Lagbanner
Det är omöjligt att vinna, om man inte gör mål.

Det är omöjligt att vinna, om man inte gör mål.

Värnamo torskade med 1-0 mot Degerfors.

Inför matchen mot Degerfors så var stämningen på topp. Värnamo hade nämligen en skön seger mot Brommapojkarna i ryggen och man var favoriter inför hemmamatchen mot ”degen”. En
vinst skulle i sin tur ge ett väldigt bra utgångsläge framöver.

Samtidigt fanns det också en del farhågor, bland annat saknades Gustav Engvall och Simon Thern som är två av klubbens vassaste pjäser. Den förstnämnda kommer vara borta månaden ut medan Therns krämpa är lindrig och förhoppningsvis är han tillbaka mot Varberg.

Följande spelare startade:

Rasheed
Larsson – Grozdanic – Eriksson
Winsth – Näsström – Wenderson – Ademi
Bustos – Zeljkovic - Johansson

I kontrast till matchen på Grimsta så petas Lohikangas vilket är ett logiskt beslut med tanke på Albins insats mot BP där han blev uppsnurrad av Oscar Pettersson.

Vänsterbacken var den enda som petades på sportliga grunder. Utöver honom så var också den nyss nämnda duon, Engvall och Thern, utanför startelvan men det berodde på skador.

Nya i elvan var Larsson, Näsström och Bustos. Ett intressant namn som undertecknad önskade att se från start är just Bustos som haft hyfsade inhopp och sett bra ut när han spelat i U21-laget.

På motståndarsidan startade:

Rossbach
Bouzaine – Granath – Korac – Mammar - Gyau
Gravius - Örqvist - Ohlsson
Campos - Abdulla

Det enda som förvånade med elvan var att Bergqvist saknades och det berodde på sjukdom. I stället för honom gick Korac in i mittlåset.

Degerfors har för övrigt haft det tungt på skadefronten där både Nikoa Djurdjic och Dijan Vukojevic är långtidsskadade. Det är två rutinerade herrar med mycket fotboll i sig. Även Mårtensson, som hade varit aktuell för startelvan, var fast i sjukstugan.

Första halvlek:
Som väntat så sjunker Degerfors lågt medan det primärt är Värnamo som håller i bollen. I den åttonde minuten dyker den första chansen upp, det är Winsth som får bollen på kanten och han tar sig förbi Gyau som halkar. Winsth slår sedan en enkel pass till Näsström som får bollen inuti boxen och skjuter över. Dessvärre är inte Näsström en van avslutare och en rutinerad anfallare hade nog nätat i det läget.

I den 12:e minuten har Degerfors sitt första skott, det är ett distansförsök från Gyau som går högt över.

Fem minuter senare är gästerna på språng igen. Det börjar med ett missförstånd vilket leder till en felpass från Wenderson som går rakt till Campos. Costa Ricas landslagsanfallare fintar därefter Larsson och börjar avancera mot mål. Flera Värnamo-spelare befinner sig dock på rätt sida samtidigt som Campos inte har någon lekkamrat att kombinera med. Det slutar med ett avslut från bollhållaren men det är plockas enkelt av Rasheed.

I efterföljande anfall har Ademi bollen och han passar till Johansson som står vid straffområdeslinjen. Oscar tar emot och skjuter men skottet går över ribban.

På den andra sidan har wing-backen Bouzaine ett avslut men det blockeras av Zeljkovic. Trots att IFK har mycket possession så lyckas man inte skapa några högkvalitativa chanser under den inledande tjugo-minutersperioden.

I den 23:e minuten kommer dock en av Värnamos bättre målchanser och det börjar med en passning från Wenderson till Zeljkovic, det leder till att Ajdin hamnar strax utanför straffområdet. Han står en-mot-en mot Granath och lyckas finta sig förbi backen samt hitta en skottlucka. Hans avslut går dock strax utanför.

Minuten senare så skapas en ny bra målchans och det börjar återigen med en passning från Wenderson. Bollen går mot Näsström men mittfältaren väljer att hoppa över och bollen rullar därför in i straffområdet. Aktionen överraskar de rödklädda försvararna som blir stående på hälarna samtidigt som Zeljkovic kommer ensam mot Rossbach men han skjuter utanför.

Även om Degerfors var låga under stora delar av matchen så tryckte man upp laget ibland och försökte på så vis stressa Värnamo. I den 25:e minuten är man framme med tre spelare som pressar Rasheed, som är otrygg med bollen, men turligt nog lyckas målvakten reda ut den situationen.

Det leder till en kontring där det är relativt få rödvita spelare kvar i försvarszonerna. Zeljkovic driver upp och slår en svepande passning mot Ademi som kommer ensam mot två defensiva spelare. Yttern har dock svårt att bestämma om han ska skjuta, dribbla eller passa en medspelare. Att det går så långsamt leder till att ytterligare en Degerfors-spelare hinner komma på rätt sida samtidigt som Ademi försöker med något mellanting, det är oklart om det är en passning eller ett skott.

I den 33:e minuten får Bustos bollen på kanten och han hittar Johansson inuti straffområdet med en passning. Oscar avlossar ett hårt skott som dock går rakt på Rossbach. Hade det varit bättre precision så hade det troligen blivit mål i den sekvensen.

Sju minuter senare är Johansson inblandad igen, det börjar med att han avlossar ett avslut som blockeras. Mittfältaren är dock på hugget och springer efter andrabollen, den slår han snett inåt bakåt och bollen kommer perfekt till Zeljkovic som dock skjuter över. Det var den tredje jättechansen som Ajdin sumpade.

En liknande situation sker i den andra tilläggsminuten där Ademi spelar bollen till Johansson med en volley. Johansson tar sig in i straffområdet och passar snett till Zeljkovic som ska kunna göra en tap-in men han skjuter utanför. Till Zeljkovics försvar så kan det nämnas att han har en Degerfors-försvarare framför sig men han borde ändå kunna förvalta möjligheten bättre.

Halvlekens sista avslut kommer från Gyau men det blockeras. Det står 0-0 i halvtid och det är ett resultat som knappast speglar spelet. Värnamo var nämligen mycket bättre och Degerfors hade svårt att få bollen över halvplan. När väl Degerfors kom upp så var det mycket slarv och de skapade inga farliga målchanser.

Andra halvlek:
Efter pausen så har Korac en skarvnick via ett inkast men det plockas enkelt av Rasheed. Det blir i stället en kontring och Ademi får mycket yta och testar med ett skott men det går utanför.

I den 51:a minuten så har IFK en bra möjlighet där Ademi och Larsson kombinerar med varandra och tar sig in i straffområdet. Det är tilltrasslat och många rödklädda spelare inuti boxen men ändå lyckas Bustos få en möjlighet, bara några meter från mål. Bustos avslut går dock rakt på Rossbach. Även om Bustos är nära målet så blir han stillastående i skottögonblicket vilket gör det svårt för honom att få till ett bra avslut.

Tre minuter senare så har Degerfors flyttat upp manskapet i samband med att man fått en hörna. Mammar har ett avslut men det blockeras och andrabollen hamnar hos Campos som slår ett klockrent inlägg. Det är nära att Granath kan få ett bra nickläge men han får en liten knuff av Grozdanic vilket gör att han fel-timar bollbanan.

I den 56:e minuten har Degerfors en ny möjlighet efter ett inlägg. Inlägget nickas ned av Abdulla och hamnar hos Örqvist som prövar med en halvvolley men Näsström står på rätt plats och blockerar.

Fem minuter senare väggar Bustos med Näsström, Ademi och Zeljkovic vilket leder till en skottmöjlighet men det täcks ut till hörna. Föga förvånande så utnyttjas inte hörnan.

I matchminut 65 så har i stället Degerfors en hörna och Värnamo har svårt att få bort bollen från straffområdet. Det ger Ohlsson en möjlighet men Rasheed räddar hans avslut. På den andra sidan så har Ademi ett nytt skott minuten därpå men det går utanför.

Senare kommer också avslut från Johansson, Lohikangas, Zeljkovic och Bilalovic men ingenting är särskilt farligt. Även inhopparen Lindgren har ett försök för motståndarlaget men det blockeras.

I den 87:e minuten så passar Johansson till Zeljkovic som spelar vidare till Winsth som tagit sig in i boxen. Winsth hamnar i ett bra skottläge men det blockeras av Mammar.

Värnamo har alltså svårt att skapa kvalificerade målchanser på slutet och i stället är det Degerfors som hotar. I den fjärde tilläggsminuten ska Lohikangas rensa men en ivrig motspelare är framme och blockerar vilket leder till att Campos nästan kommer ensam mot Rasheed. Målvakten är dock på tårna och hinner plocka andrabollen och avvärja faran. Hade Campos varit lite snabbare så hade han kunnat chippa bollen över målvakten.

Efter sekvensen så vänder spelet och en långboll blir slagen mot inbytte Kalu. Mittbacken Korac är dock följsam och lyckas förhindra ett friläge vilket leder till att Rossbach kan plocka bollen.

Rossbach tar därefter och slår en utspark som kommer långt in på Värnamos planhalva. Eriksson är upptagen med att markera sin gubbe och missbedömer därför bollbanan vilket resulterar i att bollen hamnar bakom honom. Därefter studsar den över Larsson och bakom den sistnämnde står Campos och lurar. Campos läser av situationen klockrent och tar en löpning bakom Larsson, hamnar i ett friläge samt placerar in 1-0.

Värnamo försöker därefter sätta press men den bästa målchans man skapar är en misslyckad halvvolley från Winsth. Det är gästerna som får fira efter att exakt hundra minuter spelats.

Tankar efter matchen:
Det är en oerhört tung förlust och den kan dessutom kategoriseras som icke-välförtjänt. IFK är trots allt det bättre laget och det visar all statistik. Värnamo hade flera bra målchanser och ett xG som visade 2.21 medan Degerfors knappt kunde skapa någon målchans via egen skicklighet. Förvisso görs ett mål av gästerna men det var ren flax, ett riktigt ”skitmål”. 

Samtidigt kan vi inte bortse från att det blev förlust, den elfte för i år. Faktum är att det enda laget som har fler allsvenska förluste än Värnamo är Varberg som har tolv till antalet. På grund av det så blir eftermatch-analysen av negativ karaktär trots att prestation höll en hög nivå.

Undertecknad är medveten om att kortpassningsspelet i den första och andra tredjedelen är något som imponerar. Det är högt tempo, många löpmeter och spelarna är synkade med varandra. Samtidigt är dessa saker inte tillräckligt för att göra Värnamo till ett stabilt mittenlag, det behövs nämligen något mer.

Om man delar in matchen i perioder så har Värnamo bra bollbehandling under den inledande tjugominuters-perioden men man skapar inga bra chanser. Därefter är det hög nivå på spelet från den 20:e minuten till den 60:e minuten med flera högkaratiga möjligheter som hade kunnat stänga matchen.

Under den sista halvtimmen så anser jag fortsatt att IFK är det bättre laget men denna period är svagare än den föregående. Det produceras förvisso en del skott men det är inga klara målchanser och det känns som om spelarna är stressade. Det är ett svaghetstecken att man är som sämst i slutet av matchen, det är nämligen då som det avgörs.

Det är egentligen en besynnerlig matchutveckling. Under matchen så är det Degerfors som tvingas till mest springande och det är något som tar på krafterna. En sådan taktik riskerar att fallera på slutet när spelarna är tröttkörda, då kan enkla misstag ske och luckor öppnas upp. Det syntes bland annat när brukets lag spelade mot Norrköping och förlorade med uddamålet efter ett mål på tillägg. I den matchen lyckades Norrköping sätta rejäl press på Degerfors vilket också betalade sig.

Ett stort problem för IFK är effektiviteten. Det går inte att vinna om man inte gör något mål, det är något som alla redan vet. Flera av förlusterna, och särskilt den mot Degerfors, kan kopplas till att avsluten inte är kliniska. Värnamo sätter helt enkelt inte sina chanser och en stor syndabock blev Zeljkovic. Att det stod 0-0 långt i matchen lär ha gett Degerfors moral och hopp.

Jag har tidigare beklagat att det är bristande individuell spets i IFK. Med spets avses aktioner som är ”över det vanliga” men också förmågan att undvika enkla misstag. Avsaknaden av spets tar sig uttryck i att många chanser bränns offensivt samtidigt som defensiven står för två grova misstag under stopptiden. Utöver att Eriksson inte nickade bort utsparken från Rossbach så avses också Lohikangas felpass som nästan sätter Campos i ett friläge.
.
I sammanhanget kan också Hellbergs matchcoachning ifrågasättas, där Lohikangas kommer in i stället för Grozdanic samtidigt som Vilar lämnas på bänken. Lohikangas stärker inte anfallsspelet vilket han blev inbytt för att göra och Albin är dessutom nära att stå för ett avgörande misstag. Vilar å andra sidan är den Värnamo-försvarare som är starkast i luften och kanske hade han kunnat nicka undan utsparken från Rossbach.

En annan negativ sak hörnorna, jag är inte säker på statistiken men jag tror att Värnamo har upp emot 130 hörnor denna säsong men inga mål har gjorts. Mot Degerfors så skapades totalt åtta och ingen var farlig. Under diverse matcher så har IFK försökt med kreativa varianter men ännu har inte Hellberg lyckats knäcka den nöten.

I vanlig ordning följer också en kort rad om startspelarnas insatser. Rasheed räddar två skott och är dessutom kylig när Lohikangas klantade till det. Dessutom är han snabbtänkt och försöker göra snabba utkast för att få i gång spelet. En brist är dock spelet med fötterna.

Backlinjen har en relativt enkel match eftersom Värnamo var så pass dominanta på mitten. En som dock imponerade på mig var faktiskt Eriksson som var tät inpå Abdulla och vann nickduell efter nickduell. Det är dock svårt att bortse från misstaget som leder till det insläppta målet, det sänker därmed helhetsintrycket av hans prestation.

Även Grozdanic och Larsson var trygga pjäser som hanterade de flesta utmaningarna som de ställdes inför. Det ska dock anmärkas att Larsson inte agerar på ett adekvat sätt vid Degerfors mål. Som bekant missbedömer även han bollbanan och han borde haft koll på att Campos tog en löpning bakom honom.

På den ena ytterplatsen fanns Winsth och där finns det inget att anmärka på när det gäller defensiven. Han är dock blek offensivt och uppvisade begränsad teknik med en medioker första-touch.

På den andra kanten härjade Ademi och han står för en insats som påminner om de tidigare prestationerna.  Han rör sig bra på kanten och det finns både teknik och styrka men så värst mycket skapar han inte.

På mitten imponerade Näsström som gjorde en av sina bättre matcher för IFK. Han vann flera fysiska duster, tog bra löpningar och var trygg med bollen. Även Wenderson var stabil trots lite slarv ibland.

Marco Bustos var dock en besvikelse. Det är en spelare som är värvad för att leverera avgörande insatser och stå för spektakulära saker. När han hade bollen så var det dock oftast enkla passningar bakåt eller i sidled. Han är inte inblandad i särskilt många farligheter.

Värnamos bästa spelare var i mitt tycke Oscar Johansson som alltid har en smart tanke när han får bollen. Han var väldigt bra inuti straffområdet med kloka passningar och många löpningar, han är huvudarkitekten bakom merparten av Värnamos målchanser. Något som dock sänker hans anseende är att han brände en bra möjlighet i den första halvleken.

Zeljkovic har det redan snuddats vid, det brändes en hel del chanser och det kostar oss matchen. Förvisso kan man berömma Zeljkovic för att han kommer till chanserna.... men... som tidigare nämnt... så är det inte tillräckligt.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-17 17:43:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo