Hammarby-Värnamo: Antonsson did it again!

Värnamo vann med 2-1 mot Hammarby. Antonsson gjorde båda målen.

En charmig sak med livet, däribland fotboll, är att det är oförutsägbart vilket öppnar upp för positiva överraskningar. Det finns därmed alltid rum för en ”underdog” att slå ur underläge och chocka diverse experter och ”förstå-sig-påare”. En skräll utspelade sig i helgen när den formsvaga nykomlingen IFK Värnamo åkte upp till storstaden och Tele2 arena. På andra sidan stod ett självsäkert Hammarby som nog förväntade sig en promenadseger på sin hemmaborg.

Riktigt så blev det inte.

De nämnda lagen mötes i den sista våromgången och vid det tillfället vann Värnamo med 1-0 efter mål från Marcus Antonsson. IFK hade dock problem med Hammarby när lagen duellerade i Superettan under åren från 2011 till 2014. På totalt åtta möten blev det en seger, två kryss och fem förluster

Efter uppehållet hade Värnamo endast tagit en poäng på fem matcher vilket var Allsvenskans sämsta facit. Den nämnda poängen kom hemma mot Sundsvall vilket är en match man borde vinna ifall man vill förnya det allsvenska kontraktet. Senaste bataljen var mot AIK och den gången förlorade IFK med 3-2 trots en hyfsad prestation.

Att just skilja på resultat och prestation var något som Hellberg framhöll inför matchen. Post-uppehåll-resultateten har förvisso varit dåliga men samtidigt har det funnits bra delar i det faktiska spelet. T.ex. höll Värnamo jämna steg med AIK och radade upp målchanser när man förlorade mot Varberg på Påskbergsvallen. Även i storförlusten mot Djurgården fanns det bra aktioner på offensiv planhalva.

En av alla saker som talade mot Värnamo var spelet på bortaplan. Innan denna match hade IFK nämligen spelat sju bortamatcher och enbart tagit fyra poäng.

På underlaget konstgräs har det blivit tre allsvenska matcher och på dessa har det blivit förlust med 2-0 mot Norrköping, 4-1 mot Elfsborg och 5-0 mot Djurgården.

Dagen innan matchen så hade bottenkonkurrenten Degerfors slagit Kalmar FF med 2-1. Resultaten var en kalldusch för ett redan pressat IFK och innebar att Värnamo enbart hade två poäng ner till kval och tre poäng ner till direktnedflyttning. Så här såg tabellen ut innan mötet:

Zeljkovic – Antonsson

Tränaren valde alltså att formationsmässigt gå från 4-3-3 till 5-3-2. Spelarnas rörelsemönster påminde dock om det vi sett tidigare under säsongen.

När Värnamo försvarade var det en fembackslinje och framför stod Zeljkovic, Kenndal och Magashy medan Johansson och Antonsson var längst fram. Det skiftade dock och ibland var även Zeljkovic längre fram medan Johansson tog steget bak. Fembackslinje i försvar har förekommit i samtliga matcher mot toppmotstånd under 2022.

De få gånger Värnamo anföll tilläts spelarna att röra sig relativt fritt. Oftast var det dock Antonsson som kom centralt, Johansson och Zeljkovic tog hand varsin kant medan Magashy var några steg efter Antonsson. Även Kenndal, Winsth och Netinho (som bytes in tidigt) hängde med upp i attackerna.

En spelare som omnämndes inför mötet var Tihi. Lånet från AIK anklagades för matchfixing och han fick mycket hat från sociala medier i kölvattnet av AIK-matchen. Men mittbacken fick alltså förnyat förtroende trots en psykiskt svår vecka.

Hos Värnamo saknades de Vries, Wallenberg, Kindberg och Wenderson. De tre förstnämnda är fortfarande skadade medan Wenderson var avstängd. Wenderson var också den enda spelaren som flyttades från elvan och i stället för honom fick Larsson chansen.

Hammarby:
Hammarby hade en liten form-dipp innan uppehållet med förlorat cupguld och förlusten mot oss. Laget har dock trummat igång under höstsäsongen och inför denna match hade man tre raka 3-0-segrar mot IFK Göteborg, Elfsborg och Varberg.

Två spelare som imponerat under denna period är Ludwigsson och Besara. Den förstnämnda har mäktat med fem mål på tre matcher medan Besara stått för två mål och tre assist under samma tidsintervall. Det är därmed två offensiva hot som imponerat under säsongen och vässat formen ytterligare på slutet.

Toppstriden i Allsvenskan såg ut så här innan mötet:
1. Djurgården – 33 poäng
2. Häcken – 31 poäng (+12)
3. AIK – 31 poäng (+5)
4. Hammarby – 30 poäng

Både Djurgården och AIK har en match mer spelad och det var därmed väldigt jämnt i toppen. Vid tre poäng skulle dock Bajen kunna gå upp och ta över serieledningen men då krävdes det också många mål framåt.

Det har skett en del hos de grönvita under transferfönstret. Paulsen, Khalili, Selmani och talangfulle Swedberg har lämnat medan Pinas, Saidi, Vagic, Concha och Berisha värvats in. Det nämnda är i helhet ett bra fönster där spelarna som lämnade är herrar som inte passade in i Cifuentes system. Enda undantaget från detta är Swedberg.

Ett mycket intressant namn är anfallaren Berisha som kommer från norska Viking. Berisha är en kraftfull anfallare som är en gigant inne i straffområdet men även bra i djupled.

Cifuentes startade med denna elva
Blazevic
Sandberg – Kurtulus – Fenger – Pinas
Besara – Anderson – Bojanic
Concha – Ludwigsson- Saidi

Det är en förändring sedan sist och det är att Nilsson petas av Concha som därmed gör sin första start. En fun-fact är att Concha spelade för Real Sociedad i La Liga under 2016/17 där det blev en start och sju inhopp.

För Hammarbys del saknades Magyar, Collander, Fjoluson och Jeahze. De tre förstnämnda är skadade medan Jeahze blivit avstängd av Hammarbys klubbledning och han får inte ens träna med laget. Ytterbacken har länkats ihop med Besiktas och vill hemskt gärna flytta till den turkiska toppklubben. Samtidigt är Hammarby osäkra kring en försäljning varpå Jeahze försökte ”bråka” sig bort genom att vägra spela mot Varberg BOIS. Reaktionen från Bajen blev alltså avstängning.

Första halvlek:
Det är faktiskt Värnamo som har matchens första målchans efter en tilltrasslad situation. Det börjar med ett inkast som Lohikangas tar hand om och bollen kastas till Kenndal. Ett passivt Hammarby-försvar lyckas inte få undan bollen utan Kenndal passar vidare till Zeljkovic som skjuter. Skottet går i ribban.

Det blir hörna och Värnamo testar en kortpassningsvariant där Lohikangas, Winsth och Zeljkovic är inblandade. De slutar med att Lohikangas skickar bollen till Tihi som skjuter över. En svår situation för Tihi med tanke på att det är många spelare i straffområdet och passningen är svårhanterlig.

Efter inledningsminuterna tar Hammarby kontroll på matchen och under en tjugominutersperiod är Bajen dominanta. Värnamo kan knappt få över bollen till motståndarnas planhalva och diverse kortpassningsförsök leder ingen vart utan man blir i stället uppätna av pressen.

I den nionde minuten får Hammarby sin första möjlighet. Det är Saidi som slår ett inlägg mot Bojanic men den sistnämndes timing i nicken är för dålig.

I den 19:e minuten tvingas Lohikangas gå av och in kommer Netinho. Förändringen innebär att Winsth byter till vänsterkanten medan Netinho tar över högerbacksrollen.

Som tidigare nämnt så är Hammarby totaldominanta i en period som varar ungefär från femte till 25:e minuten. Spelet är uteslutande på Värnamos planhalva och IFK tvingas stå väldigt lågt med en buss. Hammarbys problem är dock att inga super-farliga chanser skapas utan det blir enkla sidledspass runt straffområdet. Detta är dock en taktik som Hammarby praktiserat tidigare denna säsong med många passningar i väntan på att en lucka ska identifieras i försvaret för att därefter kombinera sig fram till en farlig yta och näta. Det sistnämnda hade de dock svårt med under denna period trots totaldominans.

I den 26:e minuten slår Tihi en långboll till inbytte Netinho som tar emot den. Brasilianaren dribblar sig förbi Pinas medan Kurtulus ramlar vilket gör att Netinho kan avancera ytterligare några meter. Backen avfyrar sedan ett skott men det blockeras.

Från den 25:e minuten fram till halvtid så skiftar matchens karaktär något. Hammarby är fortfarande det bättre laget men bollinnehavet är lite jämnare än förut. Värnamo frångår delvis kortpassningsspelet och skickar fler raka höjdbollar framåt i plan. Det är inte enbart passningar likt dessa men det är betydligt fler och detta leder till att det blir mer spel på Hammarbys planhalva. Det ska dock betonas att Bajen fortfarande är bättre än IFK även om chanserna uteblir.

I den 30:e minuten slår Netinho ett inlägg mot Antonsson men anfallaren lyckas inte styra in den.

Två minuter senare slår Magashy en långboll som är riktad mot Antonsson. Forwarden tar emot bollen och kommer fri mot Blazevic men skjuter över. I slutändan visade det sig att han vidrört bollen med handen och ett eventuellt mål hade därmed inte godkänts.

I slutet av halvleken börjar Hammarby att skjuta mer från distans. Syftet är att försöka få in bollar i straffområdet och kämpa om returen. Just spelet i straffområdet har varit en svaghet för Värnamo sedan återstarten och detta försökte man alltså utnyttja.

I den 33:e minuten skjuter dansken Andersen ett distansskott men bollen går utanför.

I den 41:a minuten prövar också Pinas och han får bra tryck i sitt skott vilket leder till att Vaitsiakhovich inte kan greppa utan styr ut bollen till hörna.

Två minuter senare slår Pinas ett inlägg mot Ludwigsson men hans nick är dålig och blir således ofarlig. Bollen hamnar hos Saidi som också testar men Larsson blockerar.

Även Saidi har två avslut och även Sandberg prövar med ett omdömeslöst distansskott men det leder ingen vart.

Värnamo lyckas rida ut stormen och har med sig 0-0 i halvtid. Det fanns dock orosmoln inför andra halvlek eftersom Hammarby hade trycket och Värnamo skapade få chanser framåt. Att bara försvara är fysiskt samt psykiskt jobbigt och förr eller senare kommer ett misstag. En sak som var viktig inför andra halvlek var att undvika att bli alltför låga.

Andra halvlek:
Hammarby börjar halvleken starkt och skapar en möjlighet redan i den 47:e minuten. Sandberg passar till Besara som står vid straffområdets halvmåne och skjuter men Vaitsiakhovich räddar.

Minuten därefter skjuter Besara från distans efter ett bolltapp från IFK. Skottet är dock inte innanför ramen.

I den 51:a minuten ålar sig Andersen fram genom planen på ett imponerande sätt. Han passar sedan till Ludwigsson som står vid halvmånen och skjuter men Vaitsiakhovich är på tårna och räddar.

Strax därefter slår Kenndal en felpass och Besara får tag på bollen. Han driver upp bollen och passar Saidi som är inne i straffområdet. Nyförvärvet från Degerfors hamnar ensam med Tihi och gör först en dragning och skjuter sedan i ribban. I det läget har Värnamo rejält flyt eftersom ett ledningsmål för Hammarby sannolikt hade varit svårt att hämta sig ifrån.

Alexander Axén som är expert på Discovery hävdade att Värnamo borde undvikit kortpassningsspelet i det läget och i stället satsat på långbollar. Hammarby hade nämligen fått ett grepp om matchen och de var oerhört dominanta i återerövringen. Genom långbollar skulle den hårda pressen kunna avta och Värnamo skulle kunna jaga andrabollar högre upp i banan.

Det blir också en del långbollar under den andra halvleken men det är i hög grad fortfarande passningar längs marken. I den 53:e minuten får Saidi bollen och skjuter från distans men Vaitsiakhovich räddar.

Två minuter senare skickar Kurtulus ett inlägg mot Saidi. Den sistnämnde vinner en nickduell mot Netinho men hans nick går utanför.

Minuten därpå lyckas Hammarby återigen få in bollen i straffområdet och det börjar med att Pinas har bollen utanför straffområdet. Pinas passar Besara som tar en bra löpning bakom Tihi medan Vaitsiakhovich springer ut. Besara kommer i en dålig vinkel och väljer därför att spela in bollen centralt där Bojanic och Concha finns men hans passning är opreciserad vilket leder till att Winsth kan rensa undan.

Strax därefter kommer två distansskott, först från Besara och sedan från Andersen. Dessa distansskott var dock alltid ofarliga och ledde sällan till någon farlig retur.

I den 65:e minuten slår Bojanic ett inlägg på ett tillslag och bollen går mot Ludwigsson men nian lyckas inte styra in den. Även om det inte blev mål så var det en bra aktion från Bojanics sida eftersom det behövdes snabbhet för att luckra upp Värnamos försvar.

Två minuter efter så har Hammarby ett jätteläge och det börjar med ett inlägg från Pinas. Besara försöker nicka men bollen flyger över honom och landar i stället hos Larsson som inte lyckas rensa undan. Bollen styrs i stället tillbaka till Besara och mittfältaren står ensam med Vaitsiakhovich i en farlig yta. Målvakten lyckas dock göra sig stor och räddar Besaras skott.

I den 67:e minuten kommer ett nytt distansskott och denna gång är det Sandberg. Det blir dock resultatlöst i och med att en försvarare blockerar skottet.

Tre minuter senare slår inhopparen Trawally en djupledsboll mot Ludwigsson. Ludwigsson hamnar i en löpduell mot Tihi medan Vaitsiakhovich springer ut från målet varpå den sistnämnde lyckas greppa den. Det är dock en fysisk kamp mellan Tihi och Ludwigsson där den sistnämnde faller men domaren Kristoffer Karlsson blåser inte straff. Karlsson skulle dock få mer uppmärksamhet längre fram i matchen.

I den 72:a minuten gör Cifuentes ett försök att bryta dödläget. Ut går Sandberg och Saidi medan Berisha och Nilsson kommer in. Nyförvärvet Berisha är en spelare som passar mot ett lågt försvar eftersom han är väldigt bra inuti straffområdet med sin fysiska styrka.

Därmed tändes visst hopp hos Hammarby men i stället för hemmaledning kommer en kalldusch för Bajen. I den 76:e minuten vinner Värnamo en andraboll och Winsth får bollen varpå han slår en bra passning till Antonsson. Det dåligt organiserade hemmaförsvaret glömmer Antonsson och anfallaren kommer därför fri mot Blazevic och placerar in 1-0.

Målet leder till att Hammarby försöker lägga in en ny växel och i den 78:e minuten kommer först ett skott från Besara som blockeras och går ut till hörna. Hörnan blir en kort variant där Besara passar till Bojanic. Den sistnämnde gör en skottfint mot Vindehall och passar sedan i sidled till Fenger som skjuter men Winsth blockerar. Blockeringen styrs till Bojanic och även han testar men den gången lyckas Tihi blockera.

I den 81:a minuten slår Demirol en bra boll till Triwally som står ensam i straffområdet. Den sistnämnde skjuter på ett tillslag men Vaitsiakhovich räddar och returen går mot en farlig yta där Berisha och Tihi står. Värnamos mittback lyckas dock hålla undan Berisha och bollen rensas undan.

Tre minuter senare passar Demirol till Besara som är felvänd. Mittfältaren lyckas dock vända om och skjuter men återigen räddar Vaitsiakhovich.

En minut senare kommer Triwally ensam mot Netinho på kanten. Triwally skär in centralt och skjuter men Vaitsiakhovich räddar.

I den 88:e minuten får Hammarby betalt för den hårda pressen och det inleds med ett inlägg från Pinas som går mot den bortre stolpen. Där står Nilsson och Winsth varpå den förstnämnda känner fysisk kontakt och lägger sig därför ner i straffområdet vilket leder till att Karlsson blåser straff. På reprisbilderna syns det att straffen är oerhört billig eftersom Nilsson faller självmant och tydligt söker straffen. Besara tar hand om straffen och trots att Vaitsiakhovich går åt rätt håll så lyckas mittfältaren kvittera tillställningen.

När fjärdedomaren därefter visar att det är fem tilläggsminuter kvar så är känslan negativ. Även om det är relativt lite tid kvar så fick Hammarby en energi-boost av målet och med hjälp av publikens tryck så kändes en vändning fullt realistisk. Vidare var energinivån låg hos Värnamo som försvarat hela matchen och knappast hade orken att gå för segern. Tre poäng kändes därmed som en illusion och även en poäng kändes osäkert.

Det var dock Värnamo som skulle få det slutgiltiga skrattet. Efter en misslyckad djupledsboll från Bojanic som Vaitsiakhovich enkelt plockar så passar sig Värnamo-spelarna igenom Hammarbys press där Magashy, Näsström, Antonsson och Eriksson är involverade. Magashy passar sedan Becirovic som är vid halvplan och den sistnämnde driver upp på kanten. Inuti Hammarbys straffområde så uppstår en tre-mot-tre-situation och Becirovic slår ett perfekt inlägg mot en omarkerad Antonsson som gör 2-1 på volley med hjälp av ribban.

Trots mycket protester från de grönvita så kvarstår målet och protesterna rörde en sekvens när Becirovic drev upp bollen. I samband med att Magashy ska upp till straffområdet så drar han tydligt ner Demirol på ett sätt som ska vara frispark. Karlsson är dock fokuserad på bollhållaren och missar därför detta vilket leder till att målet blir godkänt.

Antonssons mål innebär att han totalt gjort tio mål mot Hammarby och därmed är Bajen hans favoritmotstånd. Ifjol när han representerade Halmstad nätade faktiskt Antonsson också i den 92:a minuten på Tele2 vilket är samma minut som han gjorde 2-1-målet på.

Under de kvarvarande minuterna så lyckas inte Hammarby skapa en konkret målchans. De kommer i anfall direkt från avsparken men Magashy lyckas blockera en passning. En av de ivriga grönklädda spelarna foular därefter Magashy och Värnamo får en frispark. Frisparken skickas långt upp och på ett skickligt sätt vinner bortalaget en hörna. Hörnan blir en enkel pass där man försöker täcka bollen ihop om att få tiden att gå. Förvisso lyckas Hammarby återerövra bollen men strax därefter blåser domaren av.

Tankar efter matchen:
Äntligen fick Värnamo vinna en match efter mer än två månaders väntan. En realist som mig är dock ärlig med att resultatet är orättvist och Hammarby var värda att vinna. Rent statistiskt så hade Hammarby 1.73 i xG medan Värnamos motsvarande siffra låg på 0.63. Avslut på mål var 8-2 till de grönvitas favör och avslut i målzonen låg på 11-2. Tillfällen i offensivt straffområde var 20-3 och tillfällen på offensiv tredjedel var 55-3 till Hammarbys favör. Hammarbys snitt över säsongen på den sistnämnda variabeln är faktiskt 23 vilket indikerar att de hade ett högre offensivt tryck än vad de brukar ha.

På ett sätt påminde matchbilden om det som syntes mot Djurgården. Värnamo hade stora svårigheter att rulla boll på egen planhalva och det blev i stället många bolltapp i form av felpass eller förlorade dueller. Man blev därmed ständigt omringade och stressade av Hammarbys press vilket gjorde det svårt att skapa något eget.

Diskussion kring kortpassningsspel aktualiserades alltså igen där det å ena sidan finns en trygghet i att använda ett spelsätt som spelarna är vana vid samt förhoppningen att det ska vara utvecklande att spela ”sitt spel” mot kvalitativt motstånd. Å andra sidan finns det en risk att man tappar boll i farliga zoner vilket kan bli dyrbart. Förvisso lyckades IFK vinna denna gång men det var i min mening mer tur än skicklighet.

En skillnad mot Djurgårdsmatchen är att försvarsspelet i straffområdet fungerade bra. Hammarby hade många skott från distans men hade relativt få avslut inne i straffområdet. Exakta orsaken kan diskuteras och det finns två huvudlinjer. Den ena är att Värnamo helt enkelt lyckades organisera försvarsspelet bättre där spelarna läste spelet bra, markerade grönvita spelare och vann dueller. En annan förklaring är att Hammarby inte hade förmågan att hitta luckorna inne i straffområdet på samma sätt som Djurgården och därför blev det många sidledspass och distansskott. Det var i huvudsak Bojanic som försökte slå avgörande passningar men utöver det hade Hammarby svårt med denna avgörande del. Som alltid så är det troligen en mix av båda förklaringarna.

Värnamo var på offensiv planhalva få gånger och det är därför svårt att säga särskilt mycket om hur spelet fungerade där. Antonssons effektivitet bör dock hyllas, två målchanser och två baljor talar för sig själv. Målen innebär att Antonsson är tvåa i skytteligan.

Utöver anfallaren så måste Tihi som blev uttagen i omgångens elva av Discovery berömmas. Han tycks alltid stå rätt vilket är en indikation på att han läser spelet klockrent. Han har också bra höjdbollar framåt och är stark i duellspelet matchen igenom. En fantastisk prestation av Tihi som lyckats gå vidare från fiaskoinsatsen mot AIK samt det näthat som följde. Viss eloge kan också ges till de personer i föreningen som stöttat Tihi under veckan. Även mittbackskollegan Eriksson gör en bra match och har knappt några fel. Desamma gäller Vaitsiakhovich som trots allt räddar många skott och är nära att ta straffen. Han är även bra i luftspelet.

Förutom dessa så är det ganska mediokra insatser från resterande spelare. Det finns någon positiv aktion här och där men man har svårt att hantera Hammarbys skicklighet och speed.
Johansson som tidigare hyllats var i min mening sämst på plan. Han är inte inblandad i någon offensiv farlighet och han var han loj och långsam i försvarsspelet. När han skulle hantera Hammarbys press blev det en felpass, en sidledspassning eller en bakåtpassning och således få bollar framåt.

Zeljkovic är intressant eftersom han är ny och han ska ha beröm för att han är rörlig och alltid söker bollen. Zeljkovic har därmed mycket possesion och en del fina tekniska aktioner men det är också många slarvpass och brister i spelförståelsen från hans sida. Det var dock tråkigt att hans skott gick i ribban eftersom det vore skönt för honom att spräcka nollan.

Tråkiga nyheter efter matchen är att Lohikangas klev ut skadad och undertecknad har ingen information kring hur allvarlig den är. Lohi köptes som bekant för att ersätta korsbandsskadade de Vries och utöver honom finns det ingen renodlad vänsterback tillgänglig. Om skadan håller i sig lär högerbacken Winsth få flytta till vänster medan Netinho går in som högerback i stället.

En annan spelare som skadade sig är Becirovic som assisterade till målet. Exakt vad som hände vet jag inte men strax efter målet ville han byta. Becirovic har haft mycket skadeproblem sedan nyår och det är därför oerhört tråkigt för en ung spelare likt honom. Förvisso är Becirovic ingen startspelare i nuläget men han kommer alltid in med energi och fart vilket han visade i samband med fullträffen. Jag vet inte heller hur allvarlig hans skada är.

Tabellmässigt är Värnamo fortfarande på 13:e plats med fem poäng ner till Degerfors på negativt kval och sex poäng ner till Sundsvall och Helsingborg som är på direktnedflyttning.

Uppåt så är man faktiskt på samma poäng som Norrköping men östgötarna har bättre målskillnad och innehar därmed 12:e-placeringen. Två poäng upp finns Varberg och fem poäng upp finns både Sirius och Elfsborg. Det är därmed fortfarande ganska tight där två segrar teoretiskt kan betyda en niondeplats och två förluster kan betyda direktnedflyttning.

Nästa match är den 7 augusti mot Djurgården hemma på Finnvedsvallen. Djurgården har vunnit alla sju matcher sedan uppehållet, fem allsvenska och två europa-matcher mot Rijeka. Det är därmed en formstark ligaledare som kommer till Finnvedsvallen med målet att promenera hem tre poäng igen.