Helsingborg - Värnamo: 0-1 (0-0)
Målskytten på bilden

Värnamo vann med 1-0 mot Helsingborg. Bilalovic gjorde sitt första mål för A-laget i en tävlingsmatch.

I svenska cupens andra omgång väntade en resa söderut, närmare sagt till Helsingborg. Det är ett lag som Värnamo mött en hel del de senaste åren, primärt i Superettan men också två gånger i Allsvenskan.

Värnamo hade vunnit den inledande omgången, det var med 2-0 mot Trelleborg FF. Trots att det blev en vinst så övertygande man inte och det fanns således viss oro inför denna match.

Värnamo ställde upp med:

Rasheed
Winsth – Kotto – Wenderson – Bergh
Näsström – Bilalovic – Thern
Johansson – Engvall – Bustos

Det gjordes tre förändringar: Winsth, Bilalovic och Bustos gick in i stället för Larsson, Kalu och Lohikangas. Larsson och Kalu var inte ens med i matchtruppen, vilket nog beror på någon skada. Hur allvarliga dessa skador i så fall är förblir dock oklart.

De mest anmärkningsvärda med elvan var att Wenderson återigen gick in som mittback fastän Rapp fanns i truppen. Det verkar som om nyförvärvet från Landskrona ännu inte har vunnit Mravacs förtroende.

Helsingborg startade med:

Arvidsson
Örn – Rogne – Nilsson – Bengtsson
Loeper – Gigovic – Kjellnäs – Rasmusen
Svanbäck – Mushin

Det är flera unga spelare i laget och den allsvenska erfarenheten är begränsad, det är således svårt att veta vad som är rimliga förväntningar på detta lag. Många verkar dock förvänta sig att Helsingborg ska vara i toppen, fastän laget är meritfattigt.

Det främsta namnet är mittbacken Rogne som är viktig med sin rutin. Han har bla representerat Celtic och Wigan samt vunnit flera troféer, bland annat den svenska cupen med IFK Göteborg.

En jobbig omständighet för Helsingborg var att förstamålvakten Joelsson hade skadat fingret vilket i sin tur gav Arvidsson chansen. Detta var Arvidssons första tävlingsmatch på seniornivå.

Första halvlek:
Precis som mot Trelleborg så är Värnamos inledning trög och matchen är ganska jämn när det kommer till bollinnehav. Båda lagen har svårt att få till ett ordnat anfallsspel och chanserna lyser med sin frånvaro. Återigen är det en väldigt fysisk match där helsingborgarna inte lägger några fingrar emellan.

Den första chansen som är någorlunda farlig kommer i den 15:e minuten där Näsström passar till Bustos. Kanadensaren får mycket yta vid straffområdeslinjen och testar med ett avslut som tvingar Arvidsson till en räddning.

Fem minuter därpå så kommer, lite oväntat, 1-0. Bustos har bollen på kanten och slår ett inlägg mot den bortre stolpen där han hittar Engvall. Den sistnämnde tar i sin tur och slår in bollen centralt där han finner en omarkerad Bilalovic som gör en enkel tap in.

Tre minuter efter målet så har Värnamo en ny chans där Bustos chippar bollen perfekt över ytterbacken Örn. Bollen går till Bergh som tagit en klockren löpning varpå försvararen levererar ett inspel in i boxen. I straffområdet hittar han Engvall som styr bollen över målet.

I det läget kändes det som om Värnamo hade hamnat i ett bra flow. Under en period på tio minuter så hade man nämligen börjat komma in i matchen mer och helsingborgarna blev tillbakapressade. Dessvärre lyckas dock inte Värnamo behålla kontrollen över matchen utan Helsingborg bjöd upp till ett tufft motstånd.

I den 30:e minuten så har de röda sin första farliga målchans. Thern håller i bollen och slår en idiotpass rakt till Loeper som är på offensiv planhalva. Loeper tar sedan och passar till Svanbäck som hittat en lucka mellan Wenderson och Kotto, anfallaren tar emot bollen, tar ett steg framåt och skjuter men bollen går utanför.

Fem minuter därpå så är Bergh på språng igen och han slår in en boll i straffområdet. Bollen kommer till Bustos som försöker placera in den i krysset men han skjuter utanför. Det var en jobbig situation för kanadensaren som hade flera spelare framför sig.

Det är en seg start på den andra halvleken och tempot är lågt med få möjligheter. Den första farligheten kommer i den 55:e minuten och det är för Helsingborg. Gigovic har bollen på egen planhalva och slår en klockren passning till Mushin. Anfallaren tar emot bollen men blir snabbt omringad av Winsth, Kotto och Wenderson. Han lyckas få i väg ett skott men avslutet går utanför.

Tio minuter senare så kommer ett inspel från Therns sida och det går till Bustos. Den offensiva spelaren lyckas styra bollen men avslutet går rakt på målvakten. Kort därefter så har Engvall en halvchans och det kommer också försök från Rogne och Loeper men det är inget som ändrar resultatet.

I den 77:e minuten så har Helsingborg en av sina bättre kvitteringschanser. Man får en frispark på sidan, det påminner därmed om en hörna. Bollen blir inslagen i boxen och går perfekt till en omarkerad Rogne som nickar utanför.

Utöver det så var det få superchanser samtidigt som klockan tickade på. Det verkade länge som om Värnamo skulle gå mot en 1-0-seger men på slutet blev det nervöst. Det sista som händer är att Helsingborg får en hörna som kommer till Rasmussen. Yttern testar med ett avslut och bollen räddas på mållinjen utav kaptenen Winsth. Det blir en hård kamp om bollen men slutligen lyckas Rasheed få tag på den och matchen blir avblåst.

Tankar efter matchen:
Den första känslan efter denna match påminner om förstakänslan efter matchen mot Trelleborg. Det blev tre poäng och det är som alltid det viktigaste, man spelar som bekant fotboll för att vinna. Insatsen i sig är dock inget att hänga i granen och Värnamo lär behöva stepa upp för att det ska hålla i Allsvenskan.

Det är samtidigt på sin plats att beskriva kontexten. Trots att det är tävlingsfotboll så har gruppspelet i svenska cupen en ”försäsongskänsla” över sig där många av lagen är under uppbyggnad och spelet inte riktigt sitter. Flera allsvenska lag har haft problem mot föreningar från lägre serier, exempelvis föll Elfsborg mot Örgryte.

Som alltid går det att vrida och vända på saker samt betrakta det från olika perspektiv.

IFK har två vinster på två matcher och leder gruppen. Inför slutomgången så har man ett bra utgångsläge i och med att HBK måste gå framåt vilket kommer öppna upp ytor. Det är svårt att snacka bort två vinster, det möjliga motargumentet är väl att fotboll är en speciell sport. Ibland kan matcher leva sitt eget liv där tillfälligheter och ren tur kan få stor effekt. Det kan bli tydligt i cupspel. Med det vill jag säga att det är trivialt att endast peka på två segrar och utifrån det ensidigt kategorisera insatserna som bra.

Mot Helsingborg så höll man nollan och desamma gällde mot Trelleborg. Det är en indikation på att defensiven höll en hög nivå. Det påståendet stärks av det faktum att Helsingborg skapade få konkreta chanser, särskilt i öppet spel. Deras främsta spelchans var i samband med att Thern slog bort bollen. Utöver det var det dock några fasta situationer som blev farliga, och det är något som Värnamo måste bli bättre på att försvara sig mot. Liknande problem fanns också mot Trelleborg fast i lägre utsträckning.

Insatsen i anfallet var dock undermålig och bristfällig. En positiv sak var dock att man tidvis försökte vara mer direkta med inlägg och djupledsbollar som gick framåt. Ifjol kunde det bli väldigt mycket sidled vilket kunde bli fantasilöst och lättläst för motståndarna. Samtidigt kan man inte bortse från faktumet att Värnamo också skapade få chanser och aldrig riktigt fick ”grepp” om matchen. Tempot i passningsspelet var långsamt, spelarna kändes osynkade och det slarvades mycket.

En förmildrande omständighet är att konstgräsplanen var direkt dålig och bollen studsade en hel del. Det är något som lär ha påverkat spelet för båda lagen, dock extra mycket för ett mer passningsorienterat lag i likhet med IFK Värnamo.

Det är svårt att utse någon tydlig ”man of the match” eftersom alla spelare var mediokra. Om man ändå ska välja någon så är det väl Bustos som bidrar konkret i denna match och är involverad i anfallsspelet. Även Wenderson kan få beröm, han är stabil som mittback och väldigt bra i duellspelet.

En svaghet som kan kopplas till hela laget är att man har svårt att ”stänga matchen” och avsluta lugnt. Trots att Helsingborg är ett Superettan-lag så är de framme och hotar på slutet, ledningen kändes minst sagt osäker.