Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-05-29 19:00

Hammarby - IFK Värnamo
0 - 2

Engvall och Lohikangas bärgade tre poäng på Tele2!

Engvall och Lohikangas bärgade tre poäng på Tele2!

IFK Värnamo slog Hammarby med 2-0. Målskyttar blev Gustav Engvall och Albin Lohikangas.

En tredjedel av den allsvenska säsongen är spelad och i den senaste omgången drabbade Hammarby och IFK Värnamo samman på Tele2.

Värnamos säsong hade dittills varit godkänd men inte mer än så. Vissa hade nog förväntat sig att det skulle bli en lugn mittensäsong med tanke på flera spännande nyförvärv samt en bra försäsong. Så hade det dock inte blivit och IFK hade sex förluster på nio matcher vilket låter mer som ett bottenlag än ett mittenlag. Den mest konkreta svårigheten hade varit målskyttet där endast sju mål gjorts på nio matcher.

Mot Hammarby ställdes följande spelare på banan:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Lohikangas
Wenderson – Näsström – Ademi
Engvall – Johansson – Zeljkovic

Hellberg startade med två nya spelare, det var Albion Ademi och Albin Lohikangas. Ademi petade Kenan Bilalovic som var iskall mot Kalmar. Förhoppningen var förmodligen att Ademi skulle inta en mer offensiv roll på mitten medan Wenderson och Näsström skulle ha mer defensiva utgångspositioner. Lohikangas startade i stället för Bergh som hade spelat ganska dåligt i omgångarna dessförinnan.

IFK dras förövrigt med en del skador; Charlie Vindehall, William Kenndal, Simon Thern, Pontus Kindberg och Bernardo Vilar är inte tillgängliga

Hammarby IF:
Den klassiska klubben från söderort är en av de mest folkkära i Sverige. Historiskt har det endast blivit ett allsvenskt guld men på senare år har man varit ett lag med potential att gå hela vägen. 2019 var man med i kampen fram till den sista omgången och förra året inledde man Allsvenskan med fem raka vinster.

Det blev slutligen en tredjeplats under 2022 och i slutändan kändes det aldrig som om man var särskilt nära. Laget hade en låg lägstanivå och inte heller en effektiv målgörare längst fram.

Med tanke på att Hammarby hade en hög högsta-nivå ifjol så borde man vid första anblicken vara en av förhandsfavoriterna till titeln. Riktigt så enkelt är det inte. Under transferfönstret har man tappat en del tongivande spelare samtidigt som likvärdiga ersättare inte hämtats in. Bland spelarna som lämnat finns Darijan Bojanic, Mohanad Jeahze, Simon Sandberg, Gustav Ludwigsson och Jeppe Andersen som samtliga fick mycket speltid förra året.

Bojanic och Ludwigsson var särskilt viktiga för offensiven där Bojanic hade en fin passningsfot samtidigt Ludwigson tog bra löpningar i djupled samt var en fin avslutare.

En annan spelare som också lämnat är Veton Berisha som kom ifrån Viking för dyra pengar under sommaren. Han såldes till Molde och övergången sägs i hög grad ha varit ett eget önskemål från Berisha och inte från Hammarby. Förvisso stod Berisha för en mellanmjölk-insats i Bajen men i vårt västra grannland visade han att det är en striker med hög kvalité som kan kombinera styrka med en bra spelförståelse och stenhårda skott. Därmed kan försäljningen av honom också betraktas som ett jobbigt tapp.

Ett antal nya spelare har hämtats in, däribland Viktor Djukanovic, August Mikkelsen, Adi Nalic, Tesfaldet Telkie och Simon Strand. Det är inte särskilt välmeriterade spelare och inga namn som luktar allsvenskt guld. Dock ska det nämnas att flera av namnen är ganska unga och har visat att det finns en god grundkvalitet och därmed kanske det är ett lag som kan utmana om titlar nästa eller nästnästa år. Det finns också flera spelare från de egna leden, t.ex. Erabi, Madjed och Demirol, som har potential.

Kvar på tränarbänken är Martin Cifuentes som kom inför 2022 och gjorde det relativt bra. Han fick sitt 4-3-3 att stämma snabbt där defensiven var tight och offensiven kreativ. Det som saknades var en effektiv nummer-nio.

Inför matchen mot IFK så hade Hammarby spelat tio matcher och man hade tre vinster, tre oavgjorda och fyra förluster. Med tanke på spelaromsättningen så är det egentligen ganska rimligt då detta är en trupp för mitten av tabellen. Säsongen höjdpunkt är troligen derbysegern mot Djurgården.

Generellt sett så har defensiven varit dålig och Hammarby hade innan matchen släppt in 18 mål vilket då innebar 1.8 insläppta mål per match. Det är svårt att vinna i fotboll om man måste göra tre baljor. Det har varit flera enkla individuella misstag, exempelvis har Fenger och Pinas stått på hälarna vid några tillfällen. Backlinjen som kollektiv har också varit osynkad vilket lett till enkla missförstånd och därmed insläppta mål.
 
Även offensiven har svikit. Det slarvas mycket och det tycks saknas energi i det trögrörliga anfallet. Troligen är Nahir Besara den enskilt viktigaste kuggen i Hammarbys anfallsspel och han har inte riktigt varit sig själv under flera matcher.

Mot Värnamo ställde man upp med:

Dovin
Karlsson – Kurtulus – Pinas – Strand
Besara – Demirol – Tekio
Madjed – Nalic – Mikkelsen

Det mest anmärkningsvärda med elvan är att Demirol startar i stället för Sadiku. Den sistnämnde var förvisso inte skadad men hade känningar och Cifuentes ville inte chansa.

I likhet med Värnamo så drogs Hammarby med en del skador, de tyngsta tappen var Djukanovic, Fenger och Hammar som hade haft goda chanser att starta.

Första halvlek:
Det är Hammarby som börjar matchen piggast och man sätter en hög press samt flyttar upp många spelare. I den sjunde minuter är Strand på hugget och hinner ta en boll före en stillastående Wenderson. Ytterbacken prövar med en halvvolley varpå skottet går utanför. Två minuter därpå kommer Nalic i ett friläge men det visade sig vara offside.

Hammarbys inledande press mattas av efter tio minuter och det är snarare IFK som kopplar grepp av matchen. I den 11:e minuten kommer ett avslut från Zeljkovic men det räddas av Novin. Ett par minuter senare slår Larsson ett inlägg och samme Zeljkovic får en möjlighet på volley men träffen är dålig.

I stället uppstår ett anfall för Hammarby och Madjed testar med ett skott men Ademi gör hemjobbet och blockerar. Samme spelare testar också på andrabollen men då går skottet utanför.

I den 16:e visar hemmalaget prov på det slarv som varit frekvent förekommande under våren. Karlsson ska egentligen bara slå en enkel passning till Tekie men passningen är inte precis och går därför förbi Tekie och rakt till Johansson. Värnamo-spelaren är felvänd men vänder om snabbt och har nästan öppen gata mot målet. Han tar något steg och skjuter sedan men skottet går över.

Med halvtimmen spelad så kommer en ny möjlighet för Värnamo och det inleds med att Engvall har bollen i pressad situation utanför straffområdet. Det är många spelare runt honom men Engvall lyckas, efter en snabb dragning, leverera ett inspel som ger Näsström ett fint skottläge men den sistnämndes avslut blockeras.

Under halvlekens sista kvart så är det förvisso mer boll för Värnamo men det är chansmässigt ganska jämnt. I den 33:e minuten så driver Karlsson bollen på en ganska fri högerkant och han slår sedan ett bra inlägg. Bollen går mot Mikkelsen men han nickar över.

Tre minuter senare slår målvakten Dovin en misslyckad utrensning som går rakt till Johansson. Johansson tar i sin tur och passar till Engvall som därefter producerar ett skott som går över. Det var en situation där det fanns ganska få Hammarby-spelare i defensiven samtidigt som både Ademi och Zeljkovic fanns på kanterna. Därmed hade läget kunnat utnyttjats bättre.

I efterföljande anfall visar Hammarby prov på bra passningsspel där Strand, Mikkelsen och Nalic passar runt bollen innan man hittar Tekie som testar med en volley som går rakt på Rasheed.

I den 42:a minuten slår Tekie ett väldigt bra inlägg som går mot Nalic. Nyförvärvet har Grozdanic tät framför sig och försvararen tar och nickar hem bollen till Rasheed. Ett väldigt kyligt men samtidigt riskabelt agerande från Grozdanic.

Halvlekens sista chans kommer två minuter därpå och det är Zeljkovic som testar med ett skott som blockeras. Bollen kommer till Näsström som slår en passning till Ademi som blir ganska ensam i straffområdet. Ademi har förvisso en halvdan vinkel men väljer att skjuta och träffen är dålig vilket leder till att bollen går utanför.

Andra halvlek:
Efter att åtta minuter spelats av den andra halvleken så kommer ett ledningsmål för Värnamo. Det börjar med en Wenderson-passning från halvplan som går mot Johansson som står vid straffområdeslinjen. Johansson tar något steg i sidled samtidigt som Engvall tar en smart löpning bakom Pinas. Johansson väljer sedan att slå en enkel yttersida till Engvall som kommer fri mot Dovin och därefter placerar in 1-0. Även om det är ett bra avslut från Engvall så är det hög nivå på aktionen från Johansson som visar prov på fin teknik men också på hög spelförståelse.

Konsekvensen av målet blir logisk där Värnamo sjunker ner och börjar försvara sig samtidigt som Hammarby tar över initiativet alltmer. I den 55:e minuten så slår Madjed ett klockrent inlägg mot Nalic men spelaren får varken kraft eller placering på nicken.

Hammarby börjar mala på med fler och fler skott samtidigt som Värnamos mittfält har svårt att få kontroll på bollen. Avsluten från de grönvita är dock högst mediokra och känns också lite desperata. Bland chanserna så finns ett blockerat avslut från Tekie, ett skott från Kurtulus vid en hörna och ett ivrigt avslut från Erabi.

I den 68:e minuten så uppstod en möjlighet med potential. Det börjar med att Pinas slår ett inlägg som går mot Erabi men är för högt. I stället kommer bollen till Karlsson men ytterbacken blir överraskad av möjligheten och därmed är mottagningen kass vilket gör att det inte leder någon vart. Karlsson får en ny möjlighet minuten därpå efter en bra passning från Erabi men Rasheed räddar.

I den 72:a minuten slår Sadiku en boll mot en felvänd Besara. Mittfältsstjärnan gör en snabb vändning och slår en bra passning till Erabi som är inuti straffområdet. Erabi har Grozdanic tät på sig men lyckas finta honom en kvick dragning. Mittbackskollegan Eriksson är dock med på noterna och hinner komma och blockera Erabis skott. Returen går till Madjed som skjuter men den gången räddar Rasheed. En hörna följer och likaså ett mediokert avslut.

I den 75:e minuten bjuder Pinas på en teknisk delikates där han fintar sig förbi Wenderson med en helikopterfint. Skottet från Pinas grå dock över och hemmafansen får återigen känna sig besvikna. En minut senare så kommer ett inlägg från Tekie och Nalic skarvar vidare mot Sadiku. Den sistnämnde tycks hamna ur position och försöker nicka tillbaka bollen centralt men den rensas. Med facit i hand borde kanske Sadiku i stället försökt nicka bollen mot mål.

Hemmalaget åker på en rejäl kalldusch i den 79:e minuten och det börjar med en långboll från Larsson. Bollen går mot Bergh som nickar ner till Engvall som tar emot bollen samtidigt som Lohikangas tagit en löpning framåt. Engvall slår därefter en passning till Lohikangas som testar med ett avslut och skjuter in 2-0. Svagt agerande från mittbacken Kurtulus som låter Engvall få hålla i bollen ostört. Även Dovins agerande kan kritiseras eftersom han nästan får Lohikangas avslut på sig.

Luften tycks gå ur Hammarby efter Lohikangas mål. Förvisso har Bajen mycket boll men löpningarna är få och därmed blir det svårt att skapas chanser. Det kommer två skott från Besara och även ett från Nalic men Rasheeds nolla förblir intakt.

Tankar efter matchen
Det var positiva reaktioner efter matchen och på fotbollskanalen fick IFK en hel del beröm från Andreas Sundberg. En styrka som Värnamo visade upp mot Hammarby, under ungefär 60 minuter, var possession-spelet där man hade mestadels av bollen och var bra på att rulla runt. Det bidrog till att Hammarby-spelarna fick löpa mycket vilket tröttade ut dem.

När man väl tappade bollen så visade man upp ett bra press-spel och det gjorde det svårt för Hammarby att komma igenom. Det tvingade Hammarby till en del ”tjong-bollar” och chanspassningar som sällan ledde någonvart.

Samtidigt kan också bilden av matchen nyanseras, även om det blev vinst och var en väl godkänd insats rent spelmässigt.

Under den första halvleken så har förvisso Värnamo mer boll men när det kommer till antal chanser så är det faktiskt ganska jämnt. Värnamo hade svårt inuti sista tredjedelen vilket är ett mönster som vi dessvärre sett förut.

Det var också några tillfällen när Hammarby faktiskt lyckades komma ur första-pressen och det var oftast genom Besara. När de gjorde det så uppstod stora ytor och jag upplevde att det väldigt mycket yta på Lohikangas kant. Turligt nog för Värnamo så hade inte Hammarby förmågan att utnyttja detta och därför skapades få målchanser för hemmalaget.

Passningsspelet fungerade bra under stora delar av matchen och en förklaring är givetvis att IFK har bra passningsspelare i laget. En annan förklaring kan dock vara att Hammarbys press var osynkad vilket gjorde att rullandet blev betydligt lättare. 

När väl 1-0-målet kom så sjönk IFK Värnamo ner väldigt lågt och man hade svårt att hålla i bollen. Att vara tillbakapressad länge riskerar att leda till trötthet och då kommer enkla misstag som resulterar i insläppta mål. Turligt nog för Värnamos del så blev det inte så.

De saker som jag nämner ska dock inte överdrivas. Värnamo var förtjäna vinnare och det första målet var ren klass. Dessutom kan strategin betraktas som en taktisk triumf från Kim Hellberg och resten av ledarstabben. Den höga pressen bidrog till att Hammarbys relativt svaga mittfält och backlinje fick svårt att hålla i bollen. När väl initiativet överläts till dem så hade de inte förmågan att skapa särskilt bra chanser på grund av slarv.

Jag vill hylla en spelare efter matchen och det är Emin Grozdanic. Hans övergång från division 1 till Allsvenskan är imponerande och han har varit stabil i samtliga matcher. Han är väldigt bra på att läsa spelet och därmed kunna förutse var bollen ska hamna, det visade han mot Hammarby. Även Victor Eriksson kan få en hel del ros då han också gör en bra insats. Samverkan mellan Eriksson och Grozdanic fungerar faktiskt riktigt bra och stabiliteten i mittbackslåset bidrog till att Värnamo kunde stå upp under perioden mellan den 60:e och den 80:e minuten när Hammarbys offensiv var som störst.

Viss kritik dock riktas mot Wenderson som slarvar rejält i början av matchen med flera idiotpassningar utan adress. Jag har tidigare kritiserat Wenderson för att vara ojämn och mot Hammarby hade han ingen bra dag på jobbet. Även Näsström är medioker i min mening, hans mottagningar var begränsade och han blev stressad när han hamnade i trånga utrymmen.

Det fanns två ovana startspelare på plan och dessa var som Ademi och Lohikangas. Ademi står i helhet för en ganska blek insats trots en del bra aktioner. Han visar att det finns snabbhet och bra teknik men det var sällan han direkt bidrog med något konstruktivt i den sista-tredjedelen. Hammarbys unga vänsterback Markus Karlsson hade honom i fickan.

Lohikangas gör förvisso mål men står också för en medioker insats. Han var långsam i hemjobbet när Hammarby genomförde omställningar och offensivt syntes han faktiskt ganska lite. Han håller också i bollen lite för länge när han väl får den.

Nästa match är på söndag den 4 juni och då väntar Sirius på Studenternas. Vinsten mot Hammarby innebar förvisso att IFK fick lite andrum från den absoluta bottenstriden men jag upplever ändå inte att man är ett stabilt mittenlag. På grund av den anledningen så är matchen mot Sirius av yttersta vikt eftersom en seger skulle innebära att man på ett tydligare sätt distanserar sig från bottenstriden.

Värnamo har i skrivande stund 12 poäng vilket genererat en tiondeplats. Motståndarna Sirius är på 13:e plats och har 8 poäng. Sirius hade ingen vinst på de nio inledande omgångarna men i den tionde så lossnade det mot Brommapojkarna där man vann med 2-1. På de nio första matcherna så var det fem kryss och därmed går det inte att påstå att Sirius var en direkt slagpåse. Spelet i det centrala zonerna är ganska bra medan det finns utvecklingspotential i de båda straffområdena.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-06-01 22:31:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo