distansskott men Eriksson nickar ut till en hörna.

I den 39:e minuten så kommer ett ledningsmål från Värnamo. Ademi får bollen och han dribblar sig förbi Boman som om han vore en kon. Han väggar sig sedan in i straffområdet med hjälp av Johansson och skjuter in bollen via första-stolpen. Det är en snygg aktion av Ademi men inbytte Rönning borde ha bättre koll på sin närmsta stolpe.

Tre minuter senare så har Värnamo en chans att utöka ledningen och det är Johansson som tar sig in i boxen. Han hamnar i en dålig vinkel och slår bollen snett-inåt-bakåt och den kommer till Thern. Simon hamnar i en duell mot Baidoo men han lyckas ändå få i väg ett skott som dock blockeras av Johan Larsson.

I den 43:e så prövar Värnamo-spelaren Victor Larsson med ett avslut och det styrs utanför av en Elfsborg-spelare. Hade bollen gått innanför stolpen så hade Rönning, som var helt ställd, inte räddat.

Värnamo får i stället en hörna och på den så slår Ademi ett inlägg. Han hittar Grozdanic som är på andrastolpen men hans volley går utanför.

I efterföljande anfall så har Qasem ett skott men han får en urdålig träff och bollen går ut till inkast, och alltså inte till inspark.

Andra halvlek:
Thelin gör två byten i halvtid, Gudjohnsen och Boman går ut medan Hedlund och Frick kommer in. Förändringen innebär att Qasem skickas ner till vänsterbackpositionen. Det är två förståeliga byten, Frick är en löpvillig spelare vilket behövs när man är i numerärt underläge och anfallaren är också en bra avslutare. Hedlund är vass i kontringar och någon som skulle kunna vara ett hot i djupled.

Elfsborg känns pigga i inledningen och försöker sätta press mot Värnamo men utan att skapa någon kvalificerad målchans. I den 51:a minuten så kommer ett distansskott från Buhari men det går rakt på Rasheed.

Tre minuter senare så slår Johansson ett inspel som Holmén styr ut. Bollen kommer till Frick som tar ned med bröstet, vänder om och slår sedan en bra djupledsboll mot Okkels. Snabbe Okkels börjar avancera framåt och har Eriksson, Grozdanic samt Wenderson mot sig. Spelaren håller hög speed men han hamnar i en dålig vinkel och Rasheed räddar hans skott relativt enkelt. Med facit i hand så borde han försökt gå in mer centralt, men det är enklare sagt än gjort med tanke på att han hade tre motspelare mot sig. En svårighet för Okkels är också att han inte hade någon medspelare som han kunde kombinera med.

I den 58:e minuten så har de gula en hörna och den tar Baldursson hand om. Han skickar in den i straffområdet och Hedlund nickar men nicken blockeras och rensas sedan undan av Värnamo-försvaret.

Fyra minuter så kommer Ademi ensam mot Qasem och den offensive spelaren gör en kroppsfint och rycker sedan förbi Qasem. Därefter så skjuter Ademi men skottet går utanför.

I den 64:e minuten så har Elfsborg en frispark och flera spelare hänger med upp. Baldursson slår en boll in i boxen och där nickar Frick men Rasheed räddar.

Sex minuter därefter så har Elfsborg ett nästan-läge. Hedlund har bollen och Qasem kommer på ett överlapp samt får en passning från nyförvärvet. Qasem tar sedan och slår ett inspel där han söker Frick som dock är lite för långsam för att hinna styra in den.

I den 78:e minuten så passar Grozdanic till Eriksson och den sistnämndes mottagning är dålig vilket Hedlund uppfattar som är framme och hotar. Turligt nog så lyckas Eriksson få en tå på bollen och på så sätt avvärja faran.

Ett par minuter därpå så har Ademi bollen medan Victor Larsson kommer på överlapp. Ytterbacken får bollen och spelar den snett inåt bakåt till Bergh som får en jättechans och försöker placera in bollen men inhopparen Söderberg blockerar försöket.

Ademi är inblandad i en ny farlighet tre minuter senare när han driver upp på kanten med fart. Han slår in bollen i boxen där han söker Calle Johansson men Holmén och Buhari reder ut situationen och lyckas få undan bollen. Passningen från Ademi var inte klockren, Johansson fick den inte ”i steget” utan behövde sakta ned vilket försvårade aktionen.

I den 85:e minuten så uppstår en straffsituation där Hedlund slår ett inlägg som går mot Johan Larsson. Elfsborg kapten faller efter en duell mot Thern men Al Hakim friar. Förvisso verkade det som som om Thern la en hand på Larssons axel men fallet är väldigt enkelt.

Två minuter senare så kunde Värnamo åkt på en rejäl kalldusch. Johan Larsson har bollen på kanten och han söker Frick med ett inspel men han träffar Grozdanic som ska rensa. Dessvärre så styr Grozdanic bollen mot mål, Rasheed är dock med på noterna och räddar.

I matchminut 90 så kunde Värnamo definitivt avgjort matchen. Victor Larsson tar hand om ett inkast samtidigt som Winsth tar en löpning framåt. Kaptenen får bollen och med en läcker halvvolley så spelar han bollen över Buhari. Han tar sedan och levererar ett inspel mot Thern
som skjuter men Holmén står rätt och blockerar.

Minuten därefter så får Elfsborg en frispark långt ner på defensiv planhalva. Man skickar en långboll mot Hedlund som är steget före Eriksson och dessutom tar emot bollen. Turligt nog för Värnamo så hinner han inte få ordning på fötterna tillräckligt snabbt och därför kan Eriksson avväpna honom.

Det vänder direkt i efterföljande anfall. Victor Larsson slår en långboll mot Oscar Johansson och den sistnämnde får bollen i ryggen. Han hamnar sedan i en kamp mot Buhari där mittbacken, sittandes på marken, försöker passa till Holmén. Passningen blir lite för hård och det är nära att Buhari slår en perfekt passning till Calle Johansson som i så fall skulle kommit fri. Rönning är dock på tårna och kommer ut snabbt och rensar bollen.

I den fjärde tilläggsminuten så nickar Abdulai på en hörna men Rasheed räddar. Det blir ny hörna och den gången är det Söderberg som nickar men han får inte bollen på mål. Det slutar därmed 1-0 för smålänningarna.

Tankar efter matchen:
Det är en väldigt skön seger och dessutom fullt välförtjänt. Värnamos skickliga passningsspel tvingade gästerna att springa vilket tröttade ut dem. Vidare så hade IFK flera bra chanser där Ademi var den starkast lysande stjärnan för hemmalaget. Defensiven höll också en hyfsad nivå, en indikation på det är att Elfsborg inte skapade någon kvalificerad målchans trots några fina djupledsbollar.

Som alltid vid vinster så finns risken för hybris och övermod. Det är därför på sin plats att upprepa att IFK spelade med en man mer större delen av matchen, något som givetvis är en fördel. Samtidigt så ska jobbet göras och Värnamos bollskicklighet, rörlighet och positionering var något som bidrog till att man kunde utnyttja det numerära övertaget. Därutöver så är det inte nödvändigtvis ”a walk in the park” att spela 11-mot-10, det visade Elfsborg när de spelade mot Häcken.

En diskussion som är relevant att ta upp efter matchen är kring om man borde lagt in en extra växel och försökt döda matchen med ett 2-0-mål i stället för att ha en mer defensiv approach. Med facit i hand så är det svårt att vara kritisk, taktiken föll nämligen väl ut och det blev som bekant seger. Om Elfsborg snubblat in en kvittering, vilket alltid kan inträffa, så hade dock tongångarna varit annorlunda.

Det ska dock poängteras att Värnamo inte var ultradefensiva när man ledde med 1-0. Taktiken var snarare att försöka bibehålla bollinnehavet och hålla ett lågt tempo. Det blev dock många enkla passningar i sidled och man var försiktiga med att gå framåt och spela rakare. Undertecknad upplevde därmed att man primärt fokuserade på att bevaka ledningen, inte på att göra 2-0.

En begränsning som är värd att notera är anfallsmönstret. Det var mest spel på högerkanten där Oscar Johansson och Ademi hade mycket boll. På den andra kanten och i mitten var det mer händelsefattigt. Det riskerar att leda till att spelet blir alltför lättläst och därmed enkelt att försvara sig mot. Vidare så hade ett mer varierat anfallsmönster, med fler crossbollar, tvingat Elfsborg att springa från kant till kant vilket tröttat ut dem ännu mer.

Med tanke på att Värnamo är så pass dominanta så blir det svårt att recensera backlinjen och målvakten. Värnamo försvarar sig väl matchen igenom och släpper inte in något mål, men det är i hög grad mittfältets förtjänst. De skyddade backlinjen genom tryggt passningsspel och vunna dueller.

Om man ändå ska säga något så kan det nämnas att Rasheed gör fyra räddningar och är vaken matchen igenom. Grozdanic och Eriksson agerar när de behöver och gör få misstag. Även ytterbackarna bör vara nöjda med deras respektive försvarsarbete. Både Larsson och Bergh tar dessutom en del löpningar framåt och slår några bra inspel.

Mittfältet gör en hyfsad prestation. Johansson är väldigt bra på att kombinera med Ademi och slår många smarta passningar som skapar hål i Elfsborgs defensiv. Wenderson håller också tidvis hög klass men som flera gånger förut så står han för en del farliga bolltapp på defensiv planhalva. Han känns lite nonchalant ibland och är inte alltid på tårna.

Liknande kan sägas om Näsström som också slarvar i passningsspelet. Han springer dock mycket och tar också några konstruktiva djupledslöpningar vilket inte är hans primära signum. Vidare så var han ett stabilt vapen på defensiva fasta. Thern är nyttig i hemjobbet där han ofta sprang till rätt sida. Han visade också prov på fin bollbehandling men spelet på den sista tredjedelen är något som kan utvecklas. Hans passningar i närheten av straffområdet är antingen för hårda eller har bristande precisionen vilket gör att anfallen tappar i tempo.

Längst fram så spelade Zeljkovic och Ademi. Den ene, Zeljkovic, lär känna sig besviken efteråt. Han skapar knappt någonting men till hans försvar så ska det också nämnas att han inte får mycket bollar att jobba med. Det är nog frustrerande för honom att springa runt på plan och inte få utlopp för sin fulla potential.

Ademi fick något som kan liknas vid ett genombrott i den här matchen. Han har startat flera bataljer tidigare och haft en del boll men haft svårt att skapa konkreta chanser samt stå för avgörande aktioner. Mot Elfsborg så blir han dock matchens enda målskytt, får målvakten utvisad och skulle kanske dessutom fixat en straff. Merparten av anfallen går genom honom och utan Ademi så hade Värnamos chans att vinna minskat.

Vinsten påverkar inte tabellplaceringen utan Värnamo förblir nia. I skrivande stund är det sju poäng ner till AIK som är på playout och nio poäng ner till Sirius som är på direktnedflyttning.

Åtta matcher återstår och vanligen brukar man säga att det räcker med 30 poäng för att kunna säkra nytt kontrakt. Det är dock många bra lag på den nedre halvan och därför tror jag att det kommer krävas mer än 30 poäng. Jag har inte orken att beräkna hur många poäng som krävs för att det ska vara matematiskt omöjligt för Värnamo att åka ut, men med ytterligare två segrar så ser det bra ut. I det skeendet skulle IFK ha totalt 35 poäng.