IFK Göteborg - Värnamo: Släkten är värst.
Simon Thern var en av målskyttarna mot sitt gamla lag i Allsvenskans premiäromgång.

Värnamos historiska debutmatch i Allsvenskan är över. Det blev dessvärre förlust med 2-1. En av målskyttarna var motståndarlagets Simon Thern, ett välkänt i ansikte i Värnamo.

Inför mötet var Göteborg självklara favoriter. Laget har en bred trupp med flera rutinerade namn. Tränaren Mikael Stahre har mycket erfarenhet och tunga titlar i troféskåpet samt en stark fjolårshöst. Ett orosmoln för hemmalaget var dock att försäsongen inte alls varit klockren och man hade svårigheter i svenska cupen. Vidare var målvakten Hahn ett oprövat kort.

Värnamo-tränaren Hellberg valde följande elva:

Vaitsiakhovich:
Netinho – Eriksson – Tihi – Larsson
Erick – Kenndal – Magashy
Johansson – Antonsson – Wenderson

Ett stort avbräck var kaptenen Freddy Winsth. Hans frånvaro förklaras av skadeproblematik. En annan spelare som kastade in handduken var Haris Avdiu som även han befann sig i sjukstugan.

Stahre kontrade med följande formation:

Hahn
Jallow – Bjärsmyr – Johansson – Wendt
Aiesh – Svensson – Thern – Sana
Vilehlmsson – Berg

En väldigt stark elva som kanske tom skulle kunna utmana om det allsvenska guldet alternativt vara strax där bakom. De mest profilstarka spelarna är Wendt, Svensson, Sana och Berg som alla har erfarenhet från svenska landslaget. Särskilt Berg sticker ut med 90 landskamper och 3 mästerskap. Förvisso fick Berg en del kritik i landslagströjan på grund av få gjorda mål men det är alltjämt en av Allsvenskans bästa anfallare vilket han visade i denna match. Bland motståndarna måste också Simon Thern nämnas. Thern är fostrad i Värnamo och tillhörde föreningen 2010 när man vann division 1 södra.

Första halvlek:
Under matchens första 20 minuter så är det tydlig dominans av IFK Göteborg. Förvisso skapar inte göteborgarna massvis med chanser men spelmässigt är det tydlig klasskillnad. Värnamo har svårt att etablera ett eget passningsspel och att hålla bollen inom laget. Värnamos backlinje och mittfältare har problem med att hantera pressen från anfallsduon Berg och Vilhelmsson. I stället för att skickligt passa sig runt duon så skickas långbollar högt upp i plan som oftast inte når rätt adress. Just svårigheten med att hantera Berg-Vilhelmsson är oroväckande eftersom snabba passningar längs marken var en av styrkorna ifjol. Ett annat problem var de individuella misstagen som gjordes lite ”här och där” med dåliga dueller, enkla felpass och bristande kommunikation.

Trots att Göteborg var betydligt bättre så skapade dem inte tonvis med chanser. Den enda konkreta chansen i inledningen var ett distansskott ifrån Sana som går rakt på målvakten. Även Värnamo har ett läge i inledning, Netinho med ett inlägg som Antonsson får huvudet på. Dock räddar Hahn avslutet enkelt. I den 23:e minuten kommer ledningsmålet efter en skicklig klack från Berg som kommer perfekt till Thern. Den sistnämnda avfyrar ett skott från en fin position i straffområdet och nätar. Angående målet så måste Bergs insats berömmas, han har Kenndal hårt pressad i ryggen och ytterligare tre Värnamospelare runt sig men lyckas ändå lura sina motspelare genom klackpassen. Att just Thern målar är anmärkningsvärt med tanke på hans koppling till Värnamo samt det faktum att hans egen pappa satt på motståndarnas tränarbänk. En situation som man sällan skådar.

Efter målet kommer Värnamo in i sin bästa period under hela matchen. Gästerna får mer och mer boll samt lyckas sakta närma sig motståndarnas mål. Från och med den 30:e minuten fram till halvtidspipan så är Värnamo betydligt bättre än motståndarna. Det är fint passningsspel, vunna dueller och målchanser. En frisk fläkt är ytterbacken Netinho som alltid är spelbar offensivt och levererar bollar in i straffområdet. I den 29:e minuten slår Netinho in bollen i boxen varav hemmabacken Johansson styr nästan in den i egen bur. I den 39:e minuten testar Netinho själv varav skottet blockeras och rinner ut till hörna. Larsson nickar hörnan utanför. Två minuter därefter levererar Johansson en farlig boll till Antonsson men strikern lyckas inte få en tå på den. Strax därefter slår Netinho en passning från halvplan som når Johansson perfekt. Johansson lyckas löpa förbi motspelarna och skapar sig en fin skottyta utanför straffområdet men får inte bollen på mål. Samme spelare har ännu ett skott utanför under tilläggsminuterna.

Trots en dålig start från Värnamo så kändes underläget orättvist. Halvleken hade varit tvådelad spelmässigt men faktum är att Värnamo skapade fler chanser än Göteborg. Det fanns därmed förhoppningar inför sista 45. Ifall Värnamo skulle kunna fortsätta i samma anda så skulle en kvittering trassla in förr eller senare.

Den andra halvleken är inledningsvis ganska jämn och Värnamo lyckas därmed inte bibehålla
pressen från senast. Det är en matchbild som passar hemmalaget bättre eftersom det är mycket boll på mitten och få chanser. Första läget i andra halvleken har Wendt med en nick utanför på en hörna. I den 62:a minuten kommer första möjligheten för Värnamo och likaså föreningens första mål i Allsvenskan. Johansson passar bollen till Netinho som är ute på kanten varav brasilianaren slår in ett inlägg. Magashy nickar bollen i ribban och nigeriarian lyckas komma först på egen retur. Med hjälp av en halv-volley styrs bollen in i mål via ribban och 1-1 är ett faktum.

Tyvärr blir ledningen kortvarig. I 65:e minuten kommer ett skott som rullar utanför från Aiesh efter en skottfint. Minuten därpå lyckas IFK Göteborg återta ledningeb. Det börjar med ett inkast som Thern tar hand om. Den nämnde uppfattar en löpning från Jallow samtidigt som Larsson står på hällarna. Jallow tar en löpning in i straffområdet och får tag på bollen, han slår sedan en pass i sidled till Berg som i sin tur tagit en öppnande passning varav Berg kan enkelt styra in 2-1. Även Berg blir bortglömd av försvaret varav det är Netinho som är främsta syndabock eftersom det är i hans yta som Berg befinner sig.

Fram tills slutet så är det tyvärr Göteborg som hanterar situation bäst. Änglarna är starka defensivt och Värnamo lyckas inte sätta en seriös press med farliga anfallsvågor. Särskilt Svensson utmärker sig med många vunna andrabollar vilket gör det svårt för Värnamo. Den främsta chansen för Värnamo är i den 82:a minuten där Antonsson förlorar en nickduell varav bollen styrs till inhopparen Vindehall som nickar ner till Johansson. Den sistnämnda testar med ett volleyskott men får en dålig träff varav bollen går rakt på målvakten. Även Näsström har en nick utanför i den 86:e minuten. För Göteborgs del så har Sana ett avslut i 85:e minuten samt ett rent friläge i 89:e minuten men spelaren lyckas inte förvalta möjligheten.

I slutändan förlorar Värnamo matchen med 2-1 och tvingas återvända söderut tomhänta. Trots en del svårigheter inledningsvis så är det inte en klappkass insats utan spelarna visade att det finns kvalitet. En spelare som utmärkte sig var William Kenndal som faktiskt är från Göteborg ursprungligen. Kenndal var knappast felfri men han var rörlig och väldigt lojal defensivt. Rörligheten bidrog till att han ofta var spelbar och det skapade möjligheter. Även Johansson gjorde en stabil insats och hade en del offensiva initiativ som skapade oro för motståndarna. Samma gäller Netinho som var Värnamos bäste offensivt men han hade dessvärre problem defensivt.