Varbergs BoIS - IFK Värnamo
0 - 3

Bustos, Bergh och Becirovic ordnade segern mot Varberg

Värnamo vann mot Varberg med 3-0.

Värnamo tog tre tunga poäng mot jumbolaget Varberg i en match där resultatet skrevs till 3-0. De insamlade pinnarna innebär att IFK fortsatt har en buffert neråt och man är tia i tabellen.

Följande spelare startade matchen:

Rasheed
Larsson – Grozdanic – Eriksson – Bergh
Thern – Näsström – Wenderson
Bustos – Johansson – Ademi

Det är i grunden inget udda med elvan. Det mest anmärkningsvärda är att Johansson placeras som nia fastän han inte är en ren anfallare. Hellberg lär ha tröttnat på Zeljkovics alla missar och därför valt att peta honom.

En annan noterbar sak är att Wenderson fick sitt andra barn under matchdagen, ändå fanns han med från start. Ofta brukar nyblivna föräldrar, även de som lirar professionell fotboll, vara lediga när de fått barn men så blev det alltså inte i detta fall.

För Varberg så startade:

Lukic
Lindner – Stanisic – Dahlström
Silverholt – Le Roux – Lushaku – Sverrisson
Krasniqi – Borchers – Hoven

En sak förvånar med elvan och det är att Zackrisson, som spelat mycket under säsongen, bänkades. I stället för honom tog Dahlström en mittbacksplats vilket i sin tur öppnade upp för Sverrisson på wingback-positionen. Jag förväntade mig Dahlström på vingen och Zackrisson i mitten.

Första halvlek:
Inledningen av matchen är faktiskt ganska skakig och båda lagen verkar vara ”tagna av stundens allvar”. Det är nämligen en del slarv och ganska lågt tempo. I den fjärde minuten kommer den första målchansen och det börjar med att Sverrisson slår en bra djupledsboll mot Borchers. Dansken har väldigt mycket yta och börjar avancera framåt. Han slår sedan en svepande passning som går mot Krasniqi, som är på den andra änden av straffområdet. Den sistnämnde tar emot bollen och passar till Lushaku som skjuter över. Det är faktiskt en bra möjlighet för Varberg men det går långsamt vilket gör att många Värnamo-spelare hinner komma på rätt sida och försvara.

Värnamo förväntades dominera bollinnehavet men faktum är att det är ganska jämnt mellan lagen ur den aspekten. IFK har alltså svårt att sätta press och etablera ett bollinnehav. Det leder till att det grönsvarta försvaret har det ganska lugnt.

Förvisso fixar Ademi en frispark i ett ganska bra läge och vid ett annat tillfälle så är det nära att Näsström kan frispela Bustos men mer än det skapas inte från bortalaget under den första kvarten.

I den 16:e minuten slår Wenderson en usel passning och Varberg får en omställningsmöjlighet. Det leder till ett avslut från Borschers men det är tamt och Rasheed behöver inte anstränga sig för att rädda skottet.

I det efterföljande anfallet kommer 1-0 för Värnamo. Det börjar med att Thern slår en passning till Bustos som tagit en bra löpning in i straffområdet. Han har Dahlström tätt i ryggen och vid första anblicken ser det ut som om Dahlström ska kunna trycka undan Bustos och avvärja faran. Bustos är felvänd men lyckas ändå få kontroll på bollen, hitta en skottlucka och placera in 1-0 strax innanför stolpen. Det är ett slarvigt agerande av Dahlström och även målvakten Lukic kommer ut fel i situation.

Två minuter senare är det nära att Värnamo klantar till det och åker på en kvittering. Rasheed får bollen och slår en dålig passning till Wenderson samtidigt som Hoven kommer bakifrån och pressar. Det är nära att norrmannen kan få kontroll över bollen och därmed få en superchans men turligt nog så har Hoven en dålig första-touch i den sekvensen.

I den 20:e minuten har BOIS en hörna och den skickas in i straffområdet. Bollen kommer till Lindner som nickar men försöket blockeras.

Varberg tycks komma in i ett momemtum och minuten därefter så har man ett bra anfall. Le Roux slår en fin crossboll till Sverrisson som står ensam på kanten. Islänningen spelar vidare till Krasniqi som står omarkerad centralt men anfallaren skjuter över.

Sverrisson gjorde för övrigt en fin första halvlek där han ofta var spelbar på kanten och vann merparten av duellerna mot Larsson. I den 29:e minuten så slår han ett klockrent inlägg mot Hoven men den sistnämnde nickar över.

Strax därpå kommer dock en kalldusch för BOIS. Johansson har bollen vid eget straffområde och uppfattar att det är få grönvita spelare på deras planhalva. Oscar slår därför en fantastisk långboll mot Bergh som tagit en löpning. Bergh tar i sin tur emot bollen och lyckas sprinta förbi Silverholt samt komma i ett friläge. Ytterbacken placerar därefter in 2-0 bakom Lukic.

Trots motgångarna så fortsätter Varberg att kämpa och i den 33:e minuten så har man en hörna. Det blir tilltrasslat i straffområdet där IFK inte riktigt lyckats få undan bollen. I stället får Sverrisson en möjlighet på halvvolley men han skjuter över.

Fyra minuter senare så vinner Lushaku bollen vid mittlinjen och en 3-mot-4-situation uppstår där han har Hoven och Krasniqi med sig. Han passar till Hoven som inte riktigt vet vad han ska göra med bollen. Efter några sekunder skjuter han på vinst eller förlust men Eriksson är följsam och blockerar.

Under halvlekens sista fem minuter så har lagen ett skott vardera. För Värnamos del så skjuter Bustos och för Varberg så levererar Lindner ett tungt avslut.

Andra halvlek:
Personligen förväntade jag mig en rejäl och intensiv Varberg-press i början av den andra halvleken. Så blir det dock inte utan det är chansfattigt och en tråkig match. De grönvita verkar inte ha förmågan att trycka på med anfallsvåg efter anfallsvåg vilket gör jobbet enkelt för Värnamos defensiv.

Halvlekens första chans har Wenderson och det är ett distansskott som går utanför i den 49:e minuten.

I den 57:e minuten så skapar BOIS en nästan-chans. Le Roux levererar ett bra inlägg och det är nära att Krasniqi kan få en ypperlig nickmöjlighet men han har en bristande timing.

Två minuter senare så försöker Värnamo passa sig ur Varbergs press men Bergh slarvar och slår bollen till Sverrisson. Den sistnämnde väljer att skjuta direkt men skottet går rakt på Rasheed.

I den 63:e minuten får IFK chansen att definitivt stänga matchen. Zeljkovic slår en bra långboll mot Ademi som kommer fri på kanten. Yttern levererar sedan ett inspel samtidigt som Bergh tar sig in i straffområdet och får en ypperlig chans framför mål men han skjuter utanför. Beröm kan ges till Dahlström som läser av situationen klockrent vilket gör att han hinner täcka en stor del av målet och på så sätt försvåra det för Bergh.

Två minuter senare skickas en Varberg-frispark in i straffområdet. Bollen går mot Birkfeldt, med ett förflutet i Värnamo, som nickar över.

En av Varbergs bättre möjligheter kommer i den 67:e minuten och det börjar med ett inspel från Sverrisson. Bollen blockeras ut av en Värnamo-spelare men andrabollen hamnar hos Lushaku som testar från straffområdeslinjen men Rasheed räddar.

I den 70:e minuten hamnar domaren Granit Maqedonci i rampljuset. Lushaku slår nämligen en passning till Krasniqi som är felvänd inne i straffområdet, anfallen försöker vända om men stoppas av Eriksson och faller. Varberg-spelarna ropar på straff men Maqedonci väljer att fria. Orsaken är nog att han anser att Krasniqi springer rakt in i Eriksson som nästan är stillastående i sekvensen.

I den 72:a minuten så har Varberg en ny reduceringschans i samband med en hörna. Det blir dock bara en nick från Borschers som går utanför.

Sju minuter senare så sker ett anfall på den andra planhalvan där Ademi slår ett perfekt inspel till Zeljkovic. Den inbytte anfallaren får bollen två-tre meter från mål men skjuter rakt på Lukic som räddar. Ännu en miss från den ineffektive anfallaren.

Turligt nog för Zeljkovic så hade Värnamo en trygg ledning men i den 82:a minuten försökte hallänningarna ändra på det. Först avlossade Le Roux ett skott som blockeras varpå andrabollen kommer till Lushaku som också prövar men Rasheed är med på noterna.

I den femte tilläggsminuten kommer matchens sista mål och det är för Värnamo. Birkfeldt försöker slå en passning till Zackrisson men Becirovic är på hugget. Anfallaren blockerar nämligen passen och kommer fri mot Lukic samt gör inget fel i avslutsögonblicket.

Tankar efter matchen:
Fotboll är en speciell sport, det är komplext till sin karaktär. Värnamo gör två betydligt bättre insatser mot Malmö och Degerfors, än mot Häcken och Varberg. Ändå förlorade man de ”bra” matcherna och vise versa.

Med det vill jag säga att Värnamo gör en medioker insats mot Varberg och 3-0 speglar knappast matchen. Backlinjen är skakig och slarvar mycket vilket ger motståndarna stora ytor. Pressingen är ganska passiv och man blir låga. Offensivt så skapas få chanser och en ytterligare svaghet är att passningsspelet går långsamt.

Det går dock att nyansera bilden. Värnamo gör 1-0 tidigt och det är logiskt att man sjunker ner och överger initiativet till motståndaren i en sån match. Det gäller särskilt om motståndaren i fråga är dålig på att föra matcher, vilket stämmer in på Varberg.

En positiv sak för Värnamos del är dock effektiviteten. Om jag räknade rätt så hade Värnamo sju avslut varav fyra gick på mål och tre i mål. Det är positivt med tanke på att IFK haft problem med avsluten tidigare.

Med tanke på hur matchen blev så är det svårt att välja någon spelare som utmärkte sig positivt, det känns som att alla är på samma medelmåttiga nivå. Förvisso slår Johansson en väldigt fin assist och han är allmänt spelskicklig. Han hade dock det svårt mot Lushaku och flera gånger tappade han honom på mitten. Så som jag förstod det så var det Johansson som hade uppgiften att markera Lushaku och det var en tuff utmaning för vice-kaptenen.

En annan spelare som fick ros från kommentatorn var Bergh. Han gör förvisso ett mål samt tar en del bra löpningar men han syns ändå ganska lite. En annan dålig notis är att han slarvar i passningsspelet.

En annan målskytt var Bustos och han visade att han är bra på i djupled. Han var dock svag i kroppen och syntes också ganska lite matchen igenom.

Matchens tredje målgörare var Becirovic och det är en intressant pjäs. Han har tillhört Värnamos tipselitlag och tog klivet upp till A-laget under 2019. Det blev en hel del speltid i både division 1 och i Superettan men i Allsvenskan har det varit knapert. Det har förvisso blivit en del inhopp men det är inte långa stunder. Troligen kommer han att lämna efter säsongen, i samband med att hans kontrakt går ut.

Det vore tråkigt eftersom det är en spelare som är snabb, har en hög arbetskapacitet och även är en bra avslutare. Därutöver så är det en lokal spelare, och det är alltid en fjäder i hatten för klubben när man lyckas göra en ”egen” spelare till en startspelare i A-laget. Det ska dock poängteras att Becirovics moderklubb inte är IFK utan det är Anderstorp IF, i Gislaved kommun. Anledningen till att han beskrivs som ”egen” är för att han varit i Värnamos ungdomsled och dessutom är uppväxt nära kommungränsen.