Värnamo vann med 2-1 mot Djurgården. Zeljkovic gjorde båda målen.

För första gången för i år så tog Värnamo två raka allsvenska vinster, efter Elfsborg så besegrades nämligen Djurgården.

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Ademi – Adjei – Wenderson – Thern
Oscar - Zeljkovic

I likhet med Elfsborgs-matchen så ställde Hellberg upp med ett 4-4-2 och inte med 4-3-3 vilket vi sett tidigare. Det är dock inget klassiskt 4-4-2 utan spelarna är rörliga och flexibla i sina offensiva positioner.

Adjei tog avstängde Näsströms plats. Ghananen hade startat en match tidigare och är en ung spelare som klubben tror starkt på.

Engvall var tillbaka i truppen men började på kvisten och i stället fick Zeljkovic förtroende, något som Hellberg skulle få betalt för.

Djurgården ställde upp med:

Widell-Zetterström
Johansson – Gracia – Schüller – Dahl
Finndell – Sabovic – Eriksson
Fallenius – Gurbanli – Wikheim

Djurgården fick tre jobbiga bortfall med kort varsel, det var mittbackarna Marcus Danielsson och Jacob Une-Larsson som var sjuka samt Haris Radetinac som hade skadat sig på en träning.

Det bidrog till att man fick rotera rejält i elvan, Gracia kom in från bänken, Schüller flyttades ned ett led, Sabovic gick in på mitten och Fallenius startade som ytter. En sak som oroade på förhand var att mittbackarna aldrig spelat med varandra tidigare.

Första halvlek:
Värnamo får en drömstart, man tar nämligen ledningen efter fem minuter. Ademi får bollen på egen planhalva och dribblar förbi en motspelare vilket gör att en 3-mot-2-situation uppstår. Ademi slår sedan en svepande passning till Zeljkovic som tar emot, går inåt och skjuter in bollen i mål. Det är ett stenhårt skott som tvingar Widell-Zetterström att kapitulera, trots att bollen går mot hans hörn.

Fyra minuter senare så har Värnamo en nästan-chans. Thern får bollen och är ungefär tio meter utanför straffområdet, han börjar gå framåt och hamnar en-mot-en mot Gracia. Thern försöker dribbla sig förbi men dribblar bort sig vilket gör att Djurgården kan få undan bollen.
Även om det inte ledde till något så var det konstruktivt av Thern att försöka gå framåt.

Matchen fortsätter och i den 18:e minuten så har Djurgården sina första försök. Sabovic skjuter men det blockeras varpå andrabollen kommer till Gurbanli som prövar men målvakten räddar. Minuten senare så har Wikheim ett skottförsök från distans, men det blockeras.

I den 32:a minuten så slår Grozdanic en idiotpass rakt till Fallenius. Yttern tackar och tar emot, tar några steg framåt och slår ett inlägg till Finndell som nickar utanför.

Tre minuter därpå så anfaller Värnamo och Bergh slår ett inspel mot Thern. Den sistnämnde försöker styra in bollen men det är trångt och försöket blockeras.

I den 41:a minuten så dribblar Wiheim förbi mittfältaren Adjei och passar till Fallenius som i sin tur slår en passning till Gurbanli på ett tillslag. Azeriern skjuter men Grozdanic är följsam och blockerar.

I stället uppstår ett nytt anfall där Wenderson slår en bra passning till Larsson vilket ger honom mycket yta. I det läget är det få Djurgården-spelare i försvar och ett potentiellt friläge uppstår. Larsson försöker därefter slå en nyckelpassning mot Zeljkovic men passen är dåligt slagen och målchansen uteblir.

I den 45:e minuten så nickar Wikheim på en hörna men bollen går över.

Under den första tilläggsminuten så får Värnamo en chans att utöka sin ledning. Thern levererar ett inlägg mot Bergh som är ensam på den andra änden av straffområdet. Den sistnämnde skjuter men han får en dålig träff och bollen går mot Zeljkovic som försöker styra in den men Gracia blockerar. Andrabollen kommer till Adjei som också skjuter men avslutet prickar en motspelare.

Andra halvlek:
Värnamo får en mardrömsstart på den andra halvleken. Larsson slår en passning till Ademi, som står på hälarna, och det uppfattar Dahl som hinner bryta passningen och får kontroll på bollen. Dahl sprintar framåt och levererar ett inspel till Finndell som styr in 1-1. Det är ett bra inspel av ytterbacken men Grozdanic och Bergh missar helt markeringen på Finndell.

Målet ger blåränderna energi och även publiken lever med. Djurgården har en väldigt stark period och börjar avlossa flera skott. I den 50:e minuten slå blir ett inlägg slaget och Gurbanli nickar men Rasheed är snabbt nere och räddar. En förstklassig räddning av Värnamos burväktare.

På hörnan som följer så avfyrar Schüller en halvvolley men träffen är dålig och skottet går därför över.

I den 53:e minuten så passar Djurgården in sig i straffområdet. Finndell får en skottmöjlighet men avslutet räddas.

Strax därefter så levereras ett inlägg som Larsson nickar ut ur straffområdet. Andrabollen hamnar hos Schüller som skjuter ett volleyskott men Rasheed är med på noterna.

Några minuter efter så har Finndell ett distansskott och även Gurbali testar men hans skott blockeras.

I den 58:e minuten så har Djurgården en jättechans. Sabovic skjuter från långt avstånd varpå Rasheed räddar men en farlig returs släpps. Gurbanli är på tårna och hinner fånga upp returen, han lyckas nästan runda Rasheed och har öppet mål men skjuter utanför. Det är förvisso en snäv vinkel men Gurbanli borde gjort mer av det läget.

Efter den första kvartens anstormning så mattas Djurgårdens press av och i stället uppstår ett ställningskrig. För Värnamos räkning så har Ademi, Thern och Wenderson avslut men det är inga kvalificerade målchanser.

I den 69:e matchminuten så går bollen som på ett snöre för Värnamos del. Från egen kortlinje så kombinerar Johansson, Wenderson, Ademi, Thern och Bergh vilket leder till att Zeljkovic hamnar i ett skottläge vid straffområdeslinjen. Zeljkovics skott går i stolpen men han är framme på returen och sätter 2-1 för Värnamo.

Djurgården behöver därmed jaga en kvittering och i den 70:e minuten så får man en chans via frispark. Den fasta situationen är placerad mellan sidlinjen och straffområdeslinjen, det är därmed svårt att gå rakt på mål. Magnus Eriksson slår i stället en rullande passning till en medspelare som skjuter mot mål men som prickar domaren Adi Aganovic. Det uppstår, förståeligt nog, viss irritation hos hemmalaget.

I den 73:e minuten så har inhopparen Engvall ett avslut men det går över.

En annan inhoppare, Djurgårdens Lucas Bergvall, avslutar också. I den 81:a minuten skjuter han utanför och tre minuter senare nickar han bollen över ribban.

När matchuret slagit 85 så hamnar domaren Aganovic i fokus. Det börjar med ett inlägg från Djurgården, bollen går mot Larsson som kontrollerat tar ner bollen med en volley. Strax efteråt så plockar Rasheed upp den vilket leder till att hemmaspelarna ropar på hemåtpass och vill ha indirekt frispark.

Om Aganovic dömt indirekt frispark så hade det varit ett rimligt beslut eftersom det är en kontrollerad nedtagning från Larsson. Till Victors försvar så ska det påepekas att tanken inte var att spela bollen till Rasheed utan planen var att rensa bollen från straffområdet. Målvakten var dock snabbt framme och plockade upp den vilket gjorde att Larsson helt enkelt inte hann rensa.

Det blir händelserikt på slutet och det är mest i blårändernas anfallsriktning. I den 89:e minuten så slår Magnus Eriksson ett inlägg till en medspelare men bollen nickas utanför.

Minuten därpå så passar Rasheed till Bergh och den sistnämnde slarvar i mottagningen vilket leder till att bollen hamnar hos Fallenius. Yttern tar emot bollen och passar till Finndell vars avslut blockeras.

På slutet av har också Milleskog en nick, Finndell ett volleyskott, Va en nick och även Gurbanli testar med huvudet men det är ofarliga möjligheter.

I stället så får IFK en bra målchans i den sjätte tilläggsminuten. En boll blir slagen mot Bilalovic och han hamnar i en duell mot Schüller men lyckas ta sig förbi. Han kommer fri från kanten men placerar bollen utanför.

Trots den missen så kunde Bilalovic sova gott efteråt, IFK vann nämligen matchen med 2-1.

Tankar efter matchen:
Efter vinsten mot Elfsborg så är det imponerande av Värnamo att ta en ny trepoängare mot ett annat topplag. Risken med att slå topplag är att man blir lite för bekväm i nästkommande omgång vilket kan leda till mediokra insatser.

I matchen mot Djurgården så hade tränarstaben satt upp tydliga ramar och alla spelare visste vad de skulle göra, det fanns en tydlig spelidé vilket är viktigt. Förra året fick Värnamo viss kritik för att man inte var flexibla utan praktiserade samma taktik i match efter match. Fördelen med att vara konsekvent är dock att det kan vara utvecklande, även om det kan leda till enskilda plattmatcher. Med facit i hand så är det svårt att vara alltför kritisk, IFK har nämligen blivit bättre i år och många spelare har utvecklats. Det beror troligen på att man haft samma kontinuitet med samma spelidé.

Värnamo gör en bra första halvlek där man får en drömstart och kontrollerar sedan matchen rutinerat. Trots att Djurgården försöker sätta press så är IFK skickliga i sin bollbehandling vilket skapar frustration hos blåränderna och gör det svårt för dem att få bett.

Den andra halvlekens inledning är dålig och IFK tappar ledningen. Flera av spelarna står för enkla bolltapp och Värnamo har svårt att få till ett ordentligt anfallsspel. Om Gurbanli varit mer klinisk så hade Djurgården vänt matchen och frågan är om IFK hade tagit sig ur det.

Motståndarnas press avtar dock och i stället får Värnamo in ett andra mål. Djurgården försöker trycka på i kvitteringsjakten och förvisso produceras flera skott, men det är inga farliga chanser. Värnamo blir inte heller överdrivet låga och ledningen kändes faktiskt trygg.

Kamraternas styrkor i matchen var en trygg bollbehandling, fungerande press, många vunna andrabollar och effektivitet längst fram.

Det fanns dock två tydliga svagheter, den första är att man skapar ganska lite chanser. IFK har totalt 12 avslut och endast tre går på mål. Avslut i målzonen var också tre och enbart vid nio tillfällen var man inne i offensivt straffområde. Motsvarande siffror för Djurgården 12 avslut i målzonen och 27 tillfällen i offensivt straffområde.

Statistiken måste dock sättas i ett sammanhang. Stora delar av matchen så försvarar Värnamo en ledning och då är det logiskt att man har en mer defensiv approach, särskilt om det är borta mot ett topplag. Ändå finner jag det relevant att ta upp den här kritiken, offensiva problem har nämligen varit en svaghet tidigare i år och en ett-måls-ledning är alltid skör.

En annan svaghet i matchen var det enkla slarvet där spelarna gör enkla misstag, det är något som kostat IFK poäng tidigare och kunde varit förödande idag.

Rasheeds insats är blandad. Han räddar åtta skott varav en del räddningar var riktigt imponerande. Samtidigt så släpper han också en livsfarlig retur till Gurbanli och tar upp bollen på Larssons bakåtpassning vilket kunde resulterat i poängtapp.

I backlinjen var Eriksson bra, han var nämligen följsam, brytsäker och bra i luften. Även Grozdanic står för en relativt bra insats men dessvärre så noterades han också för en del dåliga passningar. Ytterbackarna Larsson och Bergh var trygga i defensiven och bröt många djupledsbollar vilket gjorde det svårt för Djurgården. Deras offensiva bidrag var dock minimala och det fanns också slarv från kanterna där exempelvis Bergh visade upp bristande funktionell teknik.

På mitten så var Wenderson en stabil pjäs. Han hade förvisso några felpass men var ändå relativt bolltrygg. Han är också bra på att läsa spelet och täcker upp hål i backlinjen. Han visade också att han är stark i kroppen vilket bidrog till många vunna dueller.

Hans kompanjon Adjei var säker i passningsspelet och sprang mycket vilket ledde till att han både var spelbar och kunde skära av passningsvinklar för motståndarna. Under Djurgårdens starka period, i början på den andra halvleken, så fick han det dock tufft. En annan svaghet för Adjei är att han ibland blir lite för ”het” när han ska gå in i dueller vilket resulterar i att motspelarna vinner frisparkar.

På den ena kanten fanns Thern och han var förvisso bra i pressingen, rörlig och har en hög passningsprocent. På den sista tredjedelen så var han dock ganska osynlig.

Liknande kan sägas om Oscar Johansson. Det är en enorm arbetsinsats och han tog sig också ur en del svåra situationer. En sak som dock kan utvecklas, gäller också Thern, är att han ibland borde försöka gå mer framåt i stället för att spela bollen bakåt eller i sidled. Det hände nämligen att Johansson fick bollen felvänd samtidigt som det var få motståndarförsvarare på rätt sida.

På den andra kanten fanns Ademi som gör en assist till det första målet men som också kan klandras för den baljan som släpps in. Det förekommer en del snygga aktioner från spelaren men ibland faller han ur matchbilden och blir ganska osynlig. Jag har kritiserat Ademi tidigare men i podden Tuttosvenskan så sa Hellberg en noterbar sak. Han beskrev det som att man måste låta en spelare likt Ademi misslyckas några gånger eftersom sådana spelare behövs på plan. Hellberg menade att om man endast har spelare som slår enkla passningar så blir det svårt att skapa målchanser. En spelare likt Ademi, som kan göra sin gubbe, kan bryta mönster och skapa målchanser på egen hand. Nu skapar förvisso inte Ademi överdrivet mycket men han är delaktig i Värnamos båda mål.

Längst fram spelade Zeljkovic, vilket är en annan spelare som Hellberg försvarat trots att det varit mycket kritik. I den här matchen så gör han som bekant två mål och är bra med bollen. Han rör sig över stora delar av planen och är därmed delaktig i speluppbyggnaden.

Vinsten påverkar inte Värnamos tabellplacering utan man är fortfarande nia, totalt har man 32 poäng. Det är dock bara tre poäng upp till femteplacerade Hammarby. Det ska bli intressant att se om Värnamo skulle kunna toppa fjolårets tiondeplacering, det är fullt realistiskt.