Det blev 3-1 mellan Värnamo och Varberg där två mål gjordes av Gustav Engvall.

I Allsvenskans sjunde omgång väntade ett ångestmöte mellan Värnamo och Varberg på Finnvedsvallen. Värnamo hade förvisso sex poäng vilket innebar en niondeplats men det fanns ändå mer att önska. Man kom senast från en tung hemmaförlust mot Brommapojkarna samtidigt som offensiven varit blek och nyförvärven inte kommit i gång.

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Thern – Näsström – Wenderson
Johansson – Engvall – Bustos

I jämförelse med BP-matchen så görs hela fem förändringar. Larsson startar i stället för avstängde Netinho medan Vilar hade känningar vilket gav Bergh chansen från start. På mitten bytes Näsström mot Vindehall vilket troligen beror på att Näsströms storlek behövdes mot Varberg som satsar mycket på höjdbollar. Slutligen gick Thern och Bustos in i stället för Zeljkovic och Becirovic.

Varberg BOIS:
Det halländska laget gör sin fjärde allsvenska säsong och har uppnått imponerande resultat med små medel. Förra året var det dock nära att man skickades ner till Superettan efter en formsvag höst. Man lyckades dock gå vinnande ur ett dubbelmöte mot Östers IF och på så sätt säkra kontraktet.

Inför denna säsong så har det varit en stor omsättning på spelare där 14 har lämnat medan 18 nya hämtats in. Bland tappen så är Alexander Johansson, Robin Simovic och Das Kunst de tyngsta, det är offensivt skickliga spelare som är bra i sista tredjedelen. Bland de som värvats in så är de ett gäng okända spelare, flera är hämtade lägre i seriesystemet. Den mest omtalade är Yassine El Ouatki som faktiskt köptes av PSG. Mittfältaren spelade dock aldrig i Ligue 1 utan tillhörde andralaget och huserar i femtedivisionen.

Kvar i laget är dock tränaren Jocke Persson som betraktas som Varbergs viktigaste pjäs. Persson har visat att han är en kompetent tränare som både kan hitta spelare, sätta en spelidé och värna om relationen med sina spelare. Så länge Persson är i Varberg så är det svårt att helt räkna ut laget.

2023 har än så länge varit ganska dåligt för Varberg BOIS. I cupen blev det uttåg i gruppspelet efter förluster mot Västerås SK och AIK. På Allsvenskans sex första omgångar så hade fyra poäng tagits och laget var längst ner i tabellen. I likhet med Värnamo så har man problem framåt och endast tre mål hade producerats innan mötet med IFK.

I omgången dessförinnan så hade man fått stryk mot Malmö med 6-0, sex insläppta är oroande för ett lag vars primära styrka är defensiven. Matchen är dock inte representativ för lagets start utan det har också varit bra perioder, särskilt i den mållösa matchen mot Kalmar. Defensivt finns det en bra grundorganisation med mycket närkamper och löpningar. Det är dock offensivt som det inte klickat, lagets speluppbyggnad brister och man har haft svårt att komma till chanser.

Mot Värnamo ställde man upp med:

Andersson
Lindner – Dahlström – Stanisic – Rönnberg
Tranberg – El Ouatki
Karlsson – Alfonsi – Junior
Al Hamlawi

Varberg hade en del skador och den tyngsta av dessa är Le Roux som är väldigt bra i pressingen och besitter en bra teknik. Med honom på mittfältet så är det betydligt svårare att spela sig igenom centralt.

Första halvlek:
Matchen var tänkt att börja vid sju men drog i gång ungefär tio minuter senare p.g.a. av att lagens respektive målvakter hade samma färg på tröjan. Misstag av den karaktären är något man sällan ser på professionell nivå och det vittnar kanske om att det var två relativt små klubbar som drabbade samman.

När väl matchen startade så är det en chansfattig inledning och det dröjer fram till 12:e minuten innan första möjligheten kommer. Det är ett inkast som Junior tar hand om och han kastar långt in i straffområdet. Där inne nickas bollen undan av Eriksson men en Varberg-spelare hugger på andrabollen och nickar tillbaka bollen till Karlsson inuti straffområdet. Karlsson tar emot bollen felvänd men lyckas vända och skjuta men avslutet är tamt och räddas lätt av Rasheed.

Målvakten är därefter på tårna och kastar bollen snabbt till Bustos vilket leder till ett tre-mot-ett-läge där kanadensaren har Engvall och Johansson med sig i anfallet mot en ensam El Ouatki. Bustos försöker hitta Engvall med ett inspel men inspelet blockeras och en hörna tilldöms.

I den 18:e minuten så får Varberg sin andra chans och den påminner om den första. Det är ett långt inkast från Junior till en felvänd grönvit spelare. Mottagaren lyckas få iväg ett avslut fastän han har ryggen mot mål men Rasheed räddar. Därefter sker ännu en kontring för hemmalaget. Rasheed kastar bollen till Larsson som slår en boll uppåt i banan mot Johansson. Det är få grönsvarta spelare i försvaret och Johansson driver bollen samtidigt som Engvall springer mot en ledig yta. En passning blir sedan slagen mot Engvall som tar emot bollen och placerar in den i mål.

Fyra minuter senare skulle hemmapubliken återigen få jubla. Det börjar med att Bustos kommer en-mot-en mot Rönnberg och Bustos försöker finta honom samtidigt som Rönnberg river ner honom vilket ger IFK en straff. Det är Bustos som tar hand om straffen och den placeras stenhårt i ena hörnet.

Förhoppningen i det läget var att man skulle få slappna av fram till slutsignal och att det skulle bli en bekväm vinst. Så blev det inte utan bara sex minuter därpå kommer en reducering. Det börjar med en djupledsboll på Varbergs vänsterkant och bollen blir inslagen i straffområdet. Alfonsi försöker styra in den men misslyckas och det blir tilltrasslat i straffområdet med mycket trafik. Bollen hamnar hos Karlsson som skjuter men Rasheed räddar samtidigt som Junior snappar upp returen och skjuter in bollen i mål. Wenderson, Bergh, Grozdanic och även Eriksson är alla i boxen när situationen utspelar sig men man blir bolltittande och missar markeringar på Varberg-spelarna vilket bidrog till bortamålet.

Under den sista kvarten så kommer de fler chanser från Varberg men det är sällan några kvalificerade lägen. I den 34:e minuten så har man förvisso en bra frisparksmöjlighet men Karlsson skjuter utanför. Utöver det så registreras distansskott från Alfonsi, Junior och Tranberg men de är inte särskilt farligt. För Värnamos del så har Johansson ett avslut som går utanför.

Varbergs offensiva strategi var enkel att förstå, mycket fokus riktades mot att skicka in många spelare i straffområdet vid inkast och på inlägg. Även om IFK emellanåt hade det rörigt i det egna straffområdet så lyckades inte Varberg särskilt bra med den här strategin.

Andra halvlek:
Inledningsvis så är det en ganska passiv start på halvleken där Varberg ligger lägre än väntat. De första chanserna kommer för Värnamo och det är halvdana skott från Bustos och Thern.

I den 55:e minuten så visar Engvall upp en klassaktion. Han får bollen i närheten av straffområdet ena hörn och har tre spelare runt sig där han bl.a.. tunnlar Lindner, viker in och skjuter in 3-1.

Efter målet så tar Varberg över initiativet samtidigt som Värnamo sjunker ner. Motståndarna har dock svårt att göra något med bollinnehavet och det blir en del stressiga avslut som känns ogenomtänkta. Det är sällan som Varberg skickar in en massa spelare i straffområdet vilket är en skillnad mot den första halvleken. Kanske beror det på att spelarna är trötta eller på att man är oroliga över att åka på en kontring.

Bland avsluten så kommer en nick från bortalaget i den 57:e minuten, minuten därpå skjuter Thern från distans och strax därefter kommer ett blockerat skott från Johansson. Under de närmsta minuterna kommer skott från Engvall, Alfonsi, Lushaku och Al Hamlawi men det räddas eller blockeras.

I den 71:a minuten har Varberg en av sina bättre chanser. Lushaku passar till kant-spelaren Sverrisson och den sistnämnde slår ett inlägg. Han hittar en lagkamrat inne i straffområdet som nickar på ribbans översida.

I den 81:a minuten kommer ett nytt inspel och då är det Silverholt som hittar Pektas panna men Rashed är på tårna och räddar nicken. I slutet av den ordinarie speltiden kommer också avslut från Wenderson, Krasniqi och Sverrisson men utan större framgång.

Under tilläggstiden får Värnamo en chans att utöka sin ledning och det är två inhoppare som kombinerar. Becirovic driver bollen på kanten och slår ett inspel mot Zeljkovic men anfallaren är för långsam och hinner inte styra in bollen bakom sin förre lagkamrat. Att inte riktigt nå enda fram är något som kännetecknar Zeljkovics säsong hittills.

Tankar efter matchen:
Det är en väldigt skön seger efter fiaskot mot Brommapojkarna. Jag anser att Värnamo är det bättre laget och gör i helhet en stabil insats. Förvisso kan det påpekas att Varberg har fler målchanser och även mer bollinnehav under stora perioder. Samtidigt så lyckades inte gästerna förvalta detta. Att Varberg har mer chanser är dessutom logiskt med tanke på att Värnamo tidigt tog ledningen. Kanske var det också ett taktiskt drag från Hellberg, att låta Varberg ha bollinnehavet med tanke på deras brister kopplade till speluppbyggnad.

Defensiven gör en godkänd insats men det fanns också brister, särskilt i den första halvleken. Man hade emellanåt problem med inspel och inkast där det blev rörigt inuti eget straffområde och många blev bolltittande. Ett bättre lag hade kunnat straffa det hårdare. Dessvärre måste jag återigen lyfta fram Eriksson i negativ bemärkelse. Även i denna match syntes det att han är en medioker passningsspelare.

Offensiven står troligen för sin bästa insats hittills, även om det inte var en superinsats. Det slarvades en del med passningar, bl.a. från både Wenderson och Näsström. Jag upplevde dock att tempot i passningsspelet var högre i denna match och spelarna var lite mer rörliga. Därutöver så genomfördes en del fina omställningar varav ett resulterade i mål. Just omställningarna har varit tröga under de tidigare omgångarna.

Värnamos bästa spelare var tveklöst Gustav Engvall som visade upp prov på teknik och utstrålade självsäkerhet på planen. Hans andra mål är i klass för sig. Efter den tunga starten kan förhoppningsvis Engvall få tillbaka självförtroendet och bli den bärande spelare som han värvades för att vara.

Även Rasheed gör en bra match med flera räddningar och han var på tårna med snabba utkast. Han har inte gjort bort sig när han väl fått chansen. Dessutom gör Bustos och Johansson ganska bra insatser. Det är trygga i passningsspelet och löper en del vilket öppnar upp ytor. Bustos fixar dessutom en straff som han också förvaltar på bästa sätt.

På de sju första omgångarna har Värnamo plockat nio poäng och det innebär att man är nia i tabellen. Vid första anblicken så framstår det som en trygg mittenplacering men man är bara fyra poäng från playoff och fem poäng från jumboplatsen. Ett orosmoln är att nykomlingarna Brommapojkarna och Halmstad har spelat bättre än vad flertalet trodde och har realistiska chanser att klara sig kvar.

Nästa match spelas mot Elfsborg den 14 maj. Boråslaget har fem raka vinster i ryggen och parkerar just nu på en andraplats. Det är ett offensivt skickligt lag som gjort tio mål på de senaste två matcherna.