Individuella misstag blev dyrköpta mot Malmö

Värnamo spelade tidvis bra mot Malmö men det blev förlust med 3-1.

IFK Värnamo var allt annat än favoriter inför matchen mot Malmö FF. Sveriges rikaste klubb bör nämligen plocka hem tre poäng relativt enkelt om tittar på papper, trots Värnamos hemmaplansfördel och Malmös skadelista.

I slutändan blev det ganska jämnt men som flera gånger denna säsong så orkade Värnamo inte hela vägen. Enskilda misstag blev dyrköpta och framåt brände man sina chanser.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Thern – Näsström – Wenderson
Johansson – Engvall – Ademi

Elvan är ganska väntad och de mest anmärkningsvärda var att Ajdin Zeljkovic petades i stället för Albion Ademi. Det beror förmodligen på att Ademi är bättre i det defensiva arbetet än vad Zeljkovic är.

För Malmös del så startade:

Dahlin
Nielsen – Moisander – Olsson – Busanello
Larsson – Pena – Nanasi
Bolin – Vecchia – Ali

Det är en bra elva bestående av flera högkvalitativa spelare. Exempelvis har mittbacken Martin Olsson över 50 landskamper och flera säsonger i Premier League i bagaget. Mittfältaren Hugo Larsson är en av landets största talanger och såldes nyligen till Bundesliga. Sergio Pena var ordinarie i det peruanska landskap som gick till semifinal i Copa America för bara ett år sedan.

På Malmös skadelista fanns dessutom Anton Tinnerholm, Derke Cornelius, Isac Kiese-Thelin och Anders Christiansen vilket vittnar om vilken bredd detta lag besitter.

Första halvlek:
Hemmalaget får en fantastisk start på matchen. Redan i den andra minuten får Engvall bollen vid straffområdets ena hörn och dribblar sig förbi både Moisander och Pena. Han placerar sedan in 1-0 i ena hörnet och Dahlin är helt chanslös på skottet.

Minuten därpå kommer en chans för Malmö och det inleds med att Wenderson får en passning samtidigt som Vecchia pressar honom vilket leder till bolltapp. Bollen hamnar hos Nanasi och en fyra-mot-två-situation uppstår till Malmös fördel men Nanasis första-touch brister och han tycks bli stressad. Nanasi slår en sidledspassning till Busanello som skjuter på ett tillslag men skottet går utanför.

Därefter så är det relativt få chanser, särskilt från Malmös sida. Antalet bra anfall och ”nästan-chanser” är dock desto flera.

I den sjätte minuten så får IFK en hörna efter en slarvig hemåtpass från Nielsen där han inte hade koll på var Dahlin befann sig och därför passar ut bollen över kortlinjen. Hörnan tar Ademi hand om och anmärkningsvärt är att hörnan är perfekt slagen mot en yta där Näsström står. Näsström är nästan 2 meter lång medan Hugo Larsson, som markerade honom, är 10 centimeter kortare. Ändå är det Larsson som nickar undan och Näsström är väldigt passiv i den situationen.

I den 13:e minuten så dribblar Johansson förbi mittbacken Moisander vilket leder till att det uppstår en fri yta på Malmös planhalva. Ademi påbörjar en löpning men är lite för ivrig vilket leder till att han hamnar i offside när Johansson slår passningen. Det är i en sån sekvens där man känner att en spelare som Marcus Antonsson saknas eftersom han hade väldigt bra timing i sina djupledslöpningar och med honom på plan hade det kunnat vara 2-0 i det läget.

Fyra minuter senare slår Johansson en bra passning från egen planhalva vilket ställer Malmös högt stående mittfält. Thern tar emot bollen och vänder om samt börjar avancera ensam mot Malmös fyrbackslinje. Han avfyrar sedan ett skott som blockeras och går utanför.

I den 24:e minuten kommer ett avslut från Bolin. Det är inte särskilt hårt men det nuddar en Värnamo-spelare och får en obehaglig skruv, Rasheed lyckas dock rädda. Hade målvakten slängt sig lite tidigare så hade dock bollen retfullt rullat in.

Två minuter senare chippar Thern en perfekt boll till Engvall som tar sig in i straffområdet. Anfallaren slår därefter en passning mot Johansson men Nielsen lyckas bryta. Om bollen kommer fram till Johansson så hade han haft ett jätteläge. Minuten senare kommer Engvall ensam mot Nielsen och den vitklädde spelaren testar med en yttersida men Dahlin räddar enkelt. På den andra sidan har också Bolin ett skott som Grozdanic blockerar.

I den 32:a minuten lyckas Ademi finta Olsson på ett snyggt sätt och han avancerar framåt samt skjuter. Han avslut blockeras dock ut till hörna.

Tre minuter senare så kommer en kvittering som är allt annat än välförtjänt. Taha Ali får bollen på kanten efter en passning från Nanasi. Ali hamnar ensam mot Eriksson och den fd futsal-spelaren rundar Eriksson som är väldigt seg och visar prov på dåligt försvarsspel. Ali hamnar i en dålig vinkel och har både Victor Larsson samt Grozdanic mot sig men han lyckas dribbla sig förbi båda och pangar sedan upp bollen i nättaket. Förvisso visar Ali prov på en hög individuell spets och skicklighet i sekvensen men försvarsspelet är under all kritik, särskilt från Eriksson.

Efter målet tar Malmö över mer och man pressar Värnamo under halvlekens slutgiltiga tiominutersperiod. I den 40:e minuten har Bolin ett skott som blockeras och andrabollen kommer till Pena. Peruanen levererar i sin tur ett hårt skott men Rasheed lyckas rädda. Tre minuter senare ger Näsström gästerna en frispark i ett superläge och den tar Olsson hand om. Frisparksskytten skjuter dock rakt i muren och bollen går ut till hörna.

I halvlekens slutskede så uppstår en straffsituation och det är i samband med en hörna. Bollen studsar på ett oturligt sätt upp på Engvalls arm men domaren väljer att fria. Handsregeln är minst sagt tolkningsbar och en annan domare hade likväl kunnat döma till malmöiternas fördel. Det som gynnar Engvall är att han inte tar bollen medvetet men handen var ändå en bit från kroppen.

Andra halvlek:
Den andra halvleken inleds ganska lugnt och båda lagen känner mest på varandra utan att direkt försöka pressa. I den 50:e minuten har Värnamo sitt första ”nästan-läge” för halvleken och det är ett inspel från Engvall som Johansson nästan kan stöta in men Dahlin är på tårna och greppar bollen.

Två minuter senare har Malmö ett ”nästan-läge” och det är Nanasi som tar en löpning bakom Eriksson samtidigt som Hugo Larsson slår en bra passning. Eriksson är därmed lite på efterkälken men räddas av att Nanasi hamnar i en dålig vinkel och därför inte vill skjuta. Nanasi försöker i stället passa Bohlin men passningen bryts.

Det fortsatte därefter komma bra anfall som var nära att resultera i konkreta chanser. Vid ett tillfälle så får Thern bollen på offensiv planhalva samtidigt som Ademi tar en öppnande löpning. Thern försöker slå en nyckelpassning men den blockeras, hade den gått fram så hade Ademi kommit i friläge. I en situation därefter så tar Thern en liknande löpning och Engvall försöker spela fram honom men passningen från Engvall går bakom Therm vilket gör att chansen uteblir.

Med timmen spelad så kommer en bra chans för Värnamo och det börjar med att Victor Larsson driver bollen framåt. Han passar Johansson som skjuter men får en total felträff. Felträffen blir dock en passning som går till Engvall som kommer ensam med målvakten i straffområdet men skottet går utanför. Förvisso kommer Dahlin ut och gör sig stor men Engvall bör kunna få bollen på mål i alla fall.

Tre minuter därpå slår Ademi en frispark in mot straffområdet och den går mot Eriksson som nickar över.

I den 70:e minuten så kommer Ali ensam mot Bergh och försöker dribbla förbi honom. Målskytten lyckas dock inte utan testar i stället med ett avslutar som blockeras. Minuten därefter blir Nanasi frispelad i en omarkerad yta och skjuter men skottet går utanför.

Det blir ett Värnamo-anfall därefter och då skjuter Thern på halvvolley men Dahlin är stabil och räddar. Även Rieks har ett avslut för Malmö men det blockeras. Minuten därpå så har den inbytte dansken en ny chans och det börjar med att bollen chippas in i straffområdet samtidigt som Rieks tar sig in. Spelaren är omarkerad och drar till direkt men Rasheed räddar skottet.

När lite mer än en kvart återstår så är det fortfarande 1-1 och matchen känns faktiskt ganska jämn. Det haglar inte chanser åt något håll och klara målchanser är få. Värnamos höga press hade förvisso avtagit lite och det hade inte varit så många snabba omställningar från hemmalaget under den andra halvleken. Det kändes dock ändå som om minst en poäng skulle vara både realistisk och rättvis.

På grund av det så kändes sekvensen i den 75:e minuten som en riktig kalldusch. Dahlin har bollen i eget straffområde och slår en långboll mot Ali. Bollen går långt framåt och Ali börjar springa mot den samtidigt som Rasheed springer ut från målet. Målvaktens löpning är dock väldigt dåligt timad och bollen studsar helt enkelt över honom samtidigt som han är utanför straffområdet. Taha Ali tackar för det och springer bara förbi en utrusande Rasheed och placerar in 2-1 i öppen kasse.

Ett tröttkört och psykiskt plågat Värnamo har svårt att hämta sig efter målet. Förvisso byts Zeljkovic, Becirovic och Vindehall in vilket är löpvilliga lirare men det får liten effekt. Det känns i stället som om Malmö är ganska trygga i sitt bollrullande samtidigt som Värnamo-pressen är tandlös.

Förvisso kommer Värnamo upp i anfall ibland och som tidigare så uppstår potentiella farligheter men det blir inget. I den 84:e minuten så slår Vindehall en klockren långboll mot Engvall som står fri men mottagningen är dålig.

Minuten senare så slår Johansson ett klockrent inlägg som går mot Zeljkovic i straffområdet. Han träffar Ajdin men nicken är usel och blir snarare en skarv som inte ens går mot mål fastän han står centralt i straffområdet. Det leder till att bollen i stället studsar ut över kortlinjen. Hade Zeljkovic tryckt till och nickat ner så hade Dahlin varit chanslös.

Det blir dock ingen kvittering utan i stället så kommer 3-1 för gästerna. Det börjar med att Nanasi tar sig förbi Victor Larsson och skjuter samt nätar. Det är återigen svagt agerande av Rasheed mellan stolparna, skottet går nämligen rakt på honom och han borde kunnat räddat det.

Tankar efter matchen:
Trots att gästerna från Skåne var stora favoriter så är resultatet en enorm besvikelse. Känslan är att Värnamo kunde och även borde fått ut mer. Malmö är ett bättre lag på pappret men de insläppta målen berodde på individuella misstag och hade därmed gått att undvika. Därutöver så etablerar Värnamo en del bra anfall som man kunde fått mer betalt för.

Undertecknad vill dock ge eloge till Hellberg och resten av tränarstabben som hade en strategi som faktiskt fungerade bra. Den första halvleken är genomförd på ett väldigt bra sätt där man har en hög press som Malmö har svårt att spela sig ur och därför får gästerna svårt att skapa chanser. Även offensiven var relativt bra, flera gånger lyckades man nämligen hitta farliga ytor på Malmös planhalva.

En annan positiv sak är att man har ganska få bolltapp på egen planhalva. Förra året var det ett stort problem för IFK men i matchen mot ligaledarna Malmö så skedde det faktiskt ganska sällan.

Samtidigt kvarstår det problem som varit under våren. det är dålig skärpa på sista tredjedelen. Värnamo producerar elva avslut men endast två är på mål.

Det defensiva spelet är tidvis ganska bra men samtidigt blir de individuella misstagen förödande och det som bidrar till att det blir förlust.

Kring spelarinsatser så måste Rasheed dessvärre nämnas i negativ bemärkelse. Både det andra och tredje målet beror på dåligt agerande från hans sida. Det var som bekant Pilip Vaitsiakhovich som startade säsongen mellan stolparna men belarusiern blev petad efter tabbar i tre matcher vilket kostade Värnamo poäng.

Rasheed har på nio allsvenska matcher släppt in 13 mål vilket inte är ett imponerande facit. Samtidigt är det alltid svårt att dra alltför långtgående slutsatser av de siffrorna med tanke på att alla de insläppta målen inte beror på honom. Undertecknad upplever dock att Rasheed har vissa begränsningar som gjort sig tydliga. Han är inte särskilt bra med fötterna men tycks ha svårt att kommunicera med sina backar, vilket bl.a. syntes mot Sirius. Situationen som jag syftar på är det friläget innan Sirius-straffen där Eriksson, Grozdanic och Rasheed alla tre tycktes gå mot bollen.

Angående utespelarna så finns det ingen spelare som är underkänd även om det sker misstag lite här och där. Enklast att peka på är Eriksson som går bort sig vid det insläppta 1-1målet. Att han saknar fart är dock också något som synts tidigare och det är olyckligt att han hamnar i den situation mot snabbe och tekniske Ali.

En känga kan också riktas till Simon Thern, även om det inte är en dålig insats. Thern uppvisar dock bristande spets och slår bort flera nyckelpassningar. En spelare med hans erfarenhet och kaliber förväntas kunna vara tungan på vågen i en match som denna och det var han tyvärr inte.  Förhoppningsvis kommer Thern att vara skadefri under sommaren och hösten, det skulle hjälpa enormt och kunna få IFK att lyfta i tabellen.

På den positiva sidan kan Engvalls prestation nämnas. Det är ingen felfri insats men han gör ett snyggt mål och jobbar otroligt hårt samt uppvisar en fin bollkontroll. Engvall har förvisso varit ojämn sedan han kom till Värnamo men han har väldigt höga toppar. Även Johansson vann sympati med sin enorma pressing som pågick i princip under hela matchen.

Med 12 omgångar kvar så ser den nedre halvan av Allsvenskan ut enligt följande:

9. Hammarby – 16 poäng (en match mer spelad)