Lagbanner
Häcken-Värnamo: 4-1-nederlag på Hisingen.
Wenderson var bra mot Häcken!

Häcken-Värnamo: 4-1-nederlag på Hisingen.

IFK Värnamo förlorade och avståndet neråt i tabellen minskade.

Innan denna artikel läses så vill jag nämna att en text om cupfloppen mot GAIS också kommer att publiceras på sidan. Undertecknad är en skribent som vill skriva långa och djupa matchrapporter vilket tar tid och därför tar det några dagar innan texterna publiceras. I detta fall är det olyckligt eftersom matchen mot Häcken inte var den senaste utan det näst-senaste. Det hela känns lite ”B” eftersom matchen mot ligaledarna är passé när en annan match spelats efteråt. Men tyvärr så blev det så denna gång.

I den 20:e omgången åkte Värnamo i nordvästlig riktning på riksväg 27 för att duellera mot Häcken på Bravida Arena. På förhand var matchen allt annat än en enkel uppgift med tanke på att Häcken är formstarka och dessutom toppade den allsvenska tabellen.

Trots att Värnamo var nederlagstippade så hoppades Hellberg att IFK med ett aggressivt och högtstående försvar skulle chocka de gulsvartrandiga. Skrällar är något som sker i idrottens värld och IFK har bortamatchen mot Hammarby färskt i minne.

Innan denna match så hade IFK fyra matcher utan förlust varav tre kryss i följd. I tabellen var man på en 13:e plats med fem poängs luft till Helsingborg på kvalplatsen.

Dessa herrar ställde upp för IFK:

Vaitsiakhovich
Netinho - Tihi - Eriksson – Winsth
Kenndal - Larsson – Wenderson
Johansson - Antonsson - Zeljkovic

En del anmärkningsvärda beslut från Hellbergs sida. Inför matchen var det endast de Vries och Becirovic på skadelistan vilket innebar att Lohikangas var tillbaka. Ändå valde Hellberg att starta med Netinho på högerbacksplatsen trots att han är svajig defensivt. Netinhos primära styrkor är nämligen offensivt och mot lag som är skickliga i anfallsspelet blir hans begränsningar tydliga. Orsaken bakom att han startade var förmodligen för att Lohikangas inte var fysiskt redo för 90 minuter.

På mitten bänkades mycket oväntat Magashy och exakt orsak är okänd. Hellberg brukar sällan rotera och Magashy har startat samtliga allsvenska matcher samt hållit en hög nivå. Undertecknad skulle t.o.m. hävda att Magashy är vår bästa mittfältare men han petas alltså och den enda rimliga anledningen är någon enklare känning.

Även Näsström tvingas ta ett steg tillbaka men detta var väntat då han stod för en svag match mot Elfsborg. Näsström har svårigheter när Värnamo blir tillbakatryckta och tempot höjs vilket väntades bli fallet mot Häcken.

I stället för dessa två startade Kenndal och Larsson medan Wenderson fick förnyat förtroendet på mitten. Wenderson tog Magashys offensiva roll där han han påminde om en typisk tia. Kenndal hade en mer defensiv utgångspositionen och vara ständigt spelbar i kortpassningsspelet. Med andra prd kan man säga att Kenndal var ”navet” på mittfältet som skulle hjälpa om backlinjen blev pressad. Larsson hade en defensiv roll och gick in som mittback när Häcken anföll vilket är en kopia av Näsströms roll mot elfsborgarna.

Häcken:
Motståndarlaget Häcken toppade den allsvenska tabellen inför och hade två poäng mer än Hammarby. För Häckens del var det dock endast sju poäng ner till femman Malmö och vill det sig illa skulle Häcken kunna missa Europa eftersom deras poängövertag är relativt lågt.

Under säsongen har Häcken haft Allsvenskans bästa offensiv medan försvarsspelet varit mer svajigt. Offensiven kännetecknas av snabbt passningsspel, smarta löpningar, sidbyten, speed och en hög teknisk förmåga.

Lagets individuella fixstjärna är Jeremejeff som är överlägsen etta i skytteligan. Spelaren hade inför denna match gjort 19 mål vilket var lika många som hela Värnamo producerat tillsammans. Att Häcken lyckats behålla Jeremejeff under sommarfönstret är ett oerhört styrkebesked i guldjakten.

Det defensiva har dock varit mer mediokert där man med högt försvarsspel varit sårbara för kontringar men även de individuella försvarsinsatserna har varit halvdana. När till exempel Värnamo och Häcken möttes på Finnvedsvallen så stod Hovland för en del amatörmässiga misstag som kunde kostat dem segern.

Dock har förbättringar skett under de tre senaste omgångarna där Häcken också hållit nollan. Häcken hade alltså hållit tre raka nollor inför denna match och dessa är de enda som man hållit under året. Om man jämför de tre senaste omgångarna med de 16 första så syns ett mönster som ger Häcken guldhopp. Medeltalet för avslut som Häcken fått mot sig under de 16 första omgångarna var 15.3 och i den tre senaste låg det på 8.3. XG-siffran för insläppta mål visade 1.7 under de 16 inledande kontra 0.7 i de tre sista och avslut i målzonen var 7.0 mot 3.7. En enkel slutsats av detta är att Häckens försvarsspel ryckt upp sig och just en stabil defensiv kännetecknar ett vinnande lag.

Följande lag ställdes upp:

Brattberg
Totland - Hovland - Hammar – Fridriksson
Si Gustafsson - Sa Gustafsson – Rygaard
Sana - Jeremejeff – Uddenäs

På förhand var det tänkt att Lund skulle starta som vänsterback och detta stod även i matchprogrammet. Det blev dock Fridriksson som klev ut och antagligen beror det på en skada som skedde på uppvärmningen.

En annan anmärkningsvärd detalj i startelvan var att Brattberg startade i stället för Abrahamsson och detta berodde på en skada. Abrahamsson har varit ordinarie under sju år och detta var faktiskt Brattbergs första allsvenska match detta år.

Utöver dessa så saknas också Youssef, Traoré och Trpcevski som är långtidsskadade.

Första halvlek:
Inledningen blir händelserik och trots att Värnamo har avspark så skapar Häcken en möjlighet efter bara 16 sekunder. Sana får tag på bollen vid halvplan och börjar driva upp för att sedan slå en passning till Jeremejeff. Skyttekungen löper in i en yta med flera vitklädda spelare och när Sanas pass kommer så spelar han på första tillslaget mot Simon Gustafsson som i sin tur tagit en löpning in i straffområdet. Den sistnämnde tar med sig bollen in i målzonen och skjuter men Vaitsiakhovich räddar. Ett tempofyllt anfall där samspelet mellan Jeremejeff och Gustafsson håller högsta klass vilket ställer till det för Värnamos försvar.

Det blir hörna och den tar Samuel Gustafsson hand om. Han skickar in bollen i straffområdet och Zeljkovic nickar undan till en yta där Kenndal och Simon Gustafsson står. Häcken-spelaren vinner nickduellen och nickar därmed tillbaka bollen i straffområdet. Där inne blir det tilltrasslat men Jeremejeff lyckas skickligt få fram bollen till Friedriksson som skjuter men återigen räddar Vaitsiakhovich. Samuel Gustafsson hugger på returen men den blockeras.

Tre minuter senare slår Brattberg en långboll som går mot Tihi. Mittbacken är opressad och ska egentligen bara rensa undan men på något sätt klantar han det. Han tycks missbedöma bollen och när han med huvudet ska få kontroll över bollen så nickar han den i stället till Jeremejeff som får ett friläge. Skyttekungen väljer, något stressigt, att gå på avslut direkt och skottet går utanför. Väldigt konstigt beslut av Jeremejeff som borde tagit fram bollen några meter och sedan placerat in bollen.

Strax därefter kommer en idiotpass av Winsth som går rakt till Rygaard men Häcken lyckas inte utnyttja den tabben heller. Värnamo hade därmed mycket tur i inledningen och i en annan match hade Häcken kunnat gå upp i en tvåmålsledning.

I den 7:e minuten kommer Värnamo till sin första målchans och det är ett inlägg från Netinho som går mot Antonsson. Bollen är dock för hög.

Minuten efter slår Eriksson en felpass som Sana tar hand om. Nyförvärvet som kom i somras kommer fri mot Tihi och skjuter men det går utanför.

Med kvarten spelad skapar Häcken en ny chans och det är Fridriksson som slår en djupledsboll mot Sana och yttern avancerar framåt i banan med fart. Han skjuter slutligen men Larsson blockerar avslutet.

I den 16:e minuten har också Samuel Gustafsson ett distansskott som går över mål.

De inledande femton minuterna totaldominerades av Häcken som förtjänade ett ledningsmål. Värnamo verkade vara tagna av situationen vilket bidrog till många enkla misstag och man hade svårt att ta sig ur Häcken press. De sistnämnda bidrog till att man tappade bollen nära eget mål och därför blev det nervöst.   

Efter lite mer än en kvart så börjar dock matchen delvis vända och Värnamo jämnar ut den. Genom många korrekta passningar lyckas man ta sig över till Häckens planhalva och det bidrar till att man slipper jaga boll vilket är energikrävande. Häcken tycks också bli något förvånade över att initiativet delvis vände och deras pressing på egen planhalva kändes ganska passiv.

I den 19:e minuten slår Uddenäs en felpass som går rakt till Zeljkovic som är långt nere på Häckens planhalva. Zeljkovic passar snabbt i sidled till Antonsson som skjuter men det går utanför.

I den 23:e minuten visar Värnamo prov på en snabb omställning efter att Häcken anfallit och de slutar med att Wenderson slår en öppnande passning till Zeljkovic. Den sistnämnde kommer ensam mot Totland och försöker skjuta men ytterbacken blockerar och det går ut till hörna. Bravida Arena är för övrigt en speciell plats för Zeljkovic som tidigare representerade Örgryte som huserar på den nämnda arenan.

Minuten därpå skjuter Kenndal från distans men Hammar blockerar.

Tre minuter senare kommer Netinho loss på kanten och han levererar något som troligen ska vara ett inspel men det tvingar Brattberg till en enhandsräddning.

Denna positiva period är dock nära att avslutas på ett tragiskt sätt för Värnamos del. Samuel Gustafsson slår en djupledsboll från egen planhalva som går till Sana som kommer fri mot Vaitsiakhovich. Yttern lyckas även runda målvakten men turligt nog för Värnamo så snubblar han klumpigt över sig själv på något sätt och faller. I sekvensen är det dåligt försvar av Värnamo där Eriksson inte håller linjen med de andra försvararna vilket gör att Sana kan stå och gömma sig bakom Netinho och Tihi för att därefter komma fri.

Tre minuter därefter skapar också Värnamo en möjlighet efter en omställningssituation där Wenderson och Zeljkovic är inblandade. Det slutar dock med ett avslut från Antonsson som går utanför.

Efter en stark period från Värnamo vänder dock spelet återigen tar Häcken tag i taktpinnen och börjar dominera. I den 35:e minuten skapar också Häcken en bra chans och det inleds med en passning från Totland till en fri Simon Gustafsson. Den sistnämnde passar Jeremejeff som tagit en löpning in i straffområdet och anfallaren lyckas finta Tihi och skjuter men Vaitsiakhovich räddar. Returen kommer till Uddenäs som skjuter över trots att Vaitsiakhovich är på knäna.

I den 38:e minuten kommer ett distansavslut från Rygaard och det är bra tryck men Vaitsiakhovich räddar.

Minuten därefter levererar Totland ett inspel som styrs utanför från Jeremejeff.

IFK skapar två möjligheter i halvlekens slutskede. Det är först ett avslut från Wenderson som går utanför och senare ett volleyskott från Antonsson som Hovland blockerar.

Halvleken såg ut att förbli mållös men i den 44:e minuten ändrar Häcken på detta. Hemmalaget får ett numerärt överläge på kanten där Sana slår en enkel pass till Fridriksson som levererar ett inspel. Inuti straffområdet hittar han Rygaard som styr in bollen i öppen bur. Dansken är omarkerad inne i straffområdet och det tycks vara Kenndal som missar sin markering.

Göteborgarna ledde matchen välförtjänt och det kunde mycket väl ha varit större siffror. IFK blev tidvis väldigt låga trots Hellbergs ambition att ha en hög backlinje. Därutöver syntes flera enkla misstag som gav Häcken gratismöjligheter gång på gång.

Häcken å andra sidan var väldigt färgstarka offensivt med bra spel både centralt och på kanterna. Kortpassningsspel värvades med längre djupledsbollar och det löptes väldigt mycket från de gulsvarta vilket öppnade upp ytor och gjorde det skakigt i Värnamos defensiv.

Förvisso hade Värnamo en bra mittenperiod men ändå talade statistiken till Häckens favör. Expected goals visade 2.44 kontra 0.4 till Häcken och avslut i målzonen låg på 6-1. Tillfällen på offensivt straffområdet var 22-3 till Häckens favör. Känslan inför den andra halvleken var oroande eftersom ett nytt mål från hemmalaget låg i luften.

Att det kunde bli fler mål i den andra halvleken förstärktes efter att ha lyssnat på intervjun med Högmo som är tränare i Häcken. På frågan kring hur hans lag skulle försvara ledningen så svarade han något i stil med att ledningen skulle försvaras genom att gå för ännu ett mål. Det är därmed ingen defensiv coach utan snarare raka motsatsen till hans landsman Egil Drillo Olsen.

Andra halvlek:
Häcken inleder den andra halvleken starkast och redan efter 15 sekunder så skapas en hörna. Den tas hand om av Rygaard och når Hammar som nickar utanför.

Två minuter senare har Häcken en ny hörna och ännu en gång är det Hammar som nickar men utan någon större lycka.

I den 50:e minuten skjuter Rygaard men skottet blockeras.

Minuten därpå skapar Värnamo sin första chans och det är Wenderson som är huvudkreatör efter att ha avancerat i planens mittzon och uppvisat fina fötter. Brasilianaren slår sedan en bra passning till Antonsson som gör att han kommer ensam mot Hovland. Anfallaren försöker finta försvararen och skjuter men skottet går utanför efter en styrning.

Även Wenderson har ett eget avslut kort därefter men det går utanför. Just Wenderson var väldigt bra under matchen och otroligt bollskicklig på offensiv planhalva. Denna mer offensiva mittfältsroll verkar passa honom.

I den 55:e minuten kommer en tung smäll för Värnamo i och med att Häcken gör 2-0. Det börjar med att Totland driver bollen på kanten och slår ett inspel som blockeras av försvaret. Andrabollen hamnar dock i straffområdet och Simon Gustafsson är på hugget och lyckas återerövra bollen medan Wenderson, Winsth och Kenndal agerar passivt. Gustafsson får fram bollen till Jeremejeff som står mellan Tihi och Eriksson men ändå lyckas skjuta in bollen trots att mittbackarna försöker stoppa honom.

Efter 2-0-målet sänks tempot en aning från Häckens sida vilket gör att Värnamo kan skapa några målchanser. Det är dock inga direkta farligheter.

I den 58:e minuten har Zeljkovic ett avslutt som blockeras och därefter har även Antonsson en volley som går utanför.

Med timmen spelad har Wenderson ett försök som fastnar på en gulsvart spelare och Antonsson avslutar på den efterföljande hörnan. Även Zeljkovic är nära på att hamna i en bra skottposition men den möjligheten rinner ut i sanden efter en dålig mottagning.

I den 61:a minuten uppvisar Häcken återigen briljans och det är nära att ett tredje mål kommer. Det börjar med en enkel passning från Simon Gustafsson som går till Jeremejeff varpå anfallaren slår en boll ut på kanten. Bollen är på väg till Uddenäs men yttern väljer att släppa bollen och i stället kommer den till Totland som tagit en löpning. Totland tar emot bollen och slår ett inspel in i straffområdet till Jeremejeff och passningen kommer perfekt i steget för Jeremejeff som dock skjuter utanför.

Förvisso blev det inte mål men sekvensen är ett konkret exempel på att det är en stor kvalitetsskillnad mellan lagen. Det var väldigt synkat i Häcken vilket Uddenäs beslut att släppa bollen, Totlands perfekta pass och Jeremejeffs klockrena löpning in i straffområdet är exempel på. Det höga tempot gör att det blir svårt för Värnamo att stå emot. Det krävs väldigt snabba defensiva omförflyttningar i straffområdet för att kunna försvara sig mot sådana aktioner och det var något som IFK inte lyckades med idag.

I den 62:a minuten reagerar Hellberg och gör ett fyrfaldigt byte vilket nog är historiskt i IFK. Ut går Larsson, Kenndal, Netinho och Johansson medan Vilar, Magashy, Edvardsson och Lohikangas gick in. Syftet var förmodligen att få in energi i laget vilket behövdes i det läget.

I den 67:e minuten lyckas Antonsson ta sig förbi Hovland och passare vidare till Magashy. Mittfältaren skjuter därefter från distans men skottet går utanför.

Två minuter senare har också Friedriksson ett skott med bra tryck men Vaitsiakhovich räddar.

I den 76:e minuten slår Edvardsson en bra passning till Winsth som i sin tur spelare vidare till Magashy som tagit en löpning. Magashy levererar sedan ett inspel mot Antonsson som skjuter men skottet blockeras.

I den 79:e minuten så lyckas Vilar roffa åt sig bollen från en Häcken-spelare i samband med ett inkast och nyförvärvet passar sedan till Magashy. Magashy börjar i sin tur avancera på mittfältet och kombinerar sedan med Winsth via ett väggspel vilket gör att han får en friare yta. Magashy börjar gå mot mål och skjuter utanför straffområdet men skottet räddas. Noterbart är att Antonsson fanns som alternativ i sidled och Magashy borde kanske ha tittat upp. Vid detta skeende var det endast 2-0 på resultattavlan och en reducering kunde ha fått Häcken att darra.

Strax därefter skapar Häcken en chans och det är Jeremejeff som slår en boll i djupled till Sadiq som är steget före Eriksson. Sadiq kommer fri mot Vaitsiakhovich men den sistnämnde går vinnande ur striden och räddar.

I den 80:e minuten dödar dock Häcken matchen och det börjar med att IFK tappar bollen i ett anfall. Sana får tag på bollen och han slår en bra passning från egen planhalva som ställer Värnamos mittfält och skapar en 3-mot-2-situation till Häckens favör. Bolldrivaren Simon Gustafsson kommer tillsammans med Jeremejeff och Sadiq mot Vilar och Eriksson. Gustafsson passar Jeremejeff som med en klack lurar Eriksson samtidigt som Gustafsson tagit en smart löpning bakom Eriksson och in i straffområdet. Det nämnda leder till att Gustafsson kommer fri mot målvakten och förvisso räddas skottet men en ohindrad Sadiq sätter 3-0 i öppen bur.

Om matchen delvis tappade i tempo och antal målchanser efter 2-0 så förstärks denna känsla ytterligare efter 3-0. Under avslutningen är det ganska få chanser vilket rimligen beror på att båda lagen förlikat sig med slutresultat. Ändå skulle det bli två mål.

I den 90:e minuten slår först inbytte Friberg ett inlägg mot Samuel Gustafsson och den sistnämnde testar på första tillslaget men skottet blockeras.

Strax därefter kommer samme Friberg förbi på kanten och han slår en enkel sidledspass till Sadiq som skjuter in 4-0. Målet skedde i samband med en hörna och trots att det är många spelare inne i straffområdet så får Sadiq mycket tid med bollen.

I den tredje tilläggsminuten kommer ett tröstmål från Värnamo och det är Edvardsson och Magashy som kombinerar där den förstnämnde assisterar och den sistnämnde nätar. Anmärkningsvärt är att Häcken har sju spelare i eget straffområdet vid målet men det passiva försvarsspelet gör att Värnamos duo ändå kan få fram ett mål i det läget.

Ett betydelselöst mål för utgången av matchen men ändå surt för Häcken som har prioriterat att hålla nollan efter den defensivt skakiga serieinledningen. Inför matchen hade Häcken alltså tre raka nollor och nuvarande klubbrekord ligger på 4 raka nollor vilket sattes för nio år sedan. Man var därmed sekunder ifrån att tangera detta.

Tankar efter matchen:
Denna del av artikeln blir något kortare efter denna match och det känns som om mycket upprepas. De svagheter som Värnamo tidigare visat upp syntes också mot Häcken och mot göteborgarna så blev man straffade hårdare. Det defensiva var dåligt och det gällde både på kanterna, centralt och inuti straffområde. Just problem i straffområdet har tidigare aktualiserats och det är särskilt oroande eftersom det är i straffområdet som de flesta målen görs och därför måste försvarsspelet vara som starkast där. För Värnamo har det snarare varit tvärtom. Alla de fyra insläppta målen mot Häcken kan kopplas till dåligt försvar inuti straffområdet där IFK förlorar dueller eller rör sig långsamt.

Pressingen var osynkad och detta bidrog till att Häcken flera gånger kunde ta sig förbi lagdelar. Genom små skarvar, smarta löpningar och bollsläppande till medspelare så blev det rörigt för IFK.

Diskussionen rörande kortpassningsspelet gjorde sig påmind igen och det känns tjatigt att nämna det. Undertecknad väljer därför att hänvisa till artikeln som behandlade bortamatchen mot Djurgården. Anledningen till att diskussionen gjorde sig påmind var många enkla misstag där IFK tappade bollen nära eget mål vilket riskerar att bli kostsamt.

Offensivt bör det nämnas att Värnamo faktiskt skapade en del möjligheter och Wenderson såg bra ut i den offensiva mittfältsrollen. Han hade ett bra driv med bollen och uppvisade hög teknisk kvalitet. Även Zeljkovic och Netinho är produktiva offensivt med många löpningar och inspel.

Värnamos xG landade på 2.03 vilket ändå är en bra siffra med tanke på att man möter ett topplag. Förvisso har Häcken haft begränsningar defensivt men de senaste tre omgångarna så hade deras xG-against varit betydligt lägre. Motsvarande siffra för Häckens del var förövrigt 4.22 och därmed bör det förtydligas att Häcken var välförtjänta segrare.

En noterbar variabel var tillfällen på offensivt straffområde som visade 35-8 till Häckens favör. 35 är en väldigt hög siffra och Häckens snitt för detta år ligger på 16. Det är ett underbetyg från Värnamo som helt enkelt inte kunde hantera Häckens offensiv.

Vanligen brukar jag skriva en rad eller två kring spelarinsatserna men det var överlag svagt från samtliga trots några bra individuella insatser. Särskilt offensivt kunde Värnamo skapa bra saker. Wenderson var den som utmärkte sig mest då han ofta var inblandad i de farligheter som skapades och han hade fint driv.

En spelare som kritiserades i matchen mot Elfsborg var Johansson och mot Häcken såg det inte särskilt bra ut. Han syntes väldigt lite i den offensiva tredjedelen och han verkar vara inne i en formsvacka. Det nämnda är olyckligt eftersom Johansson har en hög potential och skulle kunna bidra mycket i offensiven om han fick det att stämma.

Tabellmässigt ändras inget och Värnamo är fortfarande på 13:e plats men avståndet neråt krympte. Degerfors vann nämligen mot Sundsvall och gick därmed upp på kvalplats med fyra poäng upp till IFK. En poäng efter Degerfors finns Helsingborg på direktnedflyttningsplats.

Att räkna ut Sundsvall känns tidigt eftersom de endast har 5 poäng upp till kval medan tio matcher återstår. Det tycks dock vara väldigt mycket pessimism uppe i Norrland efter två raka förluster mot bottenkonkurrenter och i nuläget väntas inte Sundsvall vakna till liv. Det skulle givetvis vara positivt för Värnamo som i så fall undviker en av nedflyttningsplatserna.

IFK har tre matcher kvar till landslagsuppehållet och där väntar Helsingborg (h), Sirius (b) och Varberg (h). Detta är tre matcher som Värnamo har en realistisk chans att vinna även om man inte nödvändigtvis är favoriter i samtliga. Den viktigaste är tveklöst mot Helsingborg och en seger där skulle stärka förhoppningen om allsvenskt spel 2023.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-09-01 17:46:21
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo