Lagbanner

Genomgång av förändringarna i truppen

Mycket har förändrats i IFK Värnamos A-trupp där bland annat flera spelare lämnat.

Arbetet med att forma truppen inför 2024 har påbörjats och under den senaste månaden så har det kommit flera nyheter rörande truppen. I denna artikel så kommer förändringarna att redovisas och diskuteras.

Sportchefen Enes Ahmetovic har sagt att inför nästa år så ska truppen bantas och i stället ska fler spelare från de egna leden involveras i A-laget. Det är dock oklart om han ”bara” vill se fler juniorer på träningarna eller om han även vill ha fler egenfostrade lirare med i matchtrupperna.

När IFK lyckas flytta upp egna juniorer och utveckla dem till seniorspelare så är det ett styrkebesked för den interna ungdomsverksamheten. Samtidigt är det något som är lättare sagt än gjort, särskilt när man spelar i Allsvenskan. Det finns dock positiva exempel. I år har Kenan Bilalovic blivit en ordinarie del av A-lagstruppen och fått speltid i flera matcher. Under sommaren skrev föreningen dessutom A-lagskontrakt med talangfulle Fred Bozicevic men han har ännu inte fått speltid för A-laget.


Förläggningar:

Freddy Winsth
Winsth blir kvar hos moderklubben och hans nya kontrakt är skrivet över 2024. Kaptenen säger, i en text som finns på Värnamos hemsida, att han är motiverad att fortsätta efter de senaste årens framgångar, trots att han suttit mycket på bänken.

Spelaren har en viktig roll utanför planen. Han har varit Värnamo troget under hela karriären och är väl förtrogen med klubbkulturen och identiteteten. Dessutom är Freddy bra på att välkomna nya spelare och någon som alltid agerar professionellt. Det är nog i hög grad detta som förklarar varför man förlänger med honom.

Spelarmässigt så finns det både kvalitéer och utvecklingsområden, det är förvisso något som kan sägas om alla. Jag skulle dock vilja påstå att det är osäkert om han hade fått förlängt ifall han inte haft den historik som han har. Lojalitet är dock något som lönar sig ibland!

Albion Ademi:
Inför säsongen så lånades Ademi in och nyligen valde klubben att utnyttja sin köpoption och därmed köpa loss spelaren.

Ademi fick speltid i 26 matcher och det blev tre mål och tre assist. Det är en ”okej” säsong men samtidigt anser jag att han har en bit kvar innan han kan betraktas som en ”toppspelare” i Allsvenskan. Något som indikerar det sistnämnda är att han aldrig kunde etablera sig hos Djurgården.

Ademi fyller 25 nästa år och han har varit aktiv inom seniorfotbollen sedan han var 16 år, först i Finland och sedan i Sverige. Hans bästa säsong är i den finska andraligan år 2020 då han gjorde fjorton mål och tre assist på tjugotvå matcher. Laget han representerade var IFK Mariehamn.

Det var efter den succéfyllda säsongen på Åland som blåränderna värvade honom. Första året satt han mest på bänken, andra året var han utlånad till finländska Lahti men utan större framgång och det tredje året var han alltså hos oss.

Det ska bli spännande att se hur det går för Albion. Han har tidigare i karriären visat att det finns en stor begåvning och potentialen borde således vara hög. När han kom till Värnamo så hade han två jobbiga år bakom sig och därmed har det här året varit en ”nystart”. Inför nästa år så lär han känna sig mer varm i kläderna och det kan öppna upp för framgång.


Spelare ut:

Edvin Becirovic:
Becirovics moderklubb är Anderstorp SK och han hann faktiskt med några A-lagsmatcher i division 4 elit innan han flyttade till Värnamos akademi hösten 2016. Under tre år så spelade han först för U17 och sedan för U19.

Det dröjde fram tills den andra halvan av 2019-säsongen innan han blev en ordinarie del av A-truppen. Debuten kom mot Assyriska Turabin den 28 juni 2019 och han blev för övrigt målskytt den gången. Därefter så nätade han i de tre nästkommande matcherna och 18-årige Becirovic framstod minst sagt som en intressant pjäs.

Under åren så har det varit lite ”upp-och-ner” för Edvin som startat ibland, gjort inhopp ibland, bänkats ibland och även haft en del jobbiga skador. Totalt blev det speltid i 79 matcher varav 44 starter och 18 mål under hans tid i IFK Värnamos A-lag.

På allsvenskt gräs har han inte färgat, även om man skulle kunna påstå att han inte riktigt fått chansen. Första året led han mycket av skador samtidigt som Antonsson längst fram var omöjlig att rubba. Det andra året har han förvisso varit frisk men Hellberg litar mer på exempelvis Zeljkovic och Engvall. En indikation på det är att det under 2023 blivit totalt 180 minuter fördelat på åtta matcher. På slutet var han inte ens med i truppen.

Med det sagt så är det rimligt att Becirovic vill lämna, det är inte utvecklande att sitta på kvisten för en relativt ung spelare. Ny klubb blir GAIS som tagit klivet upp till Allsvenskan för första gången sedan 2012. Det ska bli intressant att se om Becirovic kommer skörda mer framgångar hos Göteborgsklubben och kunna utvecklas till en slagkraftig allsvensk spelare.

Edvin har utmärkt sig med mycket löpvillighet vilket gör honom nyttig i pressingen. Han är också teknisk och en bra avslutare, det finns därmed potential. Det främsta som kan förbättras är beslutsfattandet i avgörande situationer. Det är dock något som är svårt att utveckla på träningar utan det krävs regelbundet matchspel för att bli en bättre beslutsfattare.

GAIS är för övrigt en förening som Värnamo som gjort många affärer med under de senaste åren. Förra vintern så gick Grozdanic i motsatt riktning, d.v.s. från GAIS till IFK. Tidigare har Värnamo sålt bland annat Kargbo, Netinho och Marcelo till de grönsvartrandiga. Det ryktas dessutom att Kenndal är på väg till den allsvenska nykomlingen.

Charlie Vindehall:
Vindehall tog sina första fotbollssteg i Hovshaga AIF och där blev det endast pojkfotboll. 2012 flyttade han nämligen till grannklubben Öster och han spelade några år för deras akademi. Föreningen var dock inte intresserade av att ge honom ett A-lagskontrakt och Vindehalls resa till Allsvenskan är minst sagt anmärkningsvärd.

2016 gick han till division 3-laget Älmeboda/Linneryd och spelade där under året. De två nästföljande säsongerna spenderades i division 2-klubben Räppe GOIF och där var han en av tvåans bästa pjäser vilket inte gick obemärkt förbi. Enes Ahmetovic tipsade nämligen nedflyttande IFK Värnamo om Vindehall och spelaren fick komma och provträna vilket resulterade i ett kontrakt med A-laget.

Vindehall var alltså en del i det laget som vann division 1 och därefter Supettan. Totalt har han fått lira 106 tävlingsmatcher sedan han kom till klubben. Under åren i ettan så fick mittfältaren gott om speltid och han var ordinarie i startelvan. När Värnamo tog steget upp till andraligan så blev han dock ”nedgraderad” till en roll som rotationsspelare som primärt fick ägna sig åt inhopp, desamma gällde under 2022. Trots att han inte startade regelbundet under 2021 och 2022 så har jag förstått det som om han har trivdes och kände sig delaktig i framgångarna.

Efter fyra relativt bra säsonger så blev dock 2023 ett rejält bottennapp; Vindehall har knappt spelat och det har bara blivit 102 minuter varav endast en match från start. Sedan uppehållet så har han faktiskt inte fått lira alls, han har helt enkelt blivit omsprungen av Näsström, Bilalovic och Adjei.

Vindehall är en defensivt skicklig spelare och han brukade användas i situationer där Värnamo försvarade ledningar. Han bidrog med tufft duellspel och många löpmeter. Det är dock fel att kategorisera Vindehall som enbart en ”brunkrare”, det finns nämligen en hyfsad teknik och ett bra driv med bollen.

Vad som händer härnäst är okänt. Vindehall är 27 år och kommer således kunna fortsätta karriären i ytterligare några år. Om det blir i Allsvenskan förblir dock en annan fråga. Att han blivit petad av Hellberg kan tolkas som om han inte håller för allsvenskt spel. Det är dock en förenklad slutsats, alla spelare kan nämligen åka på en enskild ”skit-säsong” där allt går åt skogen. Till Vindehalls försvar så ska det också påpekas att han var skadad under våren vilket var en oturlig omständighet.

Det som Vindehall behöver utveckla är spelförståelsen, d.v.s. förmågan att bredda blicken och ta snabba beslut i rätt lägen. Även hans tillslag är bristfälligt. Förvisso skrev jag nyss att Charlie har en hyfsad teknik, men kanske hade han ändå behövt bli en lite bättre passningsspelare på små ytor för att kunna bli en mittfältare av allsvensk dignitet.

Slutligen kan det faktiskt sägas att det inte är givet att Vindehall fortsätter med fotbollen. Charlie har nämligen en ekonomiexamen från Linnéuniversitetet och har periodvis arbetat deltid på Nordea i Värnamo. Kanske är det något som han vill satsa på?

Pontus Kindberg:
Vänsterbacken Kindberg kommer inte att förlänga med IFK Värnamo. Han kom till klubben i februari 2021 och har således varit en Värnamo-spelare under tre säsonger. Det har dock inte blivit någon speltid för A-laget.

Under våren 2021 så fick han sitta på läktaren när seniorerna spelade och i stället fokusera på spel i U21-tröjan. Den minimala speltiden resulterade i en utlåning till division 2-laget Husqvarna FF och där stannade han åren ut.

2022 spelade han ingen tävlingsfotboll alls och det berodde på en svår ryggskada som höll honom utanför planen. Även under 2023 så har skadeproblematik satt käppar i hjulen och det har endast blivit några enstaka U21-matcher för norrlänningen under detta kalenderår.

Man kan lugnt säga att det inte varit ideala förutsättningar för Kindberg och kanske är det därför som han lämnar. Det vore nog skönt för 20-åringen att få en nystart på annat håll och kunna se framåt. Med tanke på att han är ung så finns det fortsatta möjligheter för hans del.

Kindbergs moderklubb är Östersunds FK och han huserade i klubbens ungdomslag när föreningen var i Allsvenskan. Det blev dock ingen seniorfotboll där heller.

Nils Wallenberg
Den fjärde spelaren som lämnar är Wallenberg och även han är okänd för flertalet Värnamo-supportrar, det beror i sin tur på att det inte blivit någon seriematch för A-laget.  

Han kom till Värnamo i januari 2022 och dessförinnan tillhört Brommapojkarna. Det första året förstördes till stor del på grund av en skada och den speltid han fick var i U21- och U19-laget. Under det andra året var han utlånad till Norrby och hos boråsarna så spelade han 19 matcher (15 starter) i division 1.

Det är svårt att säga något om Wallenbergs kvalitéer eftersom jag sett så pass lite utav mittfältaren. Han har förvisso inte lyckats etablera sig hos Värnamo vilket kan ses som ett svaghetstecken. Samtidigt så är det ofta svårt att ta steget från junior- till seniorfotboll och det blir inte lättare när man har fysiska problem. Med tanke på att han bara är 20 år så är det dock för tidigt att skriva av honom. Han kommer dessutom från BP som har en av Sveriges bästa ungdomsakademier.

Victor Eriksson:
Mittbacken lämnar Värnamo och det är det tyngsta tappet utav alla dessa. Eriksson har varit en ordinarie del av laget sedan hösten 2019 och därmed en viktig pusselbit när laget gått från ettan till fotbollens finrum. Det är samtidigt väntat att han lämnar, alla signaler som man hört i frågan har nämligen antytt det.

Eriksson är född i Värnamo och han började spela fotboll i grannklubben Värnamo Södra. För Södra så gjorde han seniordebut som 15-åring och han lirade i både division 3 och i division 4 för sin moderklubb.

Det var under vintern 2018 som han gick till Värnamo och det första året spelade han primärt med P19-laget. Utöver det så blev det också några matcher för U21 och han satt faktiskt på bänken för A-laget vid två tillfällen men utan att få hoppa in.

2019 så spelade han med P19 under våren men flyttades upp till A-laget under hösten och blev hädanefter en given del av A-laget. Under corona-året fortsatte han att utvecklas och försvararen startade samtliga matcher i samband med att Värnamo vann division 1.

Året i Superettan började trögt för Erikssons del. Värnamo värvade nämligen in flera nya spelare vilket bidrog till att konkurrensen hårdnade. Under säsongens inledningsskede satt han mycket på kvisten men under sommaren steppade han upp och blev återigen en ordinarie startspelare.

Under de två säsongerna i Allsvenskan så har han startat alla matcher förutom en och det var när han var avstängd. Jag upplever att han har utvecklats och blivit mer trygg i rollen som allsvensk försvarare. Insatserna har inte gått obemärkta förbi utan försvararen fick en kallelse till Janne Anderssons januariturné för ungefär ett år sedan.

En imponerande sak är att Eriksson haft förmågan att samverka ihop med olika mittbackskollegor, under åren har han nämligen spelat bredvid Vilar, Larsson, Hugo Andersson, Tihi och nu senast Grozdanic. Det har fungerat bra oavsett vem han spelat med och det indikerar att han är bra på att kommunicera och samarbeta med olika mittbackar vilket är otroligt viktigt.

Något annat som utmärker Victor är hans fysiska styrka och kompromisslöshet i duellspelet. Han är också bra i luftrummet och gör sällan något förhastat när han har bollen vid sina fötter. Det som han behöver utveckla för att ta nästa nivå är snabbheten och passningsskickligheten.

Eriksson har än så länge inte gjort klart med någon ny klubb. Inför i år så sades det att både Häcken och Norrköping var intresserade av hans tjänster men inget avtal skrevs mellan parterna. Kanske blir det annorlunda under denna vinter. Det ska bli spännande att se vart han hamnar och hur han kommer prestera hos sin framtida arbetsgivare. Försvararen är 23 år vilket gör honom relativt ung samtidigt som det finns en hög potential.

Spekulationer:

Netinho:
Enligt flera fotbollssidor, bland annat fotbollskanalen.se, så kommer Netinho att lämna Värnamo
men klubben har ännu inte bekräftat något. Det är en spelare med brasilianskt ursprung som spelade i diverse brasilianska lag, lägre ner i seriesystemet, under början av sin karriär. 

Hans första sejour hos Värnamo påbörjades sommaren 2018 då han anslöt till ett Värnamo som var i kris. Föreningen var sist i Superettan och man gjorde flera nyförvärv med målet att rädda säsongen. Netinho var ordinarie under hösten och gjorde hyfsat ifrån sig men lyckades dessvärre inte rädda kvar IFK i Superettan.

Året därefter gick han till GAIS och han var given hos Göteborgs-laget som spelade i Superettan i det skeendet. Efter den säsongen så återvände han till hemlandet och spelade i två år för en klubb som heter ABC.

Därefter blev det en comeback i Värnamo under vintern 2022 och han gjorde en godkänd allsvensk debutsäsong. Han utmärkte sig med ett bra presspel och en snabbhet som gjorde honom användbar. Han lirade på flera positioner, både som ytterback samt yttermittfältare och som innermittfältare. Det är därmed en flexibel spelare. Året därefter blev dock ett fiasko för Netinho som skadade sig på våren och missade återstående delen av året.

Att han lämnar Värnamo är just nu bara ett rykte och det är som alltid svårt att veta hur seriösa rykten är. På ett sätt kan det dock framstå som ologiskt från Värnamos håll. Netinho är en flexibel spelare som kan husera på flera positioner. Om man jämför med de andra ytterbackarna så är han den som är skickligast i offensiv riktning och kan därmed vara ett vapen om Värnamo jagar ett mål. Han är född 1994 och således inte lastgammal.

Den mest realistiska förklaringen bakom en eventuell Netinho-exit är att han själv bett om att lämna och att klubben vill tillgodose honom. 

Oscar Johansson
Inför transferfönstret så ansåg jag att fem spelare var särskilt ”osäkra” inför 2024. Dessa var Ademi, Eriksson, (Oscar) Johansson, Engvall och Grozdanic.

Som tidigare skrivet så kommer Ademi att förlänga. Det som gjorde mig osäker kring hans status var att han var på lån. Det vore inte helt orimligt om Djurgården skulle velat ha tillbaka honom inför deras nystart men så blev inte.

Eriksson kommer alltså att lämna och det innebär att det är tre spelare kvar som jag betraktar som osäkra inför nästa år.

Oscar Johansson-Schellas har varit Värnamos bästa spelare sedan han återvände till föreningen år 2021. Både Elfsborg och Häcken har varit intresserade av den mångfacetterade mittfältaren som har många strängar på sin lyra. Oscar har hittills varit ovillig att förlänga men enligt Ahmetovic så är en förläggning inte helt omöjlig.

Det är alltid svårt att spekulera när man inte vet vilka bud han har på bordet. Det som kan tänkas gynna Värnamo är att han verkar trivas bra i staden och har en viktig roll i laget. Han är uppväxt i närliggande Gnosjö och sådana ”mjuka värden” kan ibland ha en avgörande effekt.

Han fyller 29 år nästa år och därmed är det osäkert om han kommer få särskilt många ”heta” bud. Det är inte orimligt att han skulle vilja gå utomlands men frågan är om en ”mellanmjölk”-liga är särskilt lockande. Samtidigt kan ju åldern också vara något som talar mot Värnamo. Det kan nämligen vara så att han känner ”nu eller aldrig” och därför är villig att ta ett mer icke-bekvämt beslut för att få spela utomlands.

Gustav Engvall
Den andre osäkre spelaren är Gustav Engvall som hade många intressenter i vintras när Värnamo drog det längre strået. Jag läste nyligen att IFK Göteborg var intresserade och att han även nobbat ett bud från dem.

Med tanke på Engvalls succésäsong så kommer han troligen behöva ta fler beslut av den karaktären. Engvall har två år kvar på kontraktet och inför säsongen så sa han dessutom att han ville tänka långsiktigt och därför valdes den kontraktslängden. Engvall är dessutom någon som har varit utomlands tidigare med flera motgångar. Det kan tänkas bidra till att viljan att gå utomlands för ”sakens skull” inte är särskilt stark eftersom han redan varit utanför Sveriges gränser. Han tidigare motgångar innebär nog att han kommer tänka igenom en transfer en gång extra innan han realiserar den.

Gustav fyller 28 år nästa år och precis som med Johansson så kan det bli svårt att hitta något hett bud utomlands. Till Värnamos nackdel så har dock Engvall sagt att han är öppen för att flytta inom Allsvenskan.

Emin Grozdanic:
Grozdanic har en väldigt bra säsong bakom sig och har visat sig vara en modern mittback som är bra på mycket. Det har dock inte ryktats speciellt mycket om honom och jag tror det delvis beror på att han har inte är ett särskilt känt namn vilket inte göra honom lika ”mediavänlig”.

Med tanke på säsongen som han har bakom sig så skulle jag inte se det som förvånande om han skulle lämna Värnamo, det är nämligen en prisvärd spelare i mitt tycke. Grozdanic är född 1999 och är därmed inte heller överdrivet gammal.


Tränare:

Kim Hellberg lämnar:
Som väntat så valde Hellberg att inte förlänga sitt kontrakt och i princip alla hans uttalanden under hösten har indikerat det. Hellbergs sejour i Värnamo har minst sagt varit framgångsrik, det första året blev det en tiondeplats och det andra året en femteplats. Han har visat att han har förmågan att sätta en spelidé och få spelare att utvecklas och bli bättre.

Hur han är utanför planen är svårt att säga med tanke på att undertecknad inte följer träningarna eller har kännedom om stämningen i omklädningsrummet. Det har dock beskrivits som om Värnamo är en väldigt harmonisk klubb att vara i och där trivseln är hög. Det är något som i sin tur indikerar att Hellberg har den sociala förmågan att skapa en trivsam klubbmiljö vilket är viktigt.

Som så många andra så har Hellberg också spelat själv men det var inte på någon professionell nivå utan det var i Östergötlands lägre serier. Hans moderklubb är Smedby AIS från Norrköpings kommun och på serienivå så har han lirat för Kuddby IF, Ringrums IF, Dagsbergs IF och Kimstad GOIF. Den högsta nivån som han spelat kontinuerligt på är division 5. Det kan dock tilläggas att han också lirat i division 4 men då har han fått begränsat med speltid.

Han inledde sin tränargärning som 23-åring och det var i division 5-laget Kimstad GOIF. Under åren 2011-2019 så gick han från division 5 till division 1 och mellanlandade alltså i alla serierna där emellan minst en gång. De klubbar han representerade under perioden är förutom Kimstad GoIF också Kuddby IF och IF Sylvia. Under åren så lyckades han vinna division 5 två gånger, division 4 en gång och division 2 en gång. En annan positiv notering är att Hellberg aldrig åkt ur en serie som tränare.

2020 så fick han för första gången tillhöra en professionell organisation, han blev nämligen tilldelad jobbet som assisterande tränare hos IFK Norrköping. I Peking stannade han i två säsonger innan han flyttade vidare till Småland och där stannade han alltså i ytterligare ett par år.

Det är nog många som kan inspireras av Hellbergs karriär. Han började långt ner i seriesystemet och har genom hårt arbete jobbat sig uppåt och är nu i svensk fotbolls finrum. Han har dessutom beskrivits som en potentiell framtida förbundskapten vilket vittnar om att det finns en stor yrkesskicklighet.

Det är flera klubbar som visat intresse och de som nämnts flitigast är IFK Norrköping, Hammarby och Djurgården. Det förstnämnda laget omnämns nog i hög grad på grund av hans koppling dit. Om han skulle ta över Norrköping så är det sannolikt en direkt konsekvens av hans personliga supporterssympatier.

Jag anser att det hade varit intressant att se honom i Hammarby. Det är ett lag som spelar en fotboll som påminner om Värnamos med mycket passningar längs marken och där man eftersträvar possession. I klubben finns också många spännande spelare som inte nått sin fulla potential vilket påminner om Värnamos 2022-trupp. Hammarby har dessutom en ganska dålig säsong bakom sig vilket kan tänkas gynna en nytillträdd tränare. Det sistnämnda leder nämligen till att pressen på en ny coach minskar.

Angående Djurgården så är det ryktets seriositet något som är högst osäkert. Det främsta beviset på det är att tränarduon Lagerlöf och Bergstrand fortsatt är på blårändernas bänk. Om en möjlighet skulle uppstå så är det svårt att veta ifall en flytt till Djurgården är ett bra eller ett dåligt alternativ. Stockholmslaget har haft höga placeringar de senaste åren och framstår vid den första anblicken som ett slagkraftig lag med guldpotential. Det är något som i sin tur kan tänkas göra föreningen attraktiv för Hellberg, alla vill ju vara med och vinna titlar.

Samtidigt är det inte givet att Djurgården är med och utmanar om guldet nästa år. Den senaste säsongen var en besvikelse och inför nästa år kommer nog truppen att förändras en del. Sportchefen Bosse Andersson lyckades inte sätta sina värvningar i år och vill det sig illa så kan det bli fler misslyckade nyförvärv nästa år. Vidare så har exempelvis Magnus Eriksson, som tidigare säsonger varit lagets givna mittfältsmotor, inte alls fått det att stämma i år och det är något som satt käppar i hjulen för Djurgården.

Det ska bli spännande att följa hur Hellberg kommer att hantera eventuell press och hur mycket tålamod hans framtida arbetsgivare har. Även om det slutat lyckligt med Värnamo så gick det trögt under både våren 2022 och våren 2023 för att sedan ta fart under säsongens andra halva. Hellberg har dessutom visat att han är villig att ge spelare som han tror på flera chanser, även om de inte levererar. Sådant kan bli svårare om pressen ökar. Ökad press är i sin tur något som kännetecknar Stockholmsklubbarna.

En bisak i sammanhanget är att David Selini, som varit assisterande, också lämnar laget. Selini är en okänd profil för allmänheten men har synts ibland på interna videor som klubben lagt ut på Facebook. Han har jobbat mycket med att analysera Värnamos matcher samt kommande motståndare, han har också planerat och genomfört träningspass. Troligen kommer han att följa Hellbergs fotsteg.

Anes Mravac är ny tränare:
Någon vecka efter Hellbergs avsked så blev det klart att Anes Mravac blir ny coach för IFK Värnamo. Hans kontrakt är skrivet i två år. Mravac är ett namn som påminner mycket om Hellberg och den tidigare tränaren Robin Asterhed. Det är en ung coach som haft en medelmåttig spelarkarriär och tränat lag lägre ner i seriesystemet. Under den senaste säsongen så har han varit i Hellbergs tränarstab och hade särskilt ansvar för spelarnas fysiska status om jag fattat det rätt.

Mravac är född 1989 och moderklubben är Olofströms IF. 2001 gick han till Malmö FF och under hans inledande period i Skåne så lirade han för Malmös pojk- och juniorlag. Han beskrevs som en stor mittbackstalang under sina unga år och fem år efter flytten till Malmö så fick han ett kontrakt med A-laget. Det blev dock bara speltid i en allsvensk match för Mravac, han satt dock på bänken i några ytterligare.

Han har lirat för flera olika lag under karriären. Den högsta nivån som han varit ordinarie på är division 1, det var hos Limhamn Bunkeflo år 2010 samt hos Trelleborg FF år 2013.

Efter spelarkarriären så började han träna ungdomslag i IFK Norrköpings regi. Första säsongen som tränare på seniornivå var hos IF Sylvia år 2021. Sylvia spelade i division 1 norra vid det skeendet och man blev tia i den serien. 2022 var han assisterande i IFK Norrköping och året därefter kom han alltså till Värnamos organisation. Det har därmed gått ganska snabbt för Mravac.

Det är svårt att säga särskilt mycket om Mravac eftersom han har så pass lite erfarenhet. Det positiva är att han är förtrogen med Hellbergs spelsätt och träningsmetoder, kontinuitet är som bekant något bra. Samtidigt så är det skillnad på att vara huvudtränare och assisterande tränare, en assistent passar inte alltid som huvudtränare och tvärtom. Således är det inte givet att Mravac kommer kunna fortsätta på Hellbergs vinnarspår, även om osvuret är bäst.

Kim Vaattovaara är ny assisterande:
Det är inte bara på huvudtränarposten som det sker förändringar utan även en ny assisterande har tagits in, det är i form av Kim Vaattovaara. Det är en 35-åring som kommer närmast ifrån Smedby AIS i division 2. Hans kontrakt är skrivet över 2024.

Vaattovaara har ingen erfarenhet av professionell fotboll utan jobbet hos IFK Värnamo blir hans första på den här nivån. En viktig förklaring bakom varför han blivit erbjuden jobbet är nog att han känner Mravac sedan tidigare och sannolikt samarbetar de bra ihop.

En ”fun fact” är att hans pappa Sulo har spelat över 300 proffsmatcher för bland annat IFK Norrköping och Hammarby.

Har man pratat med Jonas Thern?
Undertecknad vet inte ifall Mravac var ledningens förstaval eller ifall man också förhandlat med andra kandidater. Dessvärre är inte medier så flitiga med att skriva om vad som sker i Värnamos organisation.

Det spekulerades dock kring Robin Asterhed och/eller Jonas Thern som potentiella alternativ innan det blev officiellt med Mravac. Duon var nämligen och såg hemmamatchen mot   Hammarby live.

Om inte Thern har blivit tillfrågad kring att involveras i seniorstabben så är det faktiskt anmärkningsvärt på ett negativt sätt. Thern har enligt flera beskrivits som den enskilt viktigaste anledningen bakom varför Värnamo är där de är. 94-hjälten har en skicklig fotbollshjärna och skulle tveklöst stärkt A-laget med sin närvaro.

Thern lämnade Värnamos A-trupp inför den här säsongen och en orsak sägs vara en (mindre?) konflikt med Hellberg. Det var nämligen så att stora delar av stabben runt laget bytes ut, exempelvis målvaktstränaren Joakim Wulf. Hur allvarlig konflikten var och hur detaljerna bakom den såg ut vågar jag inte uttala mig om. En röd tråd verkar dock ha varit att Hellberg ville ha ”sina” medarbetare vilket tvingade personer som arbetat nära Thern att lämna.

I och med att Hellberg lämnade Värnamo så fanns det därmed en potentiell öppning för Thern. Förvisso hade inte Jonas kunnat vara huvudtränare på grund av licensregler utan det hade blivit någon form av assistent-roll, vilket han hade med Robin Asterhed under 2021.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-12-05 18:36:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo