Ett ineffektivt Värnamo förlorade i Uppsala

Värnamo förlorade mot Sirius med 2-0.

IFK Värnamo åkte upp till Uppsala med ambitionen att ta tre nya poäng och på ett tydligare sätt distansera sig från bottenstriden. Något som man dessvärre inte lyckades med.

I omgången dessförinnan hade Värnamo besegrat Hammarby med 2-0 efter baljor från Engvall och Lohikangas. Samma spelare som startade Tele2 fick förnyat förtroende på Studenternas, därmed startade:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Lohikangas
Johansson – Näsström – Wenderson
Engvall – Zeljkovic – Ademi

En positiv nyhet var att Simon Thern var tillbaka i truppen och fanns tillgänglig på bänken. Thern är en spelare som har lång allsvensk erfarenhet och har potential att stärka IFK. Då krävs det dock att Thern är frisk och får kontinuerligt med speltid vilket inte varit fallet hittills.

Sirius:
Laget från Uppsala har varit i Allsvenskan sedan 2017 och har klarat sig kvar utan kval under samtliga år. Sportchefen Ola Andersson har varit viktig i den processen, han har nämligen varit bra på att hitta oslipade samt billiga diamanter med hög potential.

Anderssons hantverk har dock fått sig en törn efter ett halvdant transferfönster i vintras. Många bärande Sirius-spelare har nämligen lämnat samtidigt som icke-likvärdiga ersättare har hämtats in vilket också synts på planen. Bland spelarna som lämnat finns Yuhiya Sugita, Tim Björkström och Filip Rogic som alla varit viktiga startspelare för Sirius.

Bland spelarna som värvats in finns exempelvis Jakob Tånnander och André Alsanati vilket inte är några profilstarka namn.

Inför säsongen så har en ny coach värvats och det är Crister Mattiasson som vunnit både division 1 och Superettan med Brommapojkarna. Mattiasson är en offensiv coach som brukar ge unga spelare chansen och väntades därmed passa in i Sirius.

Den allsvenska inledningen hade dock varit en besvikelse och under de åtta inledande omgångarna så blev det inte en enda seger. I omgång nio väntade en resa till Grimsta och där besegrades Brommapojkarna med 2-1, en efterlängtad vinst minst sagt.

Spelet mellan straffområdena hade faktiskt varit ganska bra och Sirius hade egentligen inte blivit utspelade, trots få vinster. Det har dock brustit i båda straffområdena. På 10 matcher hade det blivit 18 insläppta vilket alltså är ett snitt 1.8 insläppta bollar per match. I inför-studion uppmärksammades det att Jacob Tånander haft 27 skott mot sig men alltså släppt in 18 mål vilket genererar en räddningsprocent på 33%. Där framme ganska få mål gjorts och skadan på anfallaren Christian Kouakou har beskrivits som en förklaring. Vidare har anfallaren Joakim Persson varit en besvikelse rent poängmässigt med endast en assist. Persson hade ett fint fjolår i Brage där han spottade in en del poäng men än så länge hade det inte lossnat för honom.

Mot Värnamo så startade:

Tånnander
Bjarnason – Nwadike – Mathisen – Widgren
Voelkering/Persson – Roche
Persson – Stensson – Matthews
Alsanati

I denna elva så är det två spelare som utmärker sig något extra. Den första är mittbacken Marcus Mathisen som är fostrad i FC Köpenhamn. Det är en försvarare som är brytsäker och väldigt aggressiv i sin pressing. Dessutom har en ett bra skott och är den som dirigerar sina medspelare. Längre fram finner vi Daniel Stensson som kombinerar fin teknik med mycket fart och löpvilja. Han är bra på att driva bollen framåt och dessutom stark i kroppen.

Första halvlek:
Det är Sirius som är piggast i inledningen och man pressar Värnamo högt. Trots det så är det Värnamo som skapar matchens första chans; i den fjärde minuten kommer nämligen Ademi loss på sin kant. Han passar till Lohikangas som i sin tur slår en sidledspassning till Johansson som skjuter över från en ganska bra position inne i straffområdet. Tre minuter därpå har IFK en hörna och den blir slagen in i straffområdet men nickas ut av en blåsvart spelare. Bollen hamnar hos Larsson som skjuter utifrån men skottet går över.

I den 13:e minuten slår Stensson ett inlägg mot den bortre stolpen där Alsanati står omarkerad. Den sistnämnde skjuter dock ”hål i luften” och chansen försvinner ut i intet. På reprisbilderna ser man dock att Lohikangas nickskarvar bollen lite grann vilket ställer Alsanati i skottögonblicket.

Efter en pigg start från Sirius så börjar Värnamo ta över mer och mer från den tionde minuten. Merparten av spelet är på hemmalagets planhalva och Värnamo vinner fler dueller. Sirius hotar mest genom långbollar vilket oftast inte leder någonvart.

I den 14:e minuten slår Lohikangas ett inlägg som nickas ut av en försvarare. Bollen hamnar hos Näsström som skjuter från distans men bollen går utanför. Fyra minuter därefter har Lohikangas ett eget avslut som blockeras.

Det mönster som visats i tidigare matcher visas också i denna: Värnamo är bra på att behålla possession men har svårt att komma till kvalificerade målchanser. Inuti straffområdet så försvarar sig Sirius på ett bra sätt och det tvingar Värnamo till avslut utanför straffområdet. Precisionen i de avsluten är dock allt annat är bra och Värnamo har knappt ett skott på mål under den första halvleken. Bland misslyckade avslut finns ett skott Larsson i den 19:e minuten och ett skott från Zeljkovic i den 25:e minuten.

Med halvtimmen spelad kommer 1-0 för hemmalaget. Det inleds med en hörna som är en kort variant där Mathews passar till Alsanati. Alsanati tar i sin tur och passar till Bjarnasson som tar emot bollen utanför straffområdet och placerar in 1-0 i ett av hörnen. Flera liknande distansskott hade IFK försökt med i sekvenserna tidigare men utan att lyckas.

I den 33:e minuten kommer en långboll från Roche som går mot Persson. Den sistnämnde hamnar ensam mot Eriksson och lyckas finta honom samt leverera ett avslut men det går utanför.

Därefter följer en del mediokra avslut från IFK som antingen går utanför eller blockeras av en Sirius-spelare. Bland avsluten finns skott från Zeljkovic, Ademi och Johansson.

I den 41:a minuten kommer det första Värnamo-skottet på mål och det börjar med en idiotpassning av en hemmaspelare som går rakt till Ademi. Yttern börjar driva framåt och tar sig in i straffområdet samt försöker placera den men Tånnander räddar.

Minuten senare kommer en jättechans för Värnamo och det är ett inspel från Johansson som går in i straffområdet. Engvall hoppar över bollen vilket ger Zeljkovic ett jätteläge till en enkel tap-in men hans första-touch är katastrofal och mittbacken Nwadike kan därför rensa.

Det skulle alltså inte bli en reducering utan i stället utökas ledningen för Sirius. I den tredje tilläggsminuten så slår Tånander en långboll som går mot Matthews, han har både Eriksson och Grozdanic tät vid sig. Bollen flyger över alla tre och det leder till att Matthews kommer fri samtidigt som Rasheed rusar ut. Sydafrikanen försöker lobba in den studsande bollen men går in i stolpen.

Rasheed hinner greppa returen samtidigt som Matthews ramlar över honom. Trots att målvakten är först på bollen så väljer domaren Fredrik Klitte att blåsa straff till hemmalaget, helt felaktigt. Straffen förvaltas därefter på bästa sätt när Matthews kyligt ser Rasheed gå åt höger samtidigt som han placerar in den åt vänster. Faktum är att innan halvleken är slut så kommer en fin skruv från Bjarnasson men den gången räddar Rasheed. Det står därmed endast 2-0 till Sirius efter 45 minuter, trots dominans från IFK.

Andra halvlek:
Hellberg gör ett byte direkt i halvlek, Hampus Näsström går ut medan Marco Bustos kommer in. Näsström hade knappast varit dålig utan bytet gjordes för att få en mer offensiv tyngd på mitten.

Inhopparen har ett skott redan i 46:e minuten, efter en läcker tvåfotare, men det blockeras. Fyra minuter senare uppstår en tilltrasslad situation där Bustos slutligen får i väg ett skott men det räddas av målvakten.

I den 55:e minuten kommer Lohikangas loss på kanten och han slår ett perfekt inspel mot en omarkerad Zeljkovic. Den sistnämnde får därmed ett jätteläge mitt i straffområdet men hans avslut går rakt på Tånnander som därmed räddar med en benparad. Minuten därpå har Johansson ett desperat skott men det blockeras.

I anfallet därefter får Sirius en frispark och man bjuder på en variant. Widgren slår en enkel passning till Stensson som därefter lobbar bollen på ett tillslag. Bollen går över Värnamos försvar och Nwadike hamnar ensam med Rasheed men mittbacken får en felträff. Tre minuter senare kommer en ny chans för Sirius och det inleds med att Bjarnasson promenerar förbi Larsson på kanten och slår ett klockrent inlägg mot Persson men nicken går rakt på Rasheed.

I den 64:e minuten så driver Larsson bollen framåt och han slår en bra passning mot Wenderson som står utanför straffområdet. Brasilianaren skjuter därefter men det blockeras. Samme spelare har ett nytt avslut strax därpå men även det blockeras.

Wenderson hamnar i rampljuset återigen när Rodge tar bollen från honom i samband med slarvig bollbehandling. Rodge slår sedan en passning till Matthews som testar med ett distansavslut som leder till en hörna. Alsanati får därefter en skottmöjlighet på hörnan men bollen hamnar utanför.

I den 68:e minuten kommer en chans för IFK och det börjar med ett inspel från inhopparen Bergh. Bollen går mot Zeljkovic men han skjuter ”hål i luften” och i stället prickas en svartblå spelare. Bollen hamnar därefter hos Bustos, som står omarkerad inne i straffområdet, som får en superchans men även han sparkar i luften

Tre minuter senare uppstår en liknande situation med en boll in i straffområdet som går till en Värnamo-spelare. Det är hörna från Bustos som kommer till Johansson, han klipper till men bollen går rakt på Tånnander. Hade bollen bara haft mer kraft och gått lite åt sidan så hade det blivit mål där. Johansson försöker revanschera sig strax därefter med ett skott som dock går utanför.

Under den sista kvarten så är det faktiskt ganska chansfattigt trots att Värnamo försöker komma ifatt och utjämna tvåmålsunderläget. Det kändes som om luften hade gått ur samtidigt som Sirius var trygga i sina försvarszoner. Det kommer en del inlägg och inspel samt djupledsbollar men det leder ingen vart.

På tilläggsminuterna kommer några mediokra avslut från Johansson, Thern och Dickman men resultatet förändras inte. Sirius vinner med 2-0.

Tankar efter matchen:
Resultatet var en besvikelse och känns knappast rättvist. Samtidigt var det inte heller helt oväntat, Värnamo har nämligen inte vunnit två raka matcher under detta år och det finns en oroande låg lägsta-nivå.

Förvisso kan man tala om oflyt, exempelvis var straffen felaktig och målet kom i ett psykologiskt jobbigt läge. Samtidigt så, nio mål på elva matcher vilket är nästsämst i Allsvenskan beror på annat än otur. Det saknas skärpa i avsluten, öppnande löpningar och lyckade kombinationer. Mot Sirius så hade man totalt 22 avslut och endast fyra gick på mål, resterande gick utanför eller blockerades. Motsvarande siffra för Sirius var fem av sju. Det krävs ingen hög intelligensnivå för att inse att skotten måste på mål för att det ska bli mål.

Ändå kan en relativ förbättring noteras. Mot Sirius så skapades det flera bra målchanser, i alla fall under den andra halvleken, där man fick bollen i straffområdet. Mot exempelvis Mjällby så lyckades man inte ens med det. Värnamo gynnades dock av att Sirius sjönk väldigt lågt och var passiva i sitt försvar.

Trots det nyss nämnda så är det oroande att Värnamo generellt haft svårt att skapa lägen a målchanser. När IFK släpper in ett mål så känns det ofta väldigt trögt och krampaktigt framåt. Endast två mål har gjorts efter att IFK hamnat i underläge, det första var ett självmål mot Norrköping och det andra var ett tröstmål mot Häcken. En taktiker som scoutar IFK lär troligen ha som strategi att, vid ett ledningsmål, sjunka lågt och ge initiativet till Värnamo. Det är nämligen något som IFK inte tycks kunna hantera.

Som flera tidigare matcher så har defensiven haft det ganska lugnt eftersom Värnamo dominerat bollinnehavet. Ändå släpps två mål in vilket givetvis är negativt. Vid det första målet så är det nio spelare framför Bjarnasson i skottögonblicket och kanske borde någon bortaspelare pressat honom lite hårdare. Samtidigt så är det en rejäl dos av teknisk skicklighet av islänningen vilket gör det svårt att försvara sig mot det. Mer kritik kan riktas i sekvensen vid det andra målet, innan straffen kommer. Det börjar som bekant med en långboll från Tånnander och Grozdanic bör vara mer på hugget och kunna nicka bort bollen, det ser nästan ut som om han missbedömer bollbanan. Det blir därefter tilltrasslat där varken Eriksson eller Grozdanic kan få undan bollen samtidigt som Rasheed springer ut och försöker avvärja allt.

Sirius anföll primärt via långbollar och dessa hade faktiskt Värnamo svårt att hantera. Eriksson hamnade flera gånger i en-mot-en-situationer mot bl.a. Persson och då visade Persson att Eriksson har svårt mot snabba och tekniska medspelare.

Det är dock inte försvaret som ska lastas för förlusten utan snarare offensiven. Engvall såg ut att vara skadad och tog sig ofta för baksida-lår. Han hade ganska lite boll och när han väl hade den så gjordes inget konstruktivt med den. Johansson var rörlig men slarvade mycket i de avgörande lägena vilket gjorde att det inte blev några mål. Zeljkovic missade som vanligt. Ademi såg intressant ut i inledningsskeendet där han tog sig förbi på kanten och gjorde sin gubbe men efter att Sirius dubblat på honom så blev han ganska kall. Bustos gjorde ett godkänt inhopp och verkade få i gång energin i anfallet när han kom in. Andra offensiva inhoppare var Thern och Dickman men de kom inte riktigt in i matchen.
En positiv sak att lyfta i förlusten är att ytterbacken Lohikangas gör sin bästa match för Värnamo. Han var involverad i spelet och kändes faktiskt ganska bolltrygg. Dessutom slogs några farliga inspel som kunde genererat i assist.

Nästa match är mot Malmö FF och därefter följer ett uppehåll på några veckor. Förvisso har vi sett IFK skrälla förut men det är en väldigt svår utmaning som väntar. MFF har gått som tåget under året och bara förlorat en allsvenskt match hittills, det är osannolikt att IFK lyckas nocka dem.